badania

(1918 wyników)
  • Wprawdzie jeszcze nie mamy wyznaczonego terminu, ale skierowanie zostało wysłane 26.06.12 i dla dwójki dzieci (4 lata) do Instytutu gruźlicy i chorób płuc im. Jana i Ireny Rudników w Rabce-Zdrój. Na razie jedziemy tam w celu zdiagnozowania przyczyn chorób u dzieci. Proszę osoby, które miały styczność o opinie. Jakie zwykla są terminy, jak długo zwykle trwa taki pobyt, jak z warunkami dla dzieci i rodziców, jakie koszty, no i ogólnie co możecie powiedzieć o pobycie tam. A przedewszystkim czy ...
  • moja córka ma 4 lata.nie słyszy na jedno ucho od 6 miesiąca życia.jest pod stałą opieką audiologa.nie ma żadnego aparatu bo podobno nie jest jej potrzebny.na rehabilitacje słuchowe też nie chodzi.nie wiem czy tak ma być czy nie jestem dobrze poinformowana? może ktos wie coś na ten temat proszę o informacje :-))
  • robia u mojego dziecka (trzylatek) badanie jest platne i odbywa sie za pomoca autorefraktometru w godzinach przedszkolnych, wiec bez rodzicow, mam jedynie zgode podpisac macie jakies doswiadczenie w tym temacie? bo nie wiem jak to wyglada, czy dla dziecka nie jest nieprzyjemne i czego moge sie spodziewac po takim badaniu
  • Dwa dni temu byłam z dzieckiem (2 miesiące) na badaniu pod kątem retinpatii wcześniaków. Badanie polega na wlożeniu w oko specjalnej rozwórki aby było otwarte i obejrzenie oka wziernikiem stereoskopowym. Powieki dziecka są wciąż lekko opuchnięte jednak zauważyłam dziś że jedno oczko ropieje - przy rzęsach iwwewnętrznym kąciku zbiera się biało zielona wydzielina. Przemywam to solą fizjologiczną, bo nie wiem czego jeszcze mogę użyć. Napiszcie mi proszę czy udać się od razu do okulisty, czy gdy ...
  • Kilkakrotnie natknęłam się na artykuły w których wypowiadali się lekarze(także takie w przychodni zostawiane ulotki czy gazetki), że po anginie należy zrobić dziecku kilka badań. OB, morfologię, osłuchać dokładnie, mocz-te prawie zawsze były wymieniane. Czy istnieją jakieś wytyczne dla lekarzy w tym kierunku? czy lekarz powinien zlecić te badania?
  • Z przerwami co 3 tygodnie córka łapie coś. Zaczyna się od niewielkiej temperatury 37,5 dochodzącej do 38, zapchany głęboko nos, spływający gardłem katar, boli głowa, trochę gardło, ogólnie narzeka że jest bardzo zmęczona, osłabiona, nie ma na nic siły. Przy 1 infekcji dostała antybiotyk w 1 dawce, pomógł ale bardzo powoli, efekt dopiero po 10 dniach. 2 infekcję rozgoniliśmy bez antybiotyku. Lekarka proponowała kurację antybiotykową z grubej rury na 20 dni. Teraz 3 infekcja - pewnie dostan...
  • Mój nastoletni syn jest od dwóch miesięcy (z krótkimi przerwami) chory - zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, infekcja wirusowa, kolejne zapalenie płuc. Lekarz sugeruje badania, ale dopiero jak Młody wyzdrowieje. Niestety, nie zapowiada się na to, żeby to szybko mineło, jutro jedziemy na kolejne prześwietlenie, bo znowu jest podejrzenie zapalenia płuc. Zaczynam się niepokoić tymi chorobami, bo syn jest bardzo osłabiony. Czy któraś z Was wie, czy wyniki bedą bardzo zmienione, jeżeli krew będzie...
  • Witam, mój dwulatek cierpi na nietolerancję białka krowiego Jesteśmy na nutramigenie z wyłączeniem wszelkich innych mlecznych produktów Niby poprawa jest ale mamy problem z kupkami cały czas i z apetytem Dziś pani gastrolog dała nam skierowanie do szpitala na badania, gdyż podejrzewa u dziecka zespół złego wchłaniania jelitowego Nie było już czasu pytać o szczegóły więc pytam Was Czy wiecie jak wyglądają badania w tym kierunku, jak się przygotować i jak długo będziemy musieli być w szpitalu? ...
  • Witam! Mam pytanie - jak sprawdzic czy dziecko nie ma niedoboru witamin, konkretnie wit. D3? 'Zwykla' morfologia nie daje takich informacji. Pytam, gdyz corce (3 l.) od jakiegos czasu bardzo poci sie glowka, na poczatku wydawalo mi sie, ze to kwestia upalow, ale znajoma nastraszyla mnie, ze mala moze miec niedobor tej wit. D, ze moze miec krzywice, i ze lepiej przebadac. Mieszkamy na stale w Anglii i tam nie podaje sie dzieciom zadnych witamin profilatktycznie, i szczerze mowiac pierwsz...
  • Witam. Jestem studentką II roku studiów magisterskich uzupełniających na kierunku Zdrowie Publiczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W tym roku piszę pracę magisterską na temat Programu Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków i niezbędna mi jest Państwa pomoc. Chciałabym prosić wszystkich rodziców o wypełnienie ankiety, skłądającej się z 28 pytań. Ankieta skierowana jest do rodziców dzieci objętych Programem Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków, czyli u...
  • Naczytałam się na tym forum o robakach, ale mam jedno pytanie. Czy można zrobić jakieś badanie z krwi, żeby potwierdzić/wykluczyć robaki u dziecka? Wydaje mi się, że nie można, ale może się mylę?
  • Witam, zaniepokoiły mnie wyniki badań mojej trzymiesięcznej córeczki. Wizytę u lekarza mamy dopiero w środę dlatego chciałabym się tym z Wami podzielić - mam nadzieje,że rozwiejecie mój niepokój. Piszę to, czego jest za dużo lub za mało: NEUT - 14,3% LYM - 72,9% MCH - 29,6 pg MPV - 10,9 fL PDW - 63,2% gran.o jądrze podzielonym - 8% Limfocyty - 84%
  • Za 2,5 miesiąca mamy termin na zabieg wycięcia 3.migdałka i być może też usunięcia od razu wody z uszu. 4 dni przed zabiegiem mamy zrobić badania krwi. Zastanawiam się,czy nie zrobić ich córce na wszelki wypadek również teraz,żeby był ewentualnie jeszcze czas na podanie jakichś leków,gdyby się okazało,że coś jest nie tak. Czy Wy tak robiłyście? Czy może już nie narażać dziecko na być może niepotrzebne kłócia? Poradźcie.
  • Dziecko ok. rok temu zostalo przeleczone Zentelem na gliste (wyszla u jednego z rodzicow), po leczneiu nie bylo robione badanie kalu dziecka(co wg mnie jest bledem).Pol roku. po tym leczeniu chcialem zrobic jej te badania ale pediatra powiedziala, ze jesli pol roku temu byla leczona badania sa bezzasadne.Powod dlaczego chcialem je zrobic to taki, m.in., ze u mnie wyszla glista z badania kalu(o czym ja poinformowalem).Jakos "wydebilem" te badania dla dziecka. Pod koniec tego roku, zrobilem je...
  • Szukałam w wyszukiwarce, ale znalazłam tylko co robic jak sie ma celiakie. Mój synek ma prawie 21 mc. Jakie badania robi się u takich maluchów, żeby stwierdzic, czy ma celiakię? Czy robi się je z krwi??? czytałam tez o biopsji jelita i to mnie przeraziło. Synek mało przybiera na wadze. ma prawie 21 mc i waży 9400. Wyleczyliśmy już bakterie w moczu, przeszedł jedna kurację na lamblie, teraz czeka go druga. Jest okres, że ładnie je, a czasami kiepsko. Do tego wychodza mu 4 piątki na ra...
  • Synka męczy od jakiś 2 tygodni okropny kaszel.Lekarze nic nie stwierdzają, bo nic poza tym kaszlem mu nie jest, ani katarku, gorączki,czy czerwonego gardełka, totalnie nic, tylko ranny kaszel, lub pobieganiu. Więc tak sobie pomyśleliśmy, że można by mu zrobić jakieś badania, takie ogólne,nie zaszkodzi, bo baardzo dawno nic nie miał robionego, ale co prócz typowej morfologii i moczu moglibyśmy zrobić??
  • Hej czy robilyscie testy dzieciom na celiakie? przy jakich objawach? jakie dokładnie, czy pamietacie czymozna zrobic z krwi z palca? moja mała zawsze niejadek, krzyki przy jedzeniu , duze zmiany skórne, potem krzyki nocne, i teraz m a18 mies od 3 miesiecy straszliwae zaparcia oraz niski poziom zelaza 14 przy normie 45-140:(
  • mam pytanie - jakie badania należy wykonać gdy dziecko poci się w nocy. Synek ma 7 lat i od jakiegoś czasu zaczął się pocić w nocy. może ktoś z was miał podobny problem?
  • Jakie nalezy zrobić badania kilkiuletniemu dziecku w ramach profilaktyki antynowotworowej? Z oczywistych morfologia + usg jamy brzusznej, ale czy coś jeszcze? z góry dziękuję za odpowiedź.
  • witam mamusie,ostatnio przeczytałąm tekst jednej z was, że maluszek dostał skierowanie na szczepienia, ale jak zapytała o inne badania, tj pobranie krwi, moczu, usg bioderek, i przeciemięczkowe, to w przychodni oznajmili jej ze jak dziecko nie płacze to znaczy ze nic mu nie jest i badania tego typu sa nie potrzebne.No paranoja!!! Musiała iśc prywatnie- co oczywiscie wiaze sie z kosztami- i to nie małymi!!!!! Mam wizyte za 2 tyg i nie mam zamiaru sie dac tak łatwo zbyć- zażadam skierowa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się