badania

(1556 wyników)
  • Witam! Moje dziecko poszło od września do przedszkola.Oczywiście zaczęła chorować, praktycznie jest wiecznie przeziębiona. Ma katar i nocny duszący kaszel. Chciałabym jej zrobić badania na pasożyty tylko nie wiem jakie. Jeżeli możecie mi doradzić to byłabym wdzięczna. Dodam, ze córka ma problem z zaparciami i robi kupkę co 4-5 dni. Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawiam.
  • Proszę pomóżcie mi jakoś usystematyzować wiedzę i zdecydować co dalej robić. Spędzam kolejne dni na tym forum i ogólnie grzebiąc w necie, ale mój mętlik tylko się powiększa. Spróbuję opisać problem zwięźle i logicznie. 1. Córeczka ma 2,5 roku, karmiona wyłącznie piersią do 6. miesiąca, potem stopniowe rozszerzanie diety, gluten wprowadzany przez 2 miesiące, skończone karmienie piersią po 10. miesiącach. 2. Od około 6. miesiąca pogorszenie stanu skóry dziecka - suche placki na nóżkach i rą...
  • Mam pytanie gdzie jeszcze nie dostałam nigdzie odpowiedzi -czy za badanie na lamblie płacę 35 zł za 3 próbki czy 105 zł? czy jeśli robię badanie na lamblie to za darmo powiedzą mi jakie jeszcze ma robale moje dziecko np. czy jes candidia czy muszę dokonać następnej opłaty?
  • Witam. Pediarta mówiła żebym zrobiła dziecku przy okazji jakieś badania na alergię z krwi. Wspomniała coś o jakimś panelu pediatrycznym. Będę robiła badania po szkarlatynie dziecku i pomyślałam że zrobię również te badania na alergię ale nie wiem dokładnie jak się nazywają i ile mogą kosztować. Może ktoś podpowie?
  • w czwartek byliśmy z dziećmi u alergologa-pulmonolog, diagnoza dla córki astma oskrzelowa. Nie wiem czy nie nazbyt szybka diagnoza. Czytam o objawach i tak zgadzają się w większości, jednak czytam też ze bardzo trudna do zdiagnozowania. Jakie badania można zrobić żeby potwierdzić lub wykluczyć astmę oskrzelową? czytałam, że jakieś z krwi ale jakie? Młoda(4 lata) ma refluks, częste nawracające zapalenia oskrzeli, napadowy kaszel, świszczący oddech, obrzęknięte śluzówki - wiosną masakra,...
  • Kiedy dzwoniłam zarejsterować 5miesięczne dziecko, to powiedziano mi że na I wizytę mamy się zgłosić z morfologią z rozmazem i 3x kał na pasożyty. Dzisiaj pediatra powiedziała, że absolutnie nie u tak małego dziecka. Że tylko ogląda lekarz i robi wywiad. TO jak jest???
  • jakie badania warto zrobic w przypadku alergii? pasozyty - to wiem rozmaz reczny - wiem ogolne z krwi i tak sie zrobia przy ew. rozmazie czy cos jeszcze? chcialabym juz miec komplet badan przed nastepnym spotkaniem
  • Witam, w przyszłym tygodniu jesteśmy umówieni na badania aparatem Mora, proszę napiszcie na co powinnam zwrócić uwagę, jakie badania zrobić jakie pytania zadawać. Jestem zielona w tym temacie a nie chcę robić niepotrzebnych badań. Pozdrawiam
  • Jadę z synkiem (9 m-cy) do alergologa do Warszawy i się zastanawiam czy zrobić jakieś badania przed wizytą. Chodzi mi o to, że syn jak miał 4 m-ce to miał robione testy z krwi na poszczególne alergeny (nie miał IgE całkowitego, czemu nie wiem), wyniki na granicy. Potem jak miał 7 m-cy robiliśmy alergodip pokarmowy na 20 alergenów i nic nie wykazał (wynik jak u zdrowego dziecka). Dziecko jednak ma zmiany skórne na twarzy, jest na diecie bezmlecznej, reaguje alergicznie na wiele p...
  • mam problemy z krtania, czeste obrzeki blony sluzowej i chrype. od wielu miesiecy objawy ulegly znacznemu zaostrzeniu, co sprawia mi problemy nie tylko w zyciu codziennym, ale glownie w pracy. szukam porady u laryngologow, ale uzyskalam tylko dorazna pomoc. jeden z nich zasugerowal, ze moze to miec podloze alergiczne, szczegolnie ze zmagam się z tym od lat. niestety, pani doktor zlecila mi wykonanie testow na pylki i poziomu IgE. okazalo sie, ze na pylki nie jestem uczulona, a I...
  • jakie wykonac badania na pasozyty i na jakie pasozyty? Chce zrobic "pakiet podstawowy" badan synkowi, tylko nie wiem o co pytac. Przegladalam forum i niewiele znalazlam. Kiedys byl tu zamieszczony taki wykaz, ale to bylo bardzo dawno. Kolezanka cos mi np. wspominala, ze na lambie robi sie jakis test enzymatyczny
  • Gdzie w Poznaniu można zrobić badania na pasożyty?? I jakie?? w jakims watku czytałam że mozna zrobic takie badania z krwi?! czy jest to możliwe tez w Poznaniu?? bo z kału to pewnie w sanepidzie powinni robić co??
  • moj synek 3,5r ma ciagle katar, potem kaszel, glownie suchy w nocy az czasami do wymiotow, w tym roku walczymy od stycznia, najpierw antybiotyk, potem cos na wirusy, teraz na alergie, i nic nie pomaga, katar jest , kaszel coraz wiekszy, w plucach osluchowo ok. Czytajac wasze posty o pasozytach postanowilam isc jutro do lekarza i poprosic o skierowanie na badania w kierunku pasozytow, ale znajac nasza sluzbe zdrowia, moze sie zdarzyc, ze pani doktor powie, ze to nie potrzebne ba...
  • Witam, ostatnio robiłam badania kału u mojej córeczki, z badań wyszło że nie wykryto pasożytów przewodu pokarmowego i że wyhodowano Candida sp. co to znaczy? Czy powinnam powtórzyć badania a może zrobić jeszcze inne? Co się kryje pod słowem pasożyty (robaki, glista ?) Nie bardzo się orientuję w tym wszystkim i jestem już lekko zakręcona. Córeczka w zeszłym roku przedszkolnym często chorowała, ma suchą skórę , sińce pod oczami, często łapie katar, od czasu do czasu boli ją brzuch, kupki ro...
  • Witam!Czy któraś z Was robiła swojemu dziecku badania w kierunku alergii z krwi?Jeśli tak to gdzie się to wykonuje i czy to jest refundowane?
  • Dziewczyny ktore macie juz pierwsza wizyte za soba napiszcie- jestem umowiona na 5 marca na Dzialdowska z 17 miesiecznym synkiem- przewlekle biegunki, niestrawiony pokarm w kupkach. Z jakimi badaniami sie udac aby na pierwszej wizycie dowiedziec sie czegos od lekarza na podstawie badan? Zrobie badania u Kamirskeij na pasozyty, lamblie, grzyby. Ale moze zrobic cos jeszcze?? dzieki za odpowiedz.
  • Mój synek ma prawie 8 miesięcy i jest obecnie tylko na nutramigenie, bo ciągle nie mogę pozbyć się objawów alergii- jak twierdzi lekarz. Jednak ja uważam, że to musi być coś innego, bo za długo już to wszystko trwa. Czy to mogą być jakieś pasożyty i jak przekonać lekarza do tego stanowiska? Objawy to czerwone i suche plamy na skórze całego ciała, okropny świąd, ciągłe drapanie twarzy i oczu ( tak mocno, że aż są spuchnięte)!!!! Czy to może być alergia (np. na kurz) bo jak na jedzenie to już t...
  • Jeszcze raz piszę, bo mój wątek znikł .... U mojej małej (trzy latka) Pani doktor podejrzewa alergię. Od dłuższego czasu ( ok. 7 m-cy ) otrzymuje cleratine i lek wziewny flixotide. Objawy najczęstrze to kaszel, który pojawia się w nocy, w dzień (szczegolnie po wysiłku). Poza tym nie wystepują zmiany skórne. Latem , gdzy kwitły trway, drzewa dostawała takich ataków na dworze , że musiałyuśmy wracac do domu .... Prośba kierowana do Pani doktor o jakies badania - kończy się niczym :...
  • Nie pomyslałam i zrobiłam synkowi badania na lamblie i inne robaki 10 dni po zakonczeniu antybiotyku (3 próbki co 3 dni). Czy moze to mieć wpływ na wynik jesli chodzi o lamblie? Bo robaki, to chyba nie ma znaczenia? Ile powinnam odczekać? Moj synek na stałe przyjuje też probiotyk, czy może to fałszować wyniki? Proszę doświadczone mamy o odpowiedz.
  • witam juz 2 miesiace temu robilam corce badanie krwi w kierunku pryszczykow dlugo utrzymujacych sie na buzce. z badan wyszlo ze beta lactoglobulina podwyzszona jest 5 krotnie plus niskie IgA. A wiec tak: nasze leczenie polega na przesciu na bebilon pepti, przy zaostrzonych pryszczykach zyrtek, krem robiony na buzie i natluszczamy cialko ktore jest ladne. tylko te pryszczyki sa na buzce. no i odsawilismy nabial. chcialabym zapytac jak wyglada u was leczenie skazy i co dajeci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się