Dodaj do ulubionych

Dyplom na rózne okazje - i malowanie od podstaw

23.04.09, 14:20
https://wstaw.org/images/free/2009/04/21/0b679524c1f56864b17f2504ca7e43.jpeg ten namalowałam (z dodaniem trzech małych gotowców) w Paint + PhotoFiltre(ramki i narzędzie smudge).

www.przedszkolak.pl/forum/index.php?dzial=0&kategoria=1&query=2&grupa=3&ktory_id=689
M.in.: "Autor: Ela 19.11.2006 20:32 Dyplomiki na rózne okazje
Mam kilka fajowych dyplomików na różne okazje w przedszkolu.
- Dyplom dla super mamy lub super taty,
- pasowanie na przedszkolaka,
- ukończenie przedszkola,
- podziekowanie dla rodziców itp
Piszcie na mojego maila to wyslę
Pozdrawiam koleżanki "po fachu" Ela"

- www.qbacka.cba.pl/materialy.htm Tu są do pobrania dyplomy do wyboru.

Tu są wpisy do książeczek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47465&w=64432740&v=2&s=0
I jeszcze jeden:
"Po raz pierwszy idziesz do szkoły,
Pożegnałeś przedszkole.
A w szkole Cię czeka rzecz nowa - obowiązek,
I coraz mniej zabawek i coraz więcej książek.
I chodź może trudniejsze będą następne lata,
Otworzy się przed Tobą wielka,
ciekawa księga świata...
Powodzenia w dalszej edukacji –
Niech spełniają się Twoje marzenia!"

A jeśli sama chcesz dyplom zrobić, to najłatwiej w Paincie, albo w PhotoFiltre,
a wybór ramek znajdziesz na moim forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48033&w=93946086
lub forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48033&w=91419178&a=94232559
Nie wiem, co potrafisz i jakie masz programy graficzne.
- Tło cieniowane to gradient, można zrobić np. w PhotoFiltre, GIMPie - ale nie w zwykłym Paint.
To zaczynamy od podstaw: Jeśli masz Windowsa, to Paint masz na pewno.
W moim kompie jest w Start -->Programy -->Akcesoria -->Paint

https://wstaw.org/images/free/2009/04/20/0f7b28d073ac73c5406f34633287a2.bmp

Klikasz Plik -->Otwórz
klikasz obrazek -->Otwórz
masz obrazek na palecie Painta.

Teraz wybierasz z lewej narzędzia, np. ołówek i rysujesz ludzika. Jeśli początek linii będzie połączony z zakończeniem, to można później użyć kubełka do wypełnienia kolorem.
Do narysowania głowy możesz użyć elipsy, a potem tylko poprawić buźkę.
Najlepiej rysuje się linią prostą, z krzywymi też sobie poradzisz.

A lupę użyj do dopracowania szczegółów: klikasz na ikonkę lupy a następnie na miejscu obrazka, który chcesz powiększyć. Żeby wrócić do poprzedniego rozmiaru, z Widok-->Powiększenie-->Rozmiar normalny.

Jakby coś było do poprawienia, to w Edycja-->Cofnij, ale tylko 3 ruchy do tyłu. Jest jeszcze gumka, a pędzlem z odpowiednim kolorem też można wymazać.

Pipeta służy do malowania kolorem, który można pobrać z obrazka, klikając na obrazku w ten potrzebny kolor.

Na koniec Plik-->Zapisz jako-->dajesz nazwę-->Zapisz
...i masz obrazek na dysku.
Obserwuj wątek
    • pendula Re: Dyplom na rózne okazje - i malowanie od podst 23.04.09, 18:37
      Wow...zdolna bestia z Ciebie....będę tu musiała zaglądaćbig_grin
      • bogatka1 Re: Dyplom na rózne okazje - i malowanie od podst 23.04.09, 19:50
        Miło mi, Adminko Pendulo, serdecznie zapraszam. Dla Ciebie:

https://icons-pe.wunderground.com/data/wximagenew/t/TAP/959.jpg
    • bogatka1 Re: Dyplom na rózne okazje - i malowanie od podst 23.04.09, 21:35
      https://images25.fotosik.pl/245/c3d4c941e25303f3med.jpg
      A jak malują graffiti?

Właśnie tych drżeń, początkowo każdy się obawia.
      Jest wyjście:
      - malowanie pędzlem daje większą pewność ruchu niż ołówek i można wybrać odpowiednią grubość.
      - rysujesz linią prostą (to narzędzie pomiędzy aerozolem a kwadratem), dłuższymi lub krótszymi pociągnięciami.
      - rysujesz krzywą (ma dwa ruchy do ustawienia)
      - albo którąś z figur geometrycznych
      - możesz malować na dużym rozmiarze, a potem w Obraz-->Rozciągnij zmniejszyć obrazek i wtedy nie będzie tak widać niedociągnięć ani drżeń.

Nie nastawiać się, że będzie jakieś cudo, ono stanie się wtedy, gdy będzie niezamierzone.
      Ważna jest praktyka i doświadczenie - więcej malujesz to więcej cieszy.
      Moje lepsze obrazki miały początek w zwykłych mazajkach, bo dopiero z nich wyłoniło się coś ciekawego, trzeba tylko zauważyć te miejsca.
      Podobnie jak z graffiti w tym poście.
    • bogatka1 Re: Laurka na rózne okazje - i malowanie od podst 19.05.09, 13:33
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=94954776&v=2&s=0 "sagittarius954 06.05.09, 19:56 Odpowiedz
      Laurka. Z pewną dozą nieśmiałości zaczynam ten wątek, po prostu pięćdziesięciolatki mają przesyt wiadomości internetowych. Ale spróbuję.
      Laurki odchodzą do lamusa. Na jakie kolowiek święta najczęściej wysyłamy esemesa, lub życzenia - popularne przecież są kartki internetowe, to nieskomplikowane działanie kilkoma kliknięciami wpisac życzenia i wybrać obrazek.
      Czy nie korci was zrobienie samemu takiej laurki? To może w przypływie chęci, spróbujecie wykonać ja i pokazać w tym wątku. Zapraszam.
    • bogatka1 Re: Laurka na Dzięń Matki - i malowanie od podst 25.05.09, 20:51
      https://wstaw.org/d/94b4

Dla tych jeszcze żyjących i dla tych, które możemy jedynie wspominać.
      • del.wa.57 Re: Laurka na Dzięń Matki - i malowanie od podst 25.05.09, 21:43
        Bogatko,wzruszyłaś mnie bardzo,czytając miałam łzy w oczach,mam jeszcze moją
        Mamę i jestem szczęśliwa,dzwonię do mojej Mamy,prawie co dziennie,jutro złożę
        życzenia mojej kochanej Mamie,szkoda,że mogę uściskać Jej osobiście,ale byłam
        nie dawno w domu i natuliłam się i wyściskałam Mamę już na ''zapas''
        Laurki są cudne Bogatko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka