Dodaj do ulubionych

Kiedy na emeryturę ?

05.12.05, 19:55
Noszę się z zamiarem wcześniejszego przejścia na emeryturę.
Wróble ćwierkają że ZUS z roku na rok stosować będzie coraz bardziej
niekorzystne kryteria.
Ponadto od lat choruję na gardło z powodu z powodu nadwyrężenia strun
głosowych i guzków krtani. Jest słaba nadzieja ze uznają mi to jako chorobę
zawodową, a chodzą słuchy że to ma być zlikwidowane.
Obawiam się że im później podejmę decyzję tym bardziej dziadowską dostanę
emeryturę.
Bardzo proszę o jakieś informacje na ten temat.
Mam nadzieję ze pozwoli to mi podjąć właściwą decyzję.
Obserwuj wątek
    • lisia55 Re: Kiedy na emeryturę ? 12.12.05, 22:01
      Wygląda na to że jestem jedyną "babcią" na tym forum.
      Was młodych te sprawy jeszcze nie interesują, i bardzo dobrze.
      • mitta Re: Kiedy na emeryturę ? 13.12.05, 16:40
        Lisia, ale co masz na myśli, pisząc o wcześniejszej emeryturze? Czy chcesz iść
        na rentę, czy tylko skorzystać z prawa do emerytury nauczycielskiej po 30
        latach pracy? Jeżeli to drugie i spełniłaś wszystkie warunki - to do 2007 roku
        musisz podjąć decyzję. Ja bym się nie namyślała.
        • lisia55 Re: Kiedy na emeryturę ? 13.12.05, 22:06
          Też tak myślę. Boję sie jednak ze stracę na emeryturze.
          • lisia55 Re: Kiedy na emeryturę ? 13.12.05, 22:07
            p.s. Korci mnie wziąć urlop dla poratowania zdrowia i po nim przejść na
            emeryturę możliwie jak najszybciej
            • katarzyna251 Re: Kiedy na emeryturę ? 14.12.05, 16:04
              Zawsze mozesz w ZUS-ie zlozyc jakies podanie zeby naliczyli ci emeryture,
              oczywiscie nie informujac o tym pracodawcy i pracowac nadal. Ja jednak mysle,
              ze nie tylko nie bedzie lepiej, ale coraz gorzej. Jesli masz taka szanse,
              skorzystaj z niej bez namysłu.
              • mitta Re: Kiedy na emeryturę ? 14.12.05, 20:06
                Wydaje mi się, że w świetle obecnych przepisów nie można tak postąpić.
                Czytałam, że nauczyciel chcący skorzystać z prawa przejścia na emeryturę po 30
                latach pracy musi ten fakt zgłosić pracodawcy. Pracodawca zwalnia go z chwilą
                przejścia na emeryturę, a w przypadku, gdy istnieje taka możliwość, zatrudnia
                na nowo i emeryturę można zawiesić. Jeżeli zaś nauczyciel nie zgłosi chęci
                przejścia na wcześniejszą emeryturę - traci do niej prawo. Ale, oczywiście, to,
                co napisałam, należy jeszcze sprawdzić.
                • rom50 Re: Kiedy na emeryturę ? 14.12.05, 20:46
                  Wszystko co napisałaś jest prawdą, tylko, że ZUS naliczy emeryturę z chwilą
                  rozwiązania stosunku praacy, a nie odwrotnie. Najlepiej wychodzi się na latach
                  wcześniejszych, obecne zarobki w porównaniu z kwota bazową dają kiepską
                  emeryturę. Warto też śledzić wahania kwoty bazowej, bo od niej zależy wysokośc
                  emerytury.Kwota ta zmienia się z końcem marca i wtedy trzeba przejść na
                  emeryturę albo do końca lutego, albo po 1 marca.To wszystko ma wpływ, jak też
                  liczba miesięcy nieskładkowych spowodowanych chorobą np.Po 40 latach pracy
                  naliczono mi tylko 2 miesiące nieskładkowe, czyli, że prawie nie chorowałem, co
                  jest prawdą.Faktem jest, że teraz jestem bardziej zajęty, jak podczas trwania
                  stosunku pracy.Mam parę godzin w szkole, jestem ławnikiem w sądzie, uczę
                  nauczycieli na kursach pedagogicznych, sam się ucze angielskiego, piszę do prasy
                  pedagogicznej i mam coraz mniej czasu, co mnie bardzo cieszy, bo nie mam czasu
                  na patrzenie w kalendarz,co w moim wieku jest bardzo przykre..
    • rom50 Re: Kiedy na emeryturę ? 15.12.05, 21:54
      Jeśli masz guzki i co najmniej 15 lat pracy tyłem do tablicy, to masz szansę na
      chorobę zawodową.W krtani musi coś być.
      • lisia55 Re: Kiedy na emeryturę ? 10.02.06, 21:11
        Foniatra odradza mi urlop dla poratowania zdrowia.
        Twierdzi że głos mi się poprawi i na komisji zus nic nie załatwię.
        ???????
        Sama nie wiem.
        • steppenwolff1 Re: Kiedy na emeryturę ? 10.02.06, 22:04
          lisia55 napisała:

> Foniatra odradza mi urlop dla poratowania zdrowia.
          > Twierdzi że głos mi się poprawi i na komisji zus nic nie załatwię.
          > ???????
          > Sama nie wiem.
          Polska to jednak kraj pełen paradoksów. Żeby lekarz w takich kategoriach
          myślał...

pozdrawiam Was serdecznie
          Anna (Steppenwolf)
    • itaka34 Re: Kiedy na emeryturę ? 21.03.06, 17:00
      Witam
      Ja tez idę w tym roku na emeryturę i odchodzę z dniem 31 grudnia. Radzę zrobić
      to samo, bo w przyszłym roku przy takiej ekipie rządzącej będzie nizsza kwota
      bazowa.
      Pozdrawiam itaka3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka