badania

(742 wyniki)
  • Szukałam pomocy w innych wątkach, dziewczyny zaproponowały założenie własnego:) Więc na początek krótkie streszczenie mam 31 lat od listopada monitoruję cykl, żeby trafić w te dni:) i nic:( dwa poprzednie cykle monitorowane przez lekarza w obu przypadkach podany pregnyl i potwierdzona potem owulacja i nic:( W tym miesiącu wykonałam badania hormonów - moje wyniki w 3dc: > FSH 8,16 norma- (I połowa fazy folikularnej 3,9-12,0) > LH 6,17 norma -(I połowa fazy folikularnej 1,5-8,0) &#...
  • Hej, Zrobiłam sobie wyniki badań progesteronu, prolaktyny i estradiolu, gdyż miałam podejrzenie, że mam za niski poziom progesteronu, a z narzeczonym staramy się o dziecko. Wyniki są następujące: estradiol 477,17 pg/ml, progesteron 18,94 ng/ml, prolaktyna 28,13ng/ml. Estradiol i prolaktyna jest poza normą, przy czym estradiol dużo poza normą. Co to może oznaczać? Dodam, że jestem pare dni przed planowaną datą miesiączki i z czego sie orientuje poziom hormonów właśnie powinien być obniżony...
  • niedlugo mam wizyte u gin. chcialabym isc juz z wynikami- powiedzcie w jakim dniu cyklu zrobić lh,fsh, estriadol. raz czytam ze od 3-5 a raz w 10
  • Czy przy oznaczaniu hormonów ważna jest pora dnia czy można wykonać badania niezależnie od godziny?
  • Witajcie, czy poradziłby mi ktoś kiedy zbadać progesteron, testosteron i estrogeny? W około 3-5 dniu cyklu idę na zbadanie prolaktyny, i czy w/w badania mogłabym zrobić od razu za jednym "kłuciem"?
  • Witam, jutro sie wybieram do Pani gin. Chce zeby mnie skierowala na badania, ktore pomogly by okreslic dlaczego od ponad poł roku nie moge zajść w ciąże, pomimo tego, ze wszystko wydaje sie w porzadku. Wiem, ze nadczynność tarczycy moze utrudniać zajście. Jakie jeszcze badania powinna mi zlecić? Podczs ostatniej wizyty stwierdzila, że to że od poł roku nie moge zajść w ciąże to żaden problem, ze dopiero po roku niedanych staran zaczyna się diagnozować. Ja nie chce aż tyle czekać. Czas uci...
  • Witam wszystkich. Po tym jak poinformowałam gina, że planujemy z moim K. dzidziusia, to dostałam skierowanie na badanie moczu i krwi. Niestety nie wszystko jest OK :( Zastanawiam się, czy nadal mogę się starać, czy może powinnam przestać... Co prawda może być już trochę późno, bo od dwóch tygodni starania już w toku, ale mało prawdopodobne w sumie, żeby się nam udało za pierwszym razem... A więc: w moczy mam nabłonki płaskie: nieliczne nabłonki okrągłe: 1-3 (to chyba norma, prawda?) ...
  • Witam Potrzebuję Waszej pomocy. Od ponad roku staramy się z mężem o dzidziusia i zanim udam się do ginekologa chciałabym wykonać sobie odpowiednie badania krwi i moczy tylko nie wiem dokładnie co mam sobie zbadać. Proszę o informację co Wy miałyście badane.
  • Dziewczyny, zaczął się nowy cykl, jutro 3 dzien i w związku z tym planuje wykonać serie badan, tak , żeby pojsc na wizytę z tzw "swieżymi" wynikami :) Proszę o listę, jakie oprócz FSH, LH i Estradiolu warto sprawdzic w 3 dc?
  • Witam, Z biegiem czasu mam coraz większy mętlik w głowie. Otóż staramy się od stycznia o dziecko - do lipca na luzie, bez liczenia dni płodnych, sprawdzania owulacji, obserwacji swojego ciała. Po prostu seks wtedy kiedy była ochota. Ale od lipca co miesiąc mam monitoring owulacji, biorę bromergon, ale dalej nic. Mimo "seksu na zawołanie", kiedy jest najlepszy moment, ciąży nie ma. Nasienie ok, ja jestem zdrowa. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że jeśli w tym cyklu nie zajdę w...
  • Witam, dostałam skierowanie na badania hormonów w I fazie (7-9 dc) FSH + LH + PRL + E2 i w II fazie (18-22 dc) P + T + SHBG + DHEA. Mam problem z określeniem prawidłowego dnia cyklu w tym cyklu po odstawieniu tabletek microgynon, które brałam tylko przez 1 m-c w celu wyleczenia torbieli na jajniku. Torbiel zupełnie znikła po 1 cyklu. Tabletki zaczęłam brac w 10 dniu poprzedniego cyklu i brałam 13 dni po 1 na dzień a potem ostatnie 4 dni po 2 tabletki - skończyłam opakowanie (21 tabletek) w 2...
  • witajcie mieszkam za granica a dotrzec tu do ginekologa i zrobic badania po pierwzym poronieniu to graniczy z cudem ale za 2 tyg bede w PL wiec chcialabym sie dowiedziec jakie badania przede wszsytkim powinnam zrobic napewno usg u ginekologa , a krew i mocz to szczegolnie na co zwrocic uwage Pozdrawiam
  • Witam dziewczyny! Zmieniłam lekarza i chyba dobrze zrobiłam, powiedział że nie ma na co czekac tylko dał szereg badań do wykonania ale mam do was pytanie. Dostałam skierowanie do kliniki na oddział laparoskopii w celu badania między innymi drożności jajowodów (czy coś takiego). Możecie mi wyjaśnic na czym to badanie polega ? Słyszałam że mimo znieczulenia jest bolesne? Bardzo proszę o wyjaśnienie.
  • Witam, jestem tu pierwszy raz. Przejrzałam troszkę tematy, ale nie znalazłam aktualnego o refundowanych badaniach, które należy zrobić, gdy staramy się o dziecko a coś nie wychodzi. U mnie sprawa wygląda tak: pierwsze dziecko bez problemu. Teraz, od dwóch lat starań - nic! Mam już 37 lat i czas goni... Nie mam pojęcia o jakie badania mam prawo się upomnieć z NFZ. Gdybyście podpowiedziały byłabym wdzięczna. Wiadomo, że bez wykłócenia się niewiele można dostać w państwowej służbie zdrow...
  • Witam, Witam odebrałam właśnie wynik badania progesteronu w 7 dniu wyższych temperatur (prowadzę obserwację cyklu poprzez mierzenie temperatury i obserwacje śluzu). Staram sie o drugie dziecko i mam obawy czy taki wynik nie jest za niski. Mam już za soba doświadczenie utraty jednej ciąży i wiem że z tym progesteronem u mnie nie jest za ciekawie. Ale jestem po konsultacjach z 3 lekarzami którzy orzekli że wyniki są w normach (wcześniej były na poziomie ok. 8 ng/ml) i za wczasu nie powwinna...
  • wiec tak..niby wszystko w normie ale chciałabym zapytać Was o zdanie, bo z tym do lekarza dopiero za miesiac:( badanie w 16dc Progesteron: 3,30 norma w fazie lutealnej 1,2-15,9 Prolaktyna: 6,83 norma 1,90-25 tsh: 0,770 norma 0,350-4,940 FT3: 2,80 norma 1,71-3,71 FT4: 1,21 norma 0,70-1,48 czy to dobre wyniki jak na tą część cyklu?? przypomne ze nas usg w 13 dniu brak owulacji a za to bolesna 2,5cm cysta. Czy w takim razie to że ostatnie 3 cykle nie było owulacji a zam...
  • Witam wszystkich, mija rok od rozpoczęcia starań, niestety bez efektów ...:( choć już kilka razy byłam prawie pewna, że teraz to już na bank musi się udać, a jednak było inaczej ... Przed rozpoczęciem starań byłam u ginekologa i powiedział, że z fizjologicznego punktu widzenia, to wszytsko jest OK i nic tylko zachodzić w ciążę, zrobiła dodatkowo badania hormonalne, tyle, że wszystkie hormony jednego dnia i niby wszystko w normie, ale jednak z tego, co się później dowiedziałam, r...
  • hej jestem nowa, do tej pory raczej obserwowalam to forum... moze to i glupie ale czy jest sens czekac rok, ksiazkowo ,zeby zrobic badania hormonalne itp?moze samo zrobienie badan spowoduje ze przestanie sie myslec o przeciwnosciach, jezeli wszysktko jest ok, albo przyspieszy sie leczenie. Ja zastanawiam sie nad tym , to jest moj 6 cykl staran, zaczynam monitoring(zeby sprawdzic czy owu jest) + hormony,jezeli bedzie ok to wylaczam internet, jade na wakacje. Od tego cyklu nie mierze temp...
  • Witam, mam taki "problem". Chce na wlasna reke zbadac prolaktyne po obciazeniu. Dzwonilam najpierw do labo. Powiedziano mi, ze moge to zrobic tylko musze kupic w aptece tabletke do obciazenia. No wiec zadzwonilam do apteki, a babeczka mi mowi, ze to jest tylko na recetpe i to jest opakowanie 50sztuk... I ona nie moze mi sprzedac jednej :| Nigdy nie badalam prolaktyny, wiec nie wiem jak to wyglada od strony formalnej. Oswieccie mnie prosze. I jak nazywa sie ta tabletka? dzieki
  • Witam. Odebrałam wyniki badania poziomu hormonów. Oto one: Prolaktyna: 6,99 ng/ml(norma: 1,2-25,0) FSH: 10,7mlU/ml(norma: 2,8-11,3) LH: 10,6 mlU/ml(norma: 1,1-11,6) Estradiol: 38,6 pg/ml(norma: 20-160) Testosteron: 29,7 ng/dl(norma: 18-81) Progesteron: 9,05 ng/ml(norma: 4,5-17,8) Martwi mnie trochę poziom FSH(wyczytałam gdzieś, że może świadczyć o obniżonej rezerwie jajnikowej)oraz poziom estradiolu-czy nie jest za niski??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się