Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      badania

badania

(354 wyniki)
    • Przede wszystkim chciałam się przywitać - jestem mamą dziewczynki urodzonej na początku stycznia w 32 tygodniu ciąży, która miała ciężki start - poważna infekcja ode mnie (posocznica e.coli) i w związku z tym zapalenie opon mózgowych (i leczenie ciężkim antybiotykiem prawie miesiąc). Czeka nas badanie audiologiczne. Z młodszą córką, która również urodziła się w 32 tygodniu ciąży, ale w lepszym stanie, byłam w CZD, chyba na 2 wizytach. Tu czytam na forum, że są jakieś bardziej zaawansowane bad...
    • Niepokoi mnie jedna sprawa. Ada ostatnią kontrolę wzroku miła w wieku 3 miesięcy (urodzeniowych) nie było objawów retinopatii i powiedziano mi, że to ostatnia wizyta. Dzisiaj byłam na szczepieniu i pani doktor powiedziała, że wcześniaki po tlenie powinny mieć kontrolę oczu jeszcze wieku 1 roku. Czy któraś z mam wcześniaczka bez objawów retinopatii była w podobnej sytuacji? I jeszcze jedno pytanko: gdzie można wykonać badanie oczu rocznego dziecka "bezboleśnie", w którymś wątku jedna z mam pis...
    • Od jakiegoś czasu z systematycznością co do miesiąca Jasiek dostaje nagłej, wysokiej, trudnej do zbicia gorączki (powyżej 39 stopni) z dreszczami i oprócz tego nie ma innych objawów. W tamtym miesiącu obydwoje chorowali, do wysokiej gorączki dołączyło gardło i pediatra z miejsca przepisał antybiotyk. Nie zlecił żadnych badań, ja zmęczona stanem chłopaków nie chciałam ich ciągać po laboratorium, więc podałam przepisowo antybiol i tak gorączka trwała bez przerw 3 noce. W niedzielę Jasiek chod...
    • Czy, któraś z was miała badania przeprowadzane w zwiążku z dużym opóźnieniem rozwoju. My wczoraj zaliczyli śmy poradnie genetyczną i Pani dr kazała robić kariotyp. Jak to ujęła u dziewczynek dostrzegła pewne cechy, które wprost świadczą o zaburzeniach genetycznych. I teraz tylko trzeba znaleść, jaka to choroba.A w grę wchodzą wszystkie choroby powodujące wiotkość mięśni. Normalnie porażka. Jestem z rozsypce. No ale nic trzeba brać się w garść i do przodu.
    • Witam, Mam pytanie - czy badanie na kariotyp stuprocentowo potwierdza lub wyklucza choroby genetyczne? Czy może istnieją jeszcze jakieś inne specjalistyczne badania? My dostaliśmy skierowanie na kariotyp od genetyka, termin odległy bo na czerwca a po wyniki na września:( I nic konkretnego nie powiedział. Stwierdził jednak cechy dysmorfii czaszki (spłaszczenie po boku, ale neurolog mówi że może to byc cecha wcześniacza)i stópek. Ale dodatkowo mój Paweł zmaga się z obniżonym napięciem mięśnio...
    • Mój synek jest skrajnym wcześniakiem (30tc, 630g) po NECu, refluksie, 2 operacjach żołądka, w tym jedna antyrefluksowa, ma duży jadłowstręt, etc. Rok temu osiągnął wagę 10 kg w wieku 17mcy i waga sie zatrzymała:( Dziś ma 27mcy i wazy 10 kg. Mimo jadłowstrętu mamy specjalna dietę i metody, tak, ze wciskam mu ok. 1400-1500 kcal dziennie. Przy normie 1300kcal to raczej powinien przybierać przecież. Młody ma alergie, od 5 miesięcy jest na diecie bezmlecznej, bezglutenowej, niskocukrowej (wa...
    • I znowu mam pytania 2 w 1: 1. Mam wyniki i opinię naszej dr, Michaś ma podwyższony TSH i wymaga kontroli endokrynologa dziecięcego. Ale zanim kontrola, muszę mu podawać tabletki Eutyrox 25. Naczytałam się o tych tabletkach, aż strach. Więc dochodzi jeszcze obserwacja małego jak na nie reaguje i czy nie mają wpływu na brany przez niego Spironol. Czy ktoś z was był na kontroli u endokrynologa, jak to wygląda? Domyślam się, że konieczne będzie znowu (!) pobranie krwi. 2. Czy kto...
    • Dziewczyny, noworodkom urodzonym w terminie robi się w 3 dobie życia testy przesiewowe na toksoplazmozę, mukowiscydozę i fenyloketonurię. A jak to jest z wcześniakami? Czy na wypisie ze szpitala macie informacje o takich badaniach? My leżeliśmy w 3 szpitalach, na wypisie z CZD mam informację o badaniu w kierunku toxo i cytomegalii. Ale żadnej informacji o mukowiscydozie lub fenyloketonurii. Jak to sprawdzić???
    • Dzis lekarka powiedziała że mały będzie miał badania genetycznie, bo nie podobaja sie jego uszy i osadzenie oczu. Dla mnie jak na niego patrze wyglada tak jak reszta moich latorośli... i sie znowu zmartwiłamm wrrrrrrrr - raczej się wściekłam
    • Znaczna większość wyszła w normie (aspat, alat, GGTP, fosfataza zasadowa o dziwo też- czekam na frakcje-, bilirubiny są takie: wolna (pośrednia):0,38; całkowita: 0,46; związana(bezpośrednia): 0,08, kreatynina: 0,48; limfocyty są troche podwyższone: 65,9 (norma do50,00)monocyty:9,4 (norma do 6,0) Robaków nie ma... no i to tyle by było. Jutro idziemy z tym do pediatry, ale ona nas najczęściej odsyła do specjalistów. Ostatnia noc była kiepska; płakał od 3 rano do 4:30) Najbardziej...
    • Witam 30 września mamy wyznaczoną wizytę w Katowicach-Ligocie w poradnii audiologicznej. Wcześniej byliśmy parę razy w Chorzowie (na Truchana), ale ze względu na pewne nieprawidłowości w wynikach (stwierdzony lekki niedosłuch u Beatki) to odesłano nas do Katowic. Na wizytę czekaliśmy ponad 3 miesiące. Także zastanawiam się jak tam wygląda pierwsza wizyta? Czy robią wszelkie niezbędne badania od ręki czy trzeba znowu czekać parę miesięcy na badania? Pozdrawiam, Madzia
    • Witam serdecznie wszystkie mamusie! Mam do Was kolejne pytanie,a mianowicie na czym polegają i czemu służą badania genetyczne? W wypisie ze szpitala mamy zalecone właśnie te badania, wizyta dopiero w lutym we Wrocławiu,wcześniej nie dało się umówić,a ja chciałabym coś więcej dowiedzieć się od Was na temat tych badań,może któraś z Was przechodziła je ze swoim maleństwem... Z góry dziękuje i pozdrawiam bardzo ,bardzo gorąco!!!!!
    • Robię synkowi badania krwi na wizytę roczkową w pat. noworodka ..wyniki mam dziś, a wizyta za tydzien, niektóre nie sa w normie i nie wiem czy ten tydzien moge czekać czy coś poważnego..:( a może podpowiecie ? powiem co nie w normie: *krwinki białe 4.9 ( norma ponoć 5-17) - ale nie wiem czy to norma dla rocznego wcześniaka czy może dla dorosłego chłopa.. * Rozmaz : Neut - 4,9% ( norma jw 30-50) * Rozmaz : Mono - 10.1% ( norma jw 2 - 7) * Rozmaz : EO - 11.3%(norma jw 1 - 5) * ASPAT: ...
    • dziewczyny dostałam wynik badania ast. 88 (norma 10-42). poprzednie adanie w maju, wynik 66. do lekarza ide dopiero pod koniec przyszłego tygodnia. o czym może świadczyc taki wynik?
    • Cześć, Jestem tu nowa. Gdy mały urodził się przedwcześnie przejrzałam wiele wątków tutaj, teraz bywam co kilka dni i śledzę nowe zapytania, odpowiedzi, radości i smutki. Dzięki za wszystkie informacje! I trzymam kciuki za wszystkie wcześniaczki, o których piszecie. A teraz moje pytanie - Tymon urodził się w 34tc+5 d, waga 2500, 10 punktów Apgar, 6 dni w szpitalu ze względu na żółtaczkę i obserwację. Poza kardiologiem mały żadnych skierowań nie dostał (miał dziurkę w serduszku, zarośnięt...
    • Co byście zasugerowały - badanie krwi na co? Z wcześniejszych postów zanotowałam: 1. Przeciwciała kardiolipinowe 2. Toksoplazmoza - czy aktualnie jestem zarażona Co jeszcze?
    • Badania(15)

Mądre mamy podpowiedzcie jakie zrobić badania dziecku, które od roku ma co jakiś czas kilkudniowe biegunki i okresowe zaburzenia wchłaniania. Chodzi mi raczej o krew bo kupkami już się zajeliśmy? Muszę wziąść sprawę we własne ręce bo od pediatry nie dostaliśmy od roku nawet skierowanie na morfologię:(((
    • Nie mamy żadnych oznak alergii, ale ponieważ mieliśmy grzyby w kale (kiedyś średnio liczne, dziś na szczęście już bardzo nieliczne, pojedyncza kolonia nie do leczenia wg Pani z laboratorium) chciałabym zrobić testy młodemu. I teraz pytanie do doświadczonych mam - jakie badania na początek? Czy wystarczy zbadać samo IGG, IGE, czy od razu wziąć panel na główne alergeny - białko, gluten, jajko, etc.? Nie mam żadnego alergologa pod ręką, żeby się zapytać, więc pytam Was:)
    • Natalka urodzona w 33tc z wagą 1840g, teraz ma 18,5 miesiąca. Waży 8500g. W ciągu 4 miesięcy przybrała 300g. Natalka nie jest ruchliwa, chodzi dopiero od miesiąca, je bardzo ładnie i dużo, nie ma problemów z biegunkami ani ulewaniem. Wiem, że są tu mamy, których dzieci też są malutkie. Jakie badania powinnyśmy zrobić? Do tej pory zrobiliśmy tylko badanie kału na pasożyty.
    • łózyska ,bo moja kuzynka urodzila przedwczesnie, na priv poprosze i dziekuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się