Dodaj do ulubionych

Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześniaka??

27.04.05, 10:11
Cześć!Mam do Was prośbę doradzcie mi co mam kupić dla chrześniaka na rocznicę
komunii.Zaznaczam, że mam ograniczone środki pieniężne a jego rodzice to
straszne snoby.Mają też drugie dziecko o wiele młodsze ( 2 lata) czy jemu też
mam jakiś prezent kupić??Nadmieniam, że chrześniak i jego rodzinę widzę raz w
roku.Z góry dziękuje.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 27.04.05, 10:20
      osobiście nie rozumiem pytaniasmile skąd przekonanie że rocznica komunii wymaga
      prezentu??? do głowy by mi nie przyszło żeby cokolwiek kupować na tę
      okoliczność, ale jesli nalegasz - kupiłabym np. jakiąś książkę o Janie Pawle II.
      • kina74 Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 27.04.05, 12:18
        Popieram Burzę... U nas też nie było mowy o prezentach z okazji rocznicy Komunii
        • agatka_s Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 27.04.05, 15:18
          moj syn ma rocznice za jakies 2 tygodnie, jada z tej okazji do Czestochowy z
          cala klasa. I tyle. absolutnie mi do glowy nie przyszlo ani przyjecie, ani
          prezenty. To chyba jakas "nowa swiecka tradycja"...

• andzelina1 Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 28.04.05, 08:27
            którą organizuje moja koleżanka ponieważ sciąga mnie z innego miasta. smile
            • burza4 Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 28.04.05, 11:01
              andzelina1 napisała:

> którą organizuje moja koleżanka ponieważ sciąga mnie z innego miasta. smile

Może szuka pretekstu do spotkania, bo lubi rodzinne spędy? Słuchaj - jak masz
              ochotę uczestniczyć, to ok, ja z calą pewnością nie jechałabym specjalnie do
              innego miasta z powodu rocznicy. Jeśli już - to w celu spotkania z rodziną,
              myśl o prezencie z okazji rocznicy nawet by mi nie przyszła do głowy. Dla mnie
              to robienie szopki, za rok będzie druga rocznica, a słyszałam że niektórzy
              księża i tę drugą zaczynają celebrować. Nie dajmy się zwariować.
              • g.a.b.i Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 28.04.05, 12:44
                Prezent?? A niby z jakiej okazji?
                U nas nie kupuje sie nic na komunie powtorkowa ani nie robi sie przyjec. Ot po
                prostu takie uczczenie, przypomnienie I komunii w kosciele- praktycznie zwykla
                msza....
    • nextia Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 05.05.05, 15:01
      Ja też żyłam w przekonaniu,że rocznicy komunii nie obchodzi się wcale(mam na
      myśli przyjęcie) do czasu kiedy zostalam zaproszona na uroczysty obiad z okazji
      tej właśnie rocznicy mojej chrześniaczki.Też pytalam na forum czy wiąże się to
      z prezentem...mimo iż sama uważałam,że to chyba przesada,kupiłam drobiazg dla
      dziewczynki.I całe szczęście...bo prezenty przynieśli wszyscy zaproszeni
      goście...Mam tylko nadzieję,że nie stanie się trdycją świętowanie
      rocznicy ,bowiem mam jeszcze czwórkę chrześniaków....
    • zona_mi Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 05.05.05, 20:53
      Co to za szaleństwo z tymi prezentami??? Na edziecku jest podobny wątek sad
      Prezentodawcom na rocznicę I Komunii stanowcze NIE.
    • cruella Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 05.05.05, 21:04
      To na rocznicę też daje się prezenty????

Nasza rocznica ograniczyła się do bardziej uroczystego obiadu w domu, w gronie
      najbliższej rodziny (2+2).

smile
      A też jesteśmy snobamismile
    • sylvi_a Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 06.05.05, 11:49
      Nie, no pewnie, że się nie daje żadnego prezentu na rocznicę!uroczysty obiad -
      w zwupełności wystarczy!
      e no! bez przesadyzmu!
    • rezurekcja Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 07.05.05, 14:25
      rozaniec z granatow. ALbo cos innego nawiazujacego do rocznicy.
      w koncu to religijna okazja.
    • lidek11 Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 12.05.05, 21:35
      Tak sie składa, że mój jeden syn miał trzy lata temu I Komunię, a drugi w tym
      roku.Gdy starszy obchodził I rocznicę, to w ogóle nie informowałam
      rodziny.Uważałam że jest to przeżycie przede wszystkim dla niego.Ta rocznicowa
      niedziela była normalną niedzielą.Ważna była przede wszystkim msza święta.Syn
      nawet nie interesował się, czy będzie znowu jakaś impreza.I na pewno tak samo
      postąpie za rok, gdy młodszy syn będzie obchodził I rocznicę. Pewnie, że to jest
      każdego indywidualna sprawa, ale wydaje mi się że właśnie najbardziej
      niezręcznie czują się wtedy zaproszeni goście.Pewnie tak rodzi się nowa moda.No
      cóż, ile jest ludzi, tyle jest pomysłów smile
    • agata_to_ja Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 13.05.05, 11:01
      a ja się zastanawiam, po co zostałaś chrzestną dziecka którego rodziców nie
      lubisz i widujesz ich raz w roku. To samo mnie nurtuje w odniesiebniu do
      chrzestnych moich dzieci, którzy zachoują się podobnie. Bardzo mnie to boli, że
      o nich nie pamiętają.
      • zona_mi Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 13.05.05, 12:19
        A jaki to ma związek z "prezentowym" obchodzeniem wszystkich rocznic, Dnia
        Górnika itp.?
    • agata_to_ja Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 13.05.05, 14:59
      Żaden, nie spotkałaś się nigdy z dygresjami? smile
      pozdrawiam
      • zona_mi Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 14.05.05, 20:40
        Aaaa, to przepraszam...
        Nawiasem mówiąc w tej kwestii mam podobne zdanie smile
        Pozdrawiam
        Zona
    • saba76 to teraz i na rocznice daje sie ????? 15.05.05, 18:24
      jeszcze ,zadne dziecko rocznicowe u nas (w rodzinie, a mam ją dużą) niedostalo
      nic.
    • anibag Re: Jaki prezent na rocznicę komunii dla chrześni 20.05.05, 14:39
      w ubiegla niedziele corka miala rocznice , nikt z rodziny o tym nie wiedzial,
      uczcilismy to uroczystym obiadem w restauracji i zwiedzaniem kosciolow na
      starym rynku , nawet do glowy mi nie przyszlo by kogos zapraszac i corce tez nie
      jesli damy sie zwariowac to caly rok mozna obchodzic jakies rocznice;
      urodziny , chrzest , komunia , bierzmowanie, slub - jedno wielkie swieto -
      tylko kto znajduje w tym przyjemnosc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka