Dodaj do ulubionych

auto na Krecie - jakie ubezpieczenie

IP: 194.9.223.* 30.04.03, 17:17
Jadę pod koniec maja na Kretę (to już niedługo ... !!!)
Chciałbym pożyczyć autko z wypożyczalni na tydzień.
Wiem, ze wypozyczalnie kręcą z ubezpieczeniami (np. nie jest ono pełne, nie
ma do w cenie, etc.), a ja raczej chyba skorzystam z oferty tych bardziej
renomowanych (na pewno nie Avis, Sixt czy Hertz), no bo cena odstrasza...

Czytałem w archiwum forum, że ubezpiecznia (klauzule): CDW, Third Party,
Theft Protection, Assistance i Additional Driver nie wystarczają, bo jak w
coś walne lub zjadę na drogę gruntową i rozwalę michę olejową to będę płacił.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej materi i
mógłby poratować mnie radą?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: 194.9.223.* 07.05.03, 13:16
      Rozumiem, ze nikt z szanownych forumowiczow nie wypozyczal auta na Krecie...

Gość portalu: Misiek napisał(a):

> Jadę pod koniec maja na Kretę (to już niedługo ... !!!)
      > Chciałbym pożyczyć autko z wypożyczalni na tydzień.
      > Wiem, ze wypozyczalnie kręcą z ubezpieczeniami (np. nie jest ono pełne, nie
      > ma do w cenie, etc.), a ja raczej chyba skorzystam z oferty tych bardziej
      > renomowanych (na pewno nie Avis, Sixt czy Hertz), no bo cena odstrasza...
      >
      > Czytałem w archiwum forum, że ubezpiecznia (klauzule): CDW, Third Party,
      > Theft Protection, Assistance i Additional Driver nie wystarczają, bo jak w
      > coś walne lub zjadę na drogę gruntową i rozwalę michę olejową to będę płacił.
      >
      > Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej materi i
      > mógłby poratować mnie radą?
      >
      > Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
      • Gość: Mariusz Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: *.polkomtel.com.pl 07.05.03, 18:02
        Także się własnie zastanawiam ;-) Ale to nie mozliwe.

Nie orientujesz się może jak oni patrzą na polskie zwykłe (stare) prawo jazdy?
        Przymykają oko czy trzeba mieć wyrobione międzynarodowe?

Pozdr
        Mariusz
        • Gość: Bebiak Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 19:27
          Wróciłam w ubiegłym tygodniu z Hellady, gdzie po raz pierwszy wypożyczyłam
          samochód. Wypożyczałam go tu w Polsce ze Scan Holiday (seat cordoba na tydzień
          221 euro). Początkowo miała być jeszcze już na miejscu kaucja 50 euro i
          wszystko, jednak na kilka dni przed wyjazdem okazało się, że jest jeszcze wkład
          własny 300 euro (na pokrycie drobnych szkód, których nie pokrywa ubezpieczenie,
          typu porysowania, złamane lusterko itp.). Kiedy dojechałam do hotelu na
          Riwierze zgodnie z umową seacik już stał i czekała panienka z Hertza: nie
          chciała gotówki w postaci 300 euro - spisała tylko numer karty. Po powrocie po
          tygodniu z Epiru na Riwierę oddałam kluczyki właścicielowi hotelu i do kraju.
          Acha, kiedy przed wyjazdem zadzwoniłam sobie w W-wie do AVIS-a i zapytałam o
          ten wkład własny to mi rzucili 900 euro, zostałam więc przy Hertzu. Odnośnie
          prawa jazdy to (sorry za małokonkretne sformułowania, ale ja nie mam w ogóle)
          to mój znajomy miał to stare prawo jazdy ale do tego taką jakby książeczkę
          (dokładnie nie oglądałam), z którą nie było dla Hertza żadnego problemu.
          gdyby Cię to interesowało to dodam jeszcze, że najtaniej benzynę kupowałam po
          0,73 euro a najdroższa, którą widziałam to 0,85 euro za litr. Tyle w Twopim
          temacie wiedziałam i tyle mogłam Ci napisać - może coś Ci to pomoże? Pozdrówka
    • Gość: esscort Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 20:44
      Gdzies tu juz jakis czas temu był wątek o prawie jazdy na krecie. Otóż
      oficjalnioe mówi się, że obowiązuje prawko międzynarodowe, ale nikt sobie tym
      głowy nie zawraca. Watpię, czy jakikolwiek policjant w Grecji wie o tym
      przepisie. W ogóle w takich krajach jak Grecja, Włochy, Hiszpania jest duż
      liberalizm samochodowy. Nikt sie specjalnie kierowcą nie przejmuje. Nie ma
      siedzących w krzakach gliniarzy, nie ma w ogóle żadnych tzw. kontroli
      prewencyjnyc. Każdy odpowiada za siebie. Możesz mieć doczynienia z
      policjantem, gdy bedziesz mieć kolizję (a i to nie koniecznie). Jeżeli chodzu o
      ubezpieczenia. Trochę "dymów" robia tu rezydenci, którzy chcą dostawać od firm
      wypozyczających auta jakieś działki za naganianie klientów, więc straszą ludzi,
      że jeżeli wypozyczy się auto na własnhą rękę, to mogą być kłopoty. Potem
      oczywiscie podsyłają ci firmę zza rogu.
    • Gość: Barni Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: 212.14.15.* 12.05.03, 11:57
      Samochod na Krecie (z klimatyzacja i pelnym ubezpieczeniem) mozna wypozyczyc
      od 25 Euro za dzien ( przy dluzszych wypozyczeniach sa nawet bardzo duze
      znizki ( typu 5 dni platnych + 5 darmowych) Co do uszkodzen to nic mi sie nie
      stalo, ( a drogi - szczegolnie te lokalne potrafia byc i dziurawe i czesto
      sypia sie tam kamienie)wiec nie potrafie Ci odpisac jak to dziala. Benzyna w
      cenie od 0,73 do 0,81 Euro. Jezeli ktos chcialby dodatkowych informacji to
      sluze.
      • Gość: Misiek Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: 194.9.223.* 12.05.03, 15:08
        Gość portalu: Barni napisał(a):

> Samochod na Krecie (z klimatyzacja i pelnym ubezpieczeniem) mozna wypozyczyc
        > od 25 Euro za dzien ( przy dluzszych wypozyczeniach sa nawet bardzo duze
        > znizki ( typu 5 dni platnych + 5 darmowych)

Czyli rzeczywiste ceny mają się nijak do tych w internecie - mam tutaj na myśli
        ceny podane w serwisach internetowych tzw. "tanich" wypożyczalni (np. Romano,
        etc.)

> Co do uszkodzen to nic mi sie nie
        > stalo, ( a drogi - szczegolnie te lokalne potrafia byc i dziurawe i czesto
        > sypia sie tam kamienie)wiec nie potrafie Ci odpisac jak to dziala. Benzyna w
        > cenie od 0,73 do 0,81 Euro. Jezeli ktos chcialby dodatkowych informacji to
        > sluze.

Bardzo byłbym wdzięczny za więcej informacji.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Barni Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: 212.14.15.* 13.05.03, 08:30
          W najblizszej okolicy (100m) mojego hotelu (Gortyna) w Scalecie byly trzy
          wypozyczalnie. Kazda miala jakies plusy. W jednej samochod z klimatyzacja (
          Daihatsu Cuore lub Suzuki Alto) byl tani, w innej dawali dodatkowe darmowe dni
          (ale za samochod z klimatyzacja trzeba bylo doplacac za dzien 7 Euro), w
          trzeciej bardzo tanie bylo np Seicento. Trzeba po prostu na miejscu godzine
          lub dwie przeznaczyc na spacer po oklolicy i zapoznanie sie z ofertami.
          Przed wyjazdem tez ogladalem oferte internetowa, ale na miejscu mozna znalesc
          cos lepszego na pewno. Co do ubezpieczenia zawsze muwilismy ze chcemy pelne,
          ale jak ono skutkuje mam nadzieje ze przy nastepnych wyjazdach tez sie nie
          przekonam. Do wypozyczenia wystarcza polskie prawo jazdy (mialem juz te nowe)
          • Gość: Misiek Dzieki IP: 194.9.223.* 13.05.03, 14:13
            Dzięki za informacje.
            Co do prawa jazdy to oficjalne aby jeździć samochodem na tereni Grecji
            KONIECZNE jest (dla obywateli z poza EU) międzynarodowe prawo jazdy.
            Oczywiście zarówno wypożyczalnie jak i policja nie robią problemów z powodu
            jego nieposiadania (tym bardziej gdy ma się nowe polskie prawko).
            Ale oczywiście gdy coś się nabroi to już jest pretekst...
            Dlatego ja wolę nie ryzykować.
          • Gość: Betinka Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 19:59
            Czy ktoś może zorientowny jest jakie są ceny aut w czerwcu????
            • croma Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie 06.06.03, 16:31
              Gość portalu: Betinka napisał(a):

> Czy ktoś może zorientowny jest jakie są ceny aut w czerwcu????

Yes ;-)
              Wrociłem tydzień temu a więc takie oferty widziałem:

1) 80 EURO - 2 dni (+ 2 gratis) /tu nie wiem jakie było ubezpieczenie wliczone/
              2) 30 EURO za 2 dni + 25 za każdy następny z full-ubezpieczeniem (opony,
              podwozie itp)
              3) 15 EURO za dzień /tzn. standard ubezpieczenie, czyli praktycznie nic/

Są to oferty spotkane przypadkowo w róznych wypożyczalniach, ja brałem
              osobiście w MotorStar (pkt 2) i nie narzekam. Acha, samochody o których pisałem
              to ta nizsza klasa (małe typy: Matiz, Atos...)

Pozdr
              mariusz
      • Gość: Przemek Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 23:19
        Zwróć uwagę na to, że jest właściwie przed sezonem.
        Od czerwca ceny będą na pewno wyższe.
        • Gość: Beda Re: auto na Krecie - jakie ubezpieczenie IP: 195.117.90.* 06.06.03, 16:11
          Wróciłem w środę (05.06). Najlepiej pożyczać samochód samemu (bez pośrednictwa
          biura podróży) z wypożyczalni na miejscu. Ceny poszły do góry w czerwcu. Ja
          płaciłem 77 Euro za 2 dni ale można znaleźć taniej... Wszystkim życzę miłego
          wypoczynku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka