-
hej
myślimy o kolejnym dziecku i gdy powiedziałam mojej lekarz o takiej możliwości zleciła badania :
morfologia
TSH
WR
toxo igg igm
cmv igg igm
PRL
też to wszystko robiłyście ?? nie mówiąc o kosztach 300 zł jak nic
wiem ,że dobro dziecka najważniejsze, ale aż tyle
przed pierwszą ciążą nic nie miałam zlecone , staraliśmy się 11 cykli zanim się udało ale dzięki bogu było ok
-
Witajcie ;)
Jestem tutaj nowa ;) Staramy się o dzidziusia. 3 razy się nie udało. Teraz czekam na @ i znowu zaczniemy atakować ;)
Wiem, że 3 cykle starań to jeszcze nic, ale chyba muszę zacząć już pomału działać i chyba szukać lepszego specjalisty niż "zwykły" ginekolog.Od czego powinnam zacząć? Od jakich badań?
Czy radzicie aby zacząć robić badania na własną rękę czy też najpierw dostać się do specjalisty a dopiero potem on zleca badania?
Proszę również, jeżeli macie jakiegoś dobrego leka...
-
Dziewczyny, wiem że 4 cykle starań to niedużo, ale doradźcie mi - jakie można zrobić badania przed wizytą u gina? Płacę za każdą wizytę więc byłoby ekonomiczniej wykonać pewne badania które i tak pewnie by mi zleciła i po prostu przyjśc z wynikami :-)
Staramy się już 4 cykle, każdy z "trafioną" owulacją po monitorowaniu testami owulacyjnymi + tempką, leżeniu nogami w górę, z dużą dozą miłości :-) ale niestety znów zostałam nawiedzona przez wredną zołze @.
Ginka podobno fajna. Doradźcie m...
-
Witam,
Dziewczyny, pomóżcie zinterpretować mi wyniki badań.
Kontrolowałam TSH, estradiol, progesteron, prolaktynę oraz testosteron.
Niegdyś podwyższony ponad dwukrotnie testosteron nagle się unormował (nie leczyłam się hormonalnie). Prolaktyna w normie. TSH lekko podwyższone (ku mojemu zdziwieniu, dotychczas zawsze w normie).
No i estradiol oraz progesteron.
Dla estradiolu normy podane w fazie:
- folikularnej
- owulacyjnej
- lutealnej
- po menopauzie
- ciąża
Mój wynik E2 ...
-
Jestem w pierwszej ciąży więc nie mam w tym temacie doświadczenia, ale trochę dziwi mnie fakt, że moja lekarka od początku ciąży ani razu nie zmierzyła mi ciśnienia i ani razu nie zrobiła mi badania ginekologicznego (na USG chodzę do innego lekarza), a jestem w 22 tygodniu ciąży. Moje wizyty u niej ograniczają się do wypisania skierowań i tyle. Czy to jest normalne? Kilka tygodni temu potrzebowałam pilnej konsultacji ginekologicznej, bo miałam podejrzane bóle brzucha i poszłam do innego lekar...
-
Witam!Mam pytanie odnosnie badań.do gina chodze prywatnie,na pierwszej wizycie potwierdzil ciaze(USG),ale nie zlacił badan.Za kilka dni ide na kolejna i pewnie skierowanie na badania dostanę.Wolałabym uniknac robienia ich prywatnie bo szkoda mi kasy,a poza tym co m-c place składki wiec niech chociaz raz na kiedys cos z tego mam.Zastanawiam sie czy lekarz rodzinny moze wystawic mi takie skierowanie czy nie będa sie czepiac,że w ciazy to od gina itd.Dodam,że jestem zadeklarowana w prywatnej prz...
-
Witajcie.
Kilka dni temu w 5dc zrobiłam nadania TSH, FT3 i FT4, oto one:
TSH – 2,6597 IU/ml (norma 0,3500 – 4,9400)
FT3 – 3,46 pg/ml (norma 1,71 – 3,71)
FT4 – 1,23 ng/dl (norma 0,70 – 1,48 ).
Czy jeśli mieszczą się w normach (mimo, że w górnej granicy) to oznacza, że jest ok, biorąc pod uwagę, że staram się o dziecko?
W kilku miejscach wyczytałam, że przy staraniach TSH nie powinno być wyższe niż 1,5 - wiecie coś na ten temat? Znalazłam też opinie, ...
-
Witajcie. Mam pytanie. Chodzę do ginekologa do siebie do przychodni. Dostałam
od niego skierowanie na badanie w kierunku toxoplazmozy (IgM,IgG). Na następny
dzień rankiem popędziłam na porbanie krwi do tejże przychodni. Niestety
powiedziano mi, że badanie to jest pełnopłatne wogóle. Czyli nieważne czy
robię je w tej placówce czy w innej. Więc zapłaciłam. Ale coś mi tu nie
pasuje. Dodam jeszcze, że badanie to kiedyś robiłam prywatnie, ale nie miałam
skierowania od państwowego lekarza. Po...
-
Witam .Kończę 4 -msc. Ponieważ zmieniałam lekarza trochę przeciągnęło się
robienie badań, ale chciałam Was zapytać jakie badania zlecił Wam lekarz. Ja
chodzę prywatnie więc prywatnie muszę zrobić badania koszt 500 zł.Oczywiście
zrobię ale napiszcie proszę o jakie badanie Was poproszono.
Do zrobienia
grupa krwi
glukoza
toksoplazmoza Igm i IgG
CMV IgM IgG
TSH FT3 FT4
OWA, HBS HCV HIV
MOCZ, MORFOL
CYTOLOGIA I BIOCENOZA POCHWY
-
Dziewczyny zaczynamy się starać o dziecko:) JAkie badanie powinnam zrobić
przed zajściem w ciążę ?
Jak Wam długo zajęło poczęcie maleństwa ? :)
-
bylam dzis u gina z dzidzia wszystko ok serduszko bije :) dostalam skierowanie na badania co to jest maf??? i LPRL???
-
Dziewczyny, jak uzyskać skierowanie na badania prenatalne? Czy lekarz
prowadzący ciążę w gabinecie prywatnym może mi wystawić skierowanie na
bezpłatne badania prenatalne (mam skończone 35 lat)? Ginekolog w państwowej
przychodni ma wolne terminy dopiero w czerwcu, więc jak zdobyć to skierowanie?
-
witam,no właśnie jakie przed planowaną ciażą- jakieś hormony itd.
Czy robiłyście wszystkie?
pozdrawiam
-
Dzisiaj dostałam okres to nasz 3 cs, w 2 cs miałam ciąże
biochemiczną potem miesiąc przerwy ze staraniami a teraz ta cholerna
miesiączka.Byłam u ginekologa 2 miesiące temu i na usg i w badaniu
wygląda wszytsko ok!Czy takie badania wystarczą?Owulacje mam około
17 dc -18 dc , wiem bo używam testów owulacyjnych.Czy mam zacząc
się martwić i do kiedy dać sobie czas?dodam że staramy się od
czerwca 2009.Pozdrawiam
-
Siostra planuje ciąże. Trochę świruje, ale ma powody. Pierwsza zakończona przedwcześnie z niewiadomych przyczyn, synek zmarł godzinke po porodzie. :(
Załatwiła lekarza ogólnego, wyleczyła zęby, przeszła na dietę i z zielonym światłem od wszystkich poszła do ginekologa. Chciała zrobić usg, sprawdzić czy wszystko gra, zrobić badania wstępne, itd. A pani doktor powiedziała, że jest przeciwna wszelkim badaniom przed. Owszem badanie ginekologiczne zrobiła, usg dopochwowe również, kazała łykać kwa...
-
kochane moje forumowiczki! czy są wśród nas takie, co nie robiły badań w kierunku zespołu Downa, Edwardsa i Patau? i czy żałowałyście tej decyzji? a może żałowałyście decyzji zrobienia tych badań bo kosztowały was wiele niepotrzebnych stresów i nerwów czekając na wyniki? wiem, że zdania są podzielone a ja wciąż się nie mogę zdecydować... jestem taką panikarą że czekając na wynik chyba bym osiwiała! poradźcie proszę drogie mamusie :)
-
Podpowiedzcie mi kochane jakie badania zlecał wam ginekolog przed
planowanym zajściem w ciążę? W poprzednią zachodziłam 5 lat temu :P
więc nie bardzo pamiętam, ale na pewno nie było tego dużo, robiłam
jakieś podstawowe badania. Wczoraj przez przypadek dowiedziałam się
od znajomych, że planują mniej więcej w tym samym czasie i ona ma
jakiś zestaw drogich badań do zrobienia! U gin robiłam jakieś 2-3
miesiące temu cytologię, usg dopochwowo (podejrzenie endometriozy)
więc to już chy...
-
hej dziewczyny,
dlugo sie juz staramy (kolo 12 cykli) i w przyszlym miesiacu idziemy do lekarza. jakich badan sie spodziewac? i pytan? chcialam sie zorientowac, co lekarza badaja, na co zwracaja uwage, czy przepisuja jakies leki, jak to wyglada z grubsza? jak bylo u was?
-
kto je przeprowadza i kiedy je można wykonać. jaka jest skuteczność?
-
witam chciałam zapytać (może głupio) jakie badania należy wykonać
przed drugą ciążą?? czy wszystkie te same co przed pierwszą??