-
Jakie robicie sobie, jakie dzieciakom?
Ja sobie morfologię z racji przeszłości chorobowej dość często, lipidogram, USG brzucha raz w roku, USG szyi plus hormony tarczycy (mam niedoczynność) i jeszcze gin.
Mąż- USG brzucha, lipidogram i morfologia.
Z dzieckiem (obecnie 9 lat) właściwie tylko morfologia i mocz. I tu zastanawiam się nad profilaktycznym USG.
-
Czy to jest normalne, że kobieta w 7 miesiacu ciąży ani razu nie została zbadana ginekologicznie, miała tylko dwa USG i dwie wizyty u położnej? Na jednej pobrano krew, oddała mocz do badania, na drugiej chyba nawet tego nie było. Jestem zaniepokojona, bo córka mojej siostry bada się co miesiąc. Skąd wiadomo, ze ciąża córki przebiega bezproblemowo?
-
Orientuje się ktoś może, jakie badania lekarskie wykonuje się do szkoły na kierunek technik ochrony fizycznej osób i mienia?
Pani w rejestracji poinformowała mnie, że na pewno będzie to podstawowe badania moczu, OB, morfologia z rozmazem, EKG, spirometria, testy sprawnościowe.
Teraz tak: chyba jestem głupia, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć spisu wszystkich badan lek. obowiązujących na ten konkretny kierunek.
Orientuje się ktoś może, jakie jeszcze badania będa wykonywane? I jakie t...
-
Czy w przedszkolach Waszych dzieci proponowano Wam przeprowadzenie specjalistycznych badań ortoptycznych? Badania są oczywiście płatne, firma (spod Warszawy), która je przeprowadza wysłała do przedszkola zapytanie ofertowe w tej sprawie. Niby wszystko super, bo badanie ma na celu ocenę wad wzroku i wybrane aspekty widzenia, które przyczyniają się do problemów w nauce czytania i pisania, ale odnoszę wrażenie, że ktoś znowu chce łatwo zarobić na naiwnych rodzicach? Może któraś z Was korzystała ...
-
Witam :) Mam do zrobienia PRG,PRL,CA 125. Byłam dziś na wizycie i lekarz zdiagnozował hpv do tego mięśniaki.Mam też hiperprolaktynemię(co wiedziałam wcześniej). Boże ja się załamię... Jaki koszt mniej więcej jest tych badań? Zrobił usg i mam duży lewy jajnik i spore ciałko żółte.Dał pod zdjęciem znak zapytania bo może to być ciąża. Normalnie masakra.Lekarz naprawdę rewelacyjny.Dobrze zrobiłam zmieniając bo teraz zauważyłam jakim konowałem był wcześniejszy.
-
Mam ostatnio często robione badania krwi, mam być oczywiście na czczo.
Z jedzeniem nie ma problemu ale czy na czczo oznacza, że absolutnie nie wolno wypić mi nawet szklanki ani pół wody?
Dodam, że oczywiście nigdy tej wody nie wypiłam ale nie lubię być na czczo, a na badania trzeba dojechać, trwa to długo a trochę wody by mi pomogło.Miałam się spytać lekarza ale zawsze mi to umyka.Ktoś wie?
-
tak w miarę regularnie,lub od jakiego wieku chcecie zacząć je robić? (tak na kanwie wątków o wieku i dbaniu o siebie)kurcze mam 40 lat ostatnio u internisty byłam może 10 lat temu,pracuje fizycznie,mówią że wyglądam na 0 10 mniej;),ale myślę że chyba trzeba zacząć sprawdzać to swoje zdrowie.co można zrobić na kasę chorych?I jak to zrobić?pójśc i powiedzieć żę chcę czy poudawać jakieś dolegliwości?A jak to u was wygląda?Chodzi mi o typowe badania internistyczne.
-
dziewczyny jak czesto chodzicie do lekarza na usg pieri czy mammografie?ja staram sie badac, jednak teraz minelo juz prawie poltora roku od usg i w nastepnym tygodniu ide zrobic usg.troche sie boje jak kazdego badania.
-
jakie badania profilaktyczne robicie swoim dzieciom? I jak często? jak często chodzicie ze zdrowym dzieckiem do specjalisty (ortopeda/okulista itp.) tylko skontrolować rozwój?
-
mam takie do was pytanie, bo nie mam możliwości zadać go teraz swojej promotorce, no i boję się, że wyjdę na głupa pytając o coś takiego, bo może to jakaś oczywista oczywistość, a ja nie znam:
Piszę rozdział metodologiczny, w którym miałam się oprzeć na badaniach. Skonstruowałam ankietę i wysłałam promotorce do zaakceptowania (tak było uzgodnione), a ona mi odpisała, ze mam poszukać gotowych narzędzi badawczych, które wg niej są bardziej obiektywne niż samodzielnie skonstruowana ankieta.
...
-
Mam pytania do dziewczyn, które w ciąży chodziły państwowo do lekarza.
Czy lekarz zlecił Wam wszystkie badania:
- przeciwko toksoplazmozie
- przeciwciała anty rh-
- vdrl, usr (w kierunku kiły)?
Czy miałyście badane też tarczyce (TSH), HBS (wirus HBV)?
Jak to u Was wyglądało?
-
wczoraj poszłam na badania okresowe do pracy
najpierw okulista-niedosłyszący dziadzio ok. 80-tki (nie to,żebym mu odmawiała prawa do pracy ale w tym wieku?),musiał się parapetu trzymać podczas badania-no i wybadał mi wadę z dupy wziętą (od lat leczę się u wybitnego profesora,jestem po operacji oka i mam zupełnie inną wadę).
potem internistka-kolejna dorabiająca emerytka,znudzona jak mops.w gabinecie byłam minutę.usłyszałam dwa pytania-czy jestem zdrowa i czy się na coś leczę.tyle.pieczątka,...
-
może któraś z Was jest zorientowana w temacie:
czy i kiedy można dostać skierowanie na refundowane badania pod kątem boreliozy;
moja mama jest w trakcie kuracji, po skończeniu antybiotyków ma zrobić badania; koszt tych badań dość wysoki... czy nfz tego nie refunduje czy lekarka ma inne powody, dla których nie wystawiła zlecenia na badania?
-
Nie wiem, dlaczego w wątku niżej babki sie tak uwzięły na "cytologię pracowniczą"
Nowy projekt powstaje właśnie w ministerstwie, bo resort nie zamierza tej sprawy odpuszczać. - Poprzedni pomysł był słuszny. Naszym zdaniem poprawiłby wykrywalność raka, ale także profilaktykę - mówi rzecznik resortu Piotr Olechno.
Sprawa zaczęła się w 2009 roku. Ale pomysł obowiązkowej mammografii i cytologii w formie zaproponowanej przez Ewę Kopacz od początku krytykowała szefowa resortu pracy Jolant...
-
Witam serdecznie,od niedawna wiem ze jestem w ciąży, od niedawna
równiez mieszkam w Bydgoszczy i smutna prawda jest taka ze w ogóle
nie znam tego miasta... w związku z tym mam ogromną prosbe.. prosze
o jakies info gdzie sie udac na badania (najlepiej bezpłatne),
totalnie sie gubie w tym miescie i nie wiem gdzie sie kierowac.
Poniewaz jest to moja pierwsza ciąża (20tydzien) bylo by super gdyby
znalazla sie na forum jakas specjalistka w temacie badan, chodzi mi
o to jakie trzeba z...
-
Proszę o radę co byście zrobiły na moim miejscu bo od kilku dni nie mogę
przestać myśleć jak można tak było postąpić;
Córka(prawie 2 latka) jest pod opieka neurologa- kontrole mamy co 3-m-ce. W
lutym dostałyśmy skierowanie na badania , morfologia, żelazo itp.
Wyniki do dr odsyłają, kontrolę w maju, doktor do zagląda do wyników i pyta
czemu tak późno przychodzimy, bo wyniki są złe.
Pisze mi skierowanie na powtórkę do tego samego laboratorium na co jej
odparłam że owszem badania z...
-
Odebrałam wczoraj opis badania mózgu rezonansem, w sierpniu, dwa dni
po zdarzeniu miałam zrobioną tomografię. I opisy tych dwóch badań
różnią się między sobą. TK podaje (z sierpnia 2009), że zmiany są w
płacie ciemieniowym w części korowo - podkomorowej mózgu, a MRI - że
zmiany są w płacie czołowym w części korowej. Jak myślicie, skąd
mogą wynikać takie rozbieżności? Czy może chodzić o to, ze płat
czołowy i ciemieniowy są blisko siebie i w TK ktoś tego dokłdanie
nie zobaczył? Cz...
-
...posiadających prawo jazdy
www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Czy-staruszkowie-za-kierownica-znikna-z-drog-n36723.html
Wg planów już niedługo będzie można pracować do 67 roku życia. Czyli jakoś do
pracy trzeba będzie dojechać.
Nikt nie będzie miał żadnych obaw gdy 65 letnia kobieta będzie robiła
zastrzyk, albo 66-latek będzie nam borował ząb. Ale jeśli chodzi o prowadzenie
samochodu to tu już będzie szlaban.
Aha - ta pani na zdjęciu ma zapewne ciut więcej niż 60 lat :-)
Mam nadzieję, że...
-
Witam wszystkie mamy!
Chciałam zapytać czy robicie badania kontrolne,podstawowe u swoich
dzieci,kiedy nie chorują?
Ja ostatnio zrobiłam prywatnie,ponieważ lekarze nie chcą dawać
skierowań bez powodu i kiedy poszłam z wynikami do lekarza spotkałam
się z bardzo niemiłą reakcją.Pan doktor powiedział,że nie robi się
wyników kiedy nic się z dzieckiem nie dzieje,kiedy nie choruje i
dobrze wygląda.I że pewnie nadgorliwa mamuśka ze mnie.Przyznam,że
byłam zaskoczona.Dzieci nie są już mał...
-
Robiłam ostatnio córce podstawowe badania w rejonowej przychodni.
Skierowanie wystawiła tamtejsza lekarka.
Córka uprawia wyczynowo sport, jest pacjentką przychodni sportowej i
co pół roku ma mieć robione ogólne badania. Gdy umawiałam się na
kolejną wizytę do przychodni sportowej poinformowałam, że niedawno
córka miała już robione badania, a pani stwierdziła że nie będziemy
w takim razie powtarzać badań tylko trzeba dostarczyć ksero tamtych.
Zadzwoniłam do przychodni rejonowej i ...