badania

(118 wyników)
  • Po Telaprevirze i Boceprevirze trzeci inhibitor proteazy wszedł w III fazę badań klinicznych. Jest nim lek MK435 firmy Tibotec Pharmaceuticals (Irlandia). Wydaje się być równie obiecujący, jak Telaprevir. Rezultaty II fazy badań pacjentów z genotypem 1 wirusa mówią, że spośród tych, którzy dotrwali do 24. tygodnia terapii, 88-97% uzyskało SVR12 (minus 12 tygodni po zakończeniu terapii). W II fazie badań nie stwierdzono istotnych różnic w skutkach ubocznych między grupą pacjentów otrz...
  • CZy aby zrobic badania na obecnosc wirusa tez kladziemy sie do szpitala? Tak bylo podczas leczenia( chodzi oczywiscie o NFZ).Spotkaliscie sie z takim wymogiem?
  • Czy sanepid może nakazac domownikom ( dzieciom) osoby HCV-dodatniej wykonanie badania na obecnośc p/ciał? Czy można odmowić i jakie są konsekwencje? Czy domownicy też są gdzies wpisywani do rejestru?
  • Witam zrobiłem sobie dzisiaj badania dwa miesiące po zakończonej terapii alat 21 aspat 15 bilubiryna 0.43 :)
  • badania(5)

niestety nie mam tej chwili możliwości udania się do poradni chorób zakaźnychi w związku z tym mam pytanie: Jakie badania i w jakim okresie od potencjalnej możliwości zakażenia należy wykonać, aby wykluczyć HCV? Zależymi aby zrobić to jak najszybciej i jak najpewniej. Mam pewne obawy po ekspozycji na potencjalny materiał zakaźny (krew) Wiem, że takich pytań było wiele, ale nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi. Nie ma żadnych badań lub procedury wykluczenia zakażenia? Jak t...
  • jak w temacie....chciałam zapytać po jakim czasie od ewentualnego zarażenia zrobić badania?, po jakim czasie wirus będzie wykrywalny we krwi? Jakis tydzień temu użyłam nożyczek osoby zarazonej HCV, dodam,ze nie mialam żadnych podrażnien, dodam,ze nożyczki też wydawały się byc czyste....ja jednak teraz mam małą paranoję:/....Jak pojde zrobic badanie np. jutro to już wyjdzie mi,ze jestem zarazona lub nie, po upływie tego tygodnia???? Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jesli osoba zarazona...
  • badania(11)

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten temat. mianowicie sytuacja wygląda następująco: Miałem kontakt z krwia- nie wiem czyją...i to jest problem. Kiedy i jaki test powinienem zrobić, aby wykluczyć zakażenie wirusem HCV? najbardziej interesuje mnie czas jaki musi upłynąć, aby wynik był wierygodny w teście na przeciwciała i wykluczył zakażenie...
  • moze to akurat nie ten dzial ale sadze ze specjalisci prometeuszy zanja sie na dolegliwosciach zwiazanych z wątrobą dodam jeszcze ze mam 23 lata mam pytanie jakie jeszcze moge zrobic badania zeby dowiedziec sie co mi moze dolegac , ostatnio dosc slabo sie czujie tz : - mam zawroty glowy ( lekaz przepisal mi tabletki ) zawroty wsumie ustapily ale nie do konca - czuje sie taki jakis zamulony szczegulnie z rana ale to trwa caly dzien jak by mi cos uciskalo glowe albo bym popil wczraj (alko...
  • Mam pytanie, załóżmy, że jestem po przebytej kuracji interferonem rocznej czy półrocznej, jaka jest procedura wykonania badania krwi na obecność ciał wirusa... Podam przykład koleżanka z którą równocześnie zaczynałyśmy terapię chciała wykonać badania odczekawszy przepisowe pół roku na obecność wirusa, zadzwoniła na oddział, który prowadził jej terapię a tam uzyskała infomację, że musi sobie załatwić skierowanie przyjęcia do szpitala, aby oni mogli założyć historię choroby..... c...
  • Gdzie mogę wykonać badania testy na HCV typu C w Warszawie? Czy za nie się płaci? Czy są bezpłatne tak jak testy na HIV?
  • Pod koniec ciąży zrobiłam to badanie i okazało się , że jest dodatnie. Prawie 10 lat temu szczepiłam się przeciw wzwB więc zarazić się mogłam wcześniej (20 lat temu jako dziecko leżałam w szpitalu). Zrobiłam próby wątrobowe - wyniki prawidłowe, cholesterol odrobinkę powyżej normy (czy to ma jakiś związek z wątrobą?), watroba w usg prawidłowa. Byłam u hepatologa, który stwierdził, że na razie, póki karmię dziecko, nic nie robimy prócz kontrolowania transaminaz, a dokładniejsze ba...
  • czy próby wątrobowe trzeba robić nadczo ????? bo właśnie sobie zrobiłem a byłem po śniadaniu i czekam na wynik
  • Piszę w imieniu koleżanki: jej mąż miał niedawno wypadek (poważny uraz kolana), odwieziono go do szpitala, po kilku dniach miał przeprowadzaną operację. Teraz przechodzi rehabilitację. Chciałabym dowiedzieć się powinni obawiać się hcv i hiv - jak duże jest ryzyko zarażenia się w szpitalu (znam przypadek zakażenia hcv w szpitalu, co prawda kilka lat temu, nie wiem jak to wygląda teraz)? Kiedy najwcześniej (od operacji) mąż koleżanki może zrobić badania - znajomi starali się o dzi...
  • Witam, udało mi się przełożyć biopsje z sierpnia na pierwszą środę lipca :) lekarz kazał mi wykonać badania: usg brzuch, rentgen płuc oraz coś jeszcze o którym zapomniałem a odczytać sie z niego nie sposób. Wybieram sie jutro prywatnie gdzieś zrobić te badania bo inaczej nie zdążę. Dlatego też chciałem sie was spytać jakie to może być to trzecie badanie a może mi sie przesłyszało? Jakie badania potrzebne są na biopsje? jeżeli w gabinecie powiem USG wątroby i rtg płuc poproszę to czy to ...
  • W swietle ostatnich postów dotyczących m.in. utrzymujących się w normie enzymów wątrobowych po zakończeniu leczenia minusem, następnie po upływie pół roku nadal minus, natomiast badanie po roku od zakończenia leczenia - enyzmy w normie, a pojawił sie plus. Otóż w tym momencie mam poważne wątpliwości odnośnie mojej kuracji, t.j. na koniec leczenia i pół roku po jego zakończeniu minus; po roku lekarz tylko na podstawie morfologii i enzymów wątrobowych stwierdził, że jestem wyleczona, ale n...
  • Miło mi poinformować że od stycznia 2011 roku rusza drugi Fibroscan (firmy Echosens) w Polsce - we Wrocławiu. Dla przypomnienia jest to metoda nieinwazyjnego badania stopnia włóknienia wątroby - tzw. elastografia. Badania będzie można wykonać w specjalistycznym centrum medycznym Intermedis. Urządzenie jest najnowszej generacji i wyposażone w dwie głowice - M (dla osób o przeciętnej budowie ciała) oraz XL (dla osób otyłych). Pozdrawiam
  • witam, jestem honorowym dawca krwi i ostatnio namowilam meza zeby tez oddal krew. No i dostal list ze najprawdopodobniej jest zakazony HCV ("very likely infected"). Napisali ze dwa testy sa robione standartowo: antiHCV oraz HCV Nucleic Acid test. Oba wyszy pozytywne. Teraz tak: ja nie mam wirusa (chyba robia testy za kazdym oddaniem krwi i nigdy nie bylo problemow), jestesmy razem 7 lat. Maz mowi ze w latach 80tych kiedy byl dzieckiem dostal produkty krwiopochodne wiec moze zakazenie nastapi...
  • Gdzie prowadzone jest takie leczenie? Jak można się na nie załapać?
  • Po ostatniej wnikliwej analizie wielu artykułów związanych z tematyką chorób zakaźnych, zaczęło nurtować nie pytanie.Jak wiele osób chorych na HCV, przeprowadziło badania w kierunku HIV,HBs? Jeżeli "poczęstowano" wielu z nas, często w sposób tak niefortunny nazwijmy to, wirusem typu C, to jaka pewność, że w owym podarku nie znalazł się "pakiet dodatkowy" z w/w wirusami. Lektura najnowszych badań dotyczących żywotności np.wirusa HIV, wprawiła mnie w osłupienie i otworzyła szeroko oczy...
  • Dzisiaj dowiedziałam sie, ze aby zrobic badania na obecnosc wirusa ( 6 m od zakonczenia leczenia) musze zostac w szpitalu na min. 3 dni. Strasznie mi to nie pasuje. Powiedzialam,ze zrobie sobie badania prywtanie i dzieuje za ich uslugi. W odpowiedzi uslyszalam,ze skoro zdecydowalam sie na leczenie w tym szpitalu i podpisalam zgode na objecie programem leczenia (leczenie standardowe, nie jekies eksperymentalne) to musze u nich wykonac badania. Co za idiotyzm?? Czy spotkaliscie sie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się