Dodaj do ulubionych

Gotowanie wg Pięciu Przemian

23.05.05, 17:36
Ciekawa jestem czy ktoś tak gotuje bo ja tak choć od niedawna ,jestem
samoukiem książkowym[kupiłam ich tyle ,że teraz krucho z kasą].Może są tu
tacy co skączyli kursy ,mają długi staż w gotowaniu mogą podzielić się wiedzą
oraz sprawdzonymi przepisami ,mi szczególnie ,,śnią'' się na ciasta i desery
[z pełnych mąk ,zdrowo słodzone].Makrobiotyka[pewne zasady]też jest mi bliska
a może ktoś był na kursie we Wrocławiu? Pa
Obserwuj wątek
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 25.05.05, 19:05
      Czy nikt tak nie gotuje?
      • qian Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 04.06.05, 16:58
        Ja gotuję, od dłuższego czasu wg 5 przemian i jestem z Wrocławia. Jaki kurs masz
        na myśli?
        • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 05.06.05, 22:10
          qian napisała:

> Ja gotuję, od dłuższego czasu wg 5 przemian i jestem z Wrocławia. Jaki kurs
          mas
          > z
          > na myśli?

Ja ostatnio staram się gotować wg Pięciu Przemian i stosować część zasad
          makrobiotyki. Świetnie ,że mieszkasz we Wrocławiu i może brałaś udział w
          kursach organizowanych przez Ośrodek Edukacji Makrobiotycznej, wiem że oni
          uczą takiego żywienia i gotowania. Ja ostatnio szukam też przepisów na TAKIE
          sprawdzone makrobiotyczne słodkości, chętnie poznam teorię i przepisy praktyka.
          Qian może mogłabyś mi w tym pomóc, ja mieszkam na prowincji i nauczestnictwo
          w prawdziwym kursie wg Pięciu Przemian czy makrobiotyki małe szanse. Pa
          • puniaa Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 05.06.05, 23:08
            Polecam ksiązkę pani Bożeny Cyran wydane przez wydaw. Galaktyka, Łódź 2003: Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według 5 Przemian. Ta i inne jej książki były dla mnie odkryciem ubiegłego roku choć wcale nie jestem do końca vege.
            • wsisiz Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 06.06.05, 11:24
              Ja gotuje wg 5 przemian glownie na podst. przepisow z książek Anny Ciesielskiej
              oraz Barbary Temelie. Tym samym dementuję opinię, że 5 przemian to kuchnia
              vege - wręcz odwrotnie: w tej kuchni podstawą są zupy - głównie na wołowinie. I
              właśnie z tym mam największy problem, bo nie jem mięsa, więc wybieram tylko te
              przepisy bez jego udziału.
    • alcia15 Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 06.06.05, 16:39
      Można gotować bez mięsa i takich książek jest na polskim rynku więcej.

Ja książek nakupiłam ,chciałabym pogadać z praktykami tej kuchni i może

,,wycygasnić" trochę przepisów ,zwłaszcza na słodkości.
      • sabba Re: Gotowanie wg Pięciu Przemian 10.06.05, 09:53
        ale jesli sie chce gotowac wg kuchni 5 przemian to obojetnie jakie danie
        wezmiesz, wazne zeby skladniki mialy swoja kolejnosc - spacjalnych przepisow nie
        trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka