azalea 13.05.04, 13:29 proszę o wypowiedzi dziewczyny, które mają mięśniaki - co wam zalecają lekarze? operacja, ciąża, tabletki anty, obserwacja itp...... Po wizycie u kolejnego lekarza mam mętlik w głowie (( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniesej Re: mięśniak - co robicie ??? & & #35 35 & & #35 35 & 13.05.04, 15:55 Miałam olbrzymiego mięśniaka macicy.Lekarz zalecił:absolutnie żadnych tabletek antykoncepcyjnych(od tego mięśniak może sie jeszcze powiększyć)nie zachodzić w ciąże bo może to być ryzykowne(kłopoty z donoszeniem ) w moim wypadku przez trzy miesiące brałam lek który wprowadził mnie w stan menopauzy ( przekwitania) mięśniak sie zmniejszył na tyle że można go było wyłuszczyć (operacja).Niektóre mięśniaki ( te mniejsze )podobno mogą same zaniknąć ale w moim przypadku był on tak ogromny(średnica 11 cm.), że groziło mi usunięcie macicy. Głowa do góry Spokojnie przemyśl rady lekarzy a jak bedzie taka potrzeba to idź do może do jakiegoś poleconego...Jeśli jestes z Wa-wy to polecam przychodnię przy szpitalu św.Zofii. Odpowiedz Link Zgłoś
azalea Re: mięśniak - co robicie ??? & & & #35 35 35 & 13.05.04, 16:17 Agniesej - bardzo ci dziękuje za odpowiedź, pocieszyłaś mnie bardzo Niestety nie jestem z Wa-wy, ale dzięki za namiary. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
marta_mamamaciunia Re: mięśniak - co robicie ??? & & #35 35 & & #35 35 & 13.05.04, 17:14 Witam moja mama miała mięśniaki macicy i miała dwie operacje. Dwie tylko dlatego, ze chcieli uratować jeden jajnik ale się nie udało i zaczęła robić się jakaś torbiel...Czekanie na wyniki histopatologiczne: koszmar. Bardzo przepraszam Cię, że mogłam Cię tymi słowami przestraszyć, ale to był ciężki okres w życiu naszej rodziny i bardzo niemiło to wspominam. Bardzo dobry oddział jest we Wrocławiu przy ul. Ołbińskiej szpital MSWiA, ordynator dr K.Kaim. Zyczę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
agniesej Re: mięśniak - co robicie ??? & & #35 35 & & #35 35 & 13.05.04, 17:59 Bardzo rzadko sie zdarza aby mięśniak był nowotworem.Jeśli tak to jest już nie mięśniak a mięsak(chyba)i odróżnia sie tym że jego tempo wzrostu jest dużo szybsze niż w wypadku mięśniaka.Co do badań histopatologicznych to wykonuje się je wlaściwie przy każdej operacji.Jest to napewno wielki stres ale trzeba myśleć pozytywnie.Azalea wszystko będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: mięśniak - co robicie ??? & & #35 35 & & #35 35 & 13.05.04, 18:23 Witaj, mam dwa miesniaki po ok 6cm. Troche zachodza na sciane macicy, co moze powodowac poronienia (jestem po jednym) lub problemy z zajsciem w ciaze. Lekarz sugerowal,zeby jednak starac sie zachodzic i liczyc na to,ze zarodek zaczepi sie w dobrym miejscu. Po operacji sytuacja nie bedzie wiele lepsza - zrosty i w ogole nie wiadomo jaki bedzie przebieg operacji. Wiec od czerwca zaczynamy sie starac na nowo. Pozdrawiam, marlena Odpowiedz Link Zgłoś
azalea Re: mięśniak - co robicie ??? & & #35 35 & & #35 35 & 14.05.04, 13:19 Dzięki za wypowiedzi. Podobno mięśniak to nie koniec świata, ale martwi .... Pozdrowienia dla wszystkich "posiadających" i nie tylko )) Odpowiedz Link Zgłoś