Gość: la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 07:23 tylko jeden problemik-czy mają zupy ?.Dwatygodnie bez zupy nie dam chyba rady ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazynanowa Re Zupa tez jest... 11.04.09, 07:49 Przewaznie dwa rodzaje ,ale jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Re Zupa tez jest... 11.04.09, 11:04 Oczywiście im lepszy hotel tym lepiej ale czy ja wiem cos te ichnie zupy za bardzo mi nie smakowały - o ile dobrze pamiętam ..w każdym razie nie powaliły mnie na kolana . oczywiście wszystko to kwestia gustu i nastawienia w danym momencie .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Zupa tez jest... IP: *.nplay.net.pl 11.04.09, 11:31 Mają, mają. mojej mamie smakowały, jadła kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Re Zupa tez jest... IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 11.04.09, 19:13 Zupa owszem jest ale jesz i nie wiesz co.Pomidorowa to prawie jak ketchup a inne to cos co przez gardło nie przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 12:00 Gość portalu: la napisał(a): > tylko jeden problemik-czy mają zupy ?.Dwatygodnie bez zupy nie dam > chyba rady ! Mają takie pod turystów z północy,coś a la gorący kubek.Kraje południa nie znają pojęcia zup typu powiedzmy polskiego.Ale jest coś ciepłego i mokrego,w każdym razie napić się można czymś co przypomina zupę.To dopiero wchodzi w ich kuchni taka moda,za to mają wyżej postawione owoce czy gotowane warzywa w całkowicie innym smaku niż nasze "chemiczne".Inne produkty też bardziej czyste od tych dodatków.Jest czym zastąpić zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 12:31 No właśnie - nie mogłem sobie tych zup jakoś skojarzyć i określić ich smak a ja też lubię zupy i nimi nie gardzę . I tu janan wyjaśnił sprawę cyt : " Ale jest coś ciepłego i mokrego,w każdym razie napić się można czymś co przypomina zupę. " To dokładnie tak ale jak padło powyżej jest tyle innych możliwości jedzeniowych , ze jakoś i ta zupa ujdzie w tłoku . pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 13:09 > Mają takie pod turystów z północy,coś a la gorący kubek.Kraje południa nie znają pojęcia zup typu powiedzmy polskiego. Muszę tu sprostować, zupy tureckie to nie tylko takie pod turystów. Tureckie zupy czyli çorba to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Warto spróbować, nawet jeżeli nie podają ich w hotelu, najlepiej z soczewicy (mercimek), ezogelin lub anadolu çorba. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 13:28 Tureckie > zupy czyli çorba to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Warto spróbować, nawet > jeżeli nie podają ich w hotelu, najlepiej z soczewicy (mercimek), ezogelin lub > anadolu çorba. Tak czy tak te zupy nijak mają się do typu polskiego.W hotelach raczej rzadkie zjawisko.Poza tym czy akurat te są typu tureckiego czy greckiego tego ciężko ustalić.Jakieś takie przenikanie kultur i kuchni.Kiedy moja małżonka zrobiła zupę typu polskiego to nasi znajomi nie tylko asystowali jej w przyrządzaniu ale potem została głównym daniem.Lepsza niż z biblijnej soczewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 13:44 > Tak czy tak te zupy nijak mają się do typu polskiego.W hotelach raczej rzadkie zjawisko. Czy są w hotelach, to nie wiem, rzadko jadam w hotelowych restauracjach w Turcji, wolę lokanty :) Rzeczywiście są inne od polskich (raczej w rodzaju zupa-krem), i bardzo mi smakują. Oczywiście polskimi też nie wzgardzę. Oponuję tylko przed porównywaniem ich do gorących-kubków, bo w przeciwieństwie do nich są przyrządzane z prawdziwych warzyw ;) Polecam wszystkim wyprawę poza hotel i wypróbowanie tureckich zup, w tym... flaczków (iskembe) - podobno najlepsze na kaca, a wiele osób w wakacje nieco przesadza z imprezowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 14:08 Najpopularniejszą zupą w hotelach jest Ezo gelin, zupa z soczewicy, czerwona gęsta. Wygląda jak nasza pomidorowa z ryżem. kotisivukone.fi/files/efesos.kotisivukone.com/ezogelin- corbasi.jpg (własnie sobie taką zjadłam, ale z paczki ;) ) Druga to zawsze zupa koloru białego z kurczaka i albo to jest coś na wzór Tavuk Corbasi albo Sultan Corbasi. img2.blogcu.com/images/g/o/k/gokyuzubulutlar/tavukcorbasi_1_.j pg Ostatnio raz spotkałam sie też z zupą jogurtową, yayla corbasi: www.cosmostakeaway.com/food/images/stories/YaylaCorbasi.jpg Do wielu zup Turcy używają mięty i cytryny, oraz papryki i pietruszki w dużych ilościach. W hotelu zupy są moze nieco jałowe i bez konkretnego smaku, ale wystarczy dodać przypraw ktore obok nich zawsze są. Papryka, zioła, pieprz itd. Wtedy moze Wam zasmakuje. Moja ulubiona to wlasnie Ezo gelin. Odpowiedz Link Zgłoś
olin1980 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 15:18 Moja ulubiona to Mercimek Corba-też z soczewicy ale zielonej,zresztą na stałe zagościła w mojej kuchni.Poza tym ja bardzo lubię tureckie zupy,w hotelach też mi pasują(chociaż może nie we wszystkich są dobre).A teraz idę robić żurek-nie turecki;)i życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Jedzenie w hotelach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 19:39 dzieki, ważne że cos zupopodobne Ja żurek jutro będe robic. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 20:40 Oponuję > tylko przed porównywaniem ich do gorących-kubków, bo w przeciwieństwie do nich > są przyrządzane z prawdziwych warzyw ;) Polecam wszystkim wyprawę poza hotel i > wypróbowanie tureckich zup, Sprawdziłem.To jednak nie gorące kubki.Pomyliło mi się z Egiptem.Tam były takie.W Turcji typu kremowe.Nie bardzo da rady przyprawić(hotelowych) ale faktycznie ciepłe i mokre nie umywają się do typu polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
olin1980 Re: Jedzenie w hotelach? 11.04.09, 21:41 Bez przesady z reguły w hotelach jest sól,pieprz,chili w płatkach, swieże maggi(lubczyk)i oczywiście mięta(tylko trzeba wiedzieć że to do zupy),cóż więcej potrzeba,kostki knorra??? Odpowiedz Link Zgłoś