-
Do niedawna było to pytanie czysto teoretyczne, ale póki asfalt się nie złuszczył można na przykład na A4 skręcić na A1. Do Czech co prawda nie dojedziemy, bo wiadukt zwinęli na zimę, ale...
Co ze znakami?
Z dyskusji o śląskim odcinku A4
[img]https://s17.postimage.org/4izc1klm7/znaki.png[/img]
Lewa część to autostrada, prawa (też z neibieską tablicą Kraków A4 prosto) to już droga lokalna.
[img]https://www.bejsce.com.pl/Ruch%20drogowy/Wszystkie%20znaki/WSZYSTKIE%20ZNAKI%20%20...
-
Nie uwierzyłbym, gdybym sam nie widział.
Wczoraj, około 21:45, A4 pod Krakowem w kierunku na Rzeszów jedzie autostradą nieoświetlony kombajn zbożowy z przyczepionym z przodu tym całym urządzeniem obrotowo koszącym.
Kombajn z oświetlenia miał tylko widoczne z tyłu światło pozycyjne, żeby zobaczyć szerokie na dwa pasy jezdni to urządzenie podczepione z przodu trzeba było sobie poświecić drogówkami. I oczywiście odpowiednio dostosować prędkość do warunków panujących na autostradzie.
O kombajn...
-
Zaraz po Euro zamykamy autostradę A2. Bo nie jest gotowa.
Prace mogą potrwać do połowy października.
Generalna Dyrekcja Dróg nie wie jeszcze jak długo ta sytuacja może potrwać.
- Najdłużej do połowy października, bo takie są zapisy kontraktowe. W tej chwili, trwają ustalenia dotyczące konkretnego harmonogramu. To są roboty niezbędne, związane z ułożeniem ostatniej warstwy ścieralnej - tłumaczy rzecznik prasowy GDDKiA, Urszula Nelken.
Więcej informacji będzie stopniowo napływać...
-
czy jest w kodeksie wyraznie napisane, ze w Pl nie wolno wyprzedzac na autostradzie z prawej strony?
dawniej byl przepis mowiacy, ze autostrada sklada sie z dwoch jezdni jednokierunkowych i wtedy bylo jasne, ze mozna. Teraz (od dawna) juz tego nie ma, wiec sprawa jest dla mnie nieoczywista.
-
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10910036,Wiecej_ludzi_ginie_na_drogach__Rok_2011_byl_gorszy.html?lokale=warszawa
Tytuł wątku to tytuł artykułu na rp.pl.
Jako powód podaje się podniesienie dopuszczalnej prędkości maksymalnej na autostradach i ekspresówkach.
Nie znalazłem ani na stronach gazety ani na rp informacji o tym, że ta różnica w zabitych to zabici wyłącznie na autostradach i drogach ekspresowych, co by potwierdzało tezę autorów hipotezy o korelacji prędkości dopuszczalne...
-
Panie i Panowie,
zwracam się do was z prośbą o pomoc. 10 lutego 2012 na A4 (odcinek bez pasa aw, ok 133 km) wydarzył się karambol, zginęły tam trzy osoby. Celowo nie wklejam linku do opisu prasowego, bo ma się on nijak do rzeczywistości, wskazuje również nieprawidłowo domniemanego sprawcę jako jednego z kierowców "środka" grupy. Nie ukrywam, że mam w tej prośbie osobisty interes, jeden z członków mojej rodziny w owym karambolu poniósł śmierć.
Oficjalnie, prokuratura nie znalazła winneg...
-
Główny artykuł gazety:
wyborcza.pl/piatekekstra/1,129976,13482156,Autostrady_zlodziei.html
Pisałem już, że na budowie A1 nocą ciężarówki wywoziły pręty i że kierownictwo powiadomione o tym wzruszyło ramionami. Wszyscy wiedzą co się dzieje ale każdy udaje że nie wie. Eh, to nasze polskie narzekanie - nie ma autostrad - źle, są autostrady - źle.
Dobrze że fachowców od ograniczeń prędkości i wyznaczania "zabudowaności" obszaru mamy na skalę światową.
-
Autostrady na Euro 2012 będą przejezdne, ale na nieukończonych odcinkach dopuszczalna prędkość maksymalna będzie ograniczona do 70 km/h - to plany ministra transportu Sławomira Nowaka.
Nowak był dziś gościem ''Przesłuchania'' w RMF FM. I zadeklarował tam: - Na A2 sytuacja jest trudna, ale dzień po dniu i godzina po godzinie konsekwentnie będziemy walczyli o przejezdność do Euro.
Minister nakreślił polityczny plan: - Mówienie o przejezdności wymaga przygotowania specustawy, którą ja rozp...
-
Zalozmy, ze mamy odcinek autostrady
z dwoma pasami w jednym kierunku:
Zalozmy, ze pojazdy A,...,E, X
jada w takim ukladzie:
|
| A
|
| B
|
D |
| C
E |
|
|
|
|
|
|
| X
Komentarz:
Ja sobie jechalem jako "X".
Tamtych dwoch ("D","E") widzialem
juz wczesniej w lusterku.
Jechali znacznie szybciej ode mnie, wiec
nawet nie probowalem przemiescic sie na lewy pas,
choc mialem zamiar lyknac te trzy TIRy ("A","B","C").
Wiec...
-
Z pewnym trudem jestem wstanie przyjac do wiadomosci, ze za jazde autostrada bede placil dwa razy wiecej niz za jazde inna droga. (Nie jestem pewien czy beda to mogly przyjac do wiadomosci polskie, i tak juz dosc mocno gniecione PRZEDdatkami, firmy...). Jest tylko jedno ale:
[b]Bramki co kilkadziesiat km! To pomysl dziwki i szatana![/b]
(Nie wiem czy za ten tekst pojde siedziec z paragrafu o obraze waaadzy czy z paragrafu za zdrade tajemnicy panstwowej).
Koniecznosc odstania swo...
-
[b]Jak sie poruszac po Niemieckich autostradach?[/b]
www.ermito.eu/autostrady-w-niemczech-co-powinienes-wiedziec/
-
Stalexport rozwaza podwyzszenie oplat za 70 km luksusu z 16 do 20 zl, osiagajac poziom obsurdu, ktory az boli. Zaczyna byc bardzo jasno widoczne, ze autostrady nie rozwiaza problemu zatloczonych lokalnych drog tranzytowych. Nalezy oczekiwac dosc rychlego rozwiazania panstwowej refundacji za przejazd TIRami, bo ewidentnie napycha to kieszenie koncesjonariuszy kosztem budzetu panstwa. O ile teraz mozna rozwazyc bardzo drogie malutkie ciasteczko, to gdy powstanie juz caly tort, okaze sie, ze mal...
-
Ta mniejszosc populacji, ktora jezdzi po polskich autostradach. Uwazajcie, nie zabijajcie sie glupio gapiac sie na dziwne wydarzenia na drodze:
motoryzacja.interia.pl/news/smierc-na-a1-urwal-sie-silnik,1517065
A tak btw, czy to normalne, ze na autostradzie mozna przywalic w filar wiaduktu???
-
Gdyby cała Warszawę zrobić strefą zamieszkania (odpowiednie znaki na wjeździe) z wyłączeniem eksterytorialnej autostrady?
To oznaczałoby całym mieście 20 km/h i zakaz parkowania w całym mieście za wyjątkiem prywatnych parkingów.
Prywatne parkingi to pomysł ze starej stolicy. Parking jest prywatny, godzina postoju 7 zł, dla mieszkańców preferencyjny abonament 700 zł/m-c.
Chętnych było mało, prywatny parking stał pusty, władze w całej okolicy zlikwidowały (znakami zakazu i metalowymi słu...
-
www.dw.de/szokuj%C4%85cy-karambol-jak-powstrzyma%C4%87-kierowc%C3%B3w-jad%C4%85cych-pod-pr%C4%85d-na-autostradzie/a-16389914
-
Co prawda ostatnimi czasy tego nie zauważyłem, ale nie dłużej niż rok temu co kilka dni widzę taką oto scenkę rodzajową.
Zjeżdżam se z autostrady:
maps.google.pl/maps?q=uprawnienia+policji+na+autostradzie&hl=pl&ll=50.074509,19.811279&spn=0.000572,0.001635&t=k&z=20
i na tym właśnie zakreskowanym polu widzę stójkowych, którzy sobie stoją i... no właśnie co robią...
Za cholerę nie mogę wykoncypować kogo, w jakim celu, oraz, najlepsze - w jaki sposób, chcieliby hm... zatrzymać, nastr...
-
Pytanie tylko na pozór idiotyczne ;-)
Gdybym dodał do pytania słowa "bardzo drogie", byłoby pewnie jaśniej osochodzi.
A chodzi o to, że póki autostrady zaraz po otwarciu są bezpłatne, to polscy
kierowcy masowo z nich korzystają, ale po wprowadzeniu wysokich opłat, na
autostradach zostają ciężarówki (dopóki działają winiety), cudzoziemcy
tranzytowi i tylko część "zwykłych" polskich samochodów, najczęściej służbowych.
Przeliczanie ponoszonej za przejazd opłaty na litry paliwa powodu...
-
Zginal motocyklista, ktory nie zauwazyl wybrzuszenia nawierzchni:
www.google.de/imgres?q=hitzewelle+beton+autobahn&sa=X&rlz=1C2FLDB_enDE524DE524&biw=2133&bih=1194&tbm=isch&tbnid=UHzWiEjJtx14IM:&imgrefurl=http://www.sueddeutsche.de/panorama/extreme-temperaturen-motorradfahrer-stirbt-auf-hitzebeschaedigter-autobahn-1.1701179&docid=9VjPeNYOi3VmWM&imgurl=http://polpix.sueddeutsche.com/bild/1.1701185.1371746561/640x360/autobahn-strassenbau-beton-asfalt.jpg&w=640&h=360&ei=NCTEUZPAFc_g7Qb5i4HoBg...
-
(sa tam jakies dwuznaczne oznakowania ?????????????)
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13700873,Smiertelny_wypadek_na_autostradzie_A4__Octavia_zderzyla.html#TRNajCzytSST
-
miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6959652,Autostrada_dziala_nasennie_na_kierowcow_.html
Ciekaw jestem waszych spostrzeżeń. Ja już dawno zauważyłem, że kiedy
nie jestem zmuszony do ciągłej koncentracji i wypatrywania
niebezpieczeństw, jedzie się jakby gorzej ;)