Dodaj do ulubionych

wyprawka do szpitala na poród Londyn

14.03.06, 18:35
Witajcie,
Czy wiecie moze co trzeba ze sobą wziasc do szpitala jak przyjdzie czas
porodu, tzn. jak sie przygotowac, co wziasc dla malenstwa, a co dla siebie,
jezeli juz to przezyłyscie podzielcie sie wiedzą, dzieki bardzo i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hanula Re: wyprawka do szpitala na poród Londyn 14.03.06, 20:11
      Zapytaj położną albo w szpitalu, czy nie mają takiej listy. W różnych szpitalach
      bywa różnie. Oto lista z "Pregnancy Booklet" mojego miejscowego NHS (County
      Durham and Darlington).

What do I need to bring into hospital? (CO PRZYNIEŚĆ DO SZPITALA?)

For the baby you will need: DLA DZIECKA:
      - Nappies (Pieluszki)
      - Cotton wool for cleansing (Waciki bawełniane, dostaniesz w każdym
      supermarkecie i sklepie typu Boots czy Mothercare, poszukaj specjalnych dla
      niemowląt - są większe; zaleca się je zamiast gotowych chusteczek
      pielęgnacyjnych, bo są delikatniejsze dla skóry noworodka)
      - Vests (Body)
      - Baby grows (Pajacyki - w Polsce niemowlęta najczęściej ubiera się w zestaw
      koszulka + śpioszki, tutaj najczęściej w zestaw body + pajacyk; pajacyk różni
      się od śpioszków tym, że ma rękawy; po angielsku nazywa się go "baby grow",
      "babygro" albo "sleepsuit")
      - Clothes to take the baby home (Ubranka, w których niemowlę pojedzie do domu;
      jeśli będziesz wieźć dziecko samochodem, to w foteliku, więc nastaw się raczej
      na spodenki i kurteczkę albo na kombinezon niż na owijanie w becik czy kocyk)
      Ubranek weź co najmniej 4-5 kompletów, nawet jeśli zamierzasz od razu wracać do
      domu, noworodki mają nieprzyjemny zwyczaj wymiotować, ulewać i w ogóle
      nieprzytomnie się brudzić!

For yourself: DLA CIEBIE:
      - Hand held records (mają chyba na myśli kartę ciąży i inne dokumenty, które
      nosisz ze sobą na wizytę do położnej czy w szpitalu)
      - Nightie/T-Shirt for labour (Koszula nocna albo t-shirt, w którym będziesz
      rodzić; nie planuj eleganckiej koszulki z koronką, i tak się pobrudzi, lepszy
      stary t-shirt)
      - Breast pads (Wkładki laktacyjne, kupisz np. w Mothercare, Boots albo w
      supermarkecie, możesz kupić wielorazowe, które się pierze, albo jednorazowe)
      - Feeding bras (Biustonosze dla mamy karmiącej, takie z klapką - Mothercare,
      Marks & Spencer)
      - Sanitary towels (large) (Podpaski, też kup specjalne poporodowe np. w
      Mothercare, są bardziej chłonne niż normalne)
      - Underwear (Bielizna; na pierwsze dni po porodzie możesz kupić jednorazowe
      majtki np. w Mothercare, chociaż nie każdy lubi chodzić w papierowych majtkach)
      - Nightwear (Koszula nocna albo piżama; jeśli chcesz karmić piersią, to rozpinana)
      - Cool clothes for the daytime (Lekkie ubrania do noszenia w dzień; weź poważnie
      słowo "lekkie" - na oddziale przeważnie jest upiornie gorąco ze względu na
      wszystkie te noworodki)
      - Wash things (Przybory do mycia: mydło, szczoteczka i pasta do zębów, szampon itp.)
      - Towels (Ręczniki)
      - Money for the phone/TV (Pieniądze na telefon/telewizję; u mnie w szpitalu
      można też było od razu zarejestrować dziecko i kupić akt urodzenia, warto na
      wszelki wypadek wziąć ze sobą te dodatkowe parę funtów)
      - Any medication you take (Lekarstwa, które przyjmujesz)

Do not bring into hospital (NIE PRZYNOŚ DO SZPITALA)
      - Valuables e.g. jewellery (Rzeczy wartościowych, np. biżuterii)
      - Large amounts of money (Dużych sum pieniędzy)
      - Any electrical equipment that needs plugging in (Sprzętu elektrycznego, który
      trzeba podłączyć do gniazdka)
      - Bedding for the baby (Pościeli dla niemowlęcia)
      - Milk or bottles if bottle feeding (Mleka modyfikowanego ani butelek, jeśli
      zamierzasz karmić butelką)

Od siebie dodałabym jeszcze, że warto wziąć ze sobą różne rzeczy do jedzenia i
      picia, bo posiłki wydawane są w określonych godzinach, a ty raczej nie będziesz
      prowadzić regularnego trybu życia. Dobrze mieć jakieś drobne przekąski na noc,
      szczególnie jeśli chcesz karmić piersią.
    • gosia7813 Re: wyprawka do szpitala na poród Londyn 14.03.06, 20:17
      Ja do cesarki ze sobą miałam (3 dni w szpitalu):
      Dla siebie: szlafrok, kapcie, 2 piżamy-koszule, 2 ręczniki, jednorazowe majtki,
      podpaski, kosmetyki (spora kosmetyczka), mokre chusteczki, 3 książki, coś do
      słuchania, komórka i ładowarka, pieniądze, aparat fotograficzny, ulubiony kubek,
      coś ulubionego do picia i jedzenia, ubranie na wyjscie ze szpitala, laktator. A
      i miałam jeszcze suszarkę do włosów.:)
      Dla niuni: kocyk, ubranka - 4 zmiany, pieluszki, chusteczki do pupy, 2 pieluszki
      flanelowe do okrycia, ręcznik, ubranie na wyjście ze szpitala, misia.
      Chyba wszystko napisałam.
      Miałam spora torbę podróżną do tego szpitala, ale ja z tych co lubia dużo miec.:)
      • gosia7813 Re: wyprawka do szpitala na poród Londyn 14.03.06, 20:19
        Zapomniałam o dokumentach, wkładkach laktacyjnych i stanikach.
        • dorcia1982 Re: wyprawka do szpitala na poród Londyn 15.03.06, 10:21
          Dzieki hanula, za tak dokładny opis, i przetłumaczony, pozdrawiam, napewno mi
          sie przydadza te informacje, dziekuje równiez pozostałym mamom, za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka