Dodaj do ulubionych

Poznań - AMC ląduje na trawie...

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.05.05, 21:57
www.airliners.net/open.file?id=829647&size=L&sok=JURER%20%20%28nveyvar%20%3D%20%27NZP%20Nivngvba%27%29%20%20beqre%20ol%20cubgb_vq%
20QRFP&photo_nr=1&tbl=
Obserwuj wątek
    • Gość: Stiwi Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.05.05, 21:58
      tinyurl.com/dydun
    • gdabski Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 03.05.05, 23:12
      Direct add on priority screening :)
      Jakieś wiadomości, bo opis nieco mętny. Rozumiem, że pasa nie starczyło na
      hamowanie.

/Gdabski
      • Gość: Stiwi Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.05.05, 07:57
        Dokładnie, wracający z Hurghady do Poznania z turystami samolot lądował i pasa
        nie starczyło (wnioskuje, że za późno podszedł do lądowania), szczęście że tam
        niczego nie było na tej łące, żadnych zabudowań, czy samochodów, bo katastrofa
        byłaby gotowa.
        • Gość: Drexler Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.msk.pl / 80.51.103.* 04.05.05, 11:09
          Taa i moze jeszcze snieg byl na pasie ? Wez sie zastanow co piszesz..

Powodem byl wyciek plynu hamulcowego, a samolot wjechal na trawe przy znikomej
          predkosci, raptem 1,5dlugosci samolotu. Nie jest to wina pilotow, ale maszyny.
          • pacio Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 04.05.05, 12:18
            goleni nie złamał....
            • Gość: quantas Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 17:03
              W trakcie hamowania nastąpił wyciek płynu hamulcowego co spowodowało że maszyna
              dobieg zakończyła kilka metrów za pasem. Potem wolniutko wjechała całkowicie na
              trawę , tam podjechała straż i autobusy po paxów.
              Następnie samolot wolniutko powrócił na pas i drogą kołowania dojechał do
              płyty. W nocy przyleciał zastępczy samolot (chyba szeroki arbuz)z ekipą
              techniczną na pokładzie. Mechanicy zostali przy samolocie a pasażerowie mający
              lecieć feralnym eMDekiem polecieli arbuzem.
          • Gość: Stiwi Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:28
            Nie wiem czy był śnieg, czy nie, wczoraj również nie znałem od razu przyczyny,
            dopiero dziś można coś więcej powiedzieć o tym zdarzeniu, które cokolwiek nie
            miało prawa się stać.

Nigdzie nie napisałem, że to wina pilotów, ale jeśli maszyny jak twierdzisz, to
            pozostaje tylko sądzić, że do najbezpieczniejszych nie należą. I nie ważne z
            jaką prędkością wjechał na trawę, cokolwiek by tam stało, nie skończyło by się
            tak przyjemnie i szczęśliwie, jak się zakończyło.
            • Gość: malkontent To wskaż proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:01
              jeden typ samolotu, który NIGDY nie miał takiej przygody
              • Gość: Stiwi Re: To wskaż proszę IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.05.05, 21:37
                Ale przecież ja się nie muszę znać na samolotach, jestem turystą i ja nie muszę
                wiedzieć jaki typ samolotu nie miał takiej przygody, dla zwykłego turysty
                wystarczy taki incydent by więcej nie wsiąść do AMC.

Poza tym temat egipskich czarterów jest szerszy, dla przykładu ciekawe jest to,
                że AIR Memphis (czarterowany przez polskie biura podróży) ma zakaz lotów nad
                Wielką Brytanią ze względu na nie spełnianie norm bezpieczeństwa technicznego,
                mimo braków bezpieczeństwa polskie biura bardzo chętnie czarterują te samoloty
                ze względu na niższe koszty. Podejmując kwestie turystyki w Polsce, podobnie
                jest z AMC, który notorycznie opóźnia wyloty (opóźnienia rzędu 5-7h) to wcale
                nie rzadkość.

Szkoda, że tak jest, bo bezpieczeństwo powinno być jednak priorytetem w
                podróży, jednak niestety coraz mniej biur decyduje się na czarter LOTu.
            • Gość: jast Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.arc.nasa.gov 04.05.05, 22:01
              > Nigdzie nie napisałem, że to wina pilotów, ale jeśli maszyny jak twierdzisz,
              to pozostaje tylko sądzić, że do najbezpieczniejszych nie należą.

ale to bzdura. Slyszales kiedys moze o winie mechanikow ktorzyz czegos nie
              naprawia lub wrecz spieprza ? Nikt nigdy nie slyszal o tym zeby MD-83 mial zle
              zaprojektowane lub psujace sie hamulce.
              • Gość: Stiwi Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.05.05, 22:17
                Możliwe, że masz racje - jako że nie jestem znawcą tematu, nie potrafię
                odpowiedzieć Ci na to pytanie i jak pisałem wcześniej, nie musze (jako turysta)
                wiedzieć czy jakiś MD-83 miał źle zaprojektowane hamulce czy nie, ale postaram
                się nieco doczytać w tym temacie, gdyż na fachową wiedze czy nawet słownictwo -
                nie ma co liczyć ode mnie w tym zakresie. Z całą pewnością jednak zakończenie
                całkowitego hamowania na trawie oraz straż pożarna musiała być ciekawym
                przeżyciem dla pasażerów (no bo nie sądzę, żeby byli od razu poinformowani o
                tym co się stało i dlaczego wylądowali na trawie, a nie na pasie).

Możliwe nawet, że źle zatytułowałem post, pytanie co jest definicją lądowania,
                czy proces aż do całkowitego zatrzymania się samolotu, czy też lądowanie a
                proces hamowania to dwie różne rzeczy.
                • protz Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 05.05.05, 09:47
                  Nie jestes znawcą tematu, co jednak nie przeszkadza ci w przypuszczaniu, ze
                  samolot 'za pozno podszedł do ladowania'.

Nie wiesz? Nie odzywaj sie.

--
                  Protz
                  Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
                  • giorno Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 05.05.05, 15:33
                    protz napisała:

> Nie jestes znawcą tematu, co jednak nie przeszkadza ci w przypuszczaniu, ze samolot 'za pozno
                    podszedł do ladowania'.
                    >
                    Protz, jak sam napisałeś to 'przypuszczenie', a nie pewność, więc pisanie

> Nie wiesz? Nie odzywaj sie.

trochę nie ma sensu i jest niegrzeczne.

To jest forum do pisania, a nie do milczenia.

Jeżeli chcesz czytać posty tylko 'Wiedzących', tylko załóż nowe forum

"Samoloty TYLKO dla ZNAWCÓW reszta nie odzywać się'

Będziesz moderatorem i będziesz dawał dostęp tylko tym, którzy będą 'wiedzieć' co piszą.
                    By żaden dyletant i 'turysta' się nie prześliznąl, każdy kto będzie się starał o dostęp do twojego forum
                    będzie musiał zdać test wielokrotnego wyboru z budowy samolotu.
                    Żeby uprościć test, kandydat będzie mógł wybrać: Boeing lub Airbus lub Embraer lub Fokker lub
                    DeHavilland lub Iliuszyn lub Tupolew lub Antonow lub BAC.
                    Trochę wyrozumiałości dla innych, jest szansa że sam też jej dostąpisz.

Pozdrawiam

giorno
            • manzana2 Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 10.05.05, 08:06
              A co niby mialoby stac na przedluzeniu pasa do ladawania??? betonowy mur???
              • default_user Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 10.05.05, 08:52
                manzana2 napisała:

> A co niby mialoby stac na przedluzeniu pasa do ladawania??? betonowy mur???

Mur, to może nie koniecznie, ale na niektórych lotniskach numer z wyjechaniem
                poza pas by nie przeszedł

www.airliners.net/open.file/723547/M/

www.airliners.net/open.file/721699/M/

M..M
                • p-iotr Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 10.05.05, 11:34
                  > na niektórych lotniskach numer z wyjechaniem
                  > poza pas by nie przeszedł

Daleko nie trzeba szukac - patrz Warszawa Okecie ze slynnym walem ziemnym od
                  Wirazowej...
                  pzdr
    • Gość: Stiwi Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.05.05, 16:26
      ww2.tvp.pl/tvppl/video/2005/05/03/37602/film.asf
      • michaelandro Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 07.05.05, 16:50
        Ja leciałem dokładnie tym aamolotem. Szczerze mówiąc to pierwszy raz w życiu po
        zajęciu miejsca zaczęły pocić mi się dłonie ;)
        Nieco zdezelowany, to słabiutkie określenie. Co ciekawsze, nawet w napisach o
        tym, że kamizelka ratunkowa pod siedzeniem w wersji angielskiej i francuskiej
        są błędy ;)
        No ale doleciałem i wróciłem.
        W ogóle w jakoś dziwnie się czuję w tych MD...
        • neferett Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 06.06.05, 16:03
          Witam ! Samoloty interesuja mnie tylko z jednego powodu, korzystam z nich jako
          turystka.
          Jestem jedna z osob , ktore mialy leciec tym feralnym samolotem i choc nie
          naleze do osob panikujacych z byle powodu, musze przyznac , ze mialam lekkiego
          stracha wsiadajac do samolotu zastepczego , tym bardziej , ze wcale nie byl w
          lepszym stanie od tego ladujacego na trawie. Po drodze mielismy miedzyladowanie
          w Koszycach , gdzie spedzilismy 3 godziny ! I cos mi sie nie wydaje , zeby
          trwalo to tak dlugo z powodu np. uzupelnienia zapasow napojow ?!
          Z reszta caly lot tym samolotem byl koszmarny, ladowanie tez nie nalezalo do
          przyjemnych.
          Tak czy siak , nie zazdroszcze turystom ladujacym na trawie , bo bezsprzecznie
          , egipskie linie zalatwily im niezla dawke adrenaliny.
          Wiem jedno : nigdy wiecej nie polece AMC, no chyba , ze wszystkie polskie
          biura podrozy zaczna oszczedzac i przerzuca sie na te linie.
          • neferett Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 06.06.05, 16:56
            A zapomnialabym o jednym szczegole : mozecie mi wyjasnic kto dopuszcza do lotu
            samolot z zepsutymi dzrzwiami ?
            Tak bylo wlasnie w przypadku Airbusa , ktorym lecielismy w zastepstwie samolotu
            , ktory wyladowal na Ławickim trawniku. Siadamy z tylu , gosc z obslugi zamyka
            drzwi przy pomocy kopniecia noga i ma niesamowicie zdziwiona mine. Śmiejemy sie
            z mezem , ze pewnie sie zdziwil , ze sie udalo za pierwszym razem , no i
            mielismy racje, o czym przekonalismy sie w Koszycach. Tam drzwi zamknely sie
            dopiero po paru probach i pomocy kilku osob. Za to widocznie zamknely sie na
            dobre, bo w HRGH juz sie otworzyc nie daly :)
            • nocnylot Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... 06.06.05, 18:05
              Samolot dopuszczany jest do eksploatacji przez nadzor lotniczy w kraju
              przewoznika. Czasem zdarzaja sie tez niezapowiedziane kontrole na lotniskach
              panstw, ktore samolot ten odwiedza. I ci kontrolerzy moga nie dopuscic do
              zabrania pasazerow, uziemic samolot albo wrecz czasowo zakazac przewoznikowi
              jakichkolwiek lotow na swe terytorium (nie tak dawno spotkalo to turecki Onur
              Air w wielu europejskich panstwach). Z tego co wiem w Polsce, a zwalaszcza poza
              Warszawa, takie kontrole zdarzaja sie bardzo rzadko. Jednak to ze drzwi zamyka
              sie kopnieciem wcale nie musi swiadczyc o ich wadliwosci... Wadliwe sa wtedy
              jesli sie nie zamkna! :) Juz wielokrotnie widzialem obsluge mocujaca sie z
              drzwiami i to u wielu o wiele bardziej zananych przewoznikow niz AMC...
              nl
          • Gość: malkontent Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.pata.pl 06.06.05, 19:25
            Ten długi postój w Koszycach mógł być spowodowany ograniczeniami w ruchu
            lotniczym, tzw. slotem, który samolot otrzymał i po prostu wcześniej nie mógł
            wystartować. To akurat nie jest w żaden sposób zależne od przewoźnika.
            • Gość: BB Re: Poznań - AMC ląduje na trawie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.06.05, 14:49
              gdyby samolot był faktycznie niesprawny z cała pewnością mechanicy nie
              wypuściliby takiego sprzetu w powietrze, druga kwestia to podejscie pilotów,
              czy ktos uważa ,że oni siedliby za sterami maszyny , która ma szanse nie
              dolecieć?, szanowni turyści muszą zdać sobie sprawę, z tego że im równiez
              zależy na własnym zdrowiu i życiu:) ale tak juz poważnie ; samoloty mogą latac
              z pewnymi usterkami ( co prawda w bardzo określonym zakresie i czasie),
              producent każdej z maszyn dokładnie określa to minimum, a sam przewoźnik moze
              je jeszcze zawęzić (tzw Minimum Equipment List), co istotne nadzór lotniczy
              każdego z państw zatwierdza ww MEL, pamietajmy jednak nadal,że są to usterki ,
              z którymi samolot MOŻE polecieć, a firma ma ściśle określony czas, by je
              usunąć.Zupełnie inną sprawą w tej dyskusji jest stan egipskich samolotów i
              kultura ich obsługi technicznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka