Forum eDziecko Inny Świat
ZMIEŃ
      badania

badania

(100 wyników)
    • Jestem na początku drogi walki z autyzmem dziecka i chciałabym wiedzieć jakie badania powinnam zrobić? Psychiatra dziecięcy zlecił badanie kału w kierunku glisty ludzkiej, lamblii, toksokarozy, owsików, candida albicans. Wyczytałam jeszcze że warto zrobić dziecku testy alergiczne ImuPro300 w celu ewentualnego wprowadzenia diety. Dużo z Was robiło też badania metaboliczne to już w ogóle dla mnie czarna magia. Podpowiedzcie coś początkującej i zagubionej mamie :)
    • Pozwolę sobie jeszcze pogłębić temat i zapytać Was o potrzebne (ta najpotrzebniejsze i coś wnoszące badania, muszę oszczędnie) badania z krwi i kału do diagnozy i stwierdzenia jakiś zaburzeń metabolicznych, np. zespół cieknącego jelita, nietolerancja glutenu, cukru i mleka. Badanie na pasożyty z kału np. Candidę, grzyby, jakieś inne jeszcze? Tarczyca też, TSH, czy inne dodatkowe? Proszę o informację.
    • Moze ktos mi pomoze? Mamy zalecone min. przebadanie tarczycy. Niestety, pediatra wspolpracuje niechetnie, twierdzi, ze badania sa niepotrzebne. Jakie dokladnie badania (nazwa) wykonac, by sprawdzic czy tarczyc pracuje prawidlowo u dziecka? Czy prawidlowe TSH wyklucza problemy z tarczyca, to mimo prawdolowego tego wyniku nalezy problem 'drazyc' glebiej? Bede wdzieczna, jesli zechce mi ktos napisac
    • badania (10)

przepraszam, ze za śmiecam forum, pewnie ten wątek był poruszany juz milion razy, ale jestem tu raczej nowa i nie bardzo umiem się w tych wszytskich tematach odnaleźć. Chciałabym zrobić dziecku badania w kierunku tych wszystkich metali i grzybów, ale nie bardzo wiem do kogo mam się zgłosić i o co dokładnie pytać. aha i jak z dietą? jak ją wprowadzać? od razu wykluczyć cukier białko i gluten, czy powoli? aha i pisze z okolic wołomina- moze tu niedaleko coś by sie znalazło.
    • Moja córka cierpi z powodu nadwrażliwego słuchu. Boi się głośnych dźwięków, wszystko jest dla niej za głośne. Męczy się w hałaśliwym otoczeniu. Pani psycholog w szkole namawiała nas na odwrażliwianie słuchu. Dostanie się na diagnostykę w Kajetanach to kwestia kilku miesięcy. Z badań nic nie wynikło, nie zakwalifikowała się na Tomatisa. Ale badania, które przeprowadzono dotyczyły progu szłyszalności, a nie, jak określiła moja córka, momentu, kiedy dźwięk staje się nieznośny, czyli progu ...
    • Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie zrobić badania genetyczne w Łodzi najlepiej na nfz ?
    • Witajcie. Jesteśmy rodzicami trzyletniej dziewczynki, która została zdiagnozowana w Warszawie w Synapsisie , że ma całościowe zaburzenia rozwojowe do dalszej obserwacji w kierunku autyzmu. Mamy zrobić badania min metaboliczne dziecku. Czy ktoś mógłby nam coś wiecej napisac po co się je robi? Rejonowy pediatra niezbyt jest chętny do wypisania skierowania ( już i tak dużo nam daje). Czy to mają być jakieś konkretne badania? Tak zgłupiałam jak usłyszałam diagnozę, ze nie dopytałam dokładnie o c...
    • Witam czy przy diagnozowaniu dziecka żądano od Was badań TK lub eeg. Badania z krwi , kału. oczu i słuchu.Chciałam wysłać formularz zgłoszeniowy dziecka na Zaciesze w Krakowie i tam czytam że muszą być takie badania. Kto to ma mi zlecić? Czy to wszystko robić prywatnie. Jak to było w Waszych przypadkach................prosze o podpowiedz.
    • Witam, jesteśmy po pobycie w szpitalu, gdzie mały miał mieć zrobione eeg i badania metaboliczne. Z eeg nic nie wyszło bo młody nie usnął i 19 czerwca powtórka. Natomiast w badaniach metabolicznych wyszedł nam podwyższony poziom kwasu mlekowego, aminotransferaza asparaginianowa i leukocytoza. I teraz w związku z tymi parametrami mamy powtórzyc badania pogłebione o diagnostykę w kierunku chorób metabolicznych o MS/MS i GCMS. Ponadto mamy też wysoki cholesterol całkowity w górnej granicy normy ...
    • Czy któreś z Waszych dzieci przyjuje leki na alergię? Np Aerius? Powiedzcie proszę ile czasu przed ewent.badaniem transforacji blastycznej lifocytów trzeba ten lek odstawić? Orientujecie się może? I tak z ciekawości, czy jeśli prowadzicie dla dziecka dietę bez mleczną -> to mieszanki typu Nutramigen, etc też odpadają? Jak uzupełniacie niedobory? pozdrawiam serdecznie
    • witam, dopytywałam ostatnio o diagnozy w Synergis powiedziano nam że Staś ma jednak Autyzm (a nie ZA - co twierdziła prof Cieszyńska) zlecono nam badania genetyczne, alergologiczne (vega medica),na przepuszczalnosć jelit (kazeina i cos tam z glutenem) czy macie doswiadczenia z takimi badaniami i ILE TO KOSZTUJE, wiem juz że w vega medica 2500 + wizyty u lekarza czy warto? czy można takie badania gdzieś indziej zrobić? po co badania genetyczne? no i psychiatra powiedział nam ze te zabur...
    • Witam, a czy przy diagnozie CZR robiłyście dzieciom badania genetyczne i eeg? w zaleceniach przy otrzymanej diagnozie sugerowano konsutltację z neurologiem, do którego się udałam i który skierował nas na takie badania. Podobno, problemy z kontaktem wzrokowym mogą mieć inne podłoże np tzw "napady nieświadomości" sugerujące problemy neurologiczne. Czy któraś z Was robiła takie badania? Pozdrawiam F.
    • Dziewczyny, za pare dni mam umowiona wizyte w poradni metabolicznej ze - u synka jeszcze nie zdiagnozowane zaburzenia rozwojowe ze spektrum. Czego powinnam oczekiwac po takiej wizycie, jakie badania powinnien mi zlecic lekarz? Pytam, bo wiem, ze niektorzy lekarze zwlaszcza tacy, ktorzy nie mieli wczesniej za duzo do czynienia z zaburzeniami rozwojowymi u dzieci nie za bardzo wiedza o co chodzi... zdieki za pomoc
    • Witam serdecznie! Szanowni Państwo! jestem studentką III roku Wydziały Psychologii UW. W tym roku piszę roczną pracę empiryczną z zagadnień związanych z autyzmem/zespołem Aspergera. Opiekunem mojej pracy jest Profesor Ewa Pisula. W przyszłości chciałabym się zająć wyżej wymienioną tematyką. Temat mojej pracy pozwoli mi poznać lepiej ten świat nie tylko od strony Dzieci, ale także ten widziany oczami ich opiekunów. W swojej pracy chciałam zająć się właśnie tematem opiekunów Dzieci z ...
    • Mam wielką prośbę do mam dziewczynek - zwłaszcza tych w wieku 11-19 lat. Włączyłam się w badania nad psychospołecznym funkcjonowanie dziewcząt z zespołem Aspergera oraz wysokofunkcjonujących z autyzmem. Projekt jest przygotowany przez specjalistów z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z m.in. Tonym Atwoodem. Celem badań jest poznanie specyfiki rozwoju tej grupy, ich historii rozwoju, profilu zdolności poznawczych oraz funkcjonowania językowego. Ważna ...
    • Wybieram się tam z córeczką w celu rozpoznania jakie badania powinnam jej zrobić (z krwi, kału, moczu, włosa). Czy ktoś zna ten istytut? Czy ktoś robił tam badania? Jak prowadzą dzieci autystyczne? Są godni zaufania? Kompleksowe badania w tym miejscu to koszmarnie duży wydatek a mnie nie stać na wydawanie pieniędzy na darmo... Ps. Vega Medicę poleciła mi psychiatra ze scolaru, która zdiagnozowała Maję.
    • Mam nadzieję, że coś mi i w tej kwestii poradzicie. Maly od jakiegos czasu z uporem powstrzymuje kupki. Staje gdzies w kącie i az caly sztywnieje, zeby proces powstrzymac. Kiedy już go posadzimy na sedes, to nawet sie wydaje, ze on sie wysila, zeby zrobic, ale ewidentnie nie moze. Czasem taka akcja (z malymi fragmentami jako efekt- przepraszam za dosadne szczegoly) ma miejsce 6-7 razy dziennie. Generalnie zwyklą kupę udaje się zrobic raz na jakies 4 dni. Maly codziennie dostaje sloiczek (taki...
    • Poratujcie (znowu) proszę:) Mam juz wyznaczony termin na badania genetyczne dla mnie i synka. Wrzucam je w wyszukiwarkę ale jakieś mało konkretne artykuły mi wyskakują. Wy jak zwykle pewnie wszystko wiecie więc napiszcie prosze czego moge się w wyniku spodziewać. Co oznacza wynik pozytywny i negatywny? Z góry bardzo dziękuję.
    • znalazłam na stronie adesse, może komuś się przyda, pisze tu dużo zaniepokojonych rodziców malutkich dzieci. A diagnoza u takich maluchów nie jest w Polsce popularna. To projekt badawczy, więc diagnoza jest za darmo LINK: www.adesse.pl/wczesne-symptomy-zaburzen-komunikacyjnych
    • jak wrażenia? czy to ma sens? uważacie, że wyniki były miarodajne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się