Dodaj do ulubionych

a świąteczne wypieki?

29.11.04, 06:31
o potrawach już było, a co pieczecie na święta? U mnie ciasto na piernik już
stoi, a poza tym..pewnie tradycyjnie sernik lub sero-makowiec, ale nie mam
więcej pomysłów na coś typowo świątecznego, a Wy co pieczecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: a świąteczne wypieki? IP: *.upc-j.chello.nl 29.11.04, 07:19
      U mnie bedzie sernik i holenderskie stole. Mama sobie wymyslila zeby jej eklery
      zrobic, ale to raczej troche odstepstwo od domowej tradycji. Kazdego roku byla
      rolada makowa zwana makowcem, ale w tym roku z braku czasu na jej zrobienie
      chyba nie bedzie.
      Moze jeszcze ukrece troche pierniczkow, ale nie beda takie lezakowane jak w
      zeszlym roku.
      • Gość: magda20044 Re: a świąteczne wypieki? IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 29.11.04, 09:30
        A ja bedę mieć piernika ze słynnego forumowego przepisu, szarlotkę, tort makowo-
        kokosowy, torcik szampański, sernik z rosą,a co jeszcze to nie wiem,może
        cytrynowiec.Pozdrawiam
    • Gość: anka Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:13
      jak dotad padlo jedno ustalenie co do slodkosci tradycyjnie beda orzeszki
      wiewioreczki i grzybki z pyszna masa w srodku roboty z nimi od cholery wiec
      robione sa raz w roku cala rodzinka na nie czeka z utesknieniem
      aha i 2 slodkosc to chyba bedzie robiona z kaszy mannej poszukam przepisu i
      podam smaka bardzo dobry kupuje siebiszkopty takie podluzne ale z tych twardych
      uklada sie na blaszce na to idzie ta masa z kaszy mamnej i kokosami na wierzch
      znowu biszkoptrty i gesta polewa czekoladaowa malo roboty nie ma co
      najwarzniejsze pieczenia
      kiedys tradycyjnie wystepowal tort serowomakowy a u drugiej babci ktorej juz z
      nami nie ma totrt niesamowicie tlusty ale byl przebojem kazdych swia i imienin
      moglam zjesc go polowe masa byla jedna kawowa a dryga nazwalabym gto maslana i
      pycha byl nie jadlam go juz kilka lat ehhh
      • magda20044 Re: a świąteczne wypieki? 29.11.04, 10:24
        Ja też czasem robię ciasto z masą z kaszy mannej, robię to tak: biszkopt, na to
        starte na tarce i podsmażone jabłka, na to masa z kaszy mannej, a na to polewa.
        Pycha!!
        • Gość: bedada Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:36
          daj dokadny przepi na to ciasto z kaszą .Dzięki.
          • magda20044 Re: a świąteczne wypieki? 29.11.04, 11:49
            Jeśli chodzi o biszkopt, to robię go tak: 7-8 jajek (całych) ubijam na parze z
            30 dkg cukru przez jakieś 20 minut, aż stanie się bardzo jasne i gęste.
            nastepnie zdejmuję z ognia i dalej ubijam cały czas aż będzie całkiem zimne. W
            talerzu mieszam szklankę mąki pszennej i szklankę mąki ziemniaczanej z 1
            łyżeczką proszku do pieczenia. Dalej ubijam masę jajeczną dodając po łyżce
            mąki. Nagrzewam piekarnik i piekę w 170% aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów
            formy. To jest uniwersalny biszkopt i bardzo dobry, zawsze jak go zrobię to
            zużywam cżęśc a drugą część zawijam w reklamówkę i sobie czeka na nastepną
            okazję:) Do tego ciasta z masą z kaszy przekrajam biszkopt tak na wysokości
            2/3, ale do innych ciast wystarczy 1/3 na spód. Nasączam go mieszanką wody,
            wódki, soku z cytryny i cukru (proporcje na oko,zeby miało jakiś smak)

Jeśli chodzi o jabłka, to nie zawsze robię na oko. Obieram jabłka i ścieram na
            jarzynówce. Podsmażam je w garnku, ale dolewam troszeczkę wody aby się nie
            przypaliły, trochę cukru, można dodać cynamon. Gdy się podsmażą wsypuję
            galaretkę (ten proszek) i jeszcze trochę podsmażam, dzięki galaretce nie będą
            się rozwalać na cieście. Jabłka wykładam na biszkopt.

Na to daję masę z kaszy - ale przepis podam dopiero wieczorem jak będę w domu.

Na wierzch standardowa polewa czekoladowa.
      • Gość: Nowa Anka przepis proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:49
        > beda orzeszki wiewioreczki i grzybki z pyszna masa w srodku
        Na orzeszki i grzybki mam patelachę,tyle,że orzeszki się nadziewa ale grzybki
        wychodza pełne.Czy możesz podać przepis na te grzybki?Będę wdzięczna.Pozdrawiam.
    • yfcia Re: a świąteczne wypieki? 29.11.04, 11:59
      Ja jestem zmuszona piec keksy, bo wszyscy uwielbiają. Poza tym keks ma ten
      plus, że TRZEBA go upiec 2-3 dni wcześniej.
      • ania_20 Re: a świąteczne wypieki? 29.11.04, 13:33
        keks te z piekę. ale zawsze jak go zrobię w wigilie to do I dnia świąt już nie
        dortwa :-DD No to może podrzućcie trochę waszych pysznych przepisów?
    • erla Re: a świąteczne wypieki? 29.11.04, 13:52
      Jak Boże Narodzenie to koniecznie orzechowiec i placek z makiem i masą orzechową!
      • ania_20 Re: a świąteczne wypieki? 30.11.04, 06:09
        dasz przepis? bo brzmi pyyysznie :))
        • erla Re: a świąteczne wypieki? 30.11.04, 10:43
          Bo pyszne jest! ORZECHOWIEC ciasto:50 dag mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody Sodę rozpuśćić w mleku i połączyć z resztą składników,zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować,przenieść do tortownicy. Upiec na jasnozłoty kolor w 180st.(ok.20 min.) polewa:30 dag pokrojonych orzechów włoskich 10 dag cukru 10 dag margaryny 2 łyżki miodu Wszystkie składniki polewy przesmażyć na patelni. Drugą część ciasta,rozwałkować,przenieść do tortownicy i wylać na nią polewę z orzechów,upiec. krem:1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 kostka masła 15 dag cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Kawę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody,budyń ugotować w mniejszej ilości mleka,niż podano na opakowaniu.Masło utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać budyń i kawę. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem,polać polewą czekoladową. PLACEK Z MAKIEM I MASĄ ORZECHOWĄ 50 dag mąki 5 dag drożdży 4 żółtka 30 dag cukru 1 szkl mleka pół kostki masła 15 dag orzechów włoskich 2 białka 1 szkl maku 1 laska wanilii 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier podzielić na trzy części.Zarobić ciasto drożdżowe używając do niego jedną część cukru,wyłożyć na blaszkę(może być duża tortownica),orzechy zemleć,utrzeć z drugą częścią cukru i białkami,dodać skórkę pomarańczową,wyłożyć na ciasto.Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć,dodać trzecią część cukru i podgrzewać na małym ogniu,dodać posiekaną wanilię,ostudzić.Wyłożyć na orzechy,upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok.40 min.
          • Gość: Jacek Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 19:32
            Wypisz wymaluj "Snickers".Własnie pod taka nazwa zrobiłem go wczoraj.Ale wole
            polskie nazwy wiec od dzis bedzie "orzechowiec".Pyszny,to fakt.I słodki aż w
            pniocki łupie hej... ;-)
    • malwis19 Re: a świąteczne wypieki? 30.11.04, 08:23
      Makowce,karpatka,sernik no i oczywiście piernik(chyba że ucieknie mi z miski
      hihi..)
    • mariurzka Re: a świąteczne wypieki? 30.11.04, 12:11
      U mnie obowiązkowo: piernik i drożdżowe ciasto z makiem (to akurat z "Kuchni"
      sprzed paru lat, ale wszyscy je uwielbiają do niemożliwości, więc piekę co
      roku). Poza tym, o ile starczy czasu - rolada orzechowa i specjalnie dla brata -
      sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami. Z innych słodkości - kutia (w
      ilości symbolicznej, ale wykonana z kuskusu. Może to i profanacja, ale ileż
      mniej zachodu a wszystkim i tak smakuje
      • Gość: iza Re: a świąteczne wypieki? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 30.11.04, 14:49
        Podzielisz się przepisem na to drożdżowe z makiem? Ja robię od paru lat roladę
        drożdżową, ale nie wychodzi pod kątem wizualnym najlepsza i chętnie bym coś
        zmieniła :)
        • mariurzka Re: a świąteczne wypieki? 07.12.04, 12:54
          Gość portalu: iza napisał(a):

> Podzielisz się przepisem na to drożdżowe z makiem?

Nie ma problemu, tyle że dziś nie dam rady - przepis w domu, a boję się że "z
          glowy" mogę coś pokręcić:)
          Obiecuję pod koniec tygodnia - jeśli nie będzie za późno:)
          Pozdrowionka!
          • mariurzka Dla Izy-drożdżowe z makiem! 10.12.04, 11:27
            Zgodnie z obietnicą podaję przepis na rozetę drożdżową z makiem. Uprzedzam od
            razu, że przepis pochodzi z "Kuchni" sprzed kilku lat, poddany został tylko
            małej modyfikacji z mojej strony :))

Ciasto:
            50 dag mąki pszennej
            2 jajka
            5 dag masła
            8 dag miodu (najlepiej prawdziwy)
            4 dag drożdży
            1 szklanka mleka
            1/3 szklanki cukru
            1/2 łyżeczki soli
            dżem morelowy lub brzoskwiniowy - do posmarowania ciasta

Masa makowa:
            30 dag zmielonego maku
            20 dag miodu
            15 dag bakalii - migdały, orzechy, rodzynki
            6 dag masła
            1/4 łyżeczki cynamonu (można dodać też tyle samo goździków, ale niekoniecznie)
            1 kieliszek rumu

Wykonanie:
            Makę przesiać do miski, we wgłębienie włożyć pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru,
            wlać letnie mleko i wymieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć ściereczką i
            odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło (powinno wystarczyć ok.15 minut).
            Następnie dodać pozostałe składniki ciasta (jaja, cukier, masło, miód, sól) i
            porządnie wyrobić - aż do momentu, gdy nabierze powietrza. Znów przykryć i
            odstawić do wyrośnięcia.
            Masa: rodzynki sparzyć i zalać rumem. Miód zagotować z masłem. Dodać do niego
            sparzony i zmielony mak, rodzynki z rumem, bakalie i przyprawy i dobrze
            wymieszać.
            Tortownicę porządnie posmarować tłuszczem (można też wyłożyć papierem do
            pieczenia). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat, rozsmarować na nim masę
            makową i zwinąć w rulon jak na struclę. Następnie pokroić na średnio
            grube "kromki" (nie mogą być zbyt cienkie, bo wtedy ciasto nie będzie dość
            wysokie, zbyt grube też nie- bo ciasto "ucieknie" z formy). Układać je ściśle
            obok siebie w tortownicy - na płasko. Znów odstawić do wyrośnięcia (na ok.15
            minut)i piec w piekarniku ok. 45 minut (w temperaturze 180-200 stopni). Przed
            włożeniem można posmarować ciasto białkiem. Po upieczeniu, gdy jeszcze będzie
            ciepłe - posmarować na wierzchu dżemem.
            Roboty dużo, ale za to jak fajnie wygląda - zrośnięte ze sobą makowo -
            drożdżowe ślimaczki! Mniam!
            • Gość: iza Re: Dla Izy-drożdżowe z makiem! IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 10.12.04, 12:09
              Dzięki, na pewno wypróbuję :)
    • Gość: alicja Re: a świąteczne wypieki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 15:03
      strucla makowa ("makowiec"), sernik, keks, szarlotka "świąteczna" (ciasto-
      orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa-jabłka z cynamonem- ciasto),
      piernik.
    • Gość: kinamina@o2.pl Re: a świąteczne wypieki? IP: 83.168.125.* 01.12.04, 17:25
      a mnie sie troszke znudzily te zupelnie tradycyjne ciasta...
      mam ochote zrobic kruche babeczki... wypelnic je masa makowa taka z puszki a
      calosc obficie oblac czekolada i ozdobic bakaliami, co wy na to???
      mam nadzieje, ze sie uda
    • monikaklika Re: a świąteczne wypieki? 01.12.04, 19:03
      a my w tym roku tak: makowiec (hehe, mezus upiecze), sernik, piernik, cwibak -
      wolimy od tradycyjnego keksu i tort cappuccino (ale to juz na 25-ego, bo maz ma
      urodziny)acha, jeszcze zmodyfikuje podawany tu juz przepis na takie zawijane
      buleczki cynamonowe - mam duzo maku, wiec beda makowe!
      • asiak44 Re: a świąteczne wypieki? 03.12.04, 23:30
        Magdo, a gdzie przepis na masę z kaszy, narobiłaś mi smaku... :-)
        • asiak44 Re: a świąteczne wypieki? 06.12.04, 22:46
          Magdo zapomniałaś o przepisie...
          • Gość: magda20044 Re: a świąteczne wypieki? IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 07.12.04, 08:20
            O kurczeeee, zapomniałam!!! Przepraszam najmocniej, obiecuję że dziś go wpiszę!!
            • Gość: magda20044 Masa z kaszy mannej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 22:10
              Zgodnie z obietnicą podaję przepis:

Składniki:
              2 szklanki mleka
              kasza manna
              3 cukry waniliowe
              1 kostka masła lub margaryny
              1 szklanka cukru pudru
              sok z cytryny

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami waniliowymi, w reszcie czyli w połowie szklanki rozpuścić kaszę manną. Celowo nie podaję ile jej jest - w oryginalnym przepisie który mam jest 2 szklanki, ale to jest zdecydowanie o wiele za dużo, chyba jest tam błąd. Moim zdaniem trzeba najpierw wsypać do mleka kilka łyżek a potem dodawać jak będzie za rzadkie - na gotujące mleko wlać należy kaszę manną rozpuszczoną w mleku i zagotować to, trzymając na ogniu kilka minut. - ma mieć konsystencję budyniu, ale UWAGA!! - podczas stygnięcia też gęstnieje, więc radzę uważać z ilością kaszy - jak będzie za rzadkie to wsypywać po trochu podczas gotowania. Masło rozetrzeć z pudrem na pulchną masę, dodawać po łyżce budyniu, a na koniec sok z cytryny, co by nie było za słodkie.
              Smacznego!!

Mam nadzieję że dosyć jasno się wyraziłam jak to zrobić :) Pozdrawiam
    • Gość: adelaida Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 08:51
      > więcej pomysłów na coś typowo świątecznego, a Wy co pieczecie?

Jak to co? Obowiazkowo pieczony ananas! ;)))))
      • Gość: bedada Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 09:19
        napisz jak pieczesz tego anansa.
    • dador1 Re: a świąteczne wypieki? 07.12.04, 14:27
      Witam,
      poproszę o przepis na keks, jeszcze nigdy nie robiłam i chciałaby zrobić ale ze
      sparwdzonego przepisu, żeby sie udał.

Pozdrawiam
      Dorota
      • jasmina_tdi Re: a świąteczne wypieki? 07.12.04, 15:32
        świątecznie to kojarzy mi się tylko "mazurek" ale to nie te święta, więc stanie
        pewnie na serniku i pierniku. Moze keks? Ostatnio wyszperalam w swoich
        papierach przepis na angielskie świąteczne ciasto - takie z mnóstwem bakalii i
        whisky, które PODOBNO MOZNA ZROBIC 3 MIESIĄCE PRZED ŚWIĘTAMI. Jezu, czy to samo
        nie ucieknie z chałupy po takim czasie?
    • Gość: groszek Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:55
      Chyba w zeszłym roku znalazłam w Wyborczej taki przepis na ciasto keksowate
      jest REWELACYJNE!!!!! Ale nie wiem czy mogę podać przepis,który nie jest mój.
      • cat-lover Re: a świąteczne wypieki? 07.12.04, 20:17
        Mam ciezko, bo piernika u mnie nie lubia, a maku nie chce jesc dziecko. A ja
        lubie wszystko ale pieke generalnie tylko to co WSZYSCY zjedza. Na pewno bedzie
        wiec sernik i jeszcze jakis tort, a jaki to uzgodnie niebawem z rodzina. No i
        mam straszna ochote na kutie, ale pewnie bede ja sama pozerala....
        • Gość: Opty Re: a świąteczne wypieki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:01
          W mojej rodzinie jest taka tradycja, że na święta BN piecze się ciasta tzw.
          ciemne, czyli: makowiec, piernik, keks. Natomiast na święta WN ciasta jasne:
          sernik, ciasta drożdżowe, babki. Tak to mniej więcej wyglada.
          Widzę ,że sporo tych ciast pieczecie na same święta. Czy tyle można zjeść?
          Piekę przewaznie 2 ciasta i sporo zostaje po świętach.
          Pozdr.
          • barbarella10 Re: a świąteczne wypieki? 08.12.04, 21:07
            Musze upiec sporo ciasta , wszyscy lubia, a jest nas kilkoro .Keks ,bardzo
            czekoladowy tort, makowce ,orzechowiec i oczywiscie piernik apolki.Już bola
            mnie nogi.
            • martewa11 do barbarella10 08.12.04, 22:33
              bardzo
              > czekoladowy tort - mozna prosic o przepis?
              • barbarella10 Re: do martewa11 10.12.04, 12:44
                Bardzo prosze:ciasto: 9 jaj ,1i1/2szkl. cukru , 1i1/2 szkl.maki
                tortowej,1łyzeczka proszku do pieczenia i kakao-w orginale jest 10dag.Ja daje
                troszke mniej ok.7-8dag.Jajka ubija sie z cukrem na puch , dodaje sie przesiana
                make , kakao i proszek do pieczenia.Ja to wszystko razem sieje przez sitko na
                ubite jajka, delikatnie mieszam i juz.Pieke w sredniej tortownicy na papierze 9
                cienkich plackow w temp.180 .Piecze sie szybko ,kilka minut w zaleznosci od
                piekarnika.Masa do tortu w orginale jest z surowych zoltek , ale ja sie boje
                salmonelli i gotuje budyn z zoltkami:2szkl. mleka i 1 cukier wamiliowy-
                zagotowac.4 zoltka utrzec z 1i1/2szkl.cukru,dodac 2 łyzki maki
                ziemniaczanej,zalac wrzacym mlekiem,wymieszac ,postawic na chwile na małym
                ogniu ,zagotowac.1 masło zmiksowac dodawac po łyzce zimny budyn i kakao ok.3-
                4łyzki.Ja daje kakao na tzw.oko , ale musi byc go duzo,masa ma miec wyrazny
                smak , po prostu trzeba probowac w trakcie ucierania .Na koniec do masy dodaje
                spirytus i to tez wedle uznania ok 50 ml. , mozna dodac wiecej .To oczywiscie
                tort dla dorosłych.Placki trzeba nasaczyc :1 szkl.przegotowanej wody,2łyzki
                cukru,zapach rumowy i spirytus lub wodka w ilosci jakiej kto lubi-znowu trzeba
                sprobowac.Kazdy placek po nasaczeniu smaruje masa ,wierzch mozna polac polewa
                czekoladowa , ale dla mnie to za duzo , wiec smaruje masa i na grubo posypuje
                orzechami włoskimi.Roboty przy tym sporo,ale efekt jest ciekawy .Smacznego:)
                • Gość: kucharka z przypad Re: do martewa11 IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.12.04, 22:17
                  Czy to ciasto nie opadnie , jesli bede po kolei piekla 9 plackow?
                  • ania_20 Re: do martewa11 20.12.04, 12:36
                    tak tylko udświeżam, bo Święta tuż...tuż...
    • Gość: nimeska Re: a świąteczne wypieki? IP: *.22.119-80.rev.gaoland.net 08.12.04, 21:50
      ktore ciasta mozna zrobic wczesniej zeby sie nie zepsuly ?
      czy wszsytko pieczecie dzien przed swietami czy robicie jakis czs wczesniej ?
      • Gość: Ika Re: a świąteczne wypieki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:18
        Piernik piecze się wcześniej (ale to chyba wiesz) i ciastka kruche też piekę
        wcześniej. Reszta na ostatnią chwilę.
        • nimeska Re: a świąteczne wypieki? 10.12.04, 14:13
          no tak, masz racje, nie bylam pewna ile wczesniej piec pozostale ciasta, bo u
          mnie u domu nigdy "nie lezakuja" zbyt dlugo, max 3 dni :p

pozdrawiam
    • catalinka Re: a świąteczne wypieki? 10.12.04, 14:18
      U nas zawsze:
      strucle z makiem(teściowa)
      Sernik(mój)
      Tort lub ogon pawia-jeszcze się zdecydujemy ale to już wspólna praca.
      Kasia
    • 19asia81 Re: a świąteczne wypieki? 11.12.04, 20:57
      a u mnie tort raffaelo,
      sernik w kruchym cieście (ciasto cimne kruche/serek/ciasto ciemne kruche)
      tort drożdżowy z masą budyniową i brzoskwiniami
      i pierniczki polukrowane i poczekoladowane :)
      do tego 5 rodzajów ciasteczek:
      barokowe kuleczki
      rożki kawowe
      orzechowe romby
      berneńskie orzechowe rożki
      talarki pomarańczowe
      mysle jeszcze nad delicje a`la caffe-latte
      ale jeszcze nie moge się zdecydować
      do tego obowiązkowo makówki takiena mleku z masełkiem robione z bułeczkami kładzionymi warstwami reszta słodkości chyba kupna albo ... ;)))
    • Gość: groszek Re: a świąteczne wypieki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:58
      Asia,PROSZĘ podaj przepisy na te ciasteczka. Mają takie fajne nazwy.Tylko
      proszę przed świętami,dobra?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka