Gość: katarzyna IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:48 Mam ciekawy pomysł. Chciałabym wydać gazetę - dwutygodnik, na terenie całej Polski. Co trzeba zrobić by znalazła się w punktach sprzedaży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JanPan Re: Jak wydać gazetę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:55 Mieć pieniądze na dystrybucję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David L. bez logo Re: Jak wydać gazetę IP: *.sejm.gov.pl 27.04.06, 17:54 Gość portalu: katarzyna napisał(a): > Mam ciekawy pomysł. Chciałabym wydać gazetę - dwutygodnik, na terenie całej > Polski. Co trzeba > zrobić by znalazła się w punktach sprzedaży? ZNalezc jakies minimum 10 mln. zl i modlic sie o cud zeby za tak male pienaidze udalo sie wydac kilka numerow. Bez 100 mln NPL nie ma szansy na zaczynanie czegokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
karampukpuk Re: Jak wydać gazetę 27.04.06, 21:58 Mniej, zależy od profilu. Ale w jednym racja: tu kilkadziesiąt tysięcy PLN nie wystarczy nawet na rozruch. Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: Jak wydać gazetę 27.04.06, 23:15 Wydanie jednego numeru dwutygodnika (full color okolo 100 stron nakald 25 tys sprzedaz na poziomie 15 - 17 tys. [o czym mozna tylko pomarzyc przy starcie)) z minimalnym zespolem (4 osoby na etatach + ok 8 współpracowników + wypchnięcie na zewnątrz łamania, itp) to koszt nie mniejszy niż 40 - 50 tys. zł - w tym nie liczę kolportazu, kosztów utrzymania biura reklamy, badan fokusowych, promocji gazety, rachunków telefonicznych, komputerów, oprogramowania - przygotowania numerów zerowych, bla bla... Bez kilku milionó na start nie ma co nawet myslec o gazecie. A lepiej mieść kilkanaście - do tego posiaanie takiej sumy nie gwarantuje sukcesu. Usiluje sobie przypomniec ile to juz Palikot stracil na Ozonie - to idzie w dziesiatki milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: Jak wydać gazetę IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 00:39 To rzeczywiście sporo kasy. To nie byłoby jednak w formie pisma kolorowego ale gazety takiej jak codzienne ukierunkowanej na konkretną niszę rynkową. Pracowników już mam. Mnie interesuje jak wygląda kwestia drukowania, łamania oraz dystrybucji. Jak wprowadza się do punktów sprzedaży? Może zechciałbyś podjąć sie takiego zadania? Odpowiedz Link Zgłoś
odwolajgo Re: Jak wydać gazetę 28.04.06, 08:24 Cześć ! Na[pisz do mnie na priv: sawapress@wp.pl Może połączymy nasze siły? pzdr JZS Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: Jak wydać gazetę 28.04.06, 13:16 Gość portalu: katarzyna napisał(a): > To rzeczywiście sporo kasy. To nie byłoby jednak w formie pisma kolorowego ale > gazety takiej jak codzienne ukierunkowanej na konkretną niszę rynkową. > Pracowników już mam. Mnie interesuje jak wygląda kwestia drukowania, łamania > oraz dystrybucji. Jak wprowadza się do punktów sprzedaży? Może zechciałbyś > podjąć sie takiego zadania? Ja jestem tylko skromnym wyrobnikiem piora. Druk, kolportaz, sprzedaz to zadania nie dla mnie. Kiedys bawilem sie w prowadzenie lokalnej gazetki - ale to juz przeszlosc. Druk z "roli" jest tanszy ale tez kosztuje i to dosc duzo. Lamanie "mozna wypchnac" poza gazete. Ale to tez kosztuje. Zalezy ile kolumn chcesz ale za dobre zlamanie kilku grafikom zapalcisz co miesiac w sumie kilka tysiecy zl miesiecznie. (poza tym musisz rezerwowac terminy w firmie zajmujacej sie lamaniem bo inaczej okaze sie,z eprzynosisz prace do zrobienia a noni nie maja wolnych mocy przerobowych - to jest duze ryzyko) Kolportaz jest banalny - podpisujesz umowyz firmami kolporterskimi - one biora gazety i placa ci po kilku miesiacach za sprzedaz (opoznienie jest ponad miesiac a chodzi mi po glowie, ze moze siegac nawet 90 dni - jednak za te infromacje nei dam glowy) I oddajesz im prawie 1/3 zysku ze sprzedazy egzemplarzowej. Druk jest jeszcze prostszy. Szukasz drukarni (jest ich duzo w kraju). Wysylasz prosbe o kalkulacje i otrzymujesz koszt wydruku egzemplarza (musiz tylko podac loosc kolum zdecydowac czy bedzie kolor czy tylko czern i biel oraz wybrac gramature papieru). Potem okreslasz terminy druku i placisz. (na poczatku nie masz szansy, zeby drukowano cie na kredyt. Toprzywilej stalych sprawdzonych klientow. Nowi musza miec gotowke) Bez miliona zlotych - nawet w wersji oszczednej nie startuj. Szkoda topic pieniadze w inwestycji skazanej na porazke. Musisz miec gruba kase na promocje. Inaczej czytelnicy w ogolenie zauwaza ze pojawil sie nowy tytul na rynku. DO tegomzoes zmiec pewnosc, ze przynajmniej przez rok nie bedziesz miec zyskow. A caly czas bedzies zmusiala placic za druk, papier, etaty, honoraria dla wspolpracownikow, podatki, ZUS itp, itd. Jesli nawet po pol roku gazeta wyjdzie na zero (co mozna wlozyc do kategorii niespelnione marzenia) to i tak szybkona tym nie zarobisz. Zawód reporter to zawód... miłosny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: Jak wydać gazetę IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:36 Ciężka sprawa ale będę dalej kombinowała. Myślę, żeby pominąć kolporterów i prowadzić sprzedaż na zasadzie wysyłkowej, na zamówienie czy coś takiego. Natomiast gazetę w miarę zapotrzebowania dodrukowywać. Na początek byłby to nakład max 5000. Byłby to w takim układzie powiedzmy miesięcznyk albo kwartalnik. Reklama w formach interentowych, nie masowa ale punktowa. Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: Jak wydać gazetę 29.04.06, 21:49 Popros rozne drukranie o kalkulacje. Moze cos sie zmienilo, ale jgdy kilka lat temu mialem swoja gazetke przy nakladzie ponizej 10 tys. oplacal sie bardziej druk ofsetowy na maszynie arkuszowej. Z kalkulacji, ktore mialem wyszlo mi, ze z roli sie oplaca powyzej 10 tys. egzemplarzy Jesli chcesz zrezygnowac ze sprzedazy egzemplarzowej w puntach detalicznych musisz zainwestowac duuuuuuuzo pieniedzy w reklame. Inaczej nik nie dowie sie o gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Jak wydać gazetę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 22:34 Chyba dyskutujecie o zupełnie różnych projektach. Dzięki konkurencji na rynku koszty techniczne raczej potaniały, przy 5tys. nakładu nie ma mowy o milionach, ani czasem o etatach, itp. Zależy, na czym wydawca chce tak naprawdę zarabiać - sprzedaż liczby egzemplarzy, reklama, czy sponsoring, no i jeszcze ważny zasięg. Niektóre niszowe branże rozwozi się paczkami do tych, którzy płacą (nieźle) za to, że występują na okładkach. Uwaga: pełnej kredy nie przyjmuje się na makulaturę, czasami to też jest ważne))). Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: Jak wydać gazetę 29.04.06, 23:08 Lalka jestes debesciak :) Ta kreda i makulatura powaliles mnie na kolana :))) Ale w kwestii pozostalych uwag zobacz od czego zaczela sie dyskusja. Natomiast jesli rzeczywiscie ma to byc niszowy miesiecznik a nawet kwartalnik to majac juz nieco mniej niz 50 tys na druk, papier i pensje mozna zaczynac z projektem :) Problem jest z kolportazem i reklama. Ale zawsze jakby co mozna od razu z drukarni na przemial ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Jak wydać gazetę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 00:42 Dzięki, tylko proszę uprzejmie płci mi nie zmieniać, bom do własnej nieco przywiązana od urodzenia, pozdrawiam, ))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linn A może zaczniesz od drukowania ulotek mała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:52 cio? :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t-300 tp trzeba mieć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 12:19 pomysł i pieniądze nie wystarczą... trzeba mieć poparcie układu. Przeciwnym razie zawsze spuszczą cie do kanału... z byle powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: tp trzeba mieć... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:10 Gość portalu: t-300 napisał(a): > trzeba mieć poparcie układu. > Przeciwnym razie zawsze spuszczą cie do kanału... > z byle powodu! To jest generalnie dziwne w epoce wolnego rynku, ale niestety prawdziwe... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś