Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      badania

badania

(302 wyniki)
    • lecze juz koinfekcje 5 miesiecy, ale biore leki co drugi dzien.jak narazie nie widze zadnej poprawy? czy powinnam wykonac teraz badania, czy jeszce zaczekac? dziekuje
    • Dziewietnastolatka (kilkakrotnie gryziona przez kleszcze, bez rumienia) traci apetyt i chudnie. Wszystkie badania sa super, poza testem na borelioze (metoda Elisa). Oba miana dochodza do 300. Lekarz nie wie, co to znaczy, ale przepisuje standardowo 4 tyg. kuracje antybiotkiem (xorimax). Po przeczytaniu dziesiatkow postow na tym forum mam mnostwo watpliwosci. 1. czy nie powinno sie powtorzyc badania testem Western Blot? 2. gdzie ten test mozna zrobic? (Warszawa) 3. czy jest sen...
    • Jak w temacie: doradźcie kochani gdzie najlepiej zrobić badania w tym kierunku. Mama od trzech dni jest na antybiotyku. Mocno osłabiona. I nie wiem, czy cieszyć się z tego powodu - czyli że znaczy, że działa - czy martwić - że nam słabnie bidulka :( Gdzie robiliście badania w kierunku koinfekcji? Pozdrawiam, Ola
    • Czy robicie jakies badania w trakcie leczenia? nie chodzi mi o morfologie itp itd tylko np o badania kontrolne koinfekcji czy samej boreliozy? Z tego co czytam to nie ma sensu ich robic bo nawet jesli wyjda ujemne to i tak nie ma 100% pewnosci ze jestesmy zdrowi a jednak widze ze niektorzy pisza ze na poczatku mieli +x a pozniej +y I pytanie nr dwa, jakie wg was badania warto zrobic przed zakonczeniem leczenia(jeszcze w trakcie trwania antybiotykoterapii)?
    • Witajcie. Parę lat temu ugryzł mie kleszcz i miałam rumień. Teraz mam utrzymujące się bólk mięśni, kości, stawów, objawy grypopodobne, na przemian raz mi zimno a zaraz gorąco. Powiązałam to z ugryzieniem kleszcz. By wykluczyć reumatoidalne zapalenie stawów zrobiłam RF- wynik ujemny i CRP - w normie. Wykonałam badanie na boreliozę ELISA: IgM 48,7 wynik dodatni, IgG 8,47 - wynik ujemny. Mieszkam we wiosce zabitej dechami i nie mam obok specjalistów. Najbiżej mam do Kalisza i Wrocła...
    • Powitanie. Wczoraj robilem badania, krew. mocz itd. I oczywiscie dwie pozycje zawyżone. Zaczynam 5 m-c leczenia. ASPAT Wynik: 46 (norma 5-34) ALAT Wynik: 101 (norma 10-36) Kreatynina bliska granicy w górę. Wyslalem e-maila do lekarza, ale chcialbym zapytac was jak wasze proby po roznych zestawach. Czy moze to jest bardzo indywidualne? Miesiac temu proby były lekko zawyzone a teraz coraz wyzej. Zestaw który biorę od miesiaca to: Rolicyn na czczo 7 i 19, ViregytK o 70:30 - zara...
    • Wraz z pomocą Lifeontheice przetłumaczyliśmy listę dodatkowych badań, które dr Harris zaleca u chorych. Być może komuś się przyda. źródło: slajd nr 100,101,102 www.lymeinducedautism.com/images/Lymewhat_is_it_part_3,_LIA.pdf 1) Candida Abs 2) Arabinatol levels 3) EBV (VCA, EA, NA) 4) HHV-6 5) HHV-7 6) Coxsackie 7) Parvovirus 8) CMV 9) HIV 10) Mycoplasma pneumoniae 11) Vitamin D 25, vitamin D 1,25 12) ESR / CRP 13) Total CK 14) Urine heavy metals 15) Stool pathogens 16) ...
    • Swoje problemy z boreliozą opisałam na forum rok wcześniej.Od tego czasu leczę się u Dr Beaty w Krakowie.Od 3 lat działa w Cieszynie punkt poboru badań Instytutu Zdrowia z siedzibą w Ostrawie,które skutecznie diagnozuje boreliozę.Zaczyna się zauważać ten problem. W lokalnej prasie ukazał się artykuł, w którym wypowiadała się ordynator oddziału zakaźnego szpitala w Cieszynie cyt."...niskie liczby zachorowań podawane przez Sanepid absolutnie nie oddają sytuacji faktycznej.Zachorow...
    • Witam wszystkich serdecznie,jestem pierwszy raz na tym forum,szukam przyczyn mojego zlego amopoczucia,dwa lata temu zdiagnozowane hashimoto ,lecz mimo leczenia wciaz czuje sie do banii.Chcialam was zapytac jak wyglada przesylanie probek krwi do Poznania z zagranicy,czy jest to wogole mozliwe?nie moge nic znalezc na ten temat.Mysle,ze powinnamzaczac od tego badania,choc nie pamietam ugryzienia kleszcza,pamietam tylko cos czerwonego na nodze po spacerze w lesie (3 lata temu) mysla...
    • Może ktoś mógłby służyć mi informacją, gdzie mogę zbadać bartonellę (2 rodzaje) Poznań robi jedną. Dr Beata mówiła, ze w Czechach, ale nic więcej nie wie. Przydałaby nam się możliwość zrobienia bartonelli IGm.
    • Przygotowuję się do rozpoczęcia kuracji zaleconej przez p. dr Beatę i jestem pełna optymizmu w związku z tym. Przed rozpoczęciem leczenia chce zrobić badania na koifekcje. Wiem już, że mycoplazmy można zrobić w Alabie na Chałubińskiego (czy ktoś ma opinię, czy wyniki stamtąd są wiarygodne?). Zamierzam tam zrobić również mykogram z zeskrobin z języka, bo jest wciąż obłożony. Bardzo proszę o informację, gdzie mogę zrobić badania w kierunku erlichiozy, bartonellozy i yershiniozy. Czy je...
    • Witajcie, Mój syn 2 lata temu był głównym bohaterem wątku na tym forum. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=67741946&a=67741946 Leczenie u dr Beaty (DZIĘKUJEMY!! POZDRAWIAMY!!), kolejne badania jakościowe PCR w Poznaniu i brak jakichkolwiek objawów oznaczają, że DALIŚMY RADĘ! Maciek niebawem wyjeżdża na obóz aikido pod Kraków, a potem na leśne, harcerskie namiotowanie w Borach Tucholskich. No, i tu się zaczęło: Uświadomiony jest, rzeczy ma zaimpregnowane preparatami pozy...
    • Dla tych którzy nie znają tego skrótu - chodzi o zapalenie wątroby typu C. Chciało by sie zapytać - co ma piernik do wiatraka?? Tak więc są 2 powody: 1) Przy HCV podobnie jak przy boreliozie wytępują dolegliwości stawowe 2) Istnieje pewne prawdopodobieństwo fałszywie dodatniego wyniku antyHCV (to taka ELISA wykrywajaca przeciwciałą wirusa). Na stronce Prometeuszy wyczytałam że takie fałszywie dodatnie wyniki mogą wystepować u osób chorych an boreliozę. Pytam o to ponieważ taka właśnie...
    • Czy ktos moze napisac gdzie mozna wykonac badania na borelioze w Trojmiescie a najlepiej w Gdyni? I przy okzaji dobrego lekarza stamtad.
    • wiem, ze ten temat przewija się przez różne watki, ale chciałabym go usystematyzowac w jeden. Niech każdy napisze w którym laboratorium robił badania z jakimi wynikami, jesli np ktos robił w dwóch to prosze o informacje czy badania sie pokryły czy były róznice. Wiem, że wyniki zależa od wielu rzeczy, ale chodzi mi o to zeby niepotrzebnie nie wyrzucac pieniadzy w błoto bo i tak juz dosc wydajemy na leki. Mam nadzieje, ze ten post nie bedzie sprzeczny z regulaminem, nie chodzi mi o jakas rekl...
    • Czy jest sens robienia badania DNA w przewlekłej boleriozie. Przekonuje mnie do tego pewna osoba pracująca w labolatorium analitycznym. Ale jak przeczytałem na forum tylko w początkowej fazie zakażenia borelią występuje we krwi, a potem migruje do ścian komórkowych. Nie przebywa w nich jednak nieustannie lecz przemieszcza się w ustroju atakując różne jego organy. Czy może się przemieszczać tylko krwioobiegiem, czy też fizycznie perforuje (uszkadza) ściany komórkowe, czyli ryje ja...
    • Od kilku lat leczę sie na rózne dolegliwości u lekarzy róznych specjalnosci.Tracę majatek a ciagle pojawia się coś nowego.Wkurza mnie ta piekielna niemoc,ciągłe zmęczenie,zaburzenia widzenia,powracające zatoki,bóle głowy,refluks zołdkowy a ostatnio jeszcze wędrujace bóle mięsni i stawów.No i od dawna calkowita nietolerancja alkoholu.../ nawet pocieszyc się nie można/. Dwa lata temu przy dziwnym przeziebieniu /ból gardła, uszu, powiększone węzly chłonne/ zapisano mi Rulid i zacz...
    • Na pewno takich wątków było dużo,ale może by tak zbić to w jedną całośc.Chodzi mi o badania kontrolne w czasie leczenia antybiotykami.Ja po pierwszym miesiącu zrobiłam morfologie z rozmazem, próby wątrobowe,żelazo, ob, crp, posiew gardła i kału.Jak myslicie jakie badania trzeba zrobić,żeby mieć kontrole nad organizmem no i jak często.Ja pomyslałam,że właśnie raz na miesiąc.
    • Witam wszystkich... korespondowałam ostatnio z CBDNA w Poznaniu... chciałam się dowiedzieć, czy mają świadomość jak trudno jest uzyskać pomoc chorym na boreliozę z pozytywnym PCR ale negatywnymi testami serologicznymi. Pani z Centrum odpowiedziała,że mają świadomość, że wielu lekarzy odnosi się sceptycznie do genetycznych metod diagnozowania boreliozy. Na pytanie, czy planuja może jakąś akcję informacyjną wśród lekarzy nie odpowiedziała niestety. Na pytanie, czy dysponują może ...
    • Moge prosić by w tym wątku umieszczać adresy wszystkich placówek(miejsca prywatne, które szpitale)robiacych badania w kierunku boreliozy(Eliza,WB,PCR) z całej Polski. Chce by kazdy szukajcy pomocy odnalazl w tym watku najblizsze miejsce, gdzie moze sie udac na badanie. Informacje takie jak miasto,adres,cena. Przyda sie to szczegolnie chorym z mniejszych miejscowości. Nie chodzi mi o robienie reklamy! Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się