sp2005 16.03.05, 12:47 Czy są tu mamy, które mają dzieci w szkołach na Ochocie? Którą szkołę polecacie??? Bardzo proszę o pomoc w wyborze dobrej, przyjaznej dziecku podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 17.03.05, 22:20 polecam nr 81 na Nowowiejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
2mek99 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 19.03.05, 05:57 Jakies szczegolne powody dla ktorych warto wybrac sp 81? Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 19.03.05, 12:17 Wszystko zależy od potrzeb, dobry poziom, różnorodność zajęć dodatkowych, język na poziomie, my jesteśmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
2mek99 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 20.03.05, 07:39 Jakie są warunki lokalowe? Podobno mają salę gimnastyczną ale przejeżdzając nie zauważyłem. Czy sale lekcyjne są OK (wystarczająco duże i jasne). Szkoła wygląda jak barak, chociaż chyba go ostatnio pomalowali. Strona internetowa Astronautów wydaje mi się ciekawsza i częściej aktualizowana niż Nowowiejskiej. n apodstawie wypowiedzi jednego z absolwentów w księdze gości można stwierdzić że w szkole jest ostry "dryl" ale jedna wypowiedź to chyba za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 20.03.05, 13:00 Astronautów -2 lata temu pozostawiała wiele do życzenia, wg rankingu Życia Warszawy sprzed 2 lat Nowowiejska była nr 1 w W-wie. Wrunki lokalowe są nie najlepsze, sale małe lecz wystarczające. Sala gimnastyczna jest mała ale wf jest w hali sportowej obok, sport na poziomie ok! Jeśli masz chłopca na pewno będzie zadowolony. Byłam w wielu szkołach przed podjęciem decyzji. Lecz jest jeszcze jedno - nie wiem czy lista dzieciaków do 1 kl nie jest już zamknięta? Eliminacje są chyba właśnie w marcu. Poza tym kazda szkoła prywatna to interes! To JEST FUNDACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
2mek99 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 20.03.05, 14:07 Poruszyłaś ważny temat. Włodarzewska to firma która prowadzi kilka szkół. Z tego powodu rzeczywiście Nowowiejska wyróżnia się na tle innych szkół. Widać to zresztą w programie (plan lekcji). Porównałem 1 klasę w Astronautów, Włodarzewskiej, Nowowiejskiej i publiczną na Białobrzeskiej (nr 61). Niepubliczne mają 35 godzin w tygodniu, publiczna poniżej 30. Włodarzewska ma zdecydowanie najwięcej języków (5 angielskiego i 2 niemieckiego). Astronautów 5 angielskiego (2 język dopiero w 6 klasie), Nowowiejska 3 angielskiego (niemiecki od 2 klasy). Białobrzeska 2 lub 8(?!) godzin (nie wiem od czego to zależy). Włodarzewska ma dodatkowo informatykę (od 1 klasy). Widac że plan lekcji jest bardziej "marketingowy". Nowowiejska przoduje w zajęciach z dydaktyki i odrabianiu lekcji (aż 7 godzin). Również religiii jest więcej za to WF mniej niż w innych szkołach W jakim wieku są nauczyciele? Czy program jest rozwijany? Uzupełniany o nowinki w uczeniu? W Astronautów podoba mi się że mają Dennisona chociaż uważam że nieprawidłowo bo to są osobne zajęcia raz w tygodniu. Powinny być częściej i w krótszym wymiarze czasu (np. na początku lekcji). Czy rodzice mają wpływ na szkołę? Kto zarządza fundacją? Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 20.03.05, 14:24 Informatyka - dzieci mają tzw koło komputerowe już od 1-szej klasy, 3 godz angielskiego ale dod koło jez. - 2 godz wtyg i konwersacje - 2 godz ( ja osobiście nie jestem za wprowadzaniem zbyt wielu nowości w tym wieku). Wf - 2 godz w tyg, w ramach kolejnych dwóch godz jest basen, Zajęcia dod tenis, basen, p.nozna, tańce, narty. Nauczyciele - młodzi,przeważają ok trzydziesto -paro letni, pręzna pani dyr, na pierwszym spotkaniu sprawiająca odrażające wrażenie ale skuteczna. Wiesz tak naprawde oprócz infrastruktury - nie ma się do czego przyczepić. Istotna sprawa - my rodzice mamy wpływ na zajęcia itp , wiele rzeczy jest wynikiem przeprowadzanych wsród rodziców ankiet. Co do Włodarzewskiej - jak się pojawiłam po raz pierwszy pani właścicielka przywitała mnie nad talerzem z kotletem, pani psycholog powiedziała ze moje dziecko nie nadaje się do szkoły - ( na Nowowiejskiej na 13 miejc wolnych i 86 kandydatów dostało się), ubrana w sweterek w panterkę i fiolet włosy - makabra. Jak chcesz konkrety pisz na adres gazety. pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia4 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 22.03.05, 13:47 O Włodarzewskiej - niestety również nienajlepiej. Dowiedziałam się, że dziecko nie zostanie przyjęte - telefonicznie. Niestety nie mogłam otrzymać informacji dlaczego, ani jak przebiegło badanie. Dowiedziałam się, że badanie na które specjalnie przyprowadziłam dziecko nie zostało przeprowadzone, chciaż syn mówił, że rozmawiał z Panią Psycholog. Na końcu Pani Psycholog rzuciła słuchawką, bo ja jednak uparcie twierdziłam, że jakieś badanie było i skoro zgodzili się je przeprowadzić to chyba powinnam znać wyniki? Zachowanie conajmniej dziwne!!!! Może nie spodobałam się Pani Właścicielce? Nie noszę panterki. Makijaż też raczej skromny. Z drugiej strony, aby było bardziej obiektywnie, znam mamę chłoca z kl. II tej szkoły i jest b. zadowolona i jest to sensowna osoba. Podobno języki są na dobrym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 23.03.05, 13:15 Ja byłam swiadkiem zachowań dzieci na przerwie na Włodarzewskiej , wierzcie mi straszne! I nikt nie zwracał na to uwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia4 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 23.03.05, 16:00 Z mojej wizyty tam pamietam, że zaraz przy drzwiach był duży żółty plakat z przypomnieniem o opłaceniu czesnego - "czesne płacimy do piątego każdego miesiąca", czy coś takiego. Niby nic, ale.... dżentelmeni nie dyskutują o pieniądzach...publicznie. O ile wiem w mojej szkole do opóźniających się rodziców dzwoni się indywidualnie. W innych szkołach też nie widziałam tego rodzaju napisów przy drzwiach wejściowych. Raczej były napisy "Witamy" lub "Witamy w szkole". Odpowiedz Link Zgłoś
2mek99 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 23.03.05, 16:47 Problem wyboru mam już z głowy. Po pierwszym teście żona została poinformowana, że dziecko zakwalifikowało się do dalszej rekrutacji. Gdy zadzwoniła po tygodniu poinformowano ją że rekrutacja została już zakończona i dla mojej pociechy miejsca nie ma. Pani psycholog nie chciała podejść do telefonu. No cóż klient nasz pan. Skoro ktoś już nie jest klientem to szkoła straciła zainteresowanie. Przegięcie było już wcześniej, bo dziecko zapisałem 3 lata temu i co jakiś czas sprawdzałem co się dzieje. Okazywało się że dziecko nie jest zapisane więc zapisywałem po raz koleny. Dopiero ostatnio powiedziano o testach przed przyjęciem. Prawdopodobnie rekrutację zakończono zanim moje dziecko podeszło do testów a dla zachowania pozorów test został jeszcze zrobiony. Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 24.03.05, 12:05 W której szkole tak ciekawie? Odpowiedz Link Zgłoś
2mek99 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 24.03.05, 13:39 W tej na Włodarzewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 25.03.05, 04:14 anastasia4 napisała: > O Włodarzewskiej - niestety również nienajlepiej. Dowiedziałam się, że dziecko nie zostanie przyjęte - telefonicznie. Niestety nie mogłam otrzymać >informacji dlaczego, ani jak przebiegło badanie. Psychologowi,ktory pracuje na codzien z dziecmi wystarczy 5 minut na ocene poziomu dziecka. > Dowiedziałam się, że badanie na które > specjalnie przyprowadziłam dziecko nie zostało przeprowadzone, chciaż syn > mówił, że rozmawiał z Panią Psycholog. Na końcu Pani Psycholog rzuciła > słuchawką, bo ja jednak uparcie twierdziłam, że jakieś badanie było i skoro > zgodzili się je przeprowadzić to chyba powinnam znać wyniki? Jak ja zaprowadzilem corke na egzamin "Delta" to odpowiedz przyszla pisemnie po kilku dniach pozytywna i nie bylo zadnego dzwonienia do nikogo,bo po egzaminie ludzie zajmuja sie czym innym i nie moga zyc TYLKO egzaminem. > Zachowanie > conajmniej dziwne!!!! Może nie spodobałam się Pani Właścicielce? Nie noszę > panterki. Makijaż też raczej skromny. > Z drugiej strony, aby było bardziej obiektywnie, znam mamę chłoca z kl. II tej szkoły i jest b. zadowolona i jest to sensowna osoba. Podobno języki są na > dobrym poziomie. Jesli znajoma jest sensowna,tzn ze jej syn jest lepszy od twojego i nie ma nad czym plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia4 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 30.03.05, 09:47 Ale to JA oceniam moją znajomą jako sensowną. Dla Pana sensowną może nie być, bo nie bardzo podoba się jej USA. A jeśli nie jest sensowna to jej syn jest gorszy od mojego(Buhaha). Zgadza się? I możemy tak dalej dywagować w nieskończoność, jeśli ktoś lubi bawić się w ocenianie nie licząc się z prawami logiki. Bo żeby oceniać kto jest "lepszy" trzeba najpierw umówić się co do kryteriów jakie będziemy stosowali podczas oceny. To, że Pan mnie nie lubi nie jest kryterium wystarczającym - przynajmniej dla mnie. Także dla mojej znajomej - bo na tym m.in. polega jej sensownoość, że nie ocenia ludzi pochopnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 25.03.05, 04:06 sta.ania napisała: > Astronautów -2 lata temu pozostawiała wiele do życzenia, wg rankingu Życia > Warszawy sprzed 2 lat Nowowiejska była nr 1 w W-wie. Na jakiej zasadzie sa te rankingi skoro nie ma ujednoliconych testow w szkolach? > Wrunki lokalowe są nie > najlepsze, sale małe lecz wystarczające. Sala gimnastyczna jest mała ale wf > jest w hali sportowej obok, sport na poziomie ok! Jeśli masz chłopca na pewno > będzie zadowolony. Byłam w wielu szkołach przed podjęciem decyzji. Lecz jest > jeszcze jedno - nie wiem czy lista dzieciaków do 1 kl nie jest już zamknięta? > Eliminacje są chyba właśnie w marcu. > Poza tym kazda szkoła prywatna to interes! To JEST FUNDACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia4 Re: Najlepsza szkoła na Ochocie - Warszawa 30.03.05, 09:51 Do Pana Macieja w USA: właśnie są testy i to już od kilku lat........ Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: do anastasia4 30.03.05, 15:45 jestem w temacie , podaj równiez na forum, jeśli dot. wątku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś