badania

(1114 wyniki)
  • Zalaczam link: www.guardian.co.uk/science/2010/feb/22/ivf-risk-diabetes-hypertension-cancer A w skrocie: Dzieci z IVF moga miec wieksza sklonnosc do tycia, cukrzycy, chorob raka. Badania pokazaly, ze dzieci z IVF maja 6-10% genow, ktore sa rozne w porownaniu z dziecmi urodzonymi naturalnie. To na skutek tego, ze po zaplodnieniu pozostaja przez 2 dni poza macica, gdzie stezenie tlenu jest wyzsze niz w macicy.
  • Mam pytanko czy ktoś mi może podpowiedzieć czy badania FSH, LH, Estradiol, Prolaktyna i Testosteron można robić nie nadczo? Po wizycie u lekarza w recepcji w InviMed napisano nam że powinno się je wykonywać rano ale gdy chciałam zapisać męża na te badania + badanie nasienia Pani stwierdziła że można robić je też wieczorem :( Proszę o pomoc gdyż nie chcę męża dwa razy wysyłać niepotrzebnie do tej samej kliniki.
  • witam, jestem mamą 8latka, sama mam juz skonczone 36 lat, staramy sie bezskutecznie o 2 dziecko od 2 lat z małymi przerwami, półtora roku temu poroniłam w 9tc.(puste jajo płodowe) i od tego czasu nic:( postanowiłam zrobic kontrolnie badania ,dostałam zalecenie na następujące: (prosze o poradę w związku z tym , bo przyznaję ,ze słabo orientuję się w takiej diagnostyce) [b]prolaktyna 1-3 dnia cyklu TSH [/b] [b]FSH, progesteron[/b] - 21-23 dnia cyklu poza tym [b]toxo, cy...
  • Mam pytanie do Was.Niedlugo bedzie rok jak sie staramy i zaczyna mnie to od jakiegos czasu martwic.Zaczelam podczytywac ostatnio forum nieplodnosc i zaczelam nawet myslec o inseminacji bo czas ucieka..Pytanie to: czy mozna podejsc do tego zabiegu bez wczesniejszych badan hormonow itp o czym piszecie,tak po prostu z biegu?Wiadomo..koszty ale moze sie uda...W naszym przypadku ciezko o te wszystkie badania bo mieszkamy za granica a tu trzeba na to dlugo czekac i nawet nie wiem jak ...
  • Witam, na przelomie wrzesnia i pazdziernika mam zamiar podejsc do 1 in vitro. Lekarz zlecil mi badania i szczepienia, ale z tego co czytam szczepienie p. rozyczce czy zoltaczce nalezyc zrobic nawet pol roku wczesniej. Mam tez robic badanie na obecnosc p. cial toksoplazmozie, WZW typu A i B, cytomegalie. Czy to oznacza, ze bede musiala przesunac termin procedury? Bardzo bym nie chciala bo zalezy mi na czasie. Moj lekarz jest niestety na urlopie wiec nie mam jak zapytac :( A moz...
  • Witam ;) Mam prośbę do dziewczyn już orientujących się w tych badaniach- chodzi mi konkretnie o ich koszt. Musze te badania niestety zrobić, ale nie bardzo wiem ile może mnie to kosztować, na necie są różne ceny/ W moim labo za hiv np płaci się ponad 30 zł ale co do HCV nie ma pojęcia. Z góry bardzo dziękuję ;)
  • Dziewczyny zdecydowałam rozpocząć ten wątek gdyż on się czasami znajduje w niektórych tematach ale nie do końca jest to wyjaśniane. Mam pytanko w jaki sposób można załatwić sobie IUI na NFZ lub inne badania? Ja jestem z Warszawy jeśli ktoś miał robione w którymś szpitalu to bym była bardzo wdzięczna za pomoc.
  • chcę zmienić lekarza bo tu gdzie się staramy jest bez rezultatów (3 inseminacje 1 Invitro i 1 ICSI i 1 wielka klapa i wielkie łzy), obawiam się że karzdy lekarz będzie chciał od nowa robić badania (mam swoje wyniki w domu) a na to już nie bardzo mnie stać. Jakie jest wasze doświiadczenie bo wiem że wiele z was zmieniało lekarzy...
  • Hej, Możecie spojrzeć na moje wyniki? Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie i do tego czasu chyba zwariuję. 29 lat, badania robione w 4dc FSH 8,13 mIU/ml LH 8,08 mIU/ml Estradiol 36,30 pg/ml Prolaktyna 12,50 ng/ml Czy wyniki FSH i LH nie są za wysokie? Norma dla LH na wynikach 0,8-7,6 Z góry dziękuję za pomoc.
  • hej dziewczyny, dlugo staramy się już dość długo (kolo 12 cykli) i w przyszlym miesiacu idziemy do lekarza. jakich badan sie spodziewac? i pytan? chcialam sie zorientowac, co lekarza badaja, na co zwracaja uwage, czy przepisuja jakies leki, jak to wyglada z grubsza? jak bylo u was?
  • Witajcie! Dawno mnie tu u Was nie było... robiłam przerwę w leczeniu z nadzieją na mały cud, ale niestety, klapa. Podjęliśmy decyzje o IFV . Niestety zabieg dopiero w sierpniu ale o badaniach to juz musze mysleć. Zastanawiamy się nad badaniami genetycznymi. Czy Wasi lekarze uznali je za konieczne? Mój powiedział że nie trzeba go wykonywać. To prawda że trochę kaosztują ale z drugiej strony zastanawiam się czy nie warto ich zrobić skoro i tak tyle kasy wydaje się na całą proced...
  • czy jest mozliwe , przeprowadzic wszystkie badania potrzebne do wykonania inseminacji w ciągu 2 tyg? i jakie to mialby byc badania, jestem zielona na ten temat, w necie wszystko jest niejasno opisane, przynajmjiej dla laika.., dzieki za pomoc.
  • Dziewczyny mam pytanie ile płaciłyście za badania Wasze i partnerów wykonywane na początku procedury in vitro chodzi mi o badania bakteriologiczne itp. Podchodzę do in vitro w Invimedzie i nie wiem na jaką kwotę się przygotować a zapomniałam dopytać.
  • Witam! Wczoraj miałam robione badanie na drożność jajowodów. Wzięłam przed nim leki przeciwbólowe i rozkurczowe. I jakoś dałam radę. Ale w nocy zaczął mnie boleć brzuch, a w zasadzie dół brzucha i tak jest cały czas. Czy to normalne?
  • jestem przed monitoringiem. Endokrynolog nie przewiduje żadnych problemów z owulacją bo wyniki hormonów mam dobre. jeśli wszystko na monitoringu będzie OK to czy mimo to mogę mieć sprawdzaną drożność? czy są do tego badania jakieś wskazania inne niż "niezaciążanie" czy to raczej jest taka ciuciubabka ?
  • Pytam bo jak dostanę teraz @ to postanowiłam porobić testy. Problem w tym,że nie doczytałam nigdzie w necie w którym dniu cyklu powinno się robić które testy. Lekarka w dziurze, w której obecnie mieszkam uważa,że nie powinnam sie z tym spieszyć, ale jakoś nie mam zaufania do lekarki dla którego problemem jest monitorowanie cyklu(poprosiłam o to ale stwierdziła,że to nie jest konieczne bo można wyliczyć wystąpienie owulacji na podstawie prostego kalendarzyka małżeńskiego). Pomóżcie mi dz...
  • Dziewczyny, witam serdecznie. Chciałąbym zapytać o jeden szczegół, w związku z faktem, ze przygotowuję sie do in vitro (w Krakowie u dr Janeczko). Decyzja, co do zabiegu, została [podjeta już dość dawno, teraz czekamy do maja na pożyczkę:). Chciałabym jednak pojechać na pierwszą wizytę z kompletem badań (przynajmniej tych niezbędnych). Podpowiedzcie mi proszę, jakie badania muszę zrobić .No i kiedy najpóźniej, bo zdaję sobie sprawę z tego, ze badania też kosztują, więc rozłożyłaby...
  • Dziewczyny, jestem na tym forum częstym gościem,ale do tej pory napisałam tylko raz: przywitałam się i króciutko opisałam,że od roku staramy się o dziecko i nic nie wychodzi.Teraz zaczynam robić wszystkie badania i...No właśnie.Od poczatku mały falstart. Dziś mam drugi dzień cyklu, pojechałam do laboratorium,żeby zrobić FSH, LH, testosteron i estradiol. Ale niestety nie załatwiłam się(masa ludzi i nie mogłam czekać bo praca) i teraz się zastanawiam, czy mogę iść dzisiaj o 17 (pono...
  • Dziewczyny, kiedy robiłyście (oczywiście i wasz M)ostatnie badania przed podejściem do invitro. Moje były z grudnia 2005 (badania hormonalne), a do invitro podeszlam na przełomie lutego i marca 2007. CZy to normalne. Wiem może doszukuje sie teraz dziury w całym po nieudanym transferze, ale chciałabym wiedzieć jak to było u Was. Mam jeszcze jedo pytanie o badanie na TSH i PRL, czy przy PCO jajników i przewidywanym invitro są wskazania do ich zrobienia?? Ale pytań!!! prosze o odpo...
  • Dziewczyny, które badania do IVF można zrobić na NFZ? Czy potrzebne jest skierowanie na badania lekarza pierwszego kontaktu? Czy można po prostu pójść do laboratorium mając tylko skierowanie ginekologa z kliniki niepłodności? pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się