elisha 23.04.05, 10:45 ... atomowej w Kursku w Rosji?? Znajomy z USA przeslal mi dokladnie informacje na ten temat... i teraz chcialabym sie dowiedziec czy to jest prawda 100 procent... Wiem moze to glupie ale sprawdzic zawsze warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pypcinski Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 10:48 Nie. Ale słyszałem o zatonięciu rosyjskiego okrętu atomowego "Kursk". Dobre parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_bona Ja slyszalam glownie o wybuchach gazowych 23.04.05, 10:50 Dlatego u mnie wszystko na yelektrycznosc. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 13:41 było coś takiego, ale w Czarnobylu (obecnie Ukraina) i jest to pewne na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
elisha Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 13:54 Ale ja to mowie na powaznie... dostalam niepotwierdzone info ze Stanów... Wiec sie pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 14:03 w sumie kto ich wie, może kierownik zmiany chciał kraść ryby z pobliskiej rzeki i nakazał spuścić wodę chłodzącą reaktor by je ugotować i nie mieć problemów z łowieniem... to dziwny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski zwodniczy przedsmak orgazmu 23.04.05, 14:13 podlaczono drugi zespol - jak narazie wszystko pracuja normalnie www.washtimes.com/upi-breaking/20050421-015320-3336r.htm ale nie traccie nadzieji moze cos sie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: zwodniczy przedsmak orgazmu 23.04.05, 14:20 " Shchepotyeva noted that all four generating units at the plant are currently operational and the radiation level, which currently stands at 30-km zone around the power station, is no higher than normal." 30 km? na pewno to atomowa, a może synteze już osiągnęliście, toż to zasięg małej wodorówki... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: zwodniczy przedsmak orgazmu 23.04.05, 14:22 Mysle, ze narazie to nic w porownaniu z ostatnia disaster w Japonii... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma 23.04.05, 14:26 Closing oil prices, Apr. 21, 3 p.m. London Brent crude oil: $ 52.45 West Texas intermediate crude oil: $53.47 Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 14:21 elisha napisała: > ... atomowej w Kursku w Rosji?? Znajomy z USA przeslal mi dokladnie > informacje na ten temat... i teraz chcialabym sie dowiedziec czy to jest > prawda 100 procent... Wiem moze to glupie ale sprawdzic zawsze warto!!! a czy ten Twój znajomy z USA nie nazywa się przypadkiem MEERKAT???? Odpowiedz Link Zgłoś
minotaurus to 400 km na wschod od Kijowa 23.04.05, 14:54 i tyle samo na poludnie od Moskwy. jakie sa wiatry w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: to 400 km na wschod od Kijowa 23.04.05, 16:24 tu są m. in. wiatry: weather.icm.edu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
minotaurus dane o Kursku 23.04.05, 15:11 Euratom and Kursk reactor No. 5 Kursk nuclear power plant See Bellona's fact sheet on the Kursk plant and its reactors. Read on » Earlier this year the EC prepared a Non-Paper — entitled Responses to questions raised in the Meeting of Financial Counsellors of Permanent Representatives of 10 December 2002 — for the European Council that included a list of known projects in the beneficiary countries of the Euratom loan facility. The Non-Paper was distributed to European Union Member States before being leaked to the press. The Non-Paper was shown to contain wording relating to the use of Euratom loans to complete the construction of a RBMK-1000 reactor at the Kursk plant in Russia. The Kursk plant is located in Kurskaya Oblast, 500km south of Moscow. The plant is run, owned and operated by Rosenergatom, a subdivision of the Russian Ministry of Atomic Energy, Minatom. The Kursk plant has four RBMK-1000 reactors in operation; two first generation and two second generation. The two oldest reactors are first generation RBMK-1000 reactors, while the two newest are second generation RBMK-1000 reactors. The first reactor commenced operation in December 1976, the second in January 1979, the third in October 1983 and the fourth in December 1985. The Kursk plant has the highest reported number of RBMK-related incidents. Until the end of 1995, 230 incidents were reported involving hazardous substances. The International Atomic Energy Agency investigated security at the Kursk plant in 1992 and again in1995, recommending numerous actions be taken to improve safety. Construction on reactor No.5 started in 1985 but is not progressing as planned due to a shortage of funds. Given Chernobyl's radioactive legacy is still around 17 years after the accident, Kursk No.5 should not be completed. And for the sake of the environment and public health all remaining RBM reactors should be closed down as soon as possible. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: dane o Kursku 23.04.05, 16:29 Nic o tym nie ma nawet w "Radio Svoboda", ktore by tego nie ominelo... Kompletna cisza Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 16:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=23099875&a=23100993 Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 W Kursku byla Awaria, ale nie WYBUCH!!! 23.04.05, 16:56 O wybuchu nie slyszalem, ale o awarii tak. Nie byla duza, bo satelity NRO by ja wykryly. NB. Kursk (elektrownia!, bo okret podwodny operacje juz zakonczyl!) posiada cztery reaktory przerazajacej slawy: BRMK-1000 !!!! :-((((((( Wedlug nukleonikow amerykanskich Kursk jest rownie niebezpieczny jak elektrownia atomowa w CHMIELNICKIM, ktory lezy, nb. znacznie BLIZEJ POLSKI niz Czarnobyl! :-((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Bellona, to norweska filia CIA! ;-))))))))))))) 23.04.05, 17:04 To przeciez jej wyslugiwal sie amerykanski szpion, kapitan NIKITIN, ktorego cztery lata temu probowano wrobic w Rosji " za zdrade panstwa"! {a co sie przesiedzial za niewinnosc!) podobnie zreszta jak komandora Pasko z podobnych powodow. [ujawnil zatapianie przez ruska Flote Pacyfiku odpadow radioaktywnych u wybrzezy Wladywostoku- potwierdzil w wywiadzie dla japonskiej NHK TV!:-((((((] dobrze chociaz ,ze "czarnobylskie" reaktory Ruskie konstruuja tera w IRANIE, w strefie sejsmicznie aktywnej, i wkrotce oddadza je pod klucz. Konstruktorow pod klucz Iranczycy pewnie oddac juz nie zdaza! ;-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.mix Re: W Kursku byla Awaria, ale nie WYBUCH!!! 23.04.05, 17:00 Ja miałem taką informacją około 10.30 Ciekawe dlaczego dopiero teraz są jakieś komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: W Kursku byla Awaria, ale nie WYBUCH!!! 23.04.05, 17:10 Bo to nie jest elektrownia hamerykanska w Three Mile Island, capisce? ;-))) Wszystkie katastrofy i niefarty w Rosji (vide wypadek z bronia biologiczna w Swierdlowsku!!!!) na Zachodzie sie profilaktycznie wycisza! Po co draznic niedzwiedzia, choc wylenialy i bezzebny?! ;-((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: W Kursku byla Awaria, ale nie WYBUCH!!! 23.04.05, 17:11 Nota bene NAJNOWSZY reaktor w Kursku ma 20 lat!!!! Najstarszy -26!!! :-((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 17:28 info.onet.pl/1086541,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Podobno niebezpieczenstwa dla Polski nie ma!!!! 23.04.05, 17:41 PAP twierdzi ze nie ma promienioiwania, ale nie wymienia "Kurska" z nazwy. Polscy "fachowcy" [:-)))))))] twierdza w ogole, ze to wszystko plotka! [podobnie jak po katastrofie w Czarnobylu! ;-)))] Ja tez twierdze, w oparciu o info USA, ze radiacji nie zarejestrowano w promieniu 30 km od miejsca awarii (przypuszczalnie pekniecie rury we wtornym obiegu chlodzacym starego reaktora RBMK-1000 z 1979 r.!) To dosc daleko od Polski! Ja bym sie znacznie bardziej martwil CHMIELNICKIM niz Kurskiem! :-(((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Podobno niebezpieczenstwa dla Polski nie ma!! 23.04.05, 17:49 meerkat1 napisał: > > Ja bym sie znacznie bardziej martwil CHMIELNICKIM niz Kurskiem! może wkrótce, dzięki ostatnim zmianom politycznym na Ukrainie, znajdą się pieniążki z UE na zamknięcie, albo chociaż modernizację Chmielnickiego i innych atomówek na Ukrainie, czego sobie i wszystkim życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Czyzmodernizuja Czarnobyl i Chielnicki???! ;-((((( 23.04.05, 19:17 > może wkrótce, dzięki ostatnim zmianom politycznym na Ukrainie, znajdą się > pieniążki z UE na zamknięcie, albo chociaż modernizację Chmielnickiego i innych atomówek na Ukrainie, czego sobie i wszystkim życzę :) - pisze huann > Ja wszystkim mieszkajacym w rejonie tez! Takze Iranczykom, ktorym te kopie "Czarnobylu" pobudowano w rejonie sejsmicznie AKYTYWNYM!!!! :-((( To okropna, powolna agonia, ktorej nawet smiertelnym wrogom bym nie zyczyl!:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
huann o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 19:33 czarnobyl z tego co wiem już jest wygaszony. więc raczej w przypadku cz. chodzi o dalsze działania zmierzające do likwidacji skutków awarii z 1986 r. ps. a propos Czarnobyla - awarii i jej skutków polecam poniższe strony: www.ens-lyon.fr/Planet-Terre/Infosciences/Climats/Dynam-atmos/Circulations/Tchernobyl/tchernobyl.html www.belarusguide.com/chernobyl1/chfacts.htm www.ic-chernobyl.kiev.ua/gis/ mainroad.org.ua/site/page2814-p1.html www.slavutichcity.net/index.php?module=My_eGallery&do=showgall&gid=11 fotopalomnik.ru/im/art/ch/photo.htm www.souyzchernobyl.org/ www.pripyat.com/ www.viniphoto.narod.ru/vol11/index.html stargliders.org/res/www.kiddofspeed.com/chapter1.html www.svsphoto.com/ch.php www.ncgia.ucsb.edu/conf/sa_workshop/papers/krivoruchko_old.html www.progettohumus.it/Index2.php www.progettohumus.it/include/chernobyl/simulazione/images/DepCesio.gif Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 20:57 Straszne ... Okropne wrażenie na mnie robi: www.progettohumus.it/include/chernobyl/simulazione/images/DepCesio.gif Niedawno mój Ojciec zmarł z powodu choroby nowotworowej... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 21:41 ta symulacja pokazuje ROZPRZESTRZENIANIE w atmosferze, a nie DEPOZYCJĘ w glebach cezu. w Polsce było o tyle lepiej niż w Europie Zachodniej tuż po awarii, że sucha, wyżowa pogoda nie sprzyjała poprzez opady depozycji cezu i innych zanieczyszczeń w glebie. stąd większe zanieczyszczenia np. w Austrii, czy Szwecji i Norwegii, a nawet północnej Grecji. znaczniejsze, do tej pory podwyższone stężenia cezu np. w grzybach leśnych obserwuje się w pasie Opole-Częstochowa, gdzie po prostu popołudniowe wiosenne burze częściowo wypłukały z atmosfery to, co w niej było. co ciekawe, wschodnia i północno-wschodnia Polska ostatecznie ucierpiały stosunkowo najmniej (podobnie jak np. Pomorze), natomiast sporo świństwa osadziło się oprócz Śląska Opolskiego i zachodniej części Ziemi Częstochowskiej także w Karpatach. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 21:49 Pamiętam w tym czasie mój spacer z przyjaciółmi po Satrym Mieście w Warszawie.Upiornie wtedy świeciło słońce :o))) a my głupi szwędaliśmy po uliczkach staromiejskich... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 21:51 a ja z mamą poszedłem spacerkiem do najbliższego szpitala napić się lugoli. spacerkiem, ponieważ był 1 maja i nic nie jeździło. w jedna stronę szliśmy 1 godzinę i takoż wracaliśmy... i cieszyłem się, jak to dzieciak, że 'coś ruskim wybuchło ;p'. ech... Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 21:56 Czyli podobnie, jak ja miałeś specerek ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 22:11 no tak - i lugola była wstrętna, więc trochę jej tylko wypiłem, a resztą podlałem trawnik (pojono na dziedzińcu szpitalnym, na świeżym(!) powietrzu ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 22:24 Od znajomej lekarki słyszałam, że lugole podano za późno i była tylko "dołożeniem do pieca" ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 22:30 no, w którymś z powyższych linków jest zdaje się zestaw takich sześciu mapek w (nomen-omen) czarno-bieli i tam widać, że bodaj 28.04. trzeba było toto pić. z lugolą chodziło o 'wypełnienie' jodem tarczycy na max, tak, by nie wchłaniała radioaktywnego jodu z powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: o Czarnobylu słów kilka 23.04.05, 22:30 nie wszyscy dostawali za późno. Wujek mojej żony był w tym czasie oficerem KWMO i jego dzieci dostały parę dni wcześniej, oczywiście z zachowaniem tajemnicy państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: czy ktoś coś może słyszał o wybuchu elektrown 23.04.05, 21:04 Tak, tej na pustyni Negaw Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Newsy 23.04.05, 21:51 Brak doniesien o promieniowaniu. Nasze (amerylanskie satelity zwiadowcze) nie widza niczego co wskazywaloby na eksplozje porywnywalna z czarnobylska. Przyyzpuszczalnie wyciek skazonej radioaktywnie wody z wtornego obiegu chlodzenia. Wiadomosc podal CNN- godzine temu! Wczesniej podobne doniesienia na temat niemal identycznej awarii nadeszly z Kurskiej Oblastii (ok. 500km na poludnie od Moskwy) a dotyczyly jednego z najstarszych reaktorow (RBMK-1000- prod.1979) elektrowni atomowej KURSK. Rowniez i w tym wypadku paaratura amerykanska nie zanotowala wzmozenia radoaktywosci, ktory sugerowalby powazna awarie. Jednakze obserwacja wspomnianych rejonow z powietrza i kosmosu trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski oj cieknie, cieknie ale ciagle daleko 23.04.05, 22:14 www.boston.com/news/local/connecticut/articles/2005/04/18/nuclear_plant_shut_after_leak_of_steam/ www.wtnh.com/Global/story.asp?S=3243842&nav=3YeXYxGl seattlepi.nwsource.com/local/aplocal_story.asp?category=6420&slug=WST%20Astoria's%20Choice www.delawareonline.com/newsjournal/local/2005/04/21arounddelaware.html nie tracmy nadzieii moze wkrotce blizej domu Odpowiedz Link Zgłoś