Dodaj do ulubionych

Chore procedury w mBanku blokują konto na tydzień

IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.08, 11:04
Witam

Chodzi o bardzo dziwaczne procedury w mBanku czyli powszechnie znanym
banku internetowym.

Tylko z powodu tych absurdalnych procedur na co najmniej TYDZIEŃ
zostałem pozbawiony dostępu do konta prywatnego i firmowego. Firma straciła całkowicie płynność finansową, nie wiem który klient mi zapłacił, ja nie mogę uregulować należności dla kontrahentów. Mógłbym wyjechać na urlop ale nie mam za co, bo nie konto prywatne również zablokowane.

Bank działa tylko w internecie, ma też po kilka punktów rozsianych po
każdym województwie, ale służą one do obsługi klientów, dokumentów itp. Logując się do swojego konta przez stronę internetową, stosowane jest dość dziwne zabezpieczenie. Jeśli 50 razy błędnie wpisze się hasło to blokowany jest dostęp do konta za pośrednictwem internetu. Nie wiem jaki jest tego sens, ale jest. W takim przypadku należy zadzwonić na infolinię, zalogować się przy pomocy telekodu, wprowadzić nowe hasło do internetu i jest OK.
Odbywa się to całkiem automatycznie. Wszystko jak dotychczas fajnie,
ale problem jeśli zapomni się telekodu, po trzech nieudanych próbach
następuje blokada i nawet nie ma informacji że dostęp jest zablokowany.
Zapomnienie telekodu nie jest czymś nadzwyczajnym jeśli sekwencji 6 cyfr używa się raz na rok lub jeszcze rzadziej.
Da się to dość łatwo rozwiązać, trzeba na infolinii połączyć się z
konsultantem i zamówić połączenie telefoniczne. Za kilkanaście minut
dzwoni automat i jak poprzednio wprowadza się nowe hasło do internetu i jest OK. Oczywiście konsultant weryfikuje wszystkie dane.
Jak dotychczas jest to może trochę irytujące ale nic strasznego.
Prawdziwe schody zaczynają się w momencie gdy okazuje się, że w
międzyczasie zmieniliśmy nr telefonu, normalna sprawa, w dzisiejszych czasach dzieje się to dość często. Bardzo wątpię czy na 100 osób znalazła by się jedna, która będzie pamiętać o tym by podać do banku aktualny nr telefonu.
Co trzeba zrobić w takim przypadku? Wystarczy się udać do najbliższego tzw. "kiosku" mBanku i pokazać dowód osobisty i zmienić nr telefonu. Prawda że proste, w każdym razie nie dla tego co musi przejechać 50 czy 100km.
Myliłby się jednak ktoś, kto by sądził, że nr telefonu zostanie
wprowadzony do systemu, automat zadzwoni, wprowadzi się nowe hasła i będzie ok. Każdy człowiek tak właśnie by pomyślał, ale niestety tak nie jest.

Bo wprowadzenie nowego numeru telefonu do komputera zajmuje im TYDZIEŃ!!!!!!!!!! a właściwie 7 dni roboczych...
Czyli przez ok 10 dni nie ma się żadnego dostępu własnych pieniędzy.

Można to wszystko sprawdzić zasięgają informacji u konsultanta mBanku
pod nr 0801-300-800

Właśnie coś takiego mnie spotkało
Po prostu nie znajduję słów na nazwanie czegoś takiego.

Z tego co mówił pracownik mBanku to na pewno nie będzie to krócej niż 7 dni bo mają bardzo dużo wniosków!

Przecież ludzie mają miliony spraw, płatności, rachunki, raty kredytów, zarezerwowane wakacje, kontrakty itp. itd. Przecież dla firmy to są straty, a czasem nawet bankructwo.
Albo masz zarezerwowane wczasy dajmy na to w Tunezji i dzień wcześniej bank ci wszystko blokuje.....
Jak można pozbawić dostępu do pieniędzy na tak długi czas?????

Zastanawiam się na dwoma kwestiami:
1. Czy jest to tylko bezdenna głupota, czy może wyrachowanie i bank
obraca sobie przez 10 dni cudzymi pieniędzmi zarabiając w ten sposób?

2. Jak to wygląda od strony prawnej, czy bank może zrobić coś takiego i czy można by żądać odszkodowania za straty bezpośrednie i te utracone.

Z wyrazami szacunku
Przemysław P.
Wrocław

Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 11:29
      Zrobiles kilka kolejnych niedopatrzen i skrupilo sie na tobie - w pelni slusznie.

Przy okazji - rozumiem, ze korzystasz wylacznie z listy hasel jednorazowych, bo w przypadku sms telefon mialbys aktualny.

Jak mozna nie przechowywac w bezpiecznym miejscu kompletu dokumentacji i umow bankowych, wraz z aktualnym telekodem (wzglednie telekod w innym bezpiecznym miejscu, zeby utrudnic powiazanie go z konkretnym bankiem).
      • Gość: Przemek Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.08, 12:20
        Może i zrobiłem parę niedopatrzeń, ale:
        po pierwsze wszystkie dokumenty do konta posiadam,
        po drugie każdy chyba wie, że Pinów i telekodów NIGDZIE sie nie zapisuje bo ktoś może to znaleźć i sobie dopasować.
        po trzecie, każdy zapomina coś czego nie używa, tobie pewnie też się to zdarzyło nie raz
        po czwarte nie korzystam z haseł sms bo nie muszę i nie chcę z różnych powodów,
        To wszystko jest jak najbardziej normalne i ludzkie, postawię każde pieniądze, że takich osób jest tysiące. Świadczy o tym choćby ilość wniosków o zmianę danych.

Po piąte najważniejsze: to chyba bank jest dla ludzi, a nie odwrotnie i te idiotyczne procedury można usprawnić. Bo wszystko zrozumiem, nawet to że trzeba się gdzieś udać osobiście.

Nie potrafię tylko pojąć dlaczego wprowadzenie nr telefonu do komputera musi zająć 10dni??????

Przecież chyba pracownik, osoba kompetentna i odpowiedzialna, sprawdza dowód osobisty, osobę, wzór podpisu, czy co tam jeszcze. Spisuje formularz i wystarczy wklepać to w komputer. Do diabła żyjemy w 21 wieku, łączność nie jest problemem!!!
        • krzysztofsf Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 13:30
          Dalej uwazam, ze jestes winny powaznych niedopatrzen co jest niedopuszczalne na koncie glownym. Dobrze jeszcze, ze miales aktualny dowod osobisty.

Natomiast jest prawda, ze mbank , gdy juz sie doprowadzi do powyzszej sytuacji, jaka ci sie zdazyla (i w wielu innych) ma czesto bardzo dlugi okres realizacji (ty sie ciesz , ze ci nie zgubili po drodze tego wniosku).
    • jan-w Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 13:43
      Moja żona miała podobną historię. Kiedy po kilku latach korzystania z jej konta
      wyłącznie przeze mnie (jako pełnomocnika) potrzebowała tych numerków, mbank
      bezwzględnie zażądał od niej podania numeru komórkowego telefonu którego używała
      wiele lat temu. Od tego czasu zmieniła kilka i nie jest to żadną rzadkością. Z
      pinem mbanku jest ten problem, że jak każdego, zapisywać go nie należy, ale
      zmienić na taki który właścicielowi z czymś się kojarzy, nie można. I nie mam tu
      na myśli kombinacji typu 1234 albo daty urodzenia.
      • krzysztofsf Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 13:52
        jan-w napisał:

> Moja żona miała podobną historię. Kiedy po kilku latach korzystania z jej konta
        > wyłącznie przeze mnie (jako pełnomocnika) potrzebowała tych numerków, mbank
        > bezwzględnie zażądał od niej podania numeru komórkowego telefonu którego używał
        > a
        > wiele lat temu. Od tego czasu zmieniła kilka i nie jest to żadną rzadkością. Z
        > pinem mbanku jest ten problem, że jak każdego, zapisywać go nie należy, ale
        > zmienić na taki który właścicielowi z czymś się kojarzy, nie można. I nie mam t
        > u
        > na myśli kombinacji typu 1234 albo daty urodzenia.

lub zapisac w formie zaszyfrowanej.
        • Gość: Przemek Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.08, 15:18
          krzysztofsf wiesz niewielu jest tak doskonałych ludzi jak ty
          no, musisz jakoś zaakceptować cudze niedoskonałości, zwłaszcza że jesteś
          jednostką wyjątkową.......
          • krzysztofsf Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 20:31
            Gość portalu: Przemek napisał(a):

> krzysztofsf wiesz niewielu jest tak doskonałych ludzi jak ty
            > no, musisz jakoś zaakceptować cudze niedoskonałości, zwłaszcza że jesteś
            > jednostką wyjątkową.......

mBank ma duzo niedoskonalosci - dlatego nie zdecydowalem sie, mimo , ze znam wiele osobo, ktore korzystaja z niego od wielu lat, na uczynienie go glownym kontem - a mocno sie nad tym zastanawialem.
            Ale dokladac jeszcze do tych wad wlasne przeoczenia.....
            • koziorozka Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 28.06.08, 09:56
              krzysztofsf napisał:
              > mBank ma duzo niedoskonalosci - dlatego nie zdecydowalem sie, mimo , ze znam wiele osobo, ktore korzystaja z niego od wielu lat, na uczynienie go glownym kontem
              - Krzysztofie, mógłbys w skrócie te niedoskonałości wymienić? Bo ja właśnie się do mBanku przenoszę, ale jestem na początku drogi, bo jeszcze nie definiowałam przelewów, a to upiorna dla mnie robota
              Może zmienię decyzję, może jakiś inny bank wybiorę?
              • jan-w Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 28.06.08, 10:07
                Mbank jest bardzo dobry jako bank do prostych operacji internetowych.
                Prowadzenie konta i niemal wszystkie czynności są bezpłatne. Ma łatwy, wygodny
                interface do robienia przelewów itp. Odrobinę gorzej jest z wersją dla firm, ale
                ciebie interesuje jak myślę prywatne. Problemy pojawiają się jeżeli z jakichś
                niezwykle zresztą rzadkich powodów musisz załatwić coś nietypowego, nie daj boże
                osobiście/korespondencyjnie. Personel infolinii chyba codziennie werbują z ulicy
                jako kryterium stosując najniższą stawkę. Korespondencja pocztowa może zająć
                miesiace. Osobista, praktycznie nie istnieje. Jednak takie sytuacje są bardzo
                rzadkie, więc warto korzystać z mbank. Jedna rada - nie każ nikomu wpłacać tam
                pieniędzy dla siebie, zanim nie zakończysz formalności. Może się zdarzyć że
                przez ponad miesiąc będziesz siedziała głodna, pasąc tylko oczy widokiem stanu
                swojego konta w internecie ;-)
                • Gość: koziorożka mBank - minusy IP: *.chello.pl 28.06.08, 12:59
                  jan-w napisał: nie każ nikomu wpłacać tam pieniędzy dla siebie, zanim nie
                  zakończysz formalności
                  - mam numer konta. Logowanie działa. Jakie jeszcze formalności powinnam
                  załatwić? Hasła jednorazowe? coś innego?
                  Kartę do bankomatu chyba mogę mieć dopiero, jak coś na koncie będzie.
                  Konto w starym banku zlikwiduję za miesiąc-dwa.
                  Jakie pułapki mnie w mBanku czekają?
                  • krzysztofsf Re: mBank - minusy 28.06.08, 14:31
                    Gość portalu: koziorożka napisał(a):

> jan-w napisał: nie każ nikomu wpłacać tam pieniędzy dla siebie, zanim nie
                    > zakończysz formalności
                    > - mam numer konta. Logowanie działa. Jakie jeszcze formalności powinnam
                    > załatwić? Hasła jednorazowe? coś innego?
                    > Kartę do bankomatu chyba mogę mieć dopiero, jak coś na koncie będzie.
                    > Konto w starym banku zlikwiduję za miesiąc-dwa.
                    > Jakie pułapki mnie w mBanku czekają?

Brak marmurka - wiekszosci rzeczy nie zalatwisz w centrum finansowym - i tak musza dokumenty przesylac dalej, nie masz mozliwosci innego niz wplatomaty zasilenia konta (i naturalnie przelew z innego konta, w innym banku).

Cala filozofia obraca sie wokol ekonta - czyli, jesli z jakims produktem masz problem, przedluzajaca sie reklamacje - to i tak musisz sie poddac i placic, bo nie wplacisz bezposrednio ani na kredyt gotowkowy, ani na karte kredytowa - wszystko musi najpierw wyladowac na ekoncie - ktore moze byc naprzyklad zminusowane kwota, ktorej nie uznalas i reklamujesz, a mimo to i tak musisz ja wplacic, zeby obsluzyc inne produkty.
                    Gdize indziej mozesz np splacac kredyt, mimo, ze zareklamowalas kradziez pieniedzy z konta.

Naturalnie powyzsze to jakis tam ulamek promila jesli chodzi o tych, ktorzy wpadaja w takie klopoty, ale w polaczeniu z brakiem placowek zniechecilo mnie to do traktowania ich jako konta glownego, na ktore wplywa wynagrodzenie i skad przelewam je dalej.
                    • koziorozka Re: mBank - minusy 28.06.08, 15:10
                      dzięki za obie porady, dużo w głowie mi się rozjaśniło
                      krzysztofsf napisał:
                      wiekszosci rzeczy nie zalatwisz w centrum finansowym - i tak musza dokumenty przesylac dalej, nie masz mozliwosci innego niz wplatomaty zasilenia konta (i naturalnie przelew z innego konta, w innym banku)
                      - wpłatomatu jeszcze nie obsługiwałam, ale zakładam, że to do nauczenia
                      - jedyne co mnie niepokoi, to 2-3 razy do roku szybka wypłata dużej gotówki (większej, niż limit na karcie), ale zakładam, że w warszawskiej placówce mBanku to załatwię. Dobrze zakładam?
                      • jan-w Re: mBank - minusy 28.06.08, 17:07
                        A jest w Warszawie oddział mbanku? Chyba tylko kioski w supermarketach z
                        komputerem i panienką do obsługi? Na pewno tych dużych kwot nie da się przelać?
                      • krzysztofsf Re: mBank - minusy 28.06.08, 19:36
                        koziorozka napisała:

> - jedyne co mnie niepokoi, to 2-3 razy do roku szybka wypłata dużej gotówki (wi
                        > ększej, niż limit na karcie), ale zakładam, że w warszawskiej placówce mBanku t
                        > o załatwię. Dobrze zakładam?

Limity bankomatowe podniesli obecnie do 30tys zl i 15 wyplat dziennie. Mozesz go zwiakszyc zakladajac 4 konta emax i do kazdego platna 36 zl rocznie karte z takim samym limitem.
                        Mbank nie ma ZADNEJ placowki z okienkiem.
                        Mozesz sobie rowniez na te okolicznosc zalozyc jakies darmowe konto w innym banku i puszczac tam pieniadze pod wieksze wyplaty gotowkowe. Pamietaj, ze banki maja limity kwot, ktore wyplacaja bez uprzedniego awizowania.
                        • koziorozka Re: mBank - minusy 29.06.08, 11:18
                          pięknie dziękuję - limit 30 tys. na pewno mi wystarczy :)
                      • Gość: mbankowiec Re: mBank - minusy IP: *.tktelekom.pl 30.06.08, 11:46
                        (wi
                        > ększej, niż limit na karcie), ale zakładam, że w warszawskiej placówce mBanku t
                        > o załatwię. Dobrze zakładam?

Załatwisz to bez wychodzenia z domu przez internet lub tel, zmieniając sobie
                        limit dla karty.
                  • jan-w Re: mBank - minusy 28.06.08, 14:36
                    Zgadłaś :-) Hasła. Przychodzą osobno pocztą (przynajmniej pierwsze.
        • jan-w Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 27.06.08, 15:50
          Powiedz to żonie ;-))
    • Gość: Przemek Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.08, 15:40
      cokolwiek by nie mówić o niedopatrzeniach klienta to jedno jest pewne - bank nie
      ma prawa zablokować dostępu do nie swojej własności, a już na pewno nie na tak
      długi czas.
    • Gość: Resident Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.08, 08:47
      Wprowadziłeś kilkukrotnie błędnie hasło i zablokowaś sobie dostęp internetowy (piszesz, że pięćdziesiąt razy!). Zapomniałeś kodu telefonicznego. Zmieniłeś nr telefonu i nie poinformowałeś o tym banku... i masz pretensje do banku, że pozbawił cię dostępu do pieniędzy? Ale czy to bank ci zablokował dostęp, czy ty sam sobie? Czy to bank nie wywiązał się z umowy, czy ty nie poinformowałeś go o zmianie telefonu? Czy to bank zapomiał jakie ustaliłeś sobie hasła i kody? Gościu, szukasz winnych wszędzie, tylko nie w sobie!
      • Gość: mbankowiec Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.tktelekom.pl 30.06.08, 11:50
        W słowach Residenta nie brak sensu i to olbrzymiego.
        Wyobraź sobie, co myślałbyś o procedurach mbanku, gdyby przez ich luźne
        podejście i przymykanie oka, ktoś włamał Ci się na konto i w jakiś sposób
        wyczyścił je z kasy.
        Te procedury zabezpieczyły Twoje konto przed Tobą, w tym przypadku ale w innym
        mogłyby przed złodziejem.
        • Gość: klient Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.30.rev.vline.pl 23.10.08, 10:21
          przestałem być naiwny, że jakas instytucja komercyjna, a w
          szczególności taka, ktora ma akcjonariuszy i mocno biznesowy
          stosunek do życia, będzie dbała o moje interesy w momencie, gdy sama
          w tym interesu nie będzie widziała. Te wszystkie frazesy typu 'nasz
          klient nasz pan', 'instutucja zaufania publicznego' sa tak samo g
          warte jak frazesy polityków, a jeżeli w ogóle działają to w
          odniesieniu do bogaczy, kasiastych ponad standard.
      • Gość: Przemek Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: 212.127.95.* 02.07.08, 17:05
        Jak widzę nadal nikt nie rozumie problemu.
        Wszyscy podkreślacie moje błędy, nie polemizuję z tym, ale do diabła, spytam
        kolejny raz:

DLACZEGO WPROWADZENIE NR TELEFONU DO KOMPUTERA ZAJMUJE IM PONAD TYDZIEŃ!!!!????

Skoro pracownik banku weryfikuje dowód osobisty i przyjmuje formularz, to
        powinien dane wprowadzić do komputera i jest OK.
        Dlaczego więc trwa to tak długo???????? Taka operacja powinna trwać kilka minut,
        a nie 7dni roboczych...

Czy wszyscy uważają, że jest normalne???
        Ja uważam że to jest chore!!!!

• Gość: Resident Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 16:53
          Gdyby to był bank "marmurkowy", to pewnie byłoby szybciej. Z jednej strony tydzień to długo, z drugiej strony nie jest tak źle jak na bank bez oddziałów. Miałeś wyjątkowego pecha. Nałożyło się kilka czynników (blokada internetu, zapomnienie telekodu, zmiana telefonu). A przy wyjątkowych zbiegach okoliczności nic nie jest proste.
          • jan-w Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 03.07.08, 17:24
            Wszystko się zgadza. Ale jeżeli mbank ustawia już stałe kioski w supermarketach,
            czy ich obsługa nie mogłaby jak w innych bankach na podstawie dokumentów klienta
            identyfikować go i wprowadzać zmiany?
            • Gość: jasio Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.mmpnet206.tnp.pl 03.07.08, 20:26
              A chciałbyś , aby złapana z doskoku i bez kwalifikacji młoda dziewczyna w
              mKiosku wprowadzała do systemu dane , bo ja nie . Ci ludzie w mKioskach nie mają
              pojęcia o banku i systemach stoją tam bardziej dla reklamy i jako listonosze do
              odbierania korespondencji .
              Pracownik , który zajmuje się faktyczną obsługą kosztuje dużo więcej .
              • jan-w Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 03.07.08, 20:35
                Właśnie o to mi chodzi. Te kioski to wygłup. Po co w takim razie wsadzać tam
                żywe panienki? Wystarczy gumowa lalka ;-)
                • Gość: jasio Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.mmpnet206.tnp.pl 04.07.08, 00:04
                  Dokładnie , taka gumowa lala robi za reklamówkę za 500 zł na rękę , i co od niej
                  wymagać ?!
        • Gość: t Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 19:14
          Przemek! - ja Ciebie jak najbardziej rozumiem!, miałem identyczną sytuację - patrz:
          groups.google.com/group/alt.pl.banki.mbank/browse_thread/thread/88bc17a8924db459/bfa1decce5c5ee8a
          Nie szukaj pomocy na forum bo to nie ma sensu - tutaj większość ma jakieś
          kompleksy i się wyżywa - m.in. ten sam "krzysztofsf":

grupy-dyskusyjne.money.pl/zmiana;numeru;telefonu;w;mbank;-;radze;uwazac,watek,527328-p1.html
    • Gość: Przemek Pytanie: czy w kiosku mBanku stoi odpowiedzialny IP: 212.127.95.* 08.07.08, 13:34
      człowiek czy jakiś pół idiota??????
      Bo jeśli jest to osoba odpowiedzialna, ktoś zdrowy na umyśle, w pełni zdolny do
      czynności prawnych, to do diabła, dlaczego nie wklepie tego durnego nr do
      komputera?????
      Ja mogę ze swojego komputera w domu zrobić ze swoimi pieniędzmi co tylko zechcę,
      a oni, mając szyfrowane łącza bankowe nie mogą wprowadzić nr telefonu.
      Przecież to jakaś paranoja....
    • Gość: Przemek Wczoraj minęło 7dni roboczych........ IP: 212.127.95.* 08.07.08, 13:36
      Wg regulaminu mBanku, potrzebują 7dni roboczych na wprowadzenie nr telefonu do
      komputera, dzisiaj jest już 8. dzień, a oni nawet nie wiedzą CZY FORMULARZ
      WYSZEDŁ Z WROCŁAWIA DO CENTRALI!!!!!!!!!

Niech ktoś powie czy to jest normalne???
      Nie dość, że chore to jeszcze bałagan i olewanie klienta!!!

• Gość: stager Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.chello.pl 12.10.08, 19:33
      Opis przygod pana Przemka dowodzi tylko jednego - tego ze jest on
      wyjątkowym idiotą i bank /jakikolwie/ wyrządza mu wielką grzeczność
      pozwalając otworzyc konto.
    • Gość: devil Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.aster.pl 13.10.08, 10:09
      Nie wiem dlaczego niektórzy uważają, że dostęp do kont bank powinien
      im dawać na ładne oczy, tudzież sympatyczny głos... Naprawdę
      chciałbyś, aby mBank wydał pieniądze każdej osobie, która zadzwoni
      na infolinie, powie, że nazywa się Przemysław X, zapomniał kodu
      dostępu (bo przecież uzywa go tylko 1-2 razy w roku), ma inny nr.
      tel. (bo zmienił), inny nr dowodu osobistego (bo zmienił), mieszka
      nie tam, gdzie mieszkał (bo przecież obywatel ma prawo się
      przepwoadzić...) Takie pierdoły a on i chciałby tylko wypłacić 2
      miliony...

Ludzie, którzy mają "miliony spraw, płatności, rachunki, raty
      kredytów, zarezerwowane wakacje, kontrakty" pilnują tych paru
      detali, które umożliwiają im bezproblemowy kontakt z bankiem. A jak
      mają problem z pamięcią, to zapisują...
      • Gość: t Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 09:24
        tyle ze te procedury działają rownież jak pójdziesz to punktu z dowodem
        osobistym - tez problem z odblokowaniem....
        problemem nie jest jedynie zamowienie bez uwierzytelenienia kodem ani innym
        dokumentem itp. "resetu konta". wystarczy tylko znać adres "kolegi z bloku" i
        wlamac sie do skrzynki jak przyjda namiary na tymczasowy login i haslo. Wtedy
        mozesz robic co chcesz z kontem i wasze argumenty o bezpieczenstwie bla bla
        mozna wsadzic miedzy bajki. Zgadzam sie z Przemkiem ze taka procedura przez
        "pana w okienku" powinna byc dokonywana blyskawicznie.
        Mi jeszcze dodatkowo sprawiali problemy z podpisem, który mam zawsze w taki sam
        od 20 lat.
        • Gość: devil Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.aster.pl 18.10.08, 19:51
          Ale ja mówię o "zapobieganiu", a nie "leczeniu"... I dodatkowo, nie
          dzielić się swoimi danymi z kolegami z bloku...

Osobiście się cieszę, że mbank się tak łatwo nie poddaje różnym
          zapominalskim... Ja pomimo zmiany dowodu, adresu (mailowego i
          geograficznego) oraz telefonu jakoś sobie radzę i nie blokuję sobie
          konta.
          • Gość: t Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 21:03
            To powodzenia i nie życzę, żebyś kiedyś się znalazł na takim miejscu.
            • Gość: devil Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.aster.pl 28.10.08, 18:45
              Dziękuję za troskę, ale ja w przeciwieństwie do autora wątku nie
              zapominam haseł dostępu i pamiętam o uaktualnianiu swoich danych w
              banku.
    • wichura Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd 13.10.08, 11:12
      Przy wszelkich zabezpieczeniach problemem jest znalezienie złotego
      środka, pomiędzy bezpieczeństwem a wygodą użytkownika (a nie można
      stracić z oczu możliwości technicznych i kosztów). Przy czym w razie
      problemów ze znalezieniem takowego, należy bardziej zwracać się w
      stronę bezpieczeństwa niż wygody. Do kogo miałbyś pretensje, gdyby
      zadzwonił ktoś na infolinię, powiedział że nie pamięta żadnych
      haseł, podał Twoje nazwisko i dane z dokumentów (bo np. kiedyś
      pracował w salonie GSM gdzie je pozwoliłeś skserować) i "nowy numer"
      telefonu (czyt. kupionego przed chwilą w supermarkecie startera
      heyah), aktywował hasła jednorazowe na "nowy numer" a potem...
      właściwie byłoby to jego konto z Twoimi środkami.
      Sam sobie namieszałeś prawie w każdym temacie (blokada kanału +
      zapomniane hasło + nie podany na czas nowy numer), mogłeś jeszcze
      zmienić nazwisko nie powiadamiając o tym banku :)
    • Gość: Radek Re: Chore procedury w mBanku blokują konto na tyd IP: *.tieto.com 28.11.08, 14:04
      Ten bank jest niebezpieczny dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. Miałem podobny problem ale w nieco innym wydaniu. Przez pomyłke mojej ksiegowej Urzad Skarbowy nakazał bankowi zablokowanie konta firmowego. Tego samego dnia wyjasnilem sprawe w urzedzie i nakazono bankowi zdjecie blokady. Bank nie dosc że NA WSZELKI WYPADEK zablokowal mi wszystkie konta (rowniez prywatne ) to zdjecie blokady trwalo 3 tyg !!! Kiedy probowalem zlozyc reklamacje beszczelna konsultatntka stwierdzila, ze jej nie przyjmie poniewaz "poprzednie zgloszenie jest w trakcie wyjasniania". To po prostu niedopuszczalne !!! Pomimo, ze mialem tam konta od poczatku istnienia mBanku w koncu poszedlem po rozum do glowy i przenioslem wszystko do ING. Ten bank jest po prostu niebezpieczny dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. Nawet urzednicy z Urzedu Skarbowego stwierdzili, ze nie spotkali sie jeszce z takim traktowaniem klienta przez bank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka