e_zabki.pl 23.08.07, 18:27 zapraszam do zapoznania się z jego treścią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netgater Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 24.08.07, 11:23 To chyba jedna z najlepszych informacji jakie ostatnio się pojawiły (choć trzeba przyznać, że pojawia się ich w Ząbkach całkiem sporo). Myślałem, że przebudowa DW 634 wyklucza budowę jej nowego przebiegu przez Ząbki, a tu niespodzianka... Super. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzaptys Brawo! 24.08.07, 15:07 No właśnie! Na tle ogólnej niemocy i bezwładu urzędników jakieś pozytywy. I to nie byle jakie. Dzięki tej drodze Ząbki będą się mogły rozwijać. Pozostaje śledzić doniesienia i dopingować! Ciekawe tylko czy będą się starali odtworzyć szerszą rezerwę czy też poprzestaną na tym co zostało. pozdr mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 24.08.07, 20:33 Temat budowy Trasy Swiętokrzyskiej na odcinku od Wybrzeża Szczecińskiego do ul. Zabranieckiej pojawił się kilka miesięcy temu i był skutkiem wyboru Polski na organizatora Euro 2012. O "dociągnięciu" tej trasy do Ząbek nie słyszałem i myślę, że Warszawa póki co tego nie planuje. Dlatego radzę trochę bardziej chłodnym okiem podejść do tego newsa. Oczywiście budowa TS na ww. odcinku to krok przybliżający dobry dojazd z Ząbek do Warszawy, ale... żadna w tym nasza zasługa. Poniżej prezentuje najistotniejsze dane z SIWZ przetarg i link do źródła. Data umieszczenia ogłoszenia na stronie Miasta 2007-08-06 , 10:18:52 Opracowanie projektu budowlanego i wykonawczego wraz z uzyskaniem decyzji o lokalizacji drogi i decyzji o pozwoleniu na budowę Trasy Świętokrzyskiej na odcinku Wybrzeże Szczecińskie – ul. Tysiąclecia oraz odcinku ul. Tysiąclecia – ul. Zabraniecka. Data zakończenia: 2009-08-30 (prac projektowych - mój dopisek) ogloszeniabzp.um.warszawa.pl/zamowienie.php?zamowienie=16744 Waldemar Stachera Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 24.08.07, 23:24 > O "dociągnięciu" tej trasy do Ząbek nie słyszałem i myślę, że > Warszawa póki co tego nie planuje. Nie wiem czy czytaliśmy obaj ten sam artykuł, ale na stronie e-zabki stoi wyraźnie artykuł z-cy burmistrza, m.in. mówiący: "(...) jednym z naszych priorytetowych starań było od samego początku kadencji ruszenie tematu tej drogi na nowo. W sprawie tej w ostatnich tygodniach wraz Burmistrzem Miasta Robertem Perkowskim odbyliśmy kilka spotkań z osobami, które są decydentami w sprawach planowania i realizacji dróg na terenie Miasta Stołecznego Warszawy oraz Województwa Mazowieckiego. Efektem tych spotkań było uzyskanie przez Miasto Ząbki pisemnej informacji od Dyrektora Biura Drogownictwa i Komunikacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy, jak również od Dyrektora Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich, o wszczęciu prac nad ww. drogą, z terminem rozpoczęcia w 2009 r. prac planistycznych i projektowych oraz rzeczową realizacją projektu drogowego do 2012 roku. W wystąpieniach Miasto St. Warszawa i Województwo Mazowieckie zadeklarowały umieszczenie tej inwestycji w swoich Wieloletnich Planach Inwestycyjnych." Tymczasem Pan pisze o zupełnie innym odcinku drogi, a z Zabranieckiej do Ząbek jest jeszcze spory kawał drogi, której nie ma jeszcze w WPI Warszawy. I rozumiem, że o to skutecznie zabiegali burmistrzowie, żeby Warszawa zaplanowała poprowadzenie drogi do granicy miasta, a Urząd Wojewody od granic miasta z W-wą. Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 25.08.07, 22:43 Przeczytajmy na spokojnie jeszcze raz ten news: „Efektem tych spotkań było uzyskanie przez Miasto Ząbki pisemnej informacji od Dyrektora Biura Drogownictwa i Komunikacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy jak również od Dyrektora Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich o wszczęciu prac nad ww. drogą, z terminem rozpoczęcia w 2009 r. prac planistycznych i projektowych oraz rzeczową realizacją projektu drogowego do 2012 roku. W wystąpieniach Miasto St. Warszawa i Województwo Mazowieckie zadeklarowały umieszczenie tej inwestycji w swoich Wieloletnich Planach Inwestycyjnych.” To oczywiście dobra wiadomość. Bardzo się z niej cieszę. Ale spróbujmy ją ocenić na spokojnie, tak chłodnym okiem. Póki co tej inwestycji nie ma jeszcze w żadnym dokumencie. Nie zaakceptowała jej ani Rada Warszawy ani Sejmik Wojewódzki. Wiemy, że do 2012 r. czeka Warszawę sporo ważnych inwestycji drogowych dużo ważniejszych od tego odcinka ulicy. Nie ma na razie żadnej decyzji w kwestii Trasy Olszynki Grochowskiej, z którą Nowoziemowita będzie powiązana. Terminy realizacji inwestycji zapisanych w obecnym WPI się przesuwają. Realność wykonania tej inwestycji (odcinek Zabraniecka-Ząbki) oceniam więc na mało prawdopodobną. Póki co mamy tylko deklaracje pewnych osób. Władze każdego szczebla uwielbiają składać najróżniejsze deklaracje. Deklaracje w Polsce są jednym z tańszych towarów, szczególnie w okresach przedwyborczych. Co do naszych zasług w podjęciu prac nad ta trasą - nie byłoby dzisiaj jakiejkolwiek mowy o trasie Mostu Świętokrzyskiego, gdyby nie Euro 2012. Budowa tej trasy nabiera realnego kształtu (pisałem o tym), jest to więc dobry moment do przekonania W-wy o kontynuowaniu prac nad ta trasą. Dlatego bardzo pozytywnie oceniam w tej kwestii aktywność Burmistrzów. Ale gdyby nie Euro2012 żadna aktywność w tej materii nic by nie dała. netgater napisał: > I rozumiem, że o to skutecznie zabiegali > burmistrzowie, żeby Warszawa zaplanowała poprowadzenie drogi do > granicy miasta, a Urząd Wojewody od granic miasta z W-wą. Z treści pisma wynika tylko, że Burmistrzowie uzyskali od ww. instytucji informacje o ich planach a nie, że przekonali ww. instytucje do realizacji tej inwestycji. Reasumując. To dobra wiadomość, ale póki co palcem na wodzie pisana. Oby się potwierdziła. Pozdrawiam Waldemar Stachera CZAS NA ZĄBKI Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 26.08.07, 10:03 Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że próbuje Pan dezawuować zarówno wpływ burmistrzów na "odgrzanie" sprawy, jak i to, że osiągnęto jakiś postęp w tej sprawie. Nikt nie twierdzi, że ta droga za 1/2 roku będzie już budowana, ale udało im się sprawę wskrzesić i IMHO należy to uznać za duży krok w dobrą stronę, a nie szukać na siłę słabych stron tego co burmistrzowie (czy nie oni) osiągnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt N-Z - Postęp ale za wczesnie na świętowanie. 27.08.07, 00:11 wstachera napisał: > > To oczywiście dobra wiadomość. Bardzo się z niej cieszę. > Ale spróbujmy ją ocenić na spokojnie, tak chłodnym okiem. > > Póki co tej inwestycji nie ma jeszcze w żadnym dokumencie. Nie > zaakceptowała jej ani Rada Warszawy ani Sejmik Wojewódzki. Wiemy, że > do 2012 r. czeka Warszawę sporo ważnych inwestycji drogowych dużo > ważniejszych od tego odcinka ulicy. Nie ma na razie żadnej decyzji w > kwestii Trasy Olszynki Grochowskiej, z którą Nowoziemowita będzie > powiązana. Terminy realizacji inwestycji zapisanych w obecnym WPI > się przesuwają. Realność wykonania tej inwestycji (odcinek > Zabraniecka-Ząbki) oceniam więc na mało prawdopodobną. Póki co mamy > tylko deklaracje pewnych osób. Władze każdego szczebla uwielbiają > składać najróżniejsze deklaracje. Deklaracje w Polsce są jednym z > tańszych towarów, szczególnie w okresach przedwyborczych. Obserwuje dyskusję, wygląda chyba czas żebym się podzielił swoją wiedzą na temat Nowo-Ziemowita. Wprawdzie nie znam szczegułów ustaleń jakie zrobiły władze miasta z MZDW i BDiK - ale mam wiedzę jakie były stanowiska tych instytucji wcześniej, ponieważ ja razem z kolegami z SISKOMu wydeptaliśmy te same ścieżki m.in w tej sprawie - ale kilka miesięcy wcześniej. W drugiej połowie kwietnia SISKOM rozpoczął dużą kampanie lobbingową - poszły dwa obszerne pisma w sprawie Nowo-Ziemowita do Prezydent Warszawy i do Zarządu województwa oraz do widomości wszystkich potencjalnych osób i instytucji które mogły by mieć coś do powiedzenia w tej sprawie. Pismo dotyczyło kwesti utrzymania i zabezpieczenia rezerwy pod drogę, wpisania tej inwestycji do WPI Warszawy i Mazowsza. Oraz nasza propozycja wprowadzenia do planów trasy tramwajowej w ciągu N-Z. Pismo było dobrze uzasadnione m.in. posiłkowaliśmy się referatem ludzi zajmijących się ekonomiką drogownictwa z Instytutu Budowy Dróg i mostów, którzy twierdzili ze budowa m.in. Nowo-Ziemowita jest jedną z inwestycji drogowych chrakteryzujących się nanajwyższym wskaźnikiem opłacalności ekonomicznej wśród wszystkich planowanych w Polsce inwestycji drogowych. Pozatym było poruszone kilka argumentów oczywistych - chociaż może nie koniecznie dla decydentów w sprawach drogowych - którzy z reguły nie zapuszczają się na prawą stronę Wisły. Pokłosem tego pisma były dwa spotkania. Jedno (17 maja) w Urzędzie Marszałkowskim w którym uczestniczyli Wice-marszałek województwa Jacek Kozłowski, Piotr Szprendałowicz - członek zarządu województwa odpowiedzialny za inwestycje drogowe na Mazowoszu, Pan Pielak - dyrektor MZDW odpowiedzialny za inwestycje. Kilka osób z Biura Planowania Przestrzennego Województwa mazowieckiego i 3 osoby z zarządu SISKOMu oraz ja. Pokłosem tego spotkania było: - uzyskanie potwierdzenia, że Nowo-ziemowita ma być drogą wojewódzką alternatywny wlotem dorgi 634 do Warszawy. - o tym że Zarząd województwwa będzie chronił rezerwę pod drogę na terenie Ząbek, chociaż nie do końca w takiej formie o jaką prosiliśmy. Padło też stwierdzenie, że MZDW palcem nie ruszy przy budowie N-Z dopóki Warszawa nie zacznie prac przy swoim odcinku. Za to pomysł budowy trasy tramwajowej spotkał się u marszałka Kozłowskiego z życzliwym przyjęciem usłyszeliśmy, że taka inwestycja "wpisuje się w politykę transportową województwa mazowieckiego, która preferuje transport szynowy" Pomysł tramwaju nie wzdudził entuzjazmu u dyrektora z MZDW - ale to nie dziwota - ta instytucja nie lubi nowości. I to właściwie wszystkie ustalenia w tym temacie, potem dyskusja przesłza na inne drogi wojewódzkie powiazane z Warszawą. Padło jeszcze jedno sformułowanie, kóre mnie osobiście mocno zmartwiło - że województwo nie współpracuje w zakresie planowania inwestycji drogowych z Warszawą. Zespół powłany do współpracy między Wareszawą, a samorządem województwa synchronizuje działania tylko w zakresie transportu szynowego KM, SKM, WKD a nie dróg. (ze strony wojewóztwa szefuje temu zespołowi właśnie v-ce marszłek Kozłowski) Generalnie przedstawiciele zarządu wojewóztwa byli bardzo wstrzemięźliwi z deklaracjami, ale z uwagą słuchali argumentów i zainteresowali się opracowaniem analizy opłacalności ekonomicznej tej inwestycji. Drugie spotkanie odbyło się w Biurze Drogownistwa i Komunikacji m.st. Warszawy. siskom.waw.pl/siskom/pisma_in/reksnis-30052007.jpg Generalnie dyrektor Rensnis był bardzo scpetyczny w kwestii budowy linii tramwajowej (w odróżnieniu od szefostwa trawajów warszawskich)- skończyło się na stwierdzeniu, że dopóki nie będzie istniała analiza opłacalności ekonomicznej, nie ma o czym mówić. Co do kwesti drogi N-Z padło stwierdzenie, że Warszawa na razie nie ma w planach jej budowy. Ale wysłuchano naszych argumentów m.in o kwestiach ruchowych - i rzucono na odczepke że pomyślą o tym przy planowaniu WPI z choryzontem realizacyjnym 2012 - ale bez jakichkolwiek konkretów. Wtedy też dowiedzieliśmy się o planach inwestycyjnych Warszawy na Pradze w zwiazku z EURO 2012 tj. rozbudowa Obwodnicy Pragi aż do Żaby, ul. Tysiąclecia (oba odcinki) i Trasa Świętokrzyska do Zabranieckiej. Padła też informacja, że zrezygnowano z budowy wiaduktu w ciągu Łodygowej właśnie dlatego, że ma być budowana Nowo-Ziemowita. Pomiędzy tymi spotkaniami tj 25 maja odbylismy spotkanie z władzmi Ząbek w którym brał udział burmistrz i jego zastępca, sekretarz miasta, pracownik odpowiedzialny po fundusze unijne, przewodniczący komisji społecznej prezes SIKOMu i ja. Omawialiśmy wtedy wiele spraw m.in kwestie powiązań ul. Nowoprojektowanej i Skrajnej,sprawę Wschodniej Obwodnicy Warszawy i związaną z tym kwesią ul. Kolejowej oraz przekazaliśmy miastu prowadzenie spraw związnych Nowo-Ziemowita w tym kwestie tramwaju. Na tym spotkaniu została m.in. doprezyzowana lokalizacja pętli. Od tego momentu zarząd miasta prowadzi tą sprawę samodzielnie. Burmistrz miasta jest zupełnie innym partnerem do rozmowy dla zarządu województwa, MZDW, BDiK niż organizacja pozarządowa. My mogliśmy tylko prosić, argumetnować, uświdamiać, lobbować dalej te sprawy musiał porpowadzić ktoś inny. Reasumując. Inormacja na stronie Urzędu oznacza duży postęp w stosunku do tego co zapewniały te instytucje jeszcze w maju lub w czercu. To niewątpliwie jest zasługą władz miasta. Prawdą jest również to, że wniosek BDiK do WPI Warszawy - to nie to samo co zapis w WPI Warszawy - Radni Stolicy mogą znaleść inne przeznaczenie dla tych pieniędzy. Cóż znwou otwiera się obszar do lobbowania dla NGO-sa Podobnie kwestia MZDW. MZDW zeby cokolwiek zrobić np. ogłosić przetarg na projekt musi mieć na to pieniądze w budżecie (czyli zadanie w WPI) uchwalanym przez sejmik wojewódzwa. W tym zakresie Pan Stachera ma rację, za wcześnie na odkorkowywanie szampana.. Będzie można cieszyć się dopiero po uchwaleniu budżetów Warszawy i Mazowsza na przyszły rok wraz z nowymi WPI. Ale na pewno uczyniono krok we właściwym kierunku. Pozostaje jeszcze jedna kwestia dlaczego Warszawa (i województwo) zmieniło zdanie). Niestety pojawiło się pare obsuw w planowanych inwesycjach. Np. Mało realna jest realizacja ciągu Marsa-Żołnierska przed 2012, do tego czasu nie zostanie zmodernizowana Trasa Toruńska z estakadami zerąńskimi imostem Grota, a Trasa Mostu Północnego połączy tylko Pułkową z Modlińską (w wersji bardzo optymistycznej - węzeł przesiadkowy Młociny z Marywilską). Jeśli do tego czasu udało by się GDDKiA zbudować Wschodnią Obwodnicę Warszawy -to ta trasa była by zupełnie oderwana od układu drogowego Pragi. Budowa Nowo-Ziemowita mogła by jakoś uratować sytuacje - to jest prawdopodobnie przyczyna zmiany nastawienia BDiK do tej iwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 09:35 Według mnie napisałem komentarz bardziej adekwatny do faktycznych wydarzeń niż osoba, która zamieściła new'sa na stronie UM. Zestawiając te dwa komentarze można odnieść, słuszne zresztą wrażenie, że mój jest chłodniejszy w tonie, ale może to autor z UM był trochę za "wylewny". Myślę, że komentarz tomkr jest bardziej zbliżony do mojego niż urzędowego. Nie jestem więc osamotniony w swoich opiniach. Komentarz tomkr wzbudził u mnie jeszcze jedną refleksję: Szkoda, że komentator UM "nie zauważył" roli SISKOM i Tomasza Kreta w tej sprawie. A jak widać z analizy faktów była ona niemała. Pozdrawiam Waldemar Stachera CZAS NA ZĄBKI Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 10:48 Pozwolę sobie również przeanalizować fakty i Pana wypowiedzi. Pisał Pan: > O "dociągnięciu" tej trasy do Ząbek nie słyszałem i myślę, że > Warszawa póki co tego nie planuje. W toku dalszej dyskusji okazuje się, że Warszawa jednak zmieniła zdanie dzięki interwencji SISKOM, a ostatecznie po zaangażowaniu się burmistrzów. Oceniając to chłodnym okiem - miał Pan złe informacje. > Oczywiście budowa TS na ww. odcinku to krok przybliżający dobry > dojazd z Ząbek do Warszawy, ale... żadna w tym nasza zasługa. Pan Kret pisze wyraźnie o zabiegach SISKOMu i wymianie informacji z naszymi władzami. Podsumowuje te starania stwierdzeniem: "Inormacja na stronie Urzędu oznacza duży postęp w stosunku do tego co zapewniały te instytucje jeszcze w maju lub w czercu. To niewątpliwie jest zasługą władz miasta". Oceniając chłodnym okiem: dopiero po zabiegach burmistrzów sprawy nabrały tempa. Pan Kret, choć pozytywny udział lobbingu SISKOMu nie podlega dyskusji, wyraźnie więc daje do zrozumienia, że dopiero urzędowi udało się sprawę pchnąć na właściwe tory i dogadać i z Województwem i z Warszawą. Na początku podawał Pan błędne informacje wiążące budowę Trasy Świętokrzyskiej do Zabranieckiej z informacją o podjętych działaniach "wskrzeszenia" tematu Nowoziemowita, potem jak zorientował się Pan w pomyłce, skupił się Pan dowodzeniu, że to malutki krok i daleko do końca. Ale nikt tu nie twierdził, że teraz to już z górki. Wiadomo, że jeszcze wiele przeszkód do pokonania, niemniej fakty są takie: tematu budowy Nowoziemowita nie było ani w planach W-wy, ani Województwa, a teraz szansa na to się pojawiła. W filmie zwą to "zwrot akcji". Bez tych zabiegów i tego zwrotu nic by się w przyszłości nie wydarzyło. Chłodnym okiem: na szampana i przecinanie wstęg za wcześnie, ale można cieszyć się z zupełnie innego podjeścia do sprawy niż miał je poprzedni burmistrz. Ponieważ powołuje się Pan na stronę Urzędu, chciałbym ponownie odesłać Pana do artykułu p.Mickiewicza na stronie e-zabki.pl - tam jest dużo więcej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 11:05 Myślę, że najwłaściwszym określeniem aktualnego stanu prac nad trasą N-Z jest: "Warszawa planuje zaplanować". A główną przyczyną "zmiany zdania Warszawy" było przyznanie Polsce Euro2012. Pan może mieć inne zdanie. Pozdrawiam Waldemar Stachera Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 12:07 Do zdania "Myślę, że najwłaściwszym określeniem aktualnego stanu prac nad trasą > N-Z jest: "Warszawa planuje zaplanować" , zapomniał Pan dopisać, że jest to niewątpliwie zasługą Burmistrzów , natomiast po zdaniu: "A główną przyczyną "zmiany > zdania Warszawy" było przyznanie Polsce Euro2012. " należało by dodać: dobrze, że trzymają rękę na pulsie, że nie przegapili szansy, że po 2012 nie będziemy mówić "a można było.." Odpowiedz Link Zgłoś
firmowe1 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 12:23 anka.k76 napisała: > Do zdania "Myślę, że najwłaściwszym określeniem aktualnego stanu prac nad trasą > > N-Z jest: "Warszawa planuje zaplanować" , zapomniał Pan dopisać, że jest > to > niewątpliwie zasługą Burmistrzów , natomiast po zdaniu: "A główną przyczyną "zm > iany > > zdania Warszawy" było przyznanie Polsce Euro2012. " należało by dodać: do > brze, > że trzymają rękę na pulsie, że nie przegapili szansy, że po 2012 nie będziemy > mówić "a można było.." Tego kadzenia nie daje się po prostu czytać, wystaw Anka k.76, pomnik burmistrzom na swoim podwórku, bo jak na razie to na nic nie zasłużyli, a podsumowanie składające się z rzeczy których nie zrobili zrobimy na rocznicę wyborów. Nie manipuluj też przy nie swoim tekście, autor doskonale wiedział co pisze i co chciał napisać, a tego co ty proponujesz nie napisał bo pewnie zwyczajnie i po ludzku, nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj1 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 15:13 Takiego narzekania nie daje się po prostu czytać. Czyżby działania poprzednich władz były lepsze? A może działania następnych będą lepsze? Dla przypomnienia - poprzednio prowadzono "politykę utrudniania przejazdu przez Ząbki". Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 15:57 Może nie wszyscy znają całą historię, więc dla nich taki link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=61996985&a=62398324 Swoją drogą, kolejny raz dyskutuję z p.Stacherą nt. tej drogi. Zauważam znaczną zmianę w odbiorze tej drogi przez mojego interlokutora, dyskusja teraz obraca się w obrębie czy to zasługa burmistrzów i czy sukces jakiś już jest czy go jeszcze nie ma, a nie rozmawiamy już: czy ta droga jest dobra czy zła dla miasta, bo chyba jesteśmy w tym zgodni. Hm? I tym pozytywnym akcentem bym zakończył. Odpowiedz Link Zgłoś
firmowe1 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 16:16 ttjj1 napisała: > Takiego narzekania nie daje się po prostu czytać. > > Czyżby działania poprzednich władz były lepsze? A może działania następnych będ > ą > lepsze? > > Dla przypomnienia - poprzednio prowadzono "politykę utrudniania przejazdu przez > Ząbki". To już ma znamiona zakrojonej na szeroka skalę propagandy sukcesu, a kilka osób tu piszących jest na 100% na garnuszku grupy. Nie buduje się pozycji na porównaniach z wskazywaniem na błędy innych, zresztą porównania nie są wcale tak jednoznaczne. Wiedzą o tym postacie, powtarzam postacie, które temu forum nadają jakiś sensowny ton, nie krytykują uprzedniej władzy, są co trzeba jasno powiedzieć bezstronne. Obawiam się, a nawet jestem pewien że poprzednią władzę zapamiętam, a tą nie koniecznie i nie dlatego że jedni byli lepsi od drugich, ale dlatego że właśnie za poprzedniej władzy Ząbki nabrały gospodarczego rozmachu, a Burmistrz był osobowością, miał charakter, a to jest coś. Nikt od jego drzwi nie odszedł nie załatwiony, nikogo nie umawiał na wielotygodniowe terminy, na wszystkie inwestycje był otwarty, nie zajmował się planami z wyprzedzeniem na sto lat, był osadzony mocno w Ząbkowskich realiach, nie bazował na unijnych dotacjach, a jednak budował. Forum to przybiera kształt kanału propagandowego, można tylko chwalić władzę i wszystko co dobre jej przypisywać, kto się wychyli to dostaje po głowie, Za kilka miesięcy będzie rok od wyborów samorządowych, ja nic nie zauważyłem nowego co zrobiono poza tym co już było, same pomysły, dyskusje, obiecanki i dbanie o swój wizerunek, KONIEC! Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 27.08.07, 21:01 firmowe1 napisał: > Obawiam się, a nawet jestem pewien że poprzednią władzę > zapamiętam, a tą nie > koniecznie i nie dlatego że jedni byli lepsi od drugich, > ale dlatego że właśnie > za poprzedniej władzy Ząbki nabrały gospodarczego rozmachu, A jaka w tym zasługa Burmistrza? Podobnie można byłoby powiedzieć, że zasługą rządów PiS'u w Polsce jest duży wzrost gospodarczy. > a Burmistrz był > osobowością, miał charakter, a to jest coś. A mi Burmistrz Boksznajder będzie się chyba zawsze kojarzył z tandetnymi płytami monowskimi na miejscu chodnika. > na wszystkie inwestycje był otwarty, Rotfl. > nie zajmował się > planami z wyprzedzeniem na sto lat Sto lat to przesada, ale warto planować inwestycje z wyprzedzeniem kilku-kilkunastoletnim, a tego JB nie czynił. > nie bazował na unijnych dotacjach, a jednak budował. Gdyby bazował budowałby o wiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzaptys Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 28.08.07, 10:16 > za poprzedniej władzy Ząbki nabrały gospodarczego rozmachu, a Wątek dotyczy trasy N-Z. Jest to trasa o fundamentalnym znaczeniu dla rozwoju Ząbek i jakości życia mieszkańców związanej z czasem spendzonym na dojazdach do Warszawy i ilością spalin emitowanych przez pojazdy stojące w korkach. I wiadomo jaki stosunek do tej trasy miała poprzednia ekipa. Dała temu wyraz poprzez zawężenie rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 28.08.07, 10:48 Firmowe1, zdaje się, ze to Ty byłeś na garnuszku JB , teraz głód w oczy zajrzał i tęskno.... Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj1 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 28.08.07, 12:00 Ładna laurka dla Burmistrza. Poprzedniego. Osobowość i charakter można było zauważyć czytając odezwę do mieszkańców. Gospodarczy rozmach widać do tej pory. Szczególnie cieszą się inwestorzy. Mieszkańcy trochę mniej idąc po piachu 1,5 km do autobusu lub pociągu. Wieczorem mogą mieć problemy z umyciem się po tych "wyprawach". Itd, można długo o tych realiach szczególnie. Jaki gospodarz takie zagroda. Nigdzie nie pisałem, że teraz jest wspaniale. Na razie jest inaczej. PIS pokazał w stolicy jak wygrywa się wybory obietnicami. Zobaczymy co będzie dalej i ocenimy to przy urnach wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
firmowe1 Re: [pełny artykuł] Reaktywacja ul.Ziemowita 28.08.07, 15:03 Oczywiście, że wzrost gospodarczy jest zasługą PIS, Wystarczyło zahamować rozwój szarej strefy i uniemożliwić rozgrabianie majątku narodowego na masowa skalę i okazało się, że wcale nie musimy być biedni i nie jesteśmy biedni. PIS w stolicy nie wygrał, a szkoda. Inwestorzy i mieszkańcy to grupy wzajemnie się uzupełniające i wielokrotnie mająca wspólne cele, dlatego ja bym ich sobie nie przeciwstawiał. W tym co mówię staram się być bezstronny, nie wpadam ani w zachwyt, ani przygnębienie, jeśli nowy Burmistrz zasłuży nie omieszkam go pochwalić, ale to nie jest ten moment. Dziwnie się składa, że ci którzy asystowali Burmistrzowi B., dzielnie asystują Burmistrzowi P., przekornie powiem brak lustracji. Ja mam to szczęście, że jestem samodzielny pod każdym względem nie byłem pupilkiem poprzednika jak mi się to próbuje przypisać i nie będę ulubieńcem obecnego Burmistrza, co chyba też widać. Uważam taka postawę za właściwą, szkoda że większość radnych woli klaskać i słuchać, ale widocznie taka ich natura. Odpowiedz Link Zgłoś