Dodaj do ulubionych

vauxhall - oswieccie mnie

11.09.04, 15:56
O samochodach wiem niewiele wiecej niz to ze maja 4 kola. Od kilku dni w
jestem w Wielkiej Brytanii i po raz pierwszy widzialem auto o ktorym w
tytule. Co to jest? Wyglada mi na klase srednia ale jak jest naprawde? I
gdzie sie to produkuje?
Obserwuj wątek
    • steed Re: vauxhall - oswieccie mnie 11.09.04, 16:04
      Vauxhall to brytyjska marka General Motors - pod tą marką sprzedawane są Ople.
      Z typami jest już różnie, ponieważ Corsa występuje pod nazwą Nova, ale natomist
      Vectra lub Signum sprzedawane są pod tymi samymi nazwami jak na kontynencie.
      Pod marka Vauxhall sprzedawany jest także jakiś model australijskiego Holdena
      (również grupa GM).
      Nazwa Vauxhall wzięła się od miejsca produkcji w W. Brytanii (ale nie jestem
      tego pewien).

Pozdrawiam :)
      • kicior99 Re: vauxhall - oswieccie mnie 11.09.04, 16:10
        wlasnie, widzialem ASTRE i cos mi opla przypominala. Dzieki za oswiecenie. To
        co bylo nastepne? romantyzm?
      • kicior99 co do nazwy 11.09.04, 16:11
        o ile wiem - Foksal (taka ulica w wawie) to spolszczenie Vauxhall.
        • Gość: -) Re: co do nazwy IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 11.09.04, 22:17
          hehehe
    • Gość: cc Re: vauxhall - oswieccie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 17:07
      Kiedyś w Polsce można było spotkać starego kadetta pod nazwą Vauxhall Chevette.
      Carlton - to stara Omega, Cavalier - stara Vectra.

Poza tym - ciekawostka - od lat 80-tych model Kadett w UK nazywał się ...
      Astra :)
      • Gość: Carnivore Re: vauxhall - oswieccie mnie IP: 213.78.100.* 11.09.04, 17:53
        Corsa II i III nazywa sie juz tak jak na kontynencie. A rosyjski 'wokzal'
        pochodzi wlasnie od tego slowa, oznaczajacego niegdys dworzec.

Pozdrawiam
        • Gość: b_heart Re: vauxhall - oswieccie mnie IP: *.range217-42.btcentralplus.com 11.09.04, 22:09
          vauxhall to rowniez stacja metra w Londynie, w tej dzielnicy jest tez fabryka
          tej firmy produkujacej autka. Kiedys samoloty np. Heinkle czy Dorniery
          wyposazane byly w silniki marki Opel i dlatego pewnie zmieniono nazwe...
          • kicior99 Re: vauxhall - oswieccie mnie 13.09.04, 12:01
            wiec to nie miejscowosc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka