badania

(119 wyników)
  • Witam, nie wiem czy mam się martwić tym jak przybiera moja córa czy nie bo każdy pediatra mówi mi co innego :( Marysia ma teraz ciut ponad 4,5 miesiąca i waży 5550g. Prawie 4 miesiące karmiłam ją piersią a od około 3 tygodni jest na Enfamilu Premium 1. Póki co jest wyłącznie na mleku i zjada go około 500-650ml dziennie. Więcej nie jestem w Nią w stanie wcisnąć. Je małe porcje (max 120ml, zazwyczaj około 90ml) ale co około 3 godziny. Przesypia całe noce. Początkowo przybierała bardzo ł...
  • Szanowny panie doktorze, moja 9tyg córka jest karmiona mieszanką Bebilon Pepti. Jak dotąd jadła 7 razy dziennie różne ilości mleka, co w sumie dawało ok 550 ml na dobę. Ostatnio zmniejszyłam jej ilość karmień do 6, wydłużając tym samym przerwę nocną do 6,5 godz. Nina waży obecnie 4200 ( waga urodzeniowa 3200, potem spadek do 2890 i pobyt w szpitalu z diagnozą dyspepsji). Nie wiem czy jest coś, co mogę zrobić, aby moja córka więcej jadła: może żle zrobiłam zabierając jej ten 1 posi...
  • Witam Pania Doktór... Mam prosbe o interpretacje wynikow badania krwi, zrobilam je w czwartek ale nasza dr. niestety jeszcze nie moze nas przyjac.. Juz wczesniej pisalam o porade dotyczaca braku apetytu dziecka... Moj 3,5 miesiaczny chlopiec nie chce jesc normalnie, zjada okolo 80 ml jednorazowo, wydaje mi sie to troszke za malo tymbardziej ze kiepsko przybiera na wadze...nasza lekarz zlecila badania krwi... podam parametry i bede wdzieczna jesli pani zechce zobaczyc i ocenić; WBC 10....
  • ...wykonuje się przy podejrzeniu problemow z trawieniem ("niewydolnosci" trzustki i watroby)? dziekuje i pozdrawiam
  • Bardzo proszę p.doktor o pomoc.Już niejednokrotnie pisałam o tym że wyrównujemy poziom żelaza we krwi u mojego dziecka.Miesiąc temu skończylismy brać Ferrum lek alewyniki badań z morfologii mnie naprawdę niepokoją.Syn (2 lata)od początku miał słabszą morfologię i można poiwedzieć ze teraz wyniki są dobre, jednak mnie niepokoi poziom limfocytów.w ogóle cały ten rozmaz krwi jest poprzestawiany.Niewiem czy ma to związek z niedokristością.Dziecko nie choruje , nie ma powiększonych wę...
  • stwierdzic ewntualnie wykluczyc reflux u prawie 6-mies dziecka i jakie sa leki, aby tą przykrą dolegliwość złagodzic i wyleczyć całkowicie( jak długo trwa leczenie). Otóż chodzi o mojego synka prawie 6-mies (07.06.06), który karmiony jest Nutramigenem ze wzg na nietolerancję laktozy( je równiez 1*60ml zupki i jabłuszko/sok jabłowy, chrupki kuurydziane)i po każdym posiłku dość konkretnie ulewa nawe jeśli minie 2-3 godz.dalej jest ulewanie zwłaszcza jesli fika nózkami, albo gdy nos...
  • Pani Dr, proszę o ocenę wyniku APTT 66,8 krew pobierana z żyły, badanie wykonywane między innymi dlatego iż synek w ciągu ostatniego miesiąca nie przybrał nic na wadze ( 6m i 6600) poprzednie miesiące przyrosty po 300 g, APTT robione dlatego iż po pierwszym pobraniu krwi z paluszka krew leciała jeszcze jakieś 9 h ( sączyło się, jak dziecko czegoś dotykało było we krwi) dziękuję...
  • waga urodzeniowa 3080, spadek do 3050g, w 3 tygodniu na samej piersi waga 3700 w pampersie, pediatra po wyglądzie skóry stwierdza, że dziecko jest odwodnione, zaleca dokamianie bebilonem pepti (wysypka na buzi) po 4 dniach 3850g.Jednak dokarmianie nie polegało na podawaniu mieszanki po piersi, bo nie chciał (pokarmu miałam dużo). Po prostu raz jadł pierś, raz mieszankę. Od 5 tygodnia na samym bebilonie pepti - dobowo zjada ok 420 ml, ważony w 5 tygodniu - spadek do 3700. Mały je 60 max 80 m...
  • Witam . Mój syn ma obecnie 8 miesięcy i waży 7600 , waga urodzeniowa 3800 urodzony o czasie . Do 6 miesiąca karmiony mlekiem z piersi, mlekiem odciąganym ze względu na pobyt w szpitalu gdzie był na diagnostyce bardzo obfitych ulewań, wymiotów( miał wtedy 3 tygodnie), gdzie nie pozwolono mi karmić piersią przez co oduczył się i karmienie kontynuowałam butelką. Początkowo ładnie przybierał aż do 4 miesiąca gdzie nagle zaczął mało przybierać a w 6 miesiącu stanął z wagą praktycznie na 1,...
  • drogie mamy,droga Pani Dr, ile powinna ważyć 10 mies dziewczynka urodzona w terminie? Ja mam problem z moją córeczka - ma juz prawie 10 miesiecy i wazy niecale 7 kg, mierzy ok 70 cm (3 centyl dla wagi i wzrostu) Lekarz pediatra mowi ze taka juz jej uroda, ale moja bratowa odwiedzila nas ostatnio ze swoja corka ktora ma 6 mies i wazy wiecej niz moja mala i postraszyla mnie, ze dziecko zle sie rozwija. Faktycznie moja mala jest mniejsza niz jej mlodsza kuzynka. Raczkuje, jest dzieckiem z...
  • mój synek (7,5 miesiąca) zjada małe porcje co 2,5-3 godz. 3x mleko 120-150 ml ale zdarza się często że jest to tylko 90 ml. 1x zupka 120 ml z kaszką glutenową(dodaję ugotowaną na wodzie do zupek ze słoiczka) 1xkaszka mleczno-owocowa ok 150 ml 1xdeserek ok 90 ml 1x herbatka ziołowa po obiadku ok 60 ml Jest drobnym chłopczykiem, ale rozwija się dobrze. Sam siedzi, ostatnio zaczyna podnosić się łapiąc się szczebelek łóżeczka i klęczy na kolankach. jedynie co mnie nie pokoi to jego wa...
  • Witam Proszę o poradę - moja córka ma napady histerii związane z głodem i karmieniem. Cały dzień jęczy, marudzi, płacze. Ma 3 i pół miesiąca, pije obecnie (od dwóch tygodni) Humana Plus. Kiedy jest głodna, a ja jej podaję butelkę, dziwnie się zachowuje: niby bierze ją do buzi, ale zaraz rezygnuje i płacze, znowu bierze i rezygnuje. Ale nie dlatego, że jej nie smakuje, bo w końcu po wielkiej histerii potrafi zjeść ze smakiem. To się zaczęło już kiedy miała 2,5 miesiąca w szpitalu (mia...
  • Witam, mój syn urodził się przez CC w 37 tc ze wskazaniem ze względu na moją cukrzycę insulinozależną(ciążową)(nagle cukry zaczęły skakać)... Waga urodzeniowa(21.07): 3000 g, wzrost: 55 cm... Potem waga wahała się tak: 08-08-08 - 3110 gram, 16-09-08 - 4550 gram, 28-10-08 - 5100 gram, 11-12-08 - 5700 gram, 20-12-08 - 5900 gram. Na początku mały był karmiony tylko piersią, teraz od miesiąca dwa razy dziennie dokarmiam Bebikiem. Lekarze rozkładają ręce nie komentują tego a mnie martwi...
  • Przez 2 tygodnie schudl prawie 0.5 kg.NIe mam pojecia co jest tego przyczyna.Dodam ze przed tym chudnieciem ze 3 tyg.stala waga w miejscu.Je tyle co zwykle.Nie nalezy do dzieci ktore lubia jesc.Raczej do tych niejadkow.Skonczyl juz rok.Jego jadlospis wyglada tak: 8-9 220 mleka z kaszka 12-13 zupka 15-16 drugie danie 19 owoce z sinlaciem 21 180 sinlacu. i potem spi do 8-9.Mam problem bo nie moge mu dawac k...
  • Dostałam wyniki badań pocztą z CZD w Międzylesiu. Dziecko miało badaną krew i mocz pod kontem krzywicy. Na szczęście krzywicy nie ma ale jest za to wysoki poziom fosforanu w surowicy. Co to oznacza? Nic nie wiem... Do lekarza wybrać się nie mogę bo mam nogę w gipsie do 1 czerwca. I pójdę akurat 5 czerwca na szczepienie. Ale napisane mam, żeby dziecku nie podawać ryżu, kaszy gryczanej i wody żywiec. Kaszy gryczanej to ona w ogóle nie je. Wodę też mogę zmienić (tylko na jaką?), ale ryż......
  • Witam i prosze o rade, bo juz nie wiem, jak karmic, co robic z moim synkiem. Nigdy duzo nie jadl, maly i szczuply, ale pelen energii i wydaje sie zdrwowy. Chodzi do zlobka i tam zwykle jadal 3 posilki dziennie w otoczeniu dzieci, w domu zwykle mniejszy mial apetyt, ale po troszeczku wszytko jadal. Od kilku miesiecy po kolei odrzuca niektore pokarmy, najpierw warzywa i owoce, potem mieso, ryby. Od jakis 4 tyg NIC NIE JE w zlobku, czasami ewentualnie skubnie krakersa na podwieczorek. W do...
  • Moja córeczka skończyła dziś 8 miesiąc i waży 6400 kg. jest taka chudziutka, że widaćjej żebra, ateraz w dodoatku zaraziłam ją przeziębieniem i nie chce jeść. Jest to dla mnie dramat, robimy badania krwi i moczu (mocz powtarzamy, bo wyszły jakieś drobnoustroje) i może to coś wyjaśni. Czy drobnoustroje w moczu mogą być przyczyną słabego apetytu i małego przybierania na wadze? A jeśli wyniki bedą dobre, co mozna jeszcze zrobić? Mała jest bardzo zywotna, ale często...
  • moj syn ma dosc mala wage, dokladnie kiedy skonczyl 5 m-cy wazyl 6380 <spadl z 6500 sprzed tygodnia, bo chorowal i zabkowal na raz> doktor zalecila podawac mu sinlac i kasze manna z powodu wysokiego fosforu (a tak przy okazji jak wysoki jest wysoki?inny lekarz stwierdzil ze wcale az taki wysoki nie jest, a ja lekarzem nie jestem i jak dwoch mowi przeciwstawne rzeczy to glupieje) zalecil ograniczenie ryzu <wiec kaszki i kleiki ryzowe poszly na bok> w tej chwili daje mu k...
  • torbiel(4)

przy badaniu USG przezciemiaczkowe wykryto u mojego dziecka torbiel na lewej polkuli wielkosci 7mm.Porod przebiegl bez problemow, maly dostal 10pkt.Za jaki czas powinnam skontrolowac wielkosc torbieli, i co moze z obecnosci takiej torbieli wyniknac w przyszlosci?
  • Pani doktor mam problem z ktorym borykam sie juz kilka tygodni chodzi o kupki mojego 4 miesiacznego synka, ale moze pokolei..Gdy Hubcio mial 3 tyg pojechalismy do szpitala z powodu zachlysniecia.W trakcie badan okazalo sie, ze ma on bakterie w moczu e-coli 10 do 6 ,dostal Zinat dozylnie przez 7 dni.Niestety oslanke na jelitka dostal dopiero po 2 zastrzyku( na moja prosbe!).Po tym antybiotyku meczyly go straszne bole brzuszka oraz biegunki.Po powrocie do domu okazalo sie ,ze nic ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się