Dodaj do ulubionych

Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:52
Jako miejsce porównawcze, to skrzyżowanie ulicy Lipowej z ulicą Dabrowskiego
w "skazanych na sukces i Frankiewicza- Gliwicach", oraz skrzyżowanie ul.
przykościelnej (obok kościoła świętego Józefa) z ulicą Rosevelta w skazabym
na normalność i przeciętność Zabrzu.
Otóż obok tego skrzyzowania przy kościele w Zabrzu, jest obok normalnej
automatycznej sygnalizacji zainstalowany przycisk.
Osoba chcaca przejść na druga stronę jezdni, naciska przycisk i niemal
natychmiast pojazdom jadącym ulicą zaswieca się światło zółte a nastepnie
czerwone a dla pieszych zielone. W skazanych (itp) światło zielone dla
pieszych nie zaświeci sie nigdy jsamo, eśli wczesniej nie zostanie wcisnięty
przycisk przez pieszego. Ale nawet jeśli już odczekasz dwie minuty i nie
zapomniałeś w porę nacisnąć przycisku, nie zdażysz przejść na druga stronę, i
już swiatło zielone zaczyna migać, na kolejne nieswiecenie.
Towarzystwo wzajemnej adracji należy izolować od wpływania na bezpieczeństwo
na naszych ulicach, bo znów zaczyna swoje eksperymenty!
Obserwuj wątek
    • jeanalesi zbyt trudno nacisnąć przycisk? 10.06.07, 21:20
      napiszę ci odpowiedź z zachowaniem zasad ortografi twojego metora radnego B.
      to sie pżeprować do pżyjaznego mieszkańcom zabrza. Daj spokuj.
      Najwyraźniej naciśnięcie przycisku przy sygnalizatorze przerasta twoje
      zdolności intelektualne.
      Jak radzisz sobie w zwykłych sprawach zycia codziennego? Może potrzebujesz
      opiekuna? Lub niani.
    • Gość: wilczur inżynieria ruchu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.06.07, 08:45
      słyszałeś coś kiedyś o takim terminie jak inżynieria ruchu?

jak łatwo zauważyć światła z priorytetem dla pieszych (umownym priorytetem)
      można stosować na ulicach o średnim/małym natężeniu ruchu.

Jeżeli przyjmiesz za wyjściową tezę fakt że hamujący samochód przed światłami
      stwarza o wiele większe zagrożenie niż czekający 2min pieszy na przejściu to
      dojdziesz do tego że światła z przyciskiem po prostu wymuszają w normalnym cyklu
      świateł pozycję 'zielone dla pieszych' a jak nie naciśniesz to jej nie będzie
      (bo po co jak nie ma pieszych???). Najbardziej irytujące jest stawanie na
      światłach jeżeli nic nie jedzie. Każdy kierowca przy źle wyregulowanych cyklaś
      świecenia świateł zastanawia się po chol... ja tu stoje przecież na tamtej nitce
      nic nie jedzie.
      I teraz chcesz do tego dorzucić jeszcze żeby sobie stał dodatkowo 2min żeby
      nieobecni piesi mogli przejść???
      • Gość: ad vocem Re: inżynieria ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 17:11
        Gość portalu: wilczur napisał(a):

> słyszałeś coś kiedyś o takim terminie jak inżynieria ruchu?

Nie owijaj problemu w bawełnę wilczur, bo skrzyżowanie lipowej z Dąbrowskiego,
        jest czymś w rodzaju osiedla, gdzie samochody, jeśli już muszą przejeżdżać,
        powinny to robić ze szczególną ostrożnością.
        W przeciwieństwie do Twojej wydumanej na potrzebę chwili "Inżynierii ruchu",
        służyłem w Wojskach Inżynieryjnych, a tam przy bramie wjazdowej do koszar,
        widniał znak ograniczający prędkość na terenie całej jednostki, do prędkości
        pieszego (7 km/h) słownie siedem kilometrów na godzinę.
        Na terenie tej jednostki, bloki koszar usytuowane były znacznie dalej niż
        budynki Lipowej, no i w wojsku nie służą dzieci.
        Problem lipowej polega na tym, że niedaleko przedmiotowego skrzyżowania,
        znajduje się szkoła, wiec nie mogące doczekać się dzieci na swoje "zielone"
        przebiegają na przełaj i zwykle na czerwonym świetle.
        Nikt się tym nie interesuje kto powinien, jak zresztą wszystkim "palącym" w
        naszym mieście!
        • mieszko966 Re: inżynieria ruchu 11.06.07, 17:45
          > skrzyżowanie lipowej z Dąbrowskiego, jest czymś w rodzaju osiedla, gdzie
          > samochody, jeśli już muszą przejeżdżać, powinny to robić ze szczególną
          > ostrożnością.

W ten sposób, to o każdym skrzyżowaniu w mieście można powiedzieć, że to
          jest "rodzaj osiedla". Absurdalny argument.

> W przeciwieństwie do Twojej wydumanej na potrzebę chwili "Inżynierii ruchu",
          > służyłem w Wojskach Inżynieryjnych, a tam przy bramie wjazdowej do koszar,
          > widniał znak ograniczający prędkość na terenie całej jednostki, do prędkości
          > pieszego (7 km/h) słownie siedem kilometrów na godzinę.

Zamknięty teren koszar, to jednak co innego, niż jedna z ważnych, przelotowych
          ulic w gliwickim Śródmieściu. Zwracam jednak twoją uwagę na fakt, że na
          wszystkich prawdziwych (a nie wydumanych) ulicach osiedlowych w Gliwicach stoją
          stosowne tablice informujące o ograniczeniu prędkości do 20 km/h i nakazie
          ustępowania pierwszeństwa pieszym.

> Problem lipowej polega na tym, że niedaleko przedmiotowego skrzyżowania,
          > znajduje się szkoła, wiec nie mogące doczekać się dzieci na swoje "zielone"
          > przebiegają na przełaj i zwykle na czerwonym świetle.

Jeśli masz na myśli SP 22, to wcale nie jest ona tak blisko ul. Opolskiej. Jest
          to jednak kawałeczek drogi. A dzieci trzeba przede wszystkim uczyć, że nie
          przebiega się przez jezdnię na czerwonym świetle, zamiast sztucznie
          podporządkowywać dla nich cały ruch samochodowy w okolicy.
          • Gość: kurdesz Aleś Ty jest nie "nie głupi", (nie głupi =mądry)! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:12
            mieszko966 napisał:

> to jednak kawałeczek drogi. A dzieci trzeba przede wszystkim uczyć, że nie
            > przebiega się przez jezdnię na czerwonym świetle, zamiast sztucznie
            > podporządkowywać dla nich cały ruch samochodowy w okolicy.

mieszko! skrzyżowanie to nie lodowisko, ani pływalnia, gdzie wchodzą tylko
            doświadczeni i dostosowani, a życie mimo to zawsze lubi płatać figle.

Jeśli kiedyś stracisz kogoś bliskiego (teoretycznie taka możliwość istnieje
            zawsze) w okolicznościach trudnych do przewidzenia, będziesz czynił korektę
            całego swojego życia, jak mógłbyś tego nieszczęścia uniknąć!

Zaniechaj więc takich dywagacji, aby się kiedyś nie okazało że już jest za
            późno, a Ciebie zniszczy własny wyrzut sumienia!

• Gość: wilczur Re: Aleś Ty jest nie "nie głupi", (nie głupi =mąd IP: *.gwardii.osi.pl 19.06.07, 16:34
              z takim podejściem to powinieneś się zamknąć w jakimś zakładzie. Śmierć wybiera
              różne osoby ale Ci co żyją idą dalej swoją drogą a nie uważają na to by nie umrzeć.
              Każdy kiedyś na coś umrze a wydarzeń losowych nie da się przewidzieć.
        • Gość: wilczur Re: inżynieria ruchu IP: *.gwardii.osi.pl 11.06.07, 17:57
          jeśli nie wiesz dlaczego w wojsku ustawiony ograniczenie prędkości do 7km/h to
          trudno bo moim zdaniem jest to po to żeby kolumna żołnierzy nie została
          potrącona przez pędzący BWP :P. Żołnierz idący w szyku kompanii nie patrzy i nie
          rozgląda się dookoła siebie (przynajmniej nie ma) i dlatego jest ograniczenie
          żeby pojazd zdążył ustąpić.
          Wojsko poza tym jest terenem zamkniętym i postronne osoby nie mają tam wejścia
          (a już na pewno nie dzieci).

> Problem lipowej polega na tym, że niedaleko przedmiotowego skrzyżowania,
          > znajduje się szkoła, wiec nie mogące doczekać się dzieci na swoje "zielone"
          > przebiegają na przełaj i zwykle na czerwonym świetle.
          I natychmiastowe zapalanie się zielonego myślisz że coś zmieni??? Moim zdaniem
          nic. A co jest gorsze samochody chcące przelecieć na żółtym bo co chwile światła
          zmieniają się na czerwone - chyba wiesz jak dzieci potrafią uprzykrzyć życie
          kierowcy?!.
    • marek_berezowski wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 19.06.07, 15:31
      Wniosek o wyłączenie z ruchu samochodowego ul. Zwycięstwa w weekendy i święta:
      berezowski.neostrada.pl/wyslane/wniosek21.jpg
      • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: 212.2.101.* 19.06.07, 15:50
        Brawo brawo popieram tylko mógłby Pan troszkę konkretniej napisać od godziny 18
        wieczorem w piątek do godziny 05 rano w poniedziałek.
      • Gość: Tirania Wyszyńska Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:51
        Wniosek raczej bez sensu. Czemu miałby służyć?

O ile można rozważać całkowite wyłączenie ulicy z ruchu, to takie wyłączenie na
        kilka godzin nie da nic poza bałaganem i dezorientacją kierowców. Niby co
        miałoby się w tym czasie dziać na ulicy? Nic. Bo przecież i tak będą po niej
        jeździć taksówki, tramwaje i auta mieszkańców.

Pytam więc pana Berezowskiego czym kierował sie składając to pismo i jakie ma
        pomysły w związku z wyłączeniem na kilka godzin ruchu z ulicy Zwycięstwa?
        • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.gwardii.osi.pl 19.06.07, 16:37
          chociażby do tego żeby sprawdzić te negatywne skutki wyłączenia CAŁEJ zwycięstwa
          w ogóle z ruchu. Tak ja to rozumiem że to jest faza przejściowa.
          • gliviczanin Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 15:33

> chociażby do tego żeby sprawdzić te negatywne skutki wyłączenia CAŁEJ zwycięstw
            > a
            > w ogóle z ruchu. Tak ja to rozumiem że to jest faza przejściowa.

A jak sobie wyobrażasz w praktyce sprawdzanie kto jest lokatorem a kto nie? Może
            wprowadzić budki strażnicze na wjazdach? Dodatkowe jałowe zajęcie dla policji.

Skutków wyłączenie ulicy z ruchu nie sprawdza się eksperymentując z kierowcami.
            Od tego są inżynierowie ruchu.
            • sss9 Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 15:44
              wiesz, kilka miast już to przećwiczyło. z powodzeniem.
              musisz mieć bardzo krytyczne zdanie o kompetencjach miejskich urzędników
              powątpiewając w ich zdolność do choćby odgapienia cudzych pomysłów. :)
              • gliviczanin Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 15:45
                sss9 napisał:

> wiesz, kilka miast już to przećwiczyło. z powodzeniem.

a które konkretnie?
                • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.06.07, 15:58
                  Helsinki
                  • gliviczanin Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 15:59

> Helsinki

a na której ulicy i w jakich godzinach?
                    • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.06.07, 16:01
                      na głównej i cały czas.

polecam przeczytaj artykuł:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=63848476
                      • gliviczanin Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 16:30
                        > na głównej i cały czas.

No właśnie. CAŁY CZAS a nie kilka czy kilkanaście godzin. Ja też jestem za
                        całkowitym wyłączeniem ruchu na tej ulicy ale za CAŁKOWITYM. Bez żadnych
                        wyjątków. Wyłączenie czasowe nie służy nikomu i niczemu, bo ulica nie zamieni
                        się nagle w deptak, nikt też nie zrobi ogródków piwnych na kilka godzin.

> polecam przeczytaj artykuł:
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=63848476

Przeczytałem ale nie znalazłem tam niczego co miałoby związek z tematem naszej
                        dyskusji.
                        • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.gwardii.osi.pl 20.06.07, 17:21
                          no masz rację ja też jestem za całkowitym wyłączeniem dlatego czasowe wyłączenie
                          na początek widzę jako pierwszy etap do całkowitego wyłączenia z ruchu osobowego
                          zwycięstwa i tylko tak. Masz rację że czasowe i okresowe wyłączanie nic nie da
                          ale na początek jest to dobry pomysł bo można przetestować.
                          Newralgiczne projekty i pomysły powinno się wdrażać po uprzednim wdrożeniu
                          pilota jakim mógłby być właśnie takie coś.
            • Gość: wilczur Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.06.07, 15:51
              przecież i tak straż miejska patroluje ulice i chodzi po rejonach. Wiadomo że
              ludzi trzeba uczyć. Jak postawisz w nowym miejscu zakaz parkowania to część osób
              i tak parkuje na pamięć bo tu wolno było. Jak postawisz znaki że jest zakaz
              ruchu w godzinach takich a takich i pieszy patrol straży miejskiej na zwycięstwa
              to wydaje mi się że sprawa będzie załatwiona.
              Mieszkańców bardzo łatwo sprawdzić po adresie :P poza tym nawet na osiedlach są
              już wystawiane specjalne karty parkingowe - więc i można coś takiego wystawić
              mieszkańcom żeby włożyli za szybę.
              • gliviczanin Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 20.06.07, 15:58

> przecież i tak straż miejska patroluje ulice i chodzi po rejonach. Wiadomo że
                > ludzi trzeba uczyć. Jak postawisz w nowym miejscu zakaz parkowania to część osó
                > b
                > i tak parkuje na pamięć bo tu wolno było. Jak postawisz znaki że jest zakaz
                > ruchu w godzinach takich a takich i pieszy patrol straży miejskiej na zwycięstw
                > a
                > to wydaje mi się że sprawa będzie załatwiona.
                > Mieszkańców bardzo łatwo sprawdzić po adresie :P poza tym nawet na osiedlach są
                > już wystawiane specjalne karty parkingowe - więc i można coś takiego wystawić
                > mieszkańcom żeby włożyli za szybę.

Ja jednak uważam, że straż miejska powinna się zajmować innymi sprawami niż
                wyłapywanie kierowców, którzy przegapili znak zakazu wjazdu przez parę godzin.
                Straż powinna przede wszystkim pilnować porządku, ścigać chuliganów, wandali.

Poza tym podstawowe pytanie, na które Pan Berezowski ani nikt z entuzjastów
                pomysłu nie potrafi albo nie chce udzielić odpowiedzi. W JAKIM CELU i CZEMU
                miałoby służyć to wyłączenie ulicy na parę godzin?
      • fesia Re: wniosek o wyłączenie z ruchu ul. Zwyciestwa 19.06.07, 16:05
        marek_berezowski napisał:

> Wniosek o wyłączenie z ruchu samochodowego ul. Zwycięstwa w weekendy i święta:

Nie bardzo rozumiem jaki jest cel takiego ograniczenia ruchu ??? Na ogól w
        niedziele i święta uczestnikami ruchu na Zwycięstwa są przede wszystkim
        mieszkańcy śródmieścia. Poza tym, któż to miałby sprawdzać, czy przejeżdżający
        samochód jest obcy czy też śródmiejskiego tubylca ?( źródło finansowania
        potencjalnego sprawdzacza lub sprawdzaczy?) . W końcu Gliwice ,to miasto a
        Zwycięstwa to centrum miasta...Rozumiem protest przeciwko DTS w centrum , ale na
        boga ...we wszystkim trzeba mieć umiar.....
      • Gość: glos_pszczynskiej A ja prosze o pszczyńką, proszę, proszę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:28
        ale prosze tak ładnie zamknąć żebym mógł przejechać ja, moja rodzina, mój radny
        no i ta pani Zosia z naprzeciwka. Tak, tak, pani zosia jest bardzo miła.
    • faar Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! 03.07.07, 21:18
      Zabrze też przyjazne samochodom :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=64986294&a=64986294
      • mieszko966 Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! 03.07.07, 21:47
        > Zabrze też przyjazne samochodom :)
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=64986294&a=64986294

Tylko patrzeć narodzin zabrzańskiego Berezowskiego. ;)
        • faar Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! 04.07.07, 20:46
          mieszko966 napisał:

> > Zabrze też przyjazne samochodom :)
          > >
          > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=64986294&a=64986294
          >
          > Tylko patrzeć narodzin zabrzańskiego Berezowskiego. ;)

Z tego co się właśnie wczytuję w zabrzańskie forum to tam jest sporo takich
          ludzi, ale chyba na razie na poziomie berekloństwa a nie Berezowskiego (bo
          należy oddzielić jedno od drugiego). Wystarczy poczytać wątki o budowie
          Nowopaderewskiego :)
    • faar Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! 04.07.07, 20:52
      Gość portalu: topek napisał(a):

> Jako miejsce porównawcze, to skrzyżowanie ulicy Lipowej z ulicą Dabrowskiego
      > w "skazanych na sukces i Frankiewicza- Gliwicach", oraz skrzyżowanie ul.
      > przykościelnej (obok kościoła świętego Józefa) z ulicą Rosevelta w skazabym
      > na normalność i przeciętność Zabrzu.

A tak przy okazji :) Dzisiaj jechałem ulicą Chorzowską i na wysokości Metalchemu
      i kościoła są światła 'na żądanie przechodniów'. Do świateł podszedł facet,
      nacisnął przycisk i ... zrobiło się dla mnie pomarańczowe i czerwone dosłownie w
      przeciągu 2 sekund, więc musiałem się zatrzymać :-) a myślałem, że tylko w koło
      Józefa w Zabrzu tak reagują światła - widać koło kościołów tak robią. Ciekawe
      tylko, że jak ja naciskałem jakiś rok temu koło 'Józefa' w Zabrzu to czekałem
      prawie 2 minuty. Możliwe, że są jakieś cykle pracy tych urządzeń.
      • Gość: Marta Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 21:14
        faar napisał:

> Ciekawe
        > tylko, że jak ja naciskałem jakiś rok temu koło 'Józefa' w Zabrzu to czekałem
        > prawie 2 minuty. Możliwe, że są jakieś cykle pracy tych urządzeń.

Jakiś rok temu?
        A białe myszki też już były, jakiś rok temu, czy dopiero "tera"?
      • faar Re: Gliwice przyjazne samochodom, Zabrze pieszym! 10.07.07, 14:54
        widzę, że nikt do tematu nie podszedł :) czyli co? Znowu marudzenie dla
        marudzenia? Czy ja wszystko co piszecie muszę sprawdzać i jeździć w te miejsca,
        aby się przekonać, a potem poinformować forumowiczów, że znowu kłamstwo
        bereklońskie?
    • Gość: m. Lipowej Kto jest za to draństwo odpowiedzialny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:13
      długo musiałam się naślęczeć, aby odnaleźć i udowodnić, że pisano dużo wcześniej
      na ten temat.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=67580623
      To jest ta sama tematyka, tylko założony wątek dużo wcześniej.
      • Gość: zulugula Re: Kto jest za to draństwo odpowiedzialny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 19:20
        Coś się jednak zmieniło.

Przynajmniej czas oczekiwania na zmianę swiateł dla ulicy Lipowej, zmniejszono o
        połowę. To już coś. Tylko po co to całe zamieszanie, skoro tutaj poprzednio
        problemów nigdy nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka