joanmiro 14.11.06, 11:17 Dziewczyny czy wiecie czy popdczas karmienia piersią mozna zrobić badanie mammograficzne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edorka1 Re: mammografia 14.11.06, 11:23 zrób USG - zresztą kobietom przed 30 nie zaleca sie mamografii i bez speckjalistycznego skierowania raczej nikt Ci nie zrobi, chyba że jest ku temu wyrażny powód - na podstawie wcześniejszego USG. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: mammografia 14.11.06, 11:25 edorka1 napisała: > kobietom przed 30 w tej chwili nawet przed 40, właśnie "wychadzam" skierowanie, bo u mnie akurat w usg mało widać poza tym w czasie karmienia mammografia byłaby chyba drańsko bolesna Odpowiedz Link Zgłoś
reni_78 mammografia 14.11.06, 12:44 jestem z Lublina u nas właśnie są oplakatowane autobusy mpk: akcja badań profilaktycznych, m.in. mammografia powyżej 25 r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: mammografia 14.11.06, 12:53 reni, mammografia w tym wieku jest bez sensu jako podstawowe badanie, bo pierś młodej kobiety składa się głównie z tkanki gruczołowej, którą w mammografi słabo widać, dużo lepiej na usg, poza tym mammografia to jednak promienie Roentgena i dużo większe ryzyko, że kobieta jest akurat w ciąży z drugiej strony, jak kobieta ma szczególne wskazania do mammografii typu rak piersi w rodzinie albo podejrzany wynik usg, to się ją robi i w 20 roku życia, ale na pewno nie każdej profilaktycznie mammografia jest natomiast lepsza dla kobiet starszych, kiedy tkanka gruczołowa zanika, pierś jest zbudowana głównie z tkanki tłuszczowej, a i prawdopodobieństwo ciąży jest znacznie mniejsze moja gin twierdzi, że w tej chwili dużo lekarzy skłania się wręcz do określenia dolnej granicy wieku na 45 lat, wcześniej podstawowym badaniem powinno być usg Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: mammografia 14.11.06, 12:39 mammografię można wykonać - jeśli się uprzesz generalnie w czasie laktacji lekarze odradzają mammografię USG też odradzają - chyba że lekarz wyraźnie zaleci wykonanie takowego badania jestem własnie przykładem osoby której odmówiono wykonania zarówno mammografi jak i USG właśnie z powodu laktacji (a nie byłam wówczas osobą przed 30-tką) Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: mammografia 14.11.06, 15:56 malgog napisała: >jestem własnie przykładem osoby której odmówiono wykonania zarówno mammografi >jak i USG właśnie z powodu laktacji A dlaczego nie mozna USG?Jaki to ma wpływ na laktacje?Ja robiłam USG w czasie laktacji,nikt mi nie odmówił i nie odradzał. Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: mammografia 15.11.06, 23:21 To nie mammografia ma wpływ na laktację, tylko laktacja na mammografię Wynik może być nieczytelny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś