ac

(15 wyników)
  • 2(a+b+c)=<ab+ac+bc+3 Czy da się to jakoś udowodnić? Równe są dla każdego elementu równego 1.
  • ktoś wie, jak zrobić takie zadanie z matmy próbnej rozsz. ?? Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych (a,b,c) funkcja : f (x ) = (x-a) (x-b) + (x-b)(x-c) + (x-c)(x-a) ma co najmniej 1 miejsce zerowe No właśnie nie wiem jak to zrobić do końca. W odpowiedziach jest żeby przekształcić to do postaci : 3x^ - 2 (a+b+c)x + (ab+bc+ac) To mi się udało łatwo zrobić, ale dalej przy wyliczaniu delty... Delta = 2[ (a-b)^ + (b-c)^ + (c-a)^ ]. Jak oni do tego doszli, bo ja tak nie umiem :-?
  • zad 1 Wykaż, że jesli długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, to długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkątr jest równa 1/3 długości jednej z wysokości tego trójkąta. zad 2 Oblicz sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc, zę stosunek długości promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na tym trójkącie wynosi 0,4 zad 3 Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt M, że pole trójkąta ACM jest cz...
  • Czy ktos potrafi mi pomoc z zadaniem nastepujacej tesci: Trzy liczby dodatnie tworza ciag geometrycznny. Znajdz te liczby, wiedzac, ze ich suma jest rowna 31, a suma odwrotnosci wynosi 31/25. Ja probowalem to robic w sposob ktory jest ponizej ,ale dochodze do pewnego momentu i jest masakra. a+b+c=31 1/a+1/b+1/c =31/25 b^2=ac Wyszedlem od tych trzech rownan, ale nie potrafie ich rozwiazac. pomocy
  • Punkt A=(2,3) jest wierzchołkiem prostokąta ABCD, punkt S=(3,1) jest środkiem boku AB. Jedna z osi symetrii prostokąta ABCD ma równanie 2x+y+3=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków B C D Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:)
  • Długości boków trójkąta są równe AB=9, BC=12, AC=15. Odcinek DE jest równoległy do boku AB. Obwód trójkąta CDE jest równy obwodowi trapezu ABDE. Oblicz długość odcinka DE. z góry dziekuje z pomoc:)
  • Długości boków trójkąta są równe AB=9, BC=12, AC=15. Odcinek DE jest równoległy do boku AB. Obwód trójkąta CDE jest równy obwodowi trapezu ABDE. Oblicz długość odcinka DE. prosze o szczegolowe wyjasnienie zadania. Co i dlaczego, z jakich wlasnosci
  • W trójkącie ABC dane są wierzchołek A(0,0), wektor BC = [5,10] i równanie dwusiecznej kąta C: x-y-4=0. Jak znaleźć równania boków tego trójkąta? Dziękuje za pomoc!
  • środkowa CD trójkata ABC jest równa bokowi AC i dwa razy krótsza od boku AB. Znajdź kąty tego trójkąta. bardzo prosze o pomoc! wiem ze zadanie jest łatwe:P
  • Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej x+y+1=0. Ramie BC zawiera sie w prostej 2x-y-1=0. Wyznacz równanie prostej k zawierajacej ramie AC wiedząc ze punkt P=(-4,0) nalezy do prostej k. Bardzo prosze o pomoc z tym zadaniem. ;)
  • Witajcie, mam problem z zadaniami... (Od dziecka geometria jest moją piętą Achillesową...) Czy możecie mi pomóc, wytłumaczyć? Zad. 1. Miary kątów w pięciokącie ABCDE wpisanym w okrąg spełniają warunki: |DEA|=2|DBA| |EDB|=2/3|EAB| |DCB|=80stopni |DC|=|CB| a)Oblicz miary pozostałych kątów pięciokąta. b)Podaj miary trójkąta ACE.
  • W ostroslupie trÓjkątnym prawidIowym, którego wszystkie krawędzie mają dlugość a, poprowadzono plaszczyznę przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej. Plaszczyzna przekroju nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. WYKAZ ze cos(alfa)=pierwiastek z6/3
  • komendant ma do dyspozycji 7 policjantów. oblicz na ile sposobów komendant moze spośród nich utworzyc a) 2 trzyosobowe patrole b) 3 dwuosobowe patrole (odp:105) przedstawcie interpretacje rozwiazania z góry bardzo dziekuje
  • Mam kilka pytań dot. geometrii 1) Dlaczego aby sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe, liczymy wyznacznik 2 odcinków?
  • W prostopadłościanie o wymiarach a x b x c poprowadzono na sąsiednich ścianach o wspólnej krawędzi a po jednej przekątnej, z których każda ma wspólny koniec z końcem krawędzi a.(Przekatne te są skosne). Oblicz odległość miedzy tymi przekątnymi. Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie umiejscowić odcinek mający odpowiednia długość?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się