Dodaj do ulubionych

BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:17
Witam,
Jak to jest z tym BIKiem? Może jest ktoś kto mógłby udzielić mi kilku rad?
Próbuję wykreślić wpisy, które wstawił mi bank PKO SA. Ale dreptanie do
oddziału, rozmawianie z urzędnikiem w okienku i pisanie próśb o wykreślenie
nic nie dają.
Znalazłem w necie ofertę firmy Gold Finance.
www.goldfinance.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=1
Ale oni chcą za to masę kasy, której nie mam.
A może ktoś zna się na prawie i mógłby pomóc w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • sauber1 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 10.09.07, 14:32
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Witam,
      > Jak to jest z tym BIKiem?

Bardzo dobrze, że ktoś ruszył mnie też interesujący temat, właśnie wysłałem do
      Biku o raport, widzę na stronie że już został sporządzony i wysłany w formie
      papierowej, chcę wiedzieć kto i za co mnie tam umieścił, ale tak jak mówisz może
      być problem z wykreśleniem, może trzeba będzie zapłacić, ale trudno, wypada
      spadkobiercom zostawić czysty nieobciążony majątek. Czytając tu różności wpadłem
      na pomysł i poprosiłem w banku o sprawdzenie, czy oby też nie jestem na czarnej
      liście? i jestem, za dni kilka myślę że się dowiem z jakiego powodu, wiem
      kiedyś podatek za grunta i za psa zapłaciłem z dużym opóźnieniem, ale nie wydaje
      mi się by to był wystarczający powód. Może się zdziwię???
      • Gość: Marcin Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:47
        U mnie wystarczającym powodem było spłacenie 8 zł jakichś zaległych odsetek od
        już spłaconego zadłużenia po czasie dłuższym niż 60 dni. No i pomimo spłacenia
        nie mogę pozbyć się tego "garba".
    • unhappy Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 10.09.07, 17:26

> Znalazłem w necie ofertę firmy Gold Finance.
      > www.goldfinance.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=1
      > Ale oni chcą za to masę kasy, której nie mam.
      > A może ktoś zna się na prawie i mógłby pomóc w tej sprawie?

Coś mi ta oferta "usuwania danych z BiK'u" wygląda na przekręt.
      • Gość: Marcin Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 09:24
        To zna ktoś może inny sposób, że wyczyścić swoją historię w BIK? Słyszę, że
        niektóre banki idą na rękę klientom. Ale PKO SA jest uparty i twierdzą tam, że
        nie ma możliwości zrobienia czegoś takiego. Już mi ręce opadają.
        • unhappy Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 11.09.07, 09:57

> To zna ktoś może inny sposób, że wyczyścić swoją historię w BIK? Słyszę, że
          > niektóre banki idą na rękę klientom. Ale PKO SA jest uparty i twierdzą tam, że
          > nie ma możliwości zrobienia czegoś takiego. Już mi ręce opadają.

Maksymalny czas pobytu danych w BiK'u to 5 lat (nie wiem czy weszła w życie
          proponowana poprawka, żeby ten czas wynosił 12 lat - na stronie BiK'u jest 5).
          Bank MOŻE dane usunąć ale nie MUSI. Być może goldfinance ma jakieś dojścia do
          banków i potrafi je przekonać do usuwania tych danych. Musiałbyś wiedzieć za co
          im płacisz, czy gwarantują usunięcie danych i czy w przypadku niepowodzenia
          zwracają pieniądze.
          • Gość: tomek776 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.uznam.net.pl 17.09.07, 20:20
            Marcin ma racje. BIK przechowuje dane przekazane przez banki 5 lat
            i tylko banki mogą zmienić lub usunąć dane z tej bazy.Ja osobiscie
            miałem taż problem z PKO BP ale naszczęście po 5 latach napisałem
            prośbę do banku o usunięcie moich danych i udało się jestem czysty
            • sauber1 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 17.09.07, 22:25
              Gość portalu: tomek776 napisał(a):

> Marcin ma racje. BIK przechowuje dane przekazane przez banki 5 lat
              > i tylko banki mogą zmienić lub usunąć dane z tej bazy.

Gość portalu: tomek776 napisał(a):

> Marcin ma racje. BIK przechowuje dane przekazane przez banki 5 lat
              > i tylko banki mogą zmienić lub usunąć dane z tej bazy.

Właśnie otrzymałem raport z BIK-u i się wcale nie zdziwiłem, istnieje zapis,
              jakobym nie płacił przez 1033 dni i była windykacja, w Kredyt Banku, z którym
              nigdy nie miałem żadnych przyjemności, owszem wiem, że było tak, nawet komornik
              mi zajął z wynagrodzenia po 1000 zł przez kolejne trzy miesiące, aż do czasu
              wyroku na złożony pozew przeciw egzekucyjny, była tez sprawa karna i winni
              wyłudzeń na i nie tylko moje dane, mieli prawomocnym wyrokiem pokryć stratę
              bankowi, w co bardzo wątpię że kiedykolwiek dojdzie do skutku, teraz m.in ta
              osoba oddłuża większych dłużników, śmieszne to może i jest, ale prawdziwe, na
              życzenie podam aktualnego dziś linka (.... .pl/)
              , może ktoś z gdyńskiego Best zechce, bardzo proszę jestem do usług ...
              • Gość: neciak Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: 199.67.203.* 19.06.08, 11:15
                można prosic ten link ;) neciak@op.pl
          • Gość: ad Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 22:34
            UNHAPPY,
            5 lat, od którego momentu ?
            Od powstania zadłużenia przeterminowanego, od spłaty zadłużenia, od... ??
            • Gość: tomek776 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.uznam.net.pl 18.09.07, 21:08
              W raporcie STANDARD jest data ustania relacji i właśnie od tej daty
              liczy się pięć lat
              • Gość: bik Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 23:13
                "ustanie relacji" - jak sie domyslam, jest to splacenie zobowiazania, jego
                sprzedaz itp.
                A po jakim czasie nastepuje usuniecie wpisu, jezeli dlug nie zostal splacony ?
                • unhappy Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 20.09.07, 10:11
                  Gość portalu: bik napisał(a):

> "ustanie relacji" - jak sie domyslam, jest to splacenie zobowiazania, jego
                  > sprzedaz itp.
                  > A po jakim czasie nastepuje usuniecie wpisu, jezeli dlug nie zostal splacony ?

Rozumiem to tak: każdy wpis może w bazie przebywać maksymalnie 5 lat. Nie wiem
                  czy usuwanie odbywa się automatycznie czy na wniosek. Teraz pytanie kiedy
                  najpóźniej bank może dokonywać wpisu? Na logikę najpóźniejsza data to data
                  rozwiązania umowy kredytowej.
    • ewa246 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 20.09.07, 11:15
      BIK - Do biura informacji kredytowej są przekazywane informację o
      wszystkich zaciągniętych kredytach tych spłaconych i niespłaconych.
      Te dane przekazują banki i mają na to pewien czas. Dane są trzymane
      przez pięć lat od momentu całkowitej spłaty/ma być 12/. Jeżeli
      kredyt nie jest spłacony te dane wciąż są i będą aż do końca /tylko
      wtedy z całą pewności delikwent trafi do Krajowego Rejestru Długów/.
      Informacje o spłaconym kredycie również wysyła bank /choć czasem
      trzeba go ponaglać dłuuuugooo/. I to Bank właśnie ma prawo wykreślić
      te dane wcześniej. Nie pojęte jest dla mnie liczenie na to że
      dług "sam zniknie" - to bzdura!.
      Niestety nie wiem jak działa GoldFinance, choć ich ofertę znam.
      Pytanie czy warto płacić firmie jakiekolwiek pieniądze - bo z tego
      co wiem tylko bank gdzie zaciągnięty był kredyt może cię wykreślić.
      Druga rzecz nawet jeżeli został dług spłacony a był w windykacji, to
      i tak delikwent jest na liście nierzetelnych klientów banków - więc
      kredytu nie dostanie. TAK JAK JA! Niestety do tej czarnej listy
      baków jeszcze nie dobrnęłam.
      Pozdrawiam tych w beznadziejnej sytuacji:))
      • unhappy Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 20.09.07, 11:55
        ewa246 napisała:

> Dane są trzymane
        > przez pięć lat od momentu całkowitej spłaty/ma być 12/.

W bazie pojawia się wpis "stracony" i może on tam istnieć maksymalnie 5 lat.
        Takie informacje uzyskałem z banku, który wpisał mi do BiK'u niesłuszne 20 zł
        przez co utrudnił mi wzięcie kredytu na zakup plotera solventowego. Dopiero
        Reifeisen się ulitował :D

> Nie pojęte jest dla mnie liczenie na to że
        > dług "sam zniknie" - to bzdura!.

E tam :D

• Gość: a Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 19:56
        harmonogrammilionera.blogspot.com/2013/05/za-historia-bik-czyli-czyszczenie.html
        • e_rzecznik_bik Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 23.10.13, 10:20
          Gość portalu: a napisał(a):

> harmonogrammilionera.blogspot.com/2013/05/za-historia-bik-czyli-czyszczenie.html

Osoby zainteresowane tematem usuwania wpisów z BIK zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajdują się dokładne informacje o tym, jak i kiedy prawo bankowe pozwala na wykasowanie wpisów.

www.bik.pl/czyszczenie-bik
          Pozdrawiam,

eRzecznik BIK
      • wojtasss6 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 23.10.13, 13:24
        Pomoc osobom zadłużonym oferuje wiele firm, z reklamującym się ostatnio na potęgę Krukiem na czele. Te, które jednak wydają najwięcej na reklamę, zazwyczaj są też najdroższe - muszą to odrobić po prostu. Ja miałem problem z czyszczeniem Bik-u. Po 2 miesiącach walki, dałem sobie spokój, bo szkoda czasu na takie rzeczy. Skorzystałem z usług jednej z firm, zajmujących się tym profesjonalnie. Po miesiącu było już po sprawie. Jest wiele firm doradzających jak usunąć BIK. Trzeba tylko dobrze poszukać, na miarę swojego portfela.
        • e_rzecznik_bik Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 24.10.13, 15:42
          wojtasss6 napisał:

> Pomoc osobom zadłużonym oferuje wiele firm, z reklamującym się ostatnio na potę
          > gę Krukiem na czele. Te, które jednak wydają najwięcej na reklamę, zazwyczaj są
          > też najdroższe - muszą to odrobić po prostu. Ja miałem problem z czyszczeniem Bi
          > k-u
          . Po 2 miesiącach walki, dałem sobie spokój, bo szkoda czasu na takie
          > rzeczy. Skorzystałem z usług jednej z firm, zajmujących się tym profesjonalnie.
          > Po miesiącu było już po sprawie. Jest wiele firm doradzających [url=http://www
          > .windykowani.pl/oferta/czyszczenie-wpisow-w-bik-windykowanipl]jak usunąć BIK[/u
          > rl]. Trzeba tylko dobrze poszukać, na miarę swojego portfela.

Wiele firm oferujących tzw. "czyszczenie BIK" pobiera opłatę (często z góry) za coś, co Klient mógłby z powodzeniem zrobić sam, a więc wysłanie wniosku do banku o usunięcie wpisu lub restrukturyzację długu. Zanim skorzystamy z takich ofert, warto dowiedzieć się więcej o zasadach usuwania wpisów i spróbować samodzielnie poprawić swój scoring.

Pozdrawiam,

eRzecznik BIK
    • wojtasss6 Re: BIK - czy komuś udało się wykreślić wpis? 23.10.13, 13:03
      Z BIK to różnie bywa. Nie polecałbym jednak robić tego samego, bo to strata czasu i pieniędzy, a przy okazji nerwów. Inaczej rzecz ujmując to jest walka z wiatrakami. Ja osobiście korzystałem z pomocy serwisu windykowani.pl . Czyszczenie BIK trwało kilka tygodni, ale nie ma już śladu w historii po moich zobowiązaniach. Oprócz tego na stronie jest poradnik antywindykacyjny w którym znajdziesz wiele ciekawych rzeczy.

toGość portalu: Marcin napisał(a):

> Witam,
      > Jak to jest z tym BIKiem? Może jest ktoś kto mógłby udzielić mi kilku rad?
      > Próbuję wykreślić wpisy, które wstawił mi bank PKO SA. Ale dreptanie do
      > oddziału, rozmawianie z urzędnikiem w okienku i pisanie próśb o wykreślenie
      > nic nie dają.
      > Znalazłem w necie ofertę firmy Gold Finance.
      > www.goldfinance.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=1
      > Ale oni chcą za to masę kasy, której nie mam.
      > A może ktoś zna się na prawie i mógłby pomóc w tej sprawie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka