Dodaj do ulubionych

NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki)

19.02.04, 08:34
Mam wklęsłe brodawki i zastanawiam się czy będę mogła w przyszłości karmić.
Zastanawiam się nad kupieniem nakładek Niplette do wyciągnięcia sutków.
Najlepiej stosować je jeszcze przed zajściem w ciążę dlatego też rozważam
teraz możliwość ich zakupu, ale nie wiem czy pomogą i czy nie będą to
wyrzucone pieniądze. Może stosowałyście je a może można się bez nich obejść.
Bardzo proszę o radę!!!
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • akrobat Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 07.03.04, 19:17
      czesc.ja mialam ten sam problem.jednak panie w szkole rodzenia powiedziały, że
      dziecko samo sobie poradzi.jednak rzeczywistosc nie byla tak różowa.połozne
      które się mna opiekowały(cesarka) byly wrecz oburzone ze nic wczesniej nie
      robilam aby wyciagnac brodawki.poczatki byly koszmarne.mala darla sie , ja
      denerwowalam i plakalam z bolu, ale poradziłysmy sobie.dzisiaj po 3 miesiacach
      brodawki mam wyciagniete i nic mnie nie boli.jednak mysle ze mozesz
      zaoszczedzic sobie cierpienia i juz teraz zastosowac jakas metode.powodzenia.
    • mija4 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 21.03.04, 14:39
      mnie rowniież interesuje to zagadnienie- a w szczególności różne metody na
      wyciągnięcie brodawek. jestem w 5 mc i moze powinnam ćwiczyć brodawki , by
      sie trochę wyciągnęly? kiedy łapię palcami i naciskam - to się chowaja do
      środka, w pierś. Przy pierwszym dziecku miałam ten sam problem- karmienie
      zakończyłam po 2 miesiącach- bo psychcznie nie wytrzymałam , nakładek na piesi,
      płaczu niedojedzonego dziecka, stresu a w końcu zapalenia piersi. Chciałabym
      nauczona doświadczeniem uniknąc tego wszystkiego i przygotowac sie juz w ciąży
      do karmenia. proszę o wszelkie cenne rady.
    • rogalik86 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 25.06.04, 19:55
      ja tez mam ten problem i tez nie wiem czy kupic:)
    • sandra76 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 26.06.04, 23:19
      Ja miałam straszne kłopoty z karmieniem syna, mój maluch nie poradził sobie z
      płaskimi brodawkami i skończyło się na odciąganiu pokarmu a w niedługim czasie
      na przejściu na mleczko sztuczne. Kilka miesięcy przed zajściem drugi raz w
      ciążę kupiłam niplette i szczerze mówiąc to nie byłam zbytnio zadowolona. Piszą
      na ulotce, że chodzi się z tym najpierw trochę i stopniowo coraz dłużej ale
      nigdy nie wyszłam z nipletką poza mieszkanie bo to widać pod ubraniem (odstaje),
      nie zawsze dobrze się trzymała czasami musiałam kilka razy zakładać bo ciągle
      spadała, w nocy zazwyczaj odpadła i musiałam rano szukać w całym łóżku. Poza tym
      bardzo bolały mnie sutki. Teraz jestem w 24 tygodniu ciąży, od około piątego
      miesiąca wyciągam brodawki (chwytam i obracam we wszystkich kierunkach ). Mam
      nadzieję, że druga dzidzia sobie poradzi. Niplette schowałam bo może się przyda
      przed samym karmieniem, żeby dziecku było łatwiej uchwycić brodawkę nosi się
      niplette przez jakiś czas przed dprzystawieniem dziecka do piersi. Jaki będzie
      efekt zobaczymy.
      Pozdrawiam Sandra.
      • rogalik86 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 27.06.04, 12:54
        no to mnie zdolowalas...a tak liczylam,ze pomoga.ale nic ci nie pomogla
        nipletka?nic a nic? to moja jedyna szansa bo tych nakladek Medela nie moge
        uzywac bo nie jestem w ciazy.:(
    • sandra76 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 27.06.04, 22:20
      To nie tak, że nic nie pomogła. Moim zdaniem to jakieś efekty są.Brodawki już
      nie są całkiem płaskie. Chodziło mi o to, że trochę namęczyłam się przy
      stosowaniu niplette, myślałam, że można z tym chodzić wszędzie i nikt się nie
      zoriętuje ale ja używałam jej tylko w domu. Kupiłam w lato, może w zimie pod
      swetrem nie widać tak jak pod cieniutką bluzką, a może wystarczy tylko parę
      godzin w domu tylko przez dłuższy czas? Może warto kupić i przekonać się na
      sobie, mam nadzieję, że Ci pomoże.
    • miqsh Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 28.06.04, 11:26
      Ja bym Ci radzila MUSZLE laktacyjne, np. aventu albo medeli, mnie naprawde
      pomogly, wystaja troche ale po domu mozna nosic, wyciagaja bardzo fajnie
      brodawki, niestety kupilam dopiero po porodzie i zaluje, nie sa drogie, jakies
      20-30z, wiec w odroznieniu do niplette mozesz zaryzykowac. Poza tym mi pomogly
      kapturki w czasie trudnych poczatkow i pogryzionych brodawek, ale sa rozne
      zdania nt. temat. A na dodatek sciaganie laktatorem :)) Wiec glowa do gory,
      najlepiej sobie z tym poradzic moj niuniek i teraz mam brodawy ze hej :)

Ewa
      • rogalik86 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 28.06.04, 21:16
        sluchaj przeczytalam wlasnie wszysto o tych muszlach i one wcale nie sa do
        wyciagania brodawek tylko do zbierania pokarmu.a co maja mi zbierac skoro nie
        jestem w ciazy a tylko chce wyciagnac brodawki?tak wiec to chyba nie podziala
        • miqsh Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 29.06.04, 21:54
          rogalik86 napisała:

> sluchaj przeczytalam wlasnie wszysto o tych muszlach i one wcale nie sa do
          > wyciagania brodawek tylko do zbierania pokarmu.a co maja mi zbierac skoro nie
          > jestem w ciazy a tylko chce wyciagnac brodawki?tak wiec to chyba nie podziala

No niby tak, ale w szpitalu polozna mi poradzila na wklesle brodawki, kup,
          przeciez pisalam, ze taniocha, sama zobaczysz na czym to polega, jak sie to
          ponosi, to sutek jest wypukly. No i u mnie faktycznie zbieralo sie mleko, az mi
          bylo szkoda :) Nie wiem, to jedna z propozycji, mi pomoglo.

Ewa
    • ma_ksia.24 Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 29.06.04, 13:54
      Mój dzidziuś już sobie radzi z wklęsłymi brodawkami, chociaż początki były
      trudne. Pomogły mi kapturki Avent, bez nich pewnie z karmienia byłyby nici.
      Na szkole rodzenia kazano mi wyciągać brodawki, ale to nic nie dało. Potem
      rozmawiałam ze specjalistką od karmienia i powiedziała,żeby zamiast Niplette,
      które jest drogie i nie wiadomo czy pomoże, stosować zwykłą strzykawkę i
      wyciągać brodawki 3 x dziennie. Pozdrawiam
    • m-mg Re: NIPLETTE - czy warto???? (wklęsłe brodawki) 09.07.04, 20:54
      Polecam nakładki formujące Medeli. Na pewno warto. Ale i tak nie będzie lekko.
      Mnie na początku karmienie straaaaasznie bolało.Mały miał duże problrmy z
      uchwyceniem brodawki. Ale to mija i będzie OK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka