Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      badania

badania

(336 wyników)
    • Ide w srode do lekarza. Corka od wrzesnia wziela 4 antybiotyki, miala ze 3 razy zapalenie ucha i choruje w zasadzie non stop. MIalam isc z nia w srode na szczepienie na pneumokoki, ale poniewaz znow ma katar (goraczki na razie nie ) to nie bede ryzykowac. Skorzystam jednak z wizyty i poprosze o skierowania na badania. O co poprosic, bo jestem zielona w temacie? - morfologia z wymazem (tak to sie nazywa)? - wymaz z gardla i nosa? Czy wasze dzieci, ktore czesto choruja sa pod opieka poradn...
    • Zrobiłam synowi badania krwi, morfologia, OB, rozmaz Schillinga. Powodem była chęć kontroli oraz fakt, że 2 dni temu miał nieco podwyższoną temperaturę ciała (37,5) i od kilku dni jest marudny, osowiały, nieswój. Wyniki są ok, poza kilkoma parametrami: - płytki 203 (norma 210-450) - limfocyty - 81% (norma 25-50) - granulocyty segmentowane - 11% (norma 25-60) Wyniki bardzo mnie zmartwiły. Nie wiem, czy powinnam udać się z dzieckiem do pediatry, hematologa? Niezbyt ufam swojemu pediatrze,...
    • j.w. z góry dziękuje :)
    • Moja córka ma 2,3 jeszcze nigdy nie miała robionych żadnych badań ogólnych ani krwi ani moczu, kału itp, ale tez jeszcze nigdy poza katerem nie chorowała, nie ma żadnych alergii, w życiu nie miała żadnej krostki ani nawet odparzeń, nigdy temperatury, kaszlu, wymiotów, ani biegunki, chodzimy jedynie na szczepienia i bilanse, lekarz jeszcze nigdy nie dał mi skierowania na takie badania, może powinna poprosić, aczkolwiek nic mnie nie niepokoi, córka jest zdrowa jak ryba, ale może warto ją przeba...
    • Witajcie, u mojej córki przy okazji leczenia szpitalnego wykryto anemię. Dostała żelazo i po 2 tyg od podania żelaza miała mieć zrobioną morfologię z retikulocytami (zapis w karcie wypisowej). Poszłam więc do rodzinnego po skierowanie i lekarka wielce oburzona odmówiła mi tego skierowania na podstawie karty informacyjnej ze szpitala. Specjalnie więc pofatygowałam się po raz kolejny z wynikami badań. Stwierdziła, że ona w całej swojej karierze nigdy swoim pacjentom po tak krótkim czasie podawa...
    • Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami jakie objawy miały wasze dzieci, że wykonaliście badania i jakie? Proszę o szczegóły.
    • Moja 5-latka od 2 miesięcy się drapie w okolicach intymnych, stosowałam 1 miesiąc maść Clotrimazolum (bez recepty) ale niezbyt pomogło. Chcę iść więc do pediatry ale już z wynikami badań - jakie mam zrobić badania? Mocz, kał zwykły czy na pasożyty czy też jedno i drugie? Z pasożytów ma lamblie i jest w trakcie leczenia już 3 kuracja lekami. Może ma jakąś grzybicę? Jakie wyniki mam przedstawić lekarzowi, żeby coś przepisał na to swędzenie?
    • Witam, u mojego 16 miesięcznego synka prawdopodobnie ujawniła się alergia Tak powiedział leakrz i narazie kazał odstawic wszystko co slodkie (chociaż dziecko tego nie dostaje) Najbardziej chodziło mu o to co zawiera czekolade, jak rowniez paczki, drozdzowki, budynie Kakao dostawał Ale ja nie widzę poprawy Dzieciak ma wysypkę na nóżkach jak kasza manna Skóra w okolicach łokci jest szorstka i ma też na nóżkach małe szorstkie plamy podobne do liszaja Do tego raz zaparcia (robi kuleczki), a raz z...
    • Jakie badania przeprowadza sie małym dzieciom (3 lata) na rozpoznanie refluksu?
    • Witajcie, Mój syn ma 5 lat skończył je w listopadzie 2009, chodzi do przedszkola, dobrze sie rozwija, lubi przedszkole, zabawę, dzieci. Mieli ostanio badania psychologiczne w konktekscie pójscia do szkoły w wieku 6 lat. Wczoraj na zebraniu otrzymałam wyniki i okazało się że mój syn ma "poziom inteligencji nieco niższy od przeciętnego", zdębiałam bo rozwija sie dobrze, nie jest jakimś prymusem tylko noramalnym dzieckiem, uczy się chętni pisac i czytać, uwielbia tańczyć, ma świet...
    • Nie wiem jak to będzie bo mamy za tydzien takie właśnie badanie, synek jakieś dwa tygodnie temu tak się zaniósł placzem że się zapowietrzył i stracił przytomność, przeżyłam dramat bo nie wiedziałam co w takiej chwili się robi. Przebadali go lekarze w szpitalu powiedzieli że wszysko ok.ale jakby się to powtużyło to wtedy iść do lekarza, ale ja poszłam od razu do neurologa, lekarka stwierdziła że to mogą być napady afektywnego bezdechu ale trzeba zrobić takie badanie, no i jakoś s...
    • Córka 18 mies, apetyt ma różny, często przez cały dzień ledwo co skubnie. Ale wagowo jest w miarę ok, trzyma sie centyla. Chciałabym sie jednak upewnic, ze organizm sobie radzi - chcialam zrobic morfologie, poziom zelaza, poziom wit D (zeby sprawdzic czy trzeba suplementowac). Cos jeszcze warto?
    • gllownei dotyczace komputera i krzystania z niego - mowa o grach. badano okolo 1000 dzieciakow przez 4 lata. Glownie ich stosunek do gier. Zaczego od 5 latkow. Po 4 latach wiekszosc dzieci, ktore graly in 1 godzine dziennie na komputerze nie przejawiala zainteresowania jakimkolwiek wysilkiem, aby osiagnac sukces. Czyli np dziewczynkii zapisywano na taniec, bo chcialy, ale po 2-3 lekcjach rezygnowaly bo np nie byly od razu dobre. chlopcow przekonywano do sportu. Dokladnie to samo, brak naty...
    • Witam Pytam gdyż pediatrzy do których się zwracam z problemami mojego dziecka jakby bagatelizują objawy chorobowe i ja sama muszę im podpodiawać jakie badania należałoby zrobic!!!!! Córka tydzień czasu wymiotowała, w nocy zgrzyta zębami i kaszle z odgłosami flegmy w tle i tylko w nocy, wierci się niemożliwie podczas snu, raz jest rozdrażniona a raz osowiała nie do poznania, jedynie apetyt ma w porządku...Osłuchiwana była przez wielu pediatrów i diagnoza, ze zdrowa i że to był wi...
    • Dziewczyny, idę w czwartek z synem (13m) do okulisty na badanie wzroku i miałam mu zakraplać od dzisiaj oczka atropiną 0,5% 2x dziennie ale zapomniałam ją kupić i mogę zacząć zakraplać dopiero od jutra. Miało być 4,5 dnia zakraplania, a wyjdzie 3,5 i nie wiem czy to wystarczy. Może któraś z was wie, bo jak to za mało, to go w ogóle nie będę męczyć i przełożę wizytę choć mi się to nie uśmiecha bo do okulisty są bardzo długie terminy. Co robić?
    • jakie powinnam zrobić badania ogólne dziecku 2,5 roku? Jakoś nigdy do tej pory nie miała badań z krwi,moczu i kału a do lekarza chodziliśmy tylko na szczepienia. Może ktoś robił dziecku taki ,,przegląd''tak tylko dla sprawdzenia czy wszystko ok i podpowie mi w jakim kierunku robione są te badania. Chciałabym zrobić je prywatnie,więc wdzięczna byłabym za informację ile mniej więcej kosztują takie badania i czy trzeba na nie mieć skierowanie.
    • Witajcie,potrzebuję pobrać Młodemu kał do badania na robale. Generalnie wszystko już wiem,czyli jak,do czego itd. Tyle,że napotkałam problem przy części "praktycznej" :) Jak pobieracie te próbki ? Sadzacie dziecko na nocnik ? Podkładanie jakieś worki foliowe na sedes ? NApiszcie,bo mam na serio problem. Mlody na nocnik za duży, zresztą jak namawiałam,to nie chciał, a na folię też nie chciał robić :( Help
    • Chodzi mi konkretnie o badania krwi i moczu. Czy chodzicie z dziecmi prywatnie,tak od siebie? Czy chodzicie tylko wówczas kiedy skierowanie na badania napisze wam pediatra? Pytam bo wiem,ze pediatrzy bardzo rzadko skierowują dzieci na badania krwi,własciwie robia to tylko wtedy kiedy są czymś zaniepokojeni,lub kiedy rodzice nalegają bo sami są czymś martwią. No i jak często powinno się robic takie badania. Wiem,ze moze jestem przewrażliwiona,ale jest tyle chorób wokół nas,tyle chorych...
    • Mała ma dwa lata, na ogół nie woła siusiu, ewentualnie jak ma spać wtedy chce jej się wszystkiego;) Mam pobrać mocz na posiew i jak mam to zrobić? Do pojemnika nie nasika, woreczek na mocz który kupiłam jest za mały... Wstawianie do wanny i polowanie na siusiu nie działa i już nie mama pomysłów:( Ma to być pierwszy poranny mocz a ten zazwyczaj idzie w pieluchę. Macie jakieś doświadczenia? Pomóżcie proszę.
    • tylko poranny ? Pytam, bo jest mały problem techniczny; młody nosi pieluchę, a rano przed wyjściem do żłobka mało czasu by upilnować i ''złapać" do pojemniczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się