Dodaj do ulubionych

Witam wszystkich nowych uczestników

11.05.05, 03:40
Witam,
Tak jak napisałam w powitaniu, mam nadzieję, że rozkręcimy to forum na dobre.
Na wstępie wpiszę parę wątków. Jak będziecie się chcieli dopisać, to proszę
się zalogować. W mailu napiszcie parę słów o sobie.
A oto parę słów o mnie.
Jestem w Anglii od niedawna – dokładnie od ośmiu miesięcy.
Co skłoniło mnie do założenia tego forum?
Powód nr 1 - to oczywiście fajna zabawa (mam nadzieję, że mi w tym pomożecie)
Powód nr 2 – szukam kontaktu z osobami, które tak jak ja zmagają się ze
statystycznie nietypowymi problemami takimi jak: wynajęcie mieszkania … mając
dzieci (uwierzcie mi, trzeba beczkę soli zjeść, zanim się łaskawie zgodzą
przyjmować od ciebie te marne 140 – 160 funciaków tygodniowo plus wszystkie
opłaty z Council Tax włącznie), podróże z wózkiem londyńskimi autobusami (i
niech mi nikt nie powie, że kobiety są gorszymi kierowcami!) czy udowadnianie
wszystkim, że ja to ja – czyli a proof of address ;-)
Myślę, że dobrze jest podzielić się wspólnymi doświadczeniami.
To tyle tytułem wstępu.
Pozdrawiam,
Effata
Obserwuj wątek
    • effata Re: Witam wszystkich nowych uczestników 13.05.05, 00:01
      Moze jeszcze dodam, ze chcialabym, zeby to forum mialo nie tylko charakter
      informacyjny, ale tez nieco refleksyjny. Jak macie jakies ciekawe przemyslenia,
      ciekawe ksiazki, filmy, przedstawienia, wystawy do polecenia, to prosze,
      napiszcie o tym.
      • ivo45 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 16.06.05, 10:58
        Czesc! Mam na imie Iwona i 7-go lipca ,razem z 17-letnia corka,lece do meza,
        ktory pracuje w okolicach Chester. Mamy zamiar pozostac tam dluzej. Przed nami
        etap szukania mieszkania i interview naszej Agi w szkole.Mam nadzieje na
        prace,chociaz moj angielski jest b.slaby ( ale jestem mocno zmotywowana!). Od
        marca zagladam na forum, zaczelam od "Pracy w Europie", potem kolezanka
        powiedziala mi o "eDziecko" i tam znalazlam "Polki w Anglii". Uwazam,ze to
        kopalnia cennych informacji...Witam wszystkich uczestnikow forum i
        dzieki,effata,ze przyjelas mnie do Waszego grona :-))) Pozdrawiam,I.
        • effata Re: Witam wszystkich nowych uczestników 16.06.05, 11:00
          Hej, rowniez witam i fajnie, ze jestes z nami.
          Powodzenia we wszystkim, a w szczegolnosci w nauce jezyka :)
    • agoos1 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 20.06.05, 01:14
      Witam! W Anglii jestem już albo tylko 10 miesięcy wraz z mężem i córeczką. Zmagania ze zorganizowaniem życia tutaj mam już, całe szczęście, za sobą :) Nadchodzi okres stabilizacji i mój entuzjazm związany z pobytem tutaj nieco przygasł:( To forum jest fantastyczne. Mam nadzieję że uda mi się wnieść również coś od siebie. Pozdrowienia dla wszystkich Forumowiczów.
      • effata Re: Witam wszystkich nowych uczestników 20.06.05, 17:21
        Witaj Agoos.
        Ja mam odwrotnie. Po miesiacach walki z angielskimi urzedami moze sie zaczne
        nareszcie cieszyc, ze jestem tutaj :)
        Moze troche przesadzam, ale naprawde rzeczywistosc zycia w Londynie mnie
        przerosla, szczegolnie w porownaniu z perspektywa turysty, ktora mialam
        wczesniej.
        • agoos1 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 20.06.05, 21:53
          Ja mam z kolei tak, że jak już ochłonęłam po gorączce załatwiania 1001 spraw to zaczynam się rozglądać dookoła i czasem przemyka mi myśl pt. "Co ja tutaj robię?". Nie ukrywam, że czasem czuję się wyobcowana. I dlatego tak się cieszę, że znalazłam to forum :)) I wcale nie mam zamiaru tu marudzić :]
          • gigler WITAM DZIEWCZYNY i o drogę pytam... 21.06.05, 16:02
            Szalenie się cieszę, że w końcu trafiłam na to forum...od dwóch miesięcy
            systematycznie przeszukuję forum w poszukiwaniu informacji o życiu w Anglii a
            głównie o życiu Pań. Z przyjemnością czytam wszystkie wasze wypowiedzi (bo na
            innych forach to ostatnio ludzie są okropnie sfrustrowani)i w końcu odważyłam
            się napisać.
            Napierw coś o sobie. Mam 27 lat, i pewnie nie będę oryginalna pisząc, że zawsze
            moim marzeniem było wyjechać, sprawdzić się/spróbować życia poza granicami
            naszego kraju. Teraz nic co krępowałoby mnie emocjonalnie, nie trzyma mnie w
            kraju i może dałabym sobie "szansę" ale oczekuję popowiedzi i bardzo na to
            liczę. Większość forumowiczek świetnie sobie radzi to i ja może przedstawię
            swój profi: pracuję w Warszawie na stanowisku asystentki w jednej z
            większych "korporacji". Umiem język angielski w stopniu zaawansowanym, ale że
            nie używam go na codzień nieco ta umiejętność się przykurzyła, umiem doskonale
            się posługiwać komputerem, bezwzrokowe maszynopisanie, wyższe wykształcenie
            (socjologia-niestety:-(. A teraz chwila prawdy: Czy mam szansę wyjechać i być
            chociażby jakąś pomoca biurową w Angli?? Jestem silnie zmotywowana.
            Wiem, że nie chcecie aby to było forum informacyjne, ale postanowiłam spróbować.
            A drugi, dosyć lekki temat, to to co mnie okropnie ciekawi. Jacy są angielscy
            mężczyźni?? Porówawczo do naszych panów-romantyków.

Pozdrawiam Was serdecznie. Jesteście wspaniałe!
            • effata Re: WITAM DZIEWCZYNY i o drogę pytam... 22.06.05, 14:16
              Witaj Gigler, a takze wszystkie nowe osoby. Fajnie, ze jest nas coraz wiecej.
              Witam nowo przybylych: basiak6, jermaldan, d.su i princessjobaggy. Jak jeszcze
              ktos nowy sie ukryl miedzy liczymi watkami, to tez go witam serdecznie.

A teraz odpowiadajac Gigler: Moim zdaniem masz duze szanse, zeby wyjechac :)
              szczegolnie ze jestes zmotywowana, no oczywiscie dlatego, ze znalazlas nasze
              forum, gdzie mozesz znalezc wiele cennych informacji :))) A co do znalezienia
              pracy, to jak wynika z wielu watkow (glownie "normalne" zawody, to chciec, to
              moc.
              Alez jak najbardziej to ma byc forum informacyjne, choc fajnie by bylo, zeby
              rozne "lzejsze" tematy tez sie pojawialy :))), jak to sie zreszta dzieje.
              Ale ja z kolei jestem ciekawa, dlaczego chcesz wyjechac (jesli to nie zbyt
              osobiste pytanie)?
    • basia313 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 22.06.05, 22:43
      Dziekuje serdecznie za przyjecie mnie na to sympatyczne forum i to w tak
      expresowym tempie.
      W Londynie mieszkam juz 9 lat. MAm dwie kochane corki i kochanego meza. Mysle,
      ze powoli przestawilam sie na angielskie myslenie, ale juz sie nie moge
      doczekac wyjazdu do Polski na wakacje. Ach ten polski chleb...
      Mam duze doswiadczenie z racji dlugiego pobytu w Anglii w wielu sprawach ale
      mama tez wiele pytan i na wiele z nich znalazlam juz odpowiedz na tym forum.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie
      • effata Re: Witam wszystkich nowych uczestników 22.06.05, 23:40
        Witaj Basiu,
        Musialam ekspresowo, bo Basia to moje ukochane imie (i wszystkie Baski, ktore
        znam sa super!) - bez urazy dziewczyny nie-Basie :)
        • basia313 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 23.06.05, 10:03
          No kurcze nie chce ale musze sie zgodzic: BAski sa super:)
          • basiak6 Re: Witam wszystkich nowych uczestników 24.06.05, 14:37
            To prawda, osobiscie uwazam ze im wiece Bas tym lepiej:)
      • gigler Re: Witam wszystkich nowych uczestników 23.06.05, 10:56
        Powodów jest kilka:
        1) Chcę się nauczyć języka!
        2) Przeżyć...coś nowego, ciekawego, wyrwać się z tego kraju!
        3) Mieć szkockie wesele... :-)))))))))))))) to żart.

Miałam bardzo przykre półtora roku. Dwa nieudane związki. Po prostu wszystko mi
        obrzydło. A jestem dziewczyną z biglem i nie chcę siedzieć i się zamartwiać,
        więc chciałabym udowodnić sobie, że jestem jeszcze coś warta i poradziłabym
        sobie. To taki test miałby być. Co wy na to?

Dziewczyny, już pisałam, że boję się trochę Londynu...może jakieś inne ciekawe
        miasto w Anglii polecacie?

• yndrk Re: Witam wszystkich nowych uczestników 24.06.05, 14:32
      Jestem praktycznie od pierwszych dni z Wami. Jako czytacz. Pisze z Polski, ale w
      UK mam kogos bardzo bliskiego. Czasami mam chec cos napisac i dlatego rejestruje
      sie.
      Jestem zaskoczony wysoka kultura dyskusji czy tez wymiany opinii. Ale tez
      trzeba sobie powiedziec, ze na tym formu jest nadreprezentacja wyksztalconych
      osob (nie pisze kobiet bo i faceci sie trafiaja).
      Pozdrawiam wszystkich-czasami sie odezwe. A pare razy dziennie zagladne na forum
      i poczytam.
      Y
      • effata Re: Witam wszystkich nowych uczestników 24.06.05, 15:18
        Witam uczestnika o "czeskim" (bo bez samoglosek :))) nicku.
        Hej, yndrk.
        Czytacze tez mile widziani, szczegolnie jak maja o nas taaaaakie zdanie (co
        nie, dziewczyny i chlopaki?) Hi, hi, nadreprezentacja powiadzasz?
        Pozdrawiam
    • effata I znowu pare nowych nickow :) 28.06.05, 15:26
      Hej, witam wszystkie nowe hmmm... powiedzmy twarze :)
      Znowu dolaczylo do nas pare osob, ktore witam bardzo serdecznie: mangustae,
      paola_k2, d.su, mamusia.o, evalon, eballieu i dorotafrancis (juz niektore z was
      chyba przywitalam wczesniej)

Bardzo sie ciesze, ze jestescie, nawet jak nie bedziecie wpadac czesto. Kazdy
      post, kazda nowa informacja moze innej osobie bardzo ulatwic zycie. Dlatego
      dzieki za wasze uwagi i spostrzezenia.

Jednoczesnie zachecam wszystkich, ktorzy jeszcze tego nie zrobili, do
      odnalezienia swojego nicka i wpisywania sie do watku UCZESTNICY FORUM. To
      oczywiscie nie jest wymog determinujacy obecnosc na forum i anonimowi tajniacy
      NIE beda skreslani z listy, ale poniewaz robi sie nas naprawde sporo (101
      uczestnikow i prawie 2800 postow!), to fajnie jest czasami tam zajrzec i
      zobaczyc kto jest kto :)
      • effata Re: I znowu pare nowych nickow :) 28.06.05, 16:12
        I jeszcze grkl - wyglada na to, ze kolejny mezczyzna i na dodatek sie wpisuje,
        nie tylko czyta.Tym bardziej pozdrowienia!
        I broni Angielek! Bo jego dziewczyna jest Angielka (tak wynika z watku "Co
        myslicie o Polakach w UK". Tak wiec moze byc goraco, bo my tu sie troszke
        czepiamy Anglikow ich dziwactw i stylu ubierania :)
        Hej grkl - masz u mnie plusa, ze stajesz w obronie swojej dziewczyny :)))) Tak
        trzymac!
        • grkl Re: I znowu pare nowych nickow :) 28.06.05, 16:20
          Serdecznie dziękuję "effata" Bardzo mnie uradował twój komentarz. Tak trzymać!
          • eisley_uk Re: I znowu pare nowych nickow :) 28.06.05, 16:30
            Widze, ze nie jestem sam z tych "brzydkich"...moze sie okazac konieczne
            zalozenie lobby na wypadek gdybysmy nie dawali rady z odpieraniem kobiecych
            argumentow :)
        • eisley_uk Re: I znowu pare nowych nickow :) 28.06.05, 16:29
          Powiem wiecej, wyglada na to, ze jest jeszcze "gorzej"...o czym swiadczy moja
          skromna osoba...pozdrawiam drogie Panie :)
    • effata I znowu pare nowych nickow 27.08.05, 01:00
      Podczas mojej nieobecnosci na forum pojawilo sie pare nowych osob, ktore
      serdecznie witam. Nawet nie zaczynam wymieniac, bo na pewno kogos pomine i po
      co ma sie ktos obrazic.
      Zrobilam male przemeblowanie na liscie uczestnikow (bo niektorzy wpisali sie
      nie po kolei - a wiecie, ze w kwesti listy uczestnikow jestem czepialska).

Niektorzy "utajnieni" tez sie wylaniaja. Np. konraden - ledwie przyjechal na
      wyspy i juz rozpetal niezly watek-horror (to ten o pajakach) Ale czesciej i
      smielej prosze.

Niestety pare osob tez poznikalo - mam nadzieje, ze tylko chwilowo.

Jeszcze raz mocno wszystkich pozdrawiam i zagrzewam do goracych dyskusji.
      • wdrodze Re: I znowu pare nowych nickow 28.08.05, 01:01

Witam wszystkich!

Tez dziekuje za zaproszenie.Bede czesciej tu zagladac,teraz jestem zmeczona bo
        przez ostatnie dni ciezko pracuje,ale brakuje mi kontaktu z rodakami na
        obczyznie.Pozdrawiam
      • agamuza Re: I znowu pare nowych nickow 25.10.05, 17:39
        Witam Was, mile forumowiczki zza morza ;-) Mam nadzieje ze przyjmiecie mnie i
        bedziecie mialy dla mnie ociupinke wyrozumialosci jesli sie zbłaźnie jakimś
        głupstwem - mam parę pytań, czy rozsądnych - to sie okaże;-)
    • rozyczko Re: Witam wszystkich nowych uczestników 08.09.05, 13:45
      Wlasnie odkrylam Wasze forum i chcialabym sie przywitac :)
      Na imie mam Ewa. Razem z mezem i 7-letnia corka mieszkamy w Bar Hill k. Cambridge.
      Z wyksztalceniem jestem polonistka, ale dopiero tutaj (o ironio) moge pracowac w
      swoim zawodzie. Ucze w sobotniej szkole w Cambridge. Mam nadzieje, ze bede
      czestym gosciem na Waszym forum.

Serdecznie pozdrawiam

Ewa
    • effata Napisz parę słów o sobie ... 17.10.05, 01:50
      Po pierwsze, to akcja gazety (z podaniem linka do naszego forum) zaowocowała
      naprawdę sporą ilością zgłoszeń. Nie wiem, ile z tych osób zostanie z nami. Już
      spora grupka nowych uczestników dała znać o sobie, więc chciałabym niniejszym
      ich bardzo serdecznie przywitać.
      Jak forum (dawno, dawno temu ha, ha) raczkowało, to
      starałam się witać każdego osobiście (wyłapywałam wypowiedzi nowych osób i się
      dopisywałam). Ale teraz to niemożliwe, bo naprawdę jest nas coraz więcej. Stąd
      takie grupowe machnięcie ręką do wszystkich.

Po drugie: proszę nowych uczestników o napisanie paru słów o sobie i naprawdę
      niewiele osób to robi. Ale ja jestem taka wspaniałomyślna, że i tak WAS
      przyjmuję :DDDD
      Ale właśnie dostałam list od kolejnego uczestnika, który (między innymi swoją
      długością) zachęcił mnie do napisania paru słów do tych, którym się chce
      cokolwiek skrobnąć: BAAAARDZO DZIĘKUJĘ za wasze listy. Czytam je z uwagą.
      Czytam też wasze wpisy na listę uczestników (zamiast listów). Czasami nie mam
      czasu odpisać i proszę o wybaczenie, ale naprawdę z przyjemnością czytam każdy
      list. Zresztą wiecie jak to jest, jak się otwiera skrzynkę, a tam .... 'masz 6
      nowych wiadomości' :))))
      --
      Always look on the brigh side of life.
      • tuti Re: Napisz parę słów o sobie ... 17.10.05, 10:54
        najpierw chcialam mame zalozycielke poprosic zeby wkleila to co wpisalam w mailu
        do niej ( o sobie),bo niemoglam znalezc kopii wyslanego listu,
        ale jak mama zalozycielka ma tyle pracy to ja moze wykaze sie instyntkem
        dzieciecym i skrobne o sobie tak.
        w przyszly poniedzialek (brrrr) bronie pracy magisterkiej na lodzkiej filologii
        romanskiej, ale juz od 2 m-cy mieszkam miedzy polska a Blackburn (north west,
        swoja droga widzialam tam kilka polskich samochodow, przyznac sie;)
        szukam tam pracy (marzy mi sie z francuskim, podlug konczonych wlasnie studiow)

do mamy zalozycielki skrobnelam tez chyba ze jesli chodzi o zainteresowania,
        jestem muzycznym maniakiem ( tworze z przyjaciolmi sceenagers.pl, o glownie
        brytyjskiej muzyce), no i za duzo siedze przy komputerze:)

ah, jestem chuda wysoka i blond .i dzieci nie mam (nie liczac przyszywanej
        angielskiej 7mio latki z ktora mieszkam)
        z rzeczy ktore lubie to ..język(i)
        nie jestem złośliwa,
        czasem staram sie bbyc tworcza i zaczepna (ku pobudzeniu dyskusji) aczkolwiek
        prosze nie brac tego jako krytyki,niecheci etc, nie mam klotliwego charakteru, i
        jestem optymistycznie nastawiona do wszystkich
        ojejku, i chyba gadula bywam, co widac powyzej;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka