-
Cześć. Niestety dołączam na forum, straciłam moją fasolkę w 8 tc (ciąża obumarła). Trzy tygodnie temu miałam łyżeczkowanie, teraz czekam na wyniki hist-pat i pierwszą miesiączkę. Nie planowałam tej ciąży, była dla mnie zaskoczeniem i w związku z tym nie robiłam przedtem na świeżo żadnych badań, nie wiem czy nie straciłam tej ciąży z powodu np. rozregulowanych hormonów czy zakażenia jakimś świństwem w rodzaju toksoplazmozy czy bakterii.
Teraz chcę gruntownie się przebadać (krew, hormony, bak...
-
Tak wiem, że jest taki wątek i nawet przyszpilony. Ale ja o czym innym chciałam.
Otóż nie wiem, co robić - czyli: czy robić badania?
We wtorek byłam u gina na kontroli po łyżeczkowaniu. Zapytałam, czy - skoro to drugie poronienie było - warto by było się obadać.
Doktor odrzekł, że badań genetycznych już nie przeprowadzimy, bo Małe zostało spopielone (jutro idę na cmentarz), natomiast ja mogę się badać wiele miesięcy na różne sprawy i niczego się nie dowiemy.
Co o tym sądzicie? Czy jest s...
-
dziewczyny jakie robiłyście badania przed ciążą po poronieniach?
Dwa razy poroniłam na początku ciąży 7-8 tydzień,
za każdym razem zrobiłam badania, które nic nie wykazały.
Bardzo chciałabym mieć drugie dziecko, więc postanowiliśmy z mężem spróbować jeszcze raz,
zastanawiam sie jakie mogłabym zrobić badania przed samą ciążą (bardzo się boję).
Pomożecie? Dziękuje.
-
Witam,
jestem po 2 poronieniach, niestety mój lekarz nie chce dać mi skierowania na badania krzepliwości krwi, więc postanowiłam zrobić je prywatnie. Możecie napisać jakiego rzędu to kwota?
I o jakie badania mam poprosić w laboratorium?
pozdrawiam.
-
Dziewczyny,
Mam za soba dwie idealne ciaze, zakonczone urodzeniem zdrowych corek, poza tym 3 ciaze biochemiczne, stracone bardzo wczesnie, oraz aktualnie poronienie zatrzymane, stwierdzone na poczatku 12-go tygodnia. W pierwszej chwili po diagnozie powiedzialam sobie, ze juz nigdy nie odwaze sie na kolejna ciaze, ale teraz, po kilku dniach, troszke ochlonelam i nie chce niczego wykluczac w przyszlosci. Dlatego zastanawiam sie, czy juz teraz powinnam robic jakies badania, a jesli tak, to jaki...
-
Dziewczyny, chciałabym zrobic badania na przeciwciała (gdzies mam listę )
po 1. poronieniu zrobiłam tylko toczen i p/c p. kargiolipinie czyli to krzepnięcie
w szpitalu pobrano mi do badan układu krzepnięcia i trombofile - wyniki za jakies 2 tygodnie
tych przeciwciał jest jednak wiecej i chciałabym to zbadac
jednak nie wiem keidy te badania należy robic - jedni twierdzą , ze po poronieniu od razu, inni że należy odczekać 3 miesiące
a co mówili wasi lekarze?
-
witam Was dziewczyny,
nie wiem czy mnie pamiętacie bo mało się udzielałam
ale tym razem również mi sie ni eudało ;(
to moje drugie poronienie :(
po pierwszym zrobiłam sobie sama dla siebie badania
ale tylko te podstawowe (tak mi się wydawało) czyli:
TSH, FT3, FT4, chlamydia, cytomegalia, toksoplazmoza.
Tym razem chcę wykonać inne badania.
Wiem, że w internecie jest lista badań ale ja skupiłam się na takich
p/c antykardiolipinowe IGG, IGM,
antykoagulant tocznia - ??? to się robi z...
-
Wiem, że pewnie juz tu pisałyście nie raz na ten temat, ale zależy mi na czasie, bo właśnie zaczął mi się nowy cykl. Już piszę o co chodzi. Staramy się od kilku cykli, ale nie wychodzi... Po ostatnim zabiegu moje cykle są krótsze 23, 24, 26, czasem 27, a zawsze miałam około 28-31 dni. Temperatury nie mierzę, bo mi się od porodu jakoś nie chciało. Nad ranem jestem taka nieprzytomna, że zapominam, poza tym powinnam mierzyć po conajmniej 3 godzinnym śnie, a przy małym dziecku, kiedy ciągle muszę...
-
Witam
jestem tu "niestety" 1 raz.....
myślałam że mnie to nigdy nie spotka.... a jednak...
długo decydowaliśmy się na 2 dziecko (synek ma 6 lat) i wreszcie 19 czerwca 2 kreski - byliśmy bardzo szczęśliwi. Czułam się dobrze-żadnych mdłości czy innych dolegliwości-trochę spać mi się chciało. Pracowałam i byłam szczęśliwa. 1 USG (5tc) zarodek 2mm wszystko dobrze-nie dostałam skierowania na żadne badania, lekarka powiedziała że po 2 USG. Na drugie USG (8tc) zabraliśmy synka żeby zobaczył dziud...
-
Poroniłam w 12 tygodniu ciąży. Badanie histopatologiczne nie wykazało zmian morfologicznych płodu, tylko stan zapalny łożyska ze świeżymi naciekami zapalnymi. Mam pajączki na nogach, widoczne zyły. czy na tej podstawie jakiś lekarz da mi skierowanie na badania wykrywające zespół antyfosfolipidowy?? Czy nie mam na to najmniejszych szans.
-
Witam.
Dzięki za listę badań do wykonania.
Mam takie pytanie - czy ktoś mógłby mi pomóc wyeliminować badania, które są bezsensowne w przypadku osób, które już mają dzieci (zdrowe, donoszone, urodzone SN)? Rozumiem, że kariotyp, wady anatomiczne mogę sobie darować (?) Infekcyjne zrobię na pewno. A co z antykoagulantem toczniowym? A hormonalne? A jeśli tak to jakie hormony? Na bank zrobię tarczycę. Nie ma problemu z utrzymaniem ciąży jako takiej, zarodek za każdym razem obumiera najpierw.
Up...
-
Dziewczyny, odebrałam dziś wyniki hormonów. Prolaktyna 50,2, norma 1,3-25 sad
W poniedziałek z kolei jadę na badania zlecone przez gin:
TSH
Ft3
fT4
a-TPo
jonogram
koagulogram
morfologia z rozmazem
cukier
mocz
p-ciała kardiolipinowe
CMV
Toxo
I w związku z tym pytanie: czy jeśli zacznę dziś brać Castagnus na PRL, to może on w jakiś sposób zafałszować wyniki tych badań?
-
Dziewczynki moje kochane, zwłaszcza te, co się badały na wszystkie strony!
Moja gin zleciła mi sporo badań:
morfologia z rozmazem (co to znaczy?)
koagulogram (?)
Jonogram (?)
badanie moczu
cukier
TSH
ft3
ft4
p-ciała TPO
p-ciałą kardiolipinowe
Toxo IgM + IgG
CMV IgM + IgG
I w związku z tym mam pytanie-czy można te badania robić w trakcie @??? Bo tak mi najbardziej termin pasuje (muszę jechać do innego miasta), czy lepiej poczekać aż @ się skończy?
-
Dziewczyny - listę podczepionych badań przeanalizowałam ale idę jutro do swojego gin-endo i nie chciałabym niczego przeoczyć jeśli chodzi o tarczycę, możecie jeszcze raz napisać co należy zrobić? W moim powitalnym poście już pisałam, że ogólne hormony tarczycy mam z normie, mocno podwyższone mam ATG - 323,7 IU/ml (podwyższone, norma do 115)...
-
Po dwóch poronieniach wczesnej ciąży pani ginekolog z NFZ dała mi jedynie skierowanie do poradni genetycznej i powiedziała że na NFZ może mi tylko dac to i skierowanie na morfologie ...
Byłam prywatnie u ginekologa i zalecił kilkanaście rożnych testów krwi (hormony, immunologia)
- koszt tego wyniesie około 800 zł zależy od laboratorium.
Myślę sobie jednak DLACZEGO mam ponosic koszty skoro jestem ubezpieczona - stąd moje pytanie - czy domagałyście się badań na NFZ i jak na to reagowali...
-
hej dziewczyny, jestem pierwszy raz na forum, również poroniłam w 16tc, a 23-11-2010 urodziłam mojego syneczka po czym miałam łyżeczkowanie, mija drugi tydzień jak mam plemienia z dnia na dzień coraz mniejsze i podobno tak ma być, do lekarza mam się zgłosić za jakiś m-ąc. chciałam zapytać czy oprócz beta hcg powinnam zrobić jeszcze jakieś badania aby spr czy wszystko wróciło już do normy? i kiedy zrobić te badania? chciałabym jak najszybciej zajść w ciążę, ale chciałabym mieć pewność że ze mn...
-
żądajcie po 2 poronieniu skierowania na bezpłatne badania na nfz. Wbrew pozorom nie czeka sie długo - ja zostałam umówiona od razu, na wynik tylko ok. 7 tyg czekałam. WIem, że rzadko cos wychodzi, ok. 5% populacji ma nieprawidłowy kariotyp, a jednak ja znalazłam sie w tej pechowej grupie :( piszę wam o tym, bo zmarnowałam 2 lata, musiałam przejść 4 poronienia, zmienić 3 lekarzy, żeby wreszcie skierowano nas na to badanie. Gdybym je dostała po 2 stracie, rok temu to może zupełnie inaczej by s...
-
Tydzień temu poroniłam. To był 10 tydzień ciazy, ale dziecko zmarło prawdopodobnie 2 tyg wcześniej. Zrobiłam sobie badania krawi i moczu, bo nurtuje mnie dlaczego to się stało. Poprzednia ciąża była bezproblemowa. I okazało się, że wszystkie wyniki wyszły mi super. Toxo - obie grupy ujemne, rózyczka- mam przeciwciała IgG, IgM ujemne, to samo cytomegalia, Ob 3. Więc one nie wskażą mi przyczyny. Tak myśle, że albo przeziębienie wirusowe ktre miałam w 6 tyg ciąży, albo co - genetyka????
-
Witam was wszystkie. Chciałabym się dowiedzieć, jesli to możliwe, czy wiecie, jakie badania moglabym wykonać będąc w 6 tc? Miałam już 2 poronienia, w tym jedno w 20 tc i bardzo to pzeżyłam. Niestety, lekarze u których byłam, i lekarz, u którego teraz byłam nie kwapią się ze zleceniem mi jakichkolwiek badań. Po poronieniach także nie zlecono mi żadnych badań. Czy możecie mi pomóc? Podpowiedzieć, gdzie mogłabym się zwrócić? Nie chcę 3 poronienia... :/
-
Witam,
Pare dni temu miałam zabieg łyżeczkowania. Przyczyną było puste jajo płodowe. Byłam w 9tc. Za 3 tyg mam odebrać wyniki badania hist-pat. Nie wiecie, czy w badaniu może wyjść ewentualna obecność bakterii w nasieniu ?
pozdrawiam
K