Dodaj do ulubionych

czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie emig

16.09.05, 23:49
Mam takie pytanko, chcialbym wyjechac do kanady.
Czy zeby uporac sie z tymi wszystkimi papierami jest mi potrzebny koles ktory zajmuja sie emigracja zawodowo ? Koles mieszka w Kanadzie. Znajomy mi zaproponowal jego uslugi, ale do konca nie jestem przekonany. Wyswietli ceny za swoja usluge tzn od 2500 dol CAN do 3500 w zaleznosci od stopnia trudnosci. plus 975 CAN i 550 CAN za wniosek czy trzeba to zalatwiac przez takiego kolesia ? Przeczytalem jeszcze na forum zeby sie nie dac nabrac na polskiego prawnika, moze mi to ktos jasniej wyjasnic ? Dzieki z gory za odp
Obserwuj wątek
    • prestone Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 16.09.05, 23:53
      Jestem w trakcie przegryzania sie przez papiery.
      Jak zaczekasz 2-3 tygodnie, to podziele sie swoim doswiadczeniem.

Osobiscie uwazam, ze nie warto nikomu placic, ale trzeba miec kogos na miejscu,
      aby reprezentowal twoj interes, poniewaz urzedy zajmujace sie aplikacjami nie
      udzielaja informacji osobom aplikujacym tylko ich przedstawicielom.
    • titos74 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 06:44
      daras
      jesli sam znasz troche angielski i uwazasz ze sam mozesz wypenic wszystkie
      papiery to zrob to SAM !. Jesli bedzie sie tym zajmowac osoba trzecia, to raz
      ze musisz mu zaplacic, a dwa ze i tak cala robota bedzie nalezale do Ciebie
      (zaswiadczenia, referencje dokumnety itp.) gosc wpisze jedynie wszystko w
      aplikacje, no i moze toba pokierowac - ale lepiej lub gorzej. Wszystko co
      trzeba mozna wyczytac na stronie www.cic.gc.ca - ale trzeba spedzic ladnych
      kilka dni zeby wszystkiego sie doczytac, poza tym sa rozne fora dyskusyje (ja
      to) na ktorych mozna wymieniac doswiadczenia. Ja polecam jeszcze dwa fora

forum.usa.info.pl/viewforum.php?f=49
      britishexpats.com/forum/forumdisplay.php?f=33 (anglojezyczne)

najlepiej przejrzyj co bedziez musial zrobic dla aplikacji i wtedy podejmij
      decyzje

pozdro !
    • sylwek07 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 10:34
      zloz sam te papiery,powodzenia zycze smilea gdzie aplikujesz?
      • nappy Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 10:47
        absolutnie, jeszcze raz powtorze i potwierdze wypowiedzi poprzednikow - nie
        brac zadnych bior prawniczych czy emigracyjnych!znajac francuski lub angielski
        albo jeszcze lepiej obydwa przeczytac strone cic wydrukowac aplikacje,wypelnic,
        dolaczyc potrzebne im pliki i tlumaczenia do tego pare fotek,zaplacic i wyslac!

pozostaje,

nappy
      • daras181 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 11:20
        Chodzi ci o moj kierunek w Kanadzie ? mysle o Vancouver.
        A slyszales o takim przypadku zeby wyjechac na wizie turystycznej i tam sobie zalatwic staly pobyt ? jedni pisza ze tak mozna a inni ze nie, ze staly pobyt mozna tylko zalatwic poza granicami Kanady, wiec juz sie zakrecilem
        • titos74 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 11:59
          Stary,

jak sie kwalifikujesz to zalatw to w Polsce - bedzie wbrew pozorom, latwiej !!!
          pojedziesz jak gosc, a nie jak cwaniak ...

powo
          • sylwek07 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 14:13
            dowie sie na tej stronie czy sie kwalifikuje tzn jak zrobi test:

www.cic.gc.ca/english/skilled/assess/index.html
          • andy_pro Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 18.09.05, 13:50
            Popieram przedmówcę.
            Na POLSKICH CWANIAKOW maja niezłe sposoby w Kanadzie.
            Nie "załatwiaj", lepiej porostu zrób wszystko zgodnie z regułami, a będzie
            prosto i szybko.
    • sylwek07 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 11:55
      daras181 aby na malzenstwo ,,(na papiery czy z milosci)
      • maciek19733 Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 17.09.05, 20:39
        HEJ DARAS181 .. wyslalem ci mailika..odbierz poczte.
    • dradam1 uprawnienia do udzielania pomocy 18.09.05, 22:04
      w zakresie imigracji ( w tym i reprezentowania) maja obecnie jedynie czlonkowie
      odpowiedniego stowarzyszenia:

www.csic-scci.ca/indexE.html
      Pozdrawiam

dradam1
      • nappy Re: uprawnienia do udzielania pomocy 20.09.05, 06:32
        ciekawa strona,thanks dradam

cheers,nappy
      • prestone informacja powyzsza jest nieprecyzyjna 21.09.05, 05:11
        Informacja podana przez dradama jest nieprecyzyjna i moze wprowadzac w blad.
        Mozna miec dowolnego reprezentanta o ile mu nie placimy.
        Dokladnie jest to opisane w instrukcjach do aplikacji immigracyjnych.

Cyt:
        "There are two types of representatives:

Unpaid representatives

• friends and family members who do not charge a fee for their advice and services
        • organizations that do not charge a fee for providing immigration advice or
        assistance (such as a non-governmental or religious organization)
        • consultants, lawyers and Québec notaries who do not, and will not, charge a
        fee to represent you

Paid representatives

If you want us to conduct business with a representative who is, or will be
        charging a fee to represent you, he or she must be authorized. Authorized
        representatives are:
        • immigration consultants who are members in good standing of the Canadian
        Society of Immigration Consultants (CSIC)
        • lawyers who are members in good standing of a Canadian provincial or
        territorial law society and students-at-law under their supervision
        • notaries who are members in good standing of the Chambre des notaires du
        Québec and students-at-law under their supervision
    • blotniarka.stawowa Re: czy jest mi potrzebny koles ktory zajmuje sie 20.09.05, 21:44
      Zgadzam sie z wiekszoscia przedmowcow. Absolutnie nie korzystaj z uslug
      posrednikow. Jesli nie czujesz sie super pewnie w angielskim, jedyna usluga
      jakiej bedziesz potrzebowal to pomoc tlumacza w wypelnieniu dokumentow.

"Koles, ktory zajmuje sie emigracja zawodowo" ani Ci sprawy nie przyspieszy,
      ani nie ma najmniejszego wplywu na jej rezultat. Forse pobierze tylko za
      wypelnienie i wyslanie aplikacji, bo wszystkie dokumenty pomocnicze bedziesz
      musial i tak sam skompletowac. Oplata "w zaleznosci od stopnia trudnosci"
      wyraznie wskazuje, ze to lipa, bo stopien trudnosci jest taki sam dla ciebie,
      co dla "przedstawiciela" i dla mnie. (Zakladam, ze ow "koles" ma uprawnienia
      wskazane w poprzednich wpisach).
      Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka