schaetzchen Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 13.12.03, 21:07 Póki co, zrobiłam piernik, jest już gotowy i dojrzewa :)) PIERNIK (niewegański :) -5 żółtek utrzeć z pół szklanki cukru (na biało), dodać ćwierć kostki masła/margaryny i też utrzeć -dodać 2 łyżki karmelu (cukier podgrzewa się na patelni, ostro mieszając bo lubi sie przypalać, jak się rozpuści i zbrązowieje dolać wody - trzeba uważać, bo są efekty niemal pirotechniczne - i rozpuścić grudki), pół litra miodu GRYCZANEGO (moim zdaniem najlepszy, ale co kto lubi) i pół kilo mąki (porcjami) wymieszanej z łyżeczką sody -ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto -na końcu dodać bakalie i korzenie (2 łyzki). Bakalii ma być dużo :)), ja używam fig, śliwek suszonych, rodzynków (rodzynek??), moreli, orzechów włoskich... to chyba tyle; wszystko posiekane i posypane mąką. Korzenie - niby można kupić w sklepie gotową przyprawę do pierników, ale nigdy się na to nie odważyłam. Mieszam sobie cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, odrobinke pieprzu czarnego, ziele angielskie, ubijam w moździerzu, jejku, jak to pachnie!!! -wlewa się ciasto do formy (nie wyżej niż do połowy, bo rośnie!!!) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piekę w 180 stopniach aż dorośnie do brzegu formy, potem na moment zwiększam temp do 200 (żeby nie wykipiało) i potem znowu daję na 180. Uwaga: to zależy od formy, ale piernik lubi się z wierzchu przypiec, a w środku być surowy, więc należy: - sprawdzac patyczkiem, co się dzieje w środku - jeśli się za bardzo spiecze, to przykrywam go folia aluminiową. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu zawijam go w lnianą ściereczkę (to jest trudne zajęcie, bo piernik obłędnie pachnie i zawsze mam ochotę wbić weń zęby :), potem worek foliowy i do spiżarni - ma sobie spokojnie ze 2 tygodnie czekać. Jest też szkoła taka, że czeka (i to ponoć 6 tygodni!!!!) ciasto SUROWE - ale na taką ekstrawagancję mnie nie stać.... Jeśli kogoś uraził mój łopatologiczny sposób podawania przepisu, to przepraszam, ale zakładam, że przepis maja zrozumieć również osoby, które w kuchni robią tylko herbatę (z całym szacunkiem!) Ide powąchać mój tegoroczny wypiek :) Odpowiedz Link Zgłoś
ty-grys Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 13.12.03, 21:27 slyszalem, ze przygotowuja dla mnie 14 cielakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.icpnet.pl 13.12.03, 21:37 Ludziska skończcie z tymi Cielakami i innymi. Uszanujcie wybór innych tak żeby oni mogli uszanować wasz(nasz). Ja też pierniczki "robiłem" - pomagałem mamie, wycinałem kształty foremkami wałkowałem ciasto a teraz cierpię bo trochę za dużo zjadłem na surowo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 00:10 A ja mam plan upiec pasztet pieczarkowy i zrobic pierogi, bo sie wlasnie nauczylam je lepic, tak, ze sie nie rozpadaja. I dziwie sie jakie to proste, i nawet weganskie byc moga bezproblemowo... POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 07:12 Oooooooooo, pierogi... ja nigdy nie mam siły ich robić na Wigilię, bo wymiękam po ulepieniu miliona uszek do barszczu :) Moja rodzina zjada je w ilościach przemysłowych, do czego sama się walnie przyczyniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 10:11 ja pewnie zrobie cwikle :) oczywiscie z samodzielnie tartego chrzanu i burakow... :) a na wigilie kluski z makiem i rodzynkami, juz zakupiem razowy makaron na te okazyje hmmm... moze tez zrobie pasztet z szocewicy... jakos mnie wzielo na pasztety ostatnio :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.12.03, 10:50 Maniuś, a podałbyś przepis na te kluski z makiem? Tylko, jeśli mogę prosić, to łopatologicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 10:56 jesli mam to zrobic lopatogolicznie i w miare dokladanie :) to wstrzymam sie do jutra i podam za ksiazka. Robilem w zeszlym roku i bardzo mi podeszlo juz podaczas czytania a po wykonaniu bylo super. Acha... w skladzie byla smietana, nie wiem czy ci to nie przedzkadza... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.12.03, 10:59 Absolutnie mi śmietana nie przeszkadza. Z góry bardzo dziękuję i czekam niecierpliwie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egaheer Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 11:13 A u mnie będzie 'narkomański' barszcz - na kwasie i grzybkach :))))), oczywiście z uszkami grzybowymi, kwaśny i ostry. Mniam. potem będą krokiety z kapustą i grzybami, a długo potem - kutia. Mmm... Nie wiem, czy będę kombinować cos 'w środku' jak mięsozerna częśc rodziny będzie konsumowć karpia. Może jakieś panierowane tofu? Niegdy nie robiłam, ale to raczej bardzo skomplikwane nie jest. Jeszcze pomyślę:)) pozdrawiam Egaheer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.12.03, 11:23 A ja w tym roku (jako wkład we wspólną pracę) zrobię gołąbki z kaszą w sosie grzybowym (ciekawe, czy ktokolwiek oprócz mnie będzie je jadł...) i smażone, panierowane boczniaki (zamiast ryb). A na przystawkę wymyśliłam niemiecką sałatkę kartoflaną: gotowane ziemniaki (chyba kostka, nie pamiętam już za dobrze), ogórek kiszony (drobna kostka), cebula (drobniutko), olej, sól, cukier i pieprz. I oczywiście będzie "narkomański" barszcz ;-))))) (hi, hi strasznie mi się spodobała ta nazwa!), uszka grzybowe, pierogi z kapusta i grzybami tudzież kapusta z grzybmi luzem, ciasto z marchwi, kompot z suszonych owoców. I kluski z makiem, jak mi Maniek poda przepis :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 11:35 > I kluski > z makiem, jak mi Maniek poda przepis :-) hehe... teraz to juz nie mam wyjscia... :) bogaty ten Twoj stol :) a golabki sa super... :) mamcia moja sobie kiedys przypomniala, ze z kolei jej mamcia, a babcia moja, karmila ja golabeczkami z kaszy gryczanej zawijanymi w liscie kapusty wloskiej. Przekonalem sie sam - sa super! Nadzienie oczywiscie mozna dowolnie komponowac... a to ryzu dodac, cebulki podsmarzonej tudziez grzybkow jakis lub tez jaglanej kaszy, hmm... a moze soczewicy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.12.03, 11:42 Gołąbki wigilijne będę robic po raz pierwszy w życiu (jeść zresztą też) a do środka dam kaszę pęczak, bo do gryczanej mam ciężki uraz jeszcze z przedszkola :-) Dodam podsmażonej cebulki i grzybków troszkę i... tu moja koncepcja się kończy na razie - może spróbuje tej kaszy jaglanej właśnie? Soczewica wydaje mi się nieco zbyt śmiała, jak na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 12:33 mhm...z peczakiem tez kiedys robilem i nie pozalowalem :) tez super pasuje do golobkow - fajnie sie klei farszek i super smakuje, z pol zjadlem przez zawinieciem :) Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 14:27 Droga Annette, póki Maniek wertuje książkę kucharską, pozwolę sobie podać mój przepis na kluski - potem porównasz sobie oba, zmieszasz i wyjdzie coś pysznego :) Będzie łopatologicznie, ale na oko :) 1. musisz podjąć strategiczną decyzję, czy robisz z kupnego makaronu, czy własnoręcznie robionego. To drugie jest jak wiadomo lepsze, tylko nie zawsze jest na to czas... Jeśli makaron sklepowy, to proponuję włoskie farfalle (kokardki) - musi to być naprawdę dobry makaron!!! A jeśli robisz go sama, oto przepis który się zawsze udaje (copyright Nela Rubinstein): - 2,5 szklanki mąki (w zapasie trzeba mieć więcej) -3 duże jajka lekko ubite -3/4 łyżeczki soli -łyżka stołowa oleju Na stolnicy usypać kopiec z mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego jajka. Dodać sól i olej i zarobić ciasto. Należy je wyrabiać aż będzie elastyczne i nie klei się do rąk. W razie potrzeby oprószyć ręce mąką i dalej wyrabiać. Po 10 minutach wyrabiania na ogół jest gotowe - elastyczne i gładkie (nie może być grudek!) Jeśli tak jest - uformować z ciasta kulę przykryć miską i odstawić na 15 minut. Podzielić na 2 części, jedną znowu przykryć a drugą rozwałkować. Jeśli się klei - podsypywać mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość nie większą niż 3 mm. Należy je zostawić na 5 minut (łatwiej się kroi gdy lekko stwardnieje). Potem kroi się go jak kto lubi - do klusek z makiem chyba najlepiej na łazanki (kwadraty :) Taki makaron b. szybko się gotuje, trzeba uważać żeby się nie rozgotował. Jak kiedyś będę miała czas, to wklepię cały przepis (słowo w słowo) Neli - arcydzieło literackie! A teraz mak. I tu już będzie na oko. Mak należy sparzyć, a potem odcedzić, co nie jest proste, bo wszystkie znane mi sitka mają za duże oczka. Wykładam więc sitko gazą (kilka warstw) i czekam aż odcieknie. Odcedzony i sparzony mak trzeba zemleć (to też jest niezła sztuka...) kilkakrotnie (2-3 razy, to zależy jak kto lubi) Do takiego maku daje się miód - musi być płynny, ale rodzaj dowolny. Ja daję lipowy albo jakis inny delikatny. Choć są i amatorzy gryczanego (dla mnie tylko do piernika :) I to co tygrysy lubią najbardziej - BAKALIE. Im więcej i różnorodniej - tym lepiej. Nie może na pewno zabraknąć migdałów, moreli, fig, rodzynków... poza tym orzechy, śliwki, może jakieś inne suszone frykasy - są w sklepach suszone gruszki, mango, ananas. Miesza się to z makaronem i odstawia w chłodne miejsce, żeby się smaki "przegryzły". Stosunek makaronu do reszty dowolny - ale z przewagą maku :) Widziałam też przepis że daje się do tego śmietankę, ale nie próbowałam. Może być dobre (trochę złagodzi smak), ale jak z trwałością? Chociaż u mnie w domu kluski znikaja natychmiast :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.12.03, 14:34 Ślicznie dziękuję! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 15.12.03, 14:36 Polecam się :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Kluski z makiem i rodzynkami 16.12.03, 09:21 hej, zgodnie z oobietnica dana Annette zamieszczam przepis na danie jak w temacie. Zrodlo: "Rarytasy Wegetarian - 100 dan z calego Swiata", Diogenes 2000, Swiat Ksiazki 2000 Dodam, ze danie bylo opisane jako polskie (choc nie napisali nic o tym, ze sie na niektorych wigilyjnych stolach pojawia :) porcja dla 6 osob Skladniki: 225 g makaronu wstazki lub innego ksztaltu szczypta soli 1 lyzka oleju 140 ml kremowki (smietany) 90 g zmielonego czarnego maku 2 lyzki stolowe miodu 90 g rodzynek 1. Makaron ugotowac, dodajac do wody olej i sol (sol najlepiej pod koniec gotowania) 2. Makaron odcedzic i oplukac pod goraca woda. Jesli bedzie od razu uzywany nalezy go odcedzic. Jesli nie, wlozyc do miski z woda (tak byl podany sposob - moze masz swoj wlasny na gotowanie makaronu wiec go zastosuj:)) 3. Do garnka (ja stosowalem duza patelnie) i ciezkim dniewlac kremowke i prawie zagotowac. 4. Kiedy smietana osiagnie punkt wrzenia wmieszac mak, miod i rodzynki. Gotowac na wolnym ogniu przez ok. 5 min, albo az masa zgestnieje, ale nadal latwo spada z lyzki. Masa makowa wmieszac z kluzkami i podawac na goraca. Przygotowanie ok. 15 minut (to chyba o ile mak sie ma wczesniej przygotowany... :)) Gotowanie: tez ok. 15 minut Tyle ksiazka... co moge dodac od siebie. Rodzynki oczywiscie mozesz troche wczesnie spazyc lub pomoczyc w zimnej wodzie, no i oczywiscie ja staram sie uzywac tych nie konserwowanych chemicznie. Mozna oczywiscie dodac tez innych bakali wszelakich o czym pisze schaetzchen. Choc ja osobiscie lubie tylko z rodzynkami, sa takie lzejsze... :) Jak zrobic mak wspaniale opisala schaetzchen. Ja zawsze korzystam z tego co na makowiec jest szykowany. Makaron uzywam razowy, cos wlasnie na ksztalt wstazek, tylko nie jest za dlugi (choc przydaloby sie) zawsze mozna samemu zrobic.... :) Acha.. smietane uzywalem taka plynna nie gesta... Mam nadzieje, ze nie jest trudno napisane :) pozdrawiam i zycze udanych poczynan w kuchni :) maniek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Kluski z makiem i rodzynkami IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.12.03, 12:13 Wielkie dzięki! Brzmi pysznie - na pewno wyprobuję! Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: Kluski z makiem i rodzynkami 19.12.03, 16:21 Ja chciałam tylko napisać, że ja to danie mam w książe żydowskiej...czyli podążając tym torem jest żydowskie:o)...no ale nie wiem;p...a tak nawiasem mówiąc to nie przepadam za tą książką bo 3/4 to mięsne dania ale staram się choć minimalnie je zmieniać...po prostu oni dużo ryb jedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.12.03, 21:32 Napisz, jeśli możesz punkt po punkcie jak smażysz naleśniki i robisz na nie ciasto, żeby były cienkie i wychodziły z nich zgrabne krokiety. Ja tego nie potrafię :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egaheer Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 20:34 To do mnie? :) O naleśnikach znaczy? Szczerze mówiąc, nigdy nie robiłam 'z przepisu', tylko zawsze na oko. czasem wychodzą grubsze, czasem cieńsze. Głównym problemem jest patelnia. Używam teflonowej, i co jakiś czas (co 2 obleśniki:)) przecieram ją natłuszczoną papierową serwetką. Moja mama używała do tego celu kawałka słoniny, ale odkąd ma w domu 2 wegetarianki, to przestała:). Jak są wciąż za grube, to może ciasto za gęste? Dodaj wody mineralnej albo mleka, może bedzie lepiej? A generalnie krokiety, jak dla mnie, nie muszą być zgrabne. Muszą być pyszne, a wtedy nieważne jak wyglądają, ale znikaja błyskawicznie:) Pozdrawiam Egaheer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 16.12.03, 21:33 No właśnie...wody czy mleka? Jeżeli mleka to są bardziej łamliwe a maja być wiotkie aby sie dobrze zawijały. Widzę jednak że sama nie smażysz :)Chyba musze dochodzić do perfekcji metodą prób i błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egaheer Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 19:16 Smażę sama, wychodzą różnie, dodaję takiego płynu, jaki akurat mam pod ręką - po usmażeniu układam je w stosik i przykrywam talerzem, wtedy są wilgotne i nie obsychają. A metoda prób i błędów jest najlepsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.12.03, 19:45 Zrobiłam przepiękne, cienkie jak listeczki naleśniki :-) Udały się!!! Ta metoda przecierania chusteczką patelni jest rewelacyjna. Powiedz mi jeszcze jak je obsmażasz. Panierujesz w jajku i bułce? Trochę mi się bułka zaczęła przypalać na patelni, musiałam ją zdejmować. Jak tego uniknąć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 22:45 to może i coś znajdziesz dla mnie. Otóż w pierwszy dzień Świąt przychodzi do mnie na obiad mięsożerna rodzina, a ja nie mam pomysłu czym ich i siebie nakarmić. Nie chcę podawać mięsa ani sojowych substytutów kotletów. Miałabys dla mnie coś szybkiego, łatwego i pysznego na tzw podorędziu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwka Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 15.12.03, 20:34 Zglodnialam od czytania:) U mnie tradycyjnie barszczyk,jakis pasztet sojowy,pierozki ,ale w tym roku z pieca,chyba(czytaj:z piekarnika),bigosik, moze samosy bo uwielbiam i takie tam. Maniek2000-mnie tez zainteresowal twoj przepis,wiec mam nadz.ze podasz.A propos golabkow-ja nie lubie tej kapusty,wiec moja mama robi pyszne nadziewane papryczki (takie zolte)z farszem takim jak na golabki.Niestety one sa w sezonie letnim,wiec jak ktos by chcial sprobowac,to musi poczekac. Annette-sadzac po przepisach,to nie taka znowu poczatkujaca jestes:)Pozdrawiam,ide cos zjesc Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 22.12.03, 15:57 bigos, szynkę gotowaną, schab ze śliwkami, wiejską kiełbasę, makowiec, sernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.G. Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 20:36 A gdzie przepisy?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +/- Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 20:39 No pięknie, wszystko to to potrawy wigilijne, postne, ale co jecie W ŚWĘTA??? Makaron?... Fasolę?... Coś z tych tutaj przepisów? Naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: co przygotowujecie na swieta? przepisy? 25.12.03, 21:22 Pozostałości po wigilii:-) Poważnie, dlatego robię więcej:-) Zresztą kapustę z grochem mogę na okragło jeść;p Odpowiedz Link Zgłoś