iwonka 13.12.02, 18:12 Gdzie mieścił się I Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego, poszukuje w miarę dokładnych informacji co do położenia tego szpital, jak również jego historii. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fima Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 16.12.02, 11:50 Sądzę, że chodzi o gmach na rogu Nowowiejskiej i Alei Niepodległości, po wojnie zajęty przez urzędy wojskowe na swoje biura. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 16.12.02, 14:16 fima napisała: > Sądzę, że chodzi o gmach na rogu Nowowiejskiej i Alei Niepodległości, po > wojnie zajęty przez urzędy wojskowe na swoje biura. Tak - to ten gmach - jest jednak jedno wielkie "ale": Centralny Szpital Wojskowy w II RP mieścił się w Zamku Ujazdowskim. I to od wieku XVIII, gdyż zamek został podarowany wojsku na potrzeby szpitala przez króla Stasia. Sam zamek został znacznie rozbudowany o nowe skrzydła, a na całym terenie aż po ulicę Piękną powstały pawilony szpitalne - kilka z nich (chyba trzy) istnieją po dziś dzień - dwa przy aleji łączącej zamek z placem na Rozdrożu, a jeden niedaleko Pięknej w otoczeniu domków fińskich. Po likwidacji lotniska, a także po przeniesieniu wyścigów konnych na Służewiec, rozpoczęto projektowanie reprezentacyjnej dzielnicy na Polach Mokotowskich. Miały się tu znaleźć siedziby ministerstw, uczelni, świątynia Opatrzności Bożej - a wszystko miała spinać reprezentacyjna aleja im. Marszałka Piłsudskiego zaczynająca się na zamku Ujazdowskim i biegnąca przez środek Pola. Wszystko pięknie, ale szpital wojskowy na końcu takiej reprezentacyjnej aleji nie bardzo pasował, więc rozpoczęto budowę nowego gmachu szpitala - właśnie tego wielkiego budynku na rogu Nowowiejskiej i obecnej Niepodległości. Budynek prawdopodobnie nie został ukończony do wybuchu wojny - prawdopodobnie mury stały w 100% ale okna np. jeszcze nie zostały zamontowane. I to tyle co wiem na temat. (PS: podziękowania dla Szymona za systematyczne "lekcje" z historii wojskowego budownictwa w II RP :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stalusek Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 16.12.02, 23:01 > > Wszystko pięknie, ale szpital wojskowy na końcu takiej reprezentacyjnej aleji > nie bardzo pasował, więc rozpoczęto budowę nowego gmachu szpitala - właśnie > tego wielkiego budynku na rogu Nowowiejskiej i obecnej Niepodległości. Budynek > prawdopodobnie nie został ukończony do wybuchu wojny - prawdopodobnie mury > stały w 100% ale okna np. jeszcze nie zostały zamontowane. Rysiu, napisałeś, że był nie ukończony, a tutaj jest link www.stalus.iq.pl/show.php/idc/22/ida/339 do mojej strony. gdzie stoi on w całej okazałości. A niestety też nie wiem gdzie dokładnie stał ten szpital (kiedyś ktoś mówił, że pomiędzy pl. Zawiciela a Al. Ujazdowskimi przy noprojektowanej Alei Piłsudskiego, ale ta informacja jest bardzo niepotwierdzona. Pozdr. Paweł Stala (stalus) www.stalus.iq.pl/show.php Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 16.12.02, 23:59 stalusek napisał: > napisałeś, że był nie ukończony, a tutaj jest link > <a ref="http://www.stalus.iq.pl/show.php/idc/22/ida/339"target="_blank">www.stalus. iq.pl/show.php/idc/22/ida/339</a> > do mojej strony. gdzie stoi on w całej okazałości. > A niestety też nie wiem gdzie dokładnie stał ten szpital (kiedyś ktoś mówił, że pomiędzy pl. Zawiciela a Al. Ujazdowskimi przy noprojektowanej Alei > Piłsudskiego, ale ta informacja jest bardzo niepotwierdzona Poszperałem w materiałach i wygląda na to, że temat nie jest taki prosty jak mi się wydawało. Budynek na Twojej pocztówce chyba ciągle istnieje i ma adres Nowowiejska 27 - a zdjęcie jest wykonane wg mnie od strony toru wyścigów konnych. Kasprzycki w pierwszym tomie Korzeni pisze (str.176) "Między torem wyścigów konnych a ulicą Topolową mieścił się rosyjski szpital wojskowy", a na str 177 "Taką samą rolę w medycynie wojskowej II RP odgrywał rozbudowany w pobliżu [Pola Mokotowskiego] kompleks szpitalny. Uwieńczeniem tej tradycji było wzniesienie na krótko przed 1939 rokiem potężnego Szpitala im. Marszałka Piłsudskiego w narożniku ulicy Nowowiejskiej i alei Niepodległości" Na pocztówce prawdopodobnie jest rosyjski szpital wojskowy wchodzący w kompleks Koszar Litewskiego Pułku Piechoty. Architektonicznie przypomina on trochę Szpital Dzieciątka Jezus przy Lindleya - więc prawdopodobnie powstał w tym samym okresie - czyli około przełomu wieków. Być może imieniem Marszałka objęto zarówno nowy gmach przy Niepodległości jak i stare budynki przy Nowowiejskiej? Ale to są tylko i wyłącznie moje przypuszczenia - może ktoś ma pomysł jak to wszystko zebrać w jedną spójną całość? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 17.12.02, 17:06 Zupełnie nie jestem ekspertem od zabytków i historii Warszawy, ale że znam okolicę nieźle to się wypowiem. Moim zdaniem również na zdjęciu jest obecny Szpital Psychiatryczny AM na Nowowiejskiej, najprawdopodobniej tak jak mówi przedpiśca sfotografowany od strony dzisiejszej Filtrowej (czyli od strony przedwojennych wyścigów). A jeśli to ten budynek, to z tego co wiem i z tego na co wygląda, jest on sporo starszy niż 1939 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 18.12.02, 09:03 Spróbuję zebrać wszystko, ale rozpocznę od uściślenia wypowiedzi Ryszarda: Zamek Ujazdowski, po przekazaniu na cele wojskowe w 1784, służył do 1794 za koszary regimentowi Gwardii Pieszej Litewskiej. Szpitalem wojskowym stał się chyba dopiero w 1809. Chyba - bo nie wiem, jak wykorzystywali go Prusacy. Być może w ogóle go nie wykorzystywali, bo po szturmie Warszawy jedynymi koszarami jako-tako zdatnymi do użytku były Koszary Mirowskie - reszta garnizonu stacjonowała (przynajmniej z początku) w wynajętych budynkach. Zespół koszarowy wokół Zamku rozbudowali Rosjanie, wznosząc dom podoficerski w 1834, pawilon oddziału wewnętrznego i dom oficerski w 1855, pawilon oddziału psychiatrycznego w 1878 oraz około 1890 resztę pawilonów i gmach Komendy Szpitala. W czasie okupacji niemieckiej urządzono tu najpierw Szpital Forteczny nr 3 (1915), a następnie w 1917 całość przekazano Legionom Polskim. Chyba już od 1918 funkcjonował tu Główny Wojskowy Szpital Ujazdowski, którego filie mieściły się na ul. Pokornej (oddział zakaźny, chyba w pozostałościach Koszar Mikołajewskich, dawnym Cuchthauzie) i Zakroczymskiej 6 (oddział skórno- weneryczny i okulistyczny, w Koszarach Sapieżyńskich, dawniej słynnego 4. pułku piechoty liniowej). W 1922 całość przemianowano na 1. Szpital Okręgowy im. Józefa Piłsudskiego, będący głównym szpitalem wojskowym w I Okręgu Korpusu. Od 1919 dysponował on również zespołem budynków przy Nowowiejskiej 27, 29 i 31 (upamiętniała to tablica pamiątkowa, obecnie skuta) ale nie wiem, jakie oddziały szpitala tam się mieściły. I to chyba właśnie jeden z tych budynków widać na zdjęciu na stronie Pawła. W 1922 powołano również Wojskową Szkołę Sanitarną, która koegzystowała z 1. SO. 18 VI 1925 przemianowano ją na Oficerską Szkołę Sanitarną; w jej skład włączono Szpital Szkolny (600 łóżek) na Ujazdowie. Cały zaś 1. SO (1400 łóżek) przeniesiono wówczas na Nowowiejską (podlegały mu filie na Pokornej i Zakroczymskiej). W 1930 OSS przeorganizowano i przemianowano na Centrum Wyszkolenia Sanitarnego, kształcące oficerów i podoficerów Służby Zdrowia WP. Tu dodam, że kadry zawodowe Szpitali Okręgowych były zwane batalionami sanitarnymi i ich zadaniem było m. in. szkolenie szeregowych sanitarnych służby zasadniczej; na ich barkach spoczywał również główny ciężar mobilizacyjny w wypadku zagrożenia wojennego. Resztki koszar 1. bsan znajdują się przy ul. Powązkowskiej 44. W 1936 rozpoczęto budowę nowego gmachu szpitalnego przy ul. Topolowej, burząc kilka budynków porosyjskich. Planowano tam przenieść 1. SO (cały?), ale prawdopodobnie także Centrum Wyszkolenia Sanitarnego. Zamek Ujazdowski, zgodnie z planem urządzenia dzielnicy im. Józefa Piłsudskiego, miało bowiem zająć Muzeum Wojska, zaś pawilony szpitalne zamierzano wyburzyć. Gmachu nie ukończono do wybuchu wojny, od 1939 stacjonowały w nim wojska niemieckie, zaś po Powstaniu, wypalony i zdewastowany gmach stanowił kryjówkę dla "warszawskich Robinsonów" - ukrywał się tu m. in. Władysław Szpilman. W 1945 gmach przejęło MON, zatrudniając przy odbudowie jeńców niemieckich. Do dzisiaj znajduje się tam kilkanaście agend tego Ministerstwa. Stare gmachy też pozostają w rękach wojska, oprócz szpitala psychiatrycznego, przekazanego w latach ’60 miastu. Obiecuję, że bardziej szczegółowe informacje (i ilustracje) dotyczące gmachu z 1936 podeślę na dniach na stronę Ryszarda. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 18.12.02, 10:46 sqh napisał: > Spróbuję zebrać wszystko, ale rozpocznę od uściślenia wypowiedzi Ryszarda: Tak jak sądziłem - sprawa okazała się dużo bardziej skomplikowana niż sądziłem :-) Dadam tylko drobne sprostowanie: > [...] Główny Wojskowy Szpital Ujazdowski, którego > filie mieściły się na ul. Pokornej (oddział zakaźny, chyba w pozostałościach > Koszar Mikołajewskich, dawnym Cuchthauzie) Na Pokornej wojsko zajęło budynek dawnego szpitala żydowskiego www.misie.waw.pl/warszawa//right_strony/pokorna_szpital.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 18.12.02, 13:36 ryszard.maczewski napisał: > > [...] Główny Wojskowy Szpital Ujazdowski, którego > > filie mieściły się na ul. Pokornej (oddział zakaźny, chyba w pozostałościa > ch > > Koszar Mikołajewskich, dawnym Cuchthauzie) > > Na Pokornej wojsko zajęło budynek dawnego szpitala żydowskiego Dzięki! Też mi to nie pasowało, bo z dostępnych mi źródeł wynikało zgodnie, że Koszary Mikołajewskie rozebrano całkowicie podczas rozbudowy pierścienia fortów wokół Cytadeli i bocznic Dworca Gdańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Szpital Okręgowy im. Marszałka Piłsudskiego 06.03.03, 12:39 Dwa tygodnie temu na Zamku Ujazdowskim otwarto wreszcie stałą wystawę dotyczącą historii Centrum Wyszkolenia Sanitarnego. Na razie składają się na nią głównie reprodukcje archiwalnych fotografii, ale jest też trochę pamiątek osobistych kadry CWS, a także nieco sprzętu sanitarnego i medycznego z okresu międzywojennego (przyczym maska przeciwgazowa jest tradycyjnie pomylona z gazową). W czwartki wstęp za darmo, przy okazji można obejrzeć sobie "sztukę" współczesną :-) Odpowiedz Link Zgłoś