badania

(226 wyników)
  • Pytanie trochę z innej beczki, ale może mogę liczyć na waszą pomoc. Mam zrobić badania hormonalne, lekarz zlecił mi poszczególne hormony płciowe w określone dni ale nie dopytałam o jedną kwestię - czy mogę zrobić teraz (jestem w drugiej połowie cyklu) część (prolaktynę, progesteron) a pozostałe zlecone (LH, estradiol, FSH) - na początku ale już następnego cyklu? Czy wszystkie badane hormony muszę być w obrębie jednego cyklu? Trochę mi zależy na czasie, poprostu... I jeszcze jedno pytanko...
  • Witam!Mam pytanie,w którym dc wykonać poziom prolaktyny,estradiolu i progesteronu?Czytałam gdzieś na forum,że te dwa pierwsze robi sie w pierwszych dniach cyklu,a progesteron w 6-8 dniu wyzszych temperatur,ale ostatnio wyczytałam na forum,ze wszystkie w 6-8 dniu wyzszych tempek.Podejrzewam niedomogę(mam od kilku lat plamienia przed @ i nie moge zaciążyć),czy te badania może zlecic mi gin czy musze je zrobic je na własna reke odpłatnie?Dodam,że gin stwierdzil,że mam nie domoge (p...
  • Odebrałam wyniki badań hormonalnych i obok podane są normy, ale jest jeszcze rozróżnienie na poszczególne fazy. I tak przy badaniu FSH, LH i Estradiol są podane normy dla: 1.fazy folikularnej 2.fazy owilacyjnej 3. fazy lutealnej 4. po menopauzie Badanie robiłam w 11 dniu cyklu, więc z normami, której fazy powinnam porównywać wyniki? Dodam jeszcze, że nie jestem po menopauzie :-) Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
  • Jak już napisałam w wątku o planowaniu płci dziecka, po kilku miesiącach starań o drugie dziecko, postanowiłam zrobić monitoring cyklu, którego wyniki pokazały ze mam cykle bezowulacyjne co potwierdził ginekolog na zeszłotygodniowej wizycie. Dostałam zlecenie na badania hormonalne FSH i prolaktynę, wyniki są następujące : - FSH 4.60 mlU/ml - prolaktyna 5.16 ng/ml Niestety nie mam nic więcej wpisane tzn tam gdzie jest norma jest puste miejsce. Co te wyniki oznaczają? Wizytę mam w pr...
  • Prosze Was o pomoc.Wiecie moze w jakich dniach cyklu robic badania hormonalne?Staramy sie od roku i jak narazie pudlo:( .Wybierem sie na urlop do domu i chce zrobic sobie badania.A podobno badania hormonalne wykonuje sie w okreslonych dniach cyklu.
  • Mam pytanko, jakie badania można zrobic (hormonalne) jeśli wydaje się mi, że cos jest nie tak. Juz kilka miesięcy próbujemy,,, chcę sprawdzić, co może być przyczyna, będę spokojniesjsza, jak wyniki będą dobre. Któras z Was robiła takie badania, żeby sprawdzić, czy wszystko jest z hormonami ok? I jeszcze jedno pyt, czy te badania można zrobić na NFZ? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
  • Witam. Obserwowałam się dopiero 1 cykl i nie bardzo jeszcze wiem jak to wyliczyC. Dzień przed przewidywanym @ wystapiło u mnie plamienie /lekkie krwawiwnie ( sama właśnie nie wiem) choć wczesniej nigdy nie wystepowało. Dzień później czyli w faktycznie przewidywanym terminie doszły objawy te co zwykle czyli silny ból brzucha. I teraz mam pytanie. Z racji,ze mam tesciową laborantkę i nie potrzebuje rzadnych skierowań postanowiłam zrobić sobie badania hormonalne. Tesciowa powiedzia...
  • Witam, mam 30 lat i od ponad roku staram się o dziecko. Moje cykle są nieregularne od 23 do 47 dni, chociaż najczęściej w okolicach 29-36 (przez ostatnie 12 miesięcy). Zrobiłam badania hormonalne w 3 dniu cyklu: Estradiol 44,21 pg/ml (12,5-165) FSH 5,3 mlU/ml (2,5-10,2) LH 4,6 mlU/ml (1,9-12,50) PRL 195,87 mlU/ml (83-622) Testosteron 96,43 ng/dl (14-76) w nawiasie podałam normy dla f.folikularnej. poza testosteronem wszystko wydaje się być ...
  • Od dłuższego czasu staramy się o dzidzię i nic - czas się przebadać. Stąd moje pytanie: otóż gin prawdopodobnie przy pierwszej wizycie skieruje mnie na badania hormonów (dobrze dedukuję?)- za wizytę trzeba zapłacić, wyniki będą pewnie po paru dniach i znów wizyta u gin z wynikami, a więc kolejny koszt :( Moje pytanko brzmi czy mogę sama zrobić badania w laboratorium i dopiero udać się z nimi do gina? Niestety nie wiem na jakie hormony itp. należy wykonać takie badanie i czy jest...
  • w 23 dniu cyklu zrobilam badania na hormony: ponizej wyniki hTSH 1,1036 ulU/ml norma 0,47 do 4,67 Estradiol 273 pg/ml norma 11 do 44 Progesteron 0,3 ng/ml norma poniżej 0,2 Prolaktyna 19,01 ng/ml norma 3,46 do 19,4 moja lekarka podejrzewala niedomoge lutealna, ale chyba nie -w sumie nei jestem pewna wg norm powyzej - mam 2 wyniki poprawne i 2 nie za bardzo poradzcie prosze, czy wsszystko ok, czy moze powinnam sie martwic.. wizyta u gina dopiero za 2 tyg.. a ja w niewiedzy
  • Mam do Was serdeczną prośbę, jako że pewnie niektóre z Was są bardziej doświadczone, chciałam zapytac jakie badania powinnam zrobić po (na razie) 3 nieudanym cyklu starań o dziecko. Wiem, że trzeci cykl to jeszcze nie tragedia, ale w związku z tym, że oboje z mężem mamy po trzydziestce uważam, że nie ma na co czekać. Niestety, jest mi już dobrze znane rozczarowanie wraz z nadchodzącym okresem, wielkie nadzieje wraz z kolejnym cyklem itd itp. Nie wyobrażam sobie, żebym mogła tak pr...
  • przez 7 cykli staraliśmy się o dziecko - bezskutecznie. W tym czasie miałam robione różne badania (cmv, tokso itp- po poronieniu, hormony po kuracji castagnusem - wszystkie wyszły ok). Jedyne co wyszło źle to cytologia -stan zapalny. Moja gin. raczej ignoruje ten stan zapalny - zastanawiam się nad pójściem do innego lek. który coś z tym będzie chciał zrobić. Od 3 cykli brałam luteinę na f. lutealną - długość mam ok (14-15), skok temp. zawsze ale plamienia są nadal. Luteina się skończyła...
  • od prawie roku staram sie o dziecko,i za każdym razem sie nie udaje,robiłam sobie badanie prolaktyny-wynik był 26,ale ja nie mam pewności czy to dobry wynik.może ktoś mi poradzi jakie powinno sie wykonać badania starając sie o ciążę,czasem dopadają mnie wątpliwości czy wogóle mogę mieć dzieci,a bardzo tego pragnę,niestety mam już prawie 30 lat. bardzo proszę o poradę.
  • badania(4)

czesc dziewczyny. czy mozecie mi cos poradzic. staramy sie z mezem juz 5 miesiecy i nic!!czy to za krotko zeby panikowac? jak myslicie czy mozemy zrobic badania czy za wczesnie? naprawde juz nie mam sily czekac.
  • Jesli okaże się, że nie jajeczkuję mam zrobić badania (jeśli dobrze przeczytałam, aaaaaaaaach...to lekarskie pismo...:))PRL/MTC(czy HTC?).Wiecie co to za badania i czy robi się je w konkretnym dniu cyklu? Coś mi tu jeszcze ginka napisała 5-7, ale nie wiem, dni? Pozdarwiam i z góry dziękuję!
  • Mam 29 lat i planuję zajść w ciążę w połowie tego roku, dlatego chciałabym się dowiedzieć, jak przygotować organizm do tej roli (jakie badania powinnam wykonać, jakie witaminy zacząć przyjmować, jaką dietę, itp.).Mój lekarz zalecił mi tylko toksoplazmozę, mononukleozę i folik (1 miesiąc przed). Obawiam się, że to nie wszystko.Bardzo proszę o Wasze opinie.
  • Pewnie zaraz wytniecie, ale tak sobie pomyślałem, że się podzielę tą wiadomością. Nowa, w pełni naturalna metoda badania płodności kobiety może być uzupełnieniem dotychczasowo stosowanych metod. Trudno mi ocenić jej skuteczność, bo musiałbym przeprowadzić badania na dużej próbce kobiet, a to byłoby...hmm.... nieco trudne (zaraz się okaże dlaczego). Metoda ta, jak każda zresztą, ma swoje wady i zalety. Wymaga ona aktywnego uczestnictwa 2 osób, gdyż wykonać ją można tylko i wyłącznie z pomocą ...
  • Zauważyłam, że mam krótką fazę lutealną i trochę mnie to niepokoi - staram się o dziecko od 3 cykli. Mam charakterystyczne objawy dodatkowe - plamienia na kilka dni przed @, @ kończąca się plamieniami, mało i kiepski śluz w okolicach owulacji. Myślę nad zbadaniem hormonów przed wizytą i gina, ale nie wiem, jakie zbadać i w którym dniu cyklu. Wiem, że progesteron (który dzień f.l.?) ale może coś jeszcze? Z góry dziękuję bardziej doświadczonym za pomoc. A może 11 dni f.l. to jeszcze nie tak ź...
  • Czy ten wynik jest tak straszny jak mi się wydaje? Objętość: 1,5 ml Upłynnienie: dobre po 30 min Lepkość: średnia pH: 7,9 Liczba plemników: 97 mln/ml Ruch A: 5% Ruch B: 30% Ruch C: 35% Ruch D: 30% Morfologia: liczba prawidłowych plemników 30% Aglutynacja (+) Erytrocyty - Leukocyty: 0,5 mln
  • od jutra lub pojutrze zaczynam na dobre badać szyjkę probowalam jeszcze w poprzednim cyklu na kilka dni przed @ po pierwszych probach mam kilka pytan na jakiej glebokosci znajduje sie szyjka kiedy jest nisko - tzn w dniach nieplodnosci przed owulacyjnej? na glebokosci polowy palca wskazującego czy całej dlugosci? co znajduje sie w około szyjki? jakie kosci i gdzie? - bo wyczuwałam twarde miejsca i nie wiem czy to szyjka była tak twarda czy to kości - jakie my tam mamy kosci? spojenie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się