badania

(1057 wyników)
  • Moi bliźniacy (26 miesięcy) 18 kwietnia zaszczepieni zostali Priorixem. Po tygodniu zauważyłam na szyjach gulki, wymacałam sporo mniejszych i większych węzłów chłonnych (szyjne i karkowe) + u jednego dziecka gulka pod pachą. Oprócz węzłów dzieci są zdrowe, nie gorączkowali, są może bardziej niespokojni i mają słabszy apetyt, poza tym ich zachowanie nie budzi zastrzeżeń. Jednak wybraliśmy się do lekarza, który zlecił wykonanie badań krwi. Oto wyniki z 26 kwietnia: [b]Dziecko I[/b] leukocyty ...
  • Witam, Proszę o interpretację wyników badań synka 8,5 miesiąca. Do około 4-5 miesięcy wyniki utrzymują się na takim samym poziomie. Dziecko jest bardzo żywe, pogodne i z apetytem. Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 7,6 tys/µl 5 19,5 N Erytrocyty 5,5 mln/µl 3,9 5,1 H Hemoglobina 10,1 g/dl 10,1 13 N Hematokryt 31,4 % 30 38 N MCV 57 fl 70 82 L MCH 18 pg 25 29 L MCHC 32,2 g/dl 32,2 36,6 N PĹ‚ytki krwi 411 tys/µl 200 5...
  • Córka (3 lata) ma mieć wykonane badanie urodynamiczne. Z zaleceń wynika m. in. że dzień przed badaniem ma dojść do wypróżnienia. W związku z tym mam następujące pytania: 1. Czy wystarczy podać czopek glicerynowy? (dziecko 3 letnie; waga ok18kg) 2. Czy konieczna jest lewatywa? (boję się że wykonanie jej dzień przed badaniem może mieć swoje negatywne skutki w trakcie badania) 3. Czy można podać espumisan i w jakiej dawce?
  • Witam, córka ma 15 mcy. Na ostatniej wizycie u pediatry okazało się, że spadła poniżej 3 centyla. Waży 8,400 przy wzroście 72 cm. Od ostatniego ważenia – 2m-ce temu przybrała 230g. Je raczej mało, czasem po 3 łyżeczkach schodzi z krzesełka i już nie chce dalej jeść. Ogólnie je czasem więcej, czasem mniej… Pierś dostaje jakieś 5 razy na dobę, w nocy 2-3 razy. Zrobiliśmy wyniki badań, wizytę u pediatry mamy za 2 tyg/wyjechał, proszę o interpretacje wyników. My z mężem średniej bu...
  • Mam pytanie do Pani doktor i nie tylko..Mój synek3,5,często choruje,łapie co tylko może,ostatnio nie możemy pokonać anginy,10dni antybiotyk i 5-10dni spokoju,od połowy grudnia już tak 3razy,ostatnia angina skończyła się na zastrzykach,laryngolog zalecił nam ismigen i jesteśmy w trakcie podawania.Chciałabym zrobić synowi wymaz z gardła(dwa poprzednie nic nie wykazały ale były robione tuż po antybiotyku) oraz badania krwi,m.in.crp.Kiedy najwcześniej zrobić te badania aby były wiarygodne?Pani do...
  • Witam serdecznie. Piszę ponownie. Poniżej cytuję poprzedni list: Proszę o sugestię co do możliwej infekcji u dziecka. Córka ma 3,5 miesiąca. Z powodu nieprawidłowości w jednym z usg w ciąży( lekko poszerzone komory boczne mózgu w 30 tyg, w 34 nie było śladów poszerzenia) wykonano badania na cytomegalię, toxoplazmozę, różyczkę i opryszczkę - wszystkie wynik prawidłowy. Po urodzeniu przechodziła silną żółtaczkę (22mg), była naświetlana. Po dwóch dniach spadł poziom do 10,48. Krew bez śla...
  • Moja 3-letnia corka ma dosyc mocno owlosione cialo. Rok temu byla badana przez endokrynologa, ktory stwierdzil, ze "taka jej uroda", skoro nie ma wyraznego owlosienia w miejscach intymnych i zeby sie nie przejmowac. Miala zlecone usg jajnikow (prawidlowe), ale nie miala zadnych badan hormonalnych. Chcialabym dla swietego spokoju zrobic takie badania na wlasna reke - jakie hormony powinno takie badanie zawierac? I czy cos jeszcze oprocz tego? I czy faktycznie owlosienie u 3-letn...
  • Witam serdecznie, właśnie wróciłam do domu z synkiem 4,5 letnim ze szpitala, spadliśmy z zabiegu usunięcia migdałków, ponieważ mielismy złe wyniki układu krzepniecia, prosze bardzo o interpretację wyniku: Czas kaol-kef: 46,3", wsk. protr:97% HT. 36,6%, Hb. 12.0%, E-4,71M/ul, L-8.8 tys/ul, Pł: 308 tyś/ul, OB: 8mm/h Dodam, że badania były robione dwa tygodnie temu i wszystko było ok, wtedy spadliśmy z operacji z powodu ropnia wokół ząbka. OB było podwyższone bo wynosiło 32mm/h W ...
  • Proszę o pomoc, bo zaczynam wpadać w panikę. Mój syn w połowie czerwca skończy 2 lata. Ma 84 cm wzrostu, waży 10,5 kg, obwód głowy 46,6. Od zawsze był raczej mały, urodził się wprawdzie z masą 3400, ale 2 tyg po terminie. W wieku niemowlęcym waga była ok 25 centyla, wzrost 50-75 centyl. Głowa była ok 3-10 centyla. Spadek na siatkach zaczął się jak mały miał 10 miesięcy, okazało się wtedy, że głowa jest poniżej 3 centyla. Reszta też gorzej niż było. W wieku roku młody ważył poniżej 9kg. ...
  • Witam ponownie:) Już nie będę się rozpisywać od początku, bo za długo by to trwało, natomiast chciałabym się tylko dowiedzieć - i tu zwracam się do pani dr ale również do doświadczonych matek w tym temacie - chodzi mi o to czy lekarz może postawić diagnozą i przepisać leki które podaje się przewlekle? Byliśmy u alergologa, ponieważ młody ma podejrzenie o astmę, na czwartek jesteśmy zapisani na testy, natomiast wizyta była wcześniej, po której po krótkim wywiadzie lekarz postawił diag...
  • Witam, proszę o radę.Dwa dni temu mielismy bilans dwulatka i badanie komp słuchu,słyszalnosć w prawym uchu gorsza nizw lewym.Pani dr stwierdziła obecnosć wydzieliny "katarowej" i być moze to jest przyczyną tego pogorszenia w prawym uchu.Od ponad 3 tygodni dziecko ma katar,zaleceniem pani dr Xylometazolinhydrochlorid 0,025%, plus syrop Ambroxolhydrochlorid 15mg/ml (zalecenie 3x5ml).Notabeen te dwa leki dostajemy od ponad pół roku przy każdej dolegliwości, począwszy od kataru po...
  • Mój synek jest niejadkiem. Ma dwa lata. Waży obecnie 11 kg,84 cm. ma początku lipca byliśmy w szpitalu,ponieważ ważył 9800 i od pół roku nie przybrał na wadze. Nie chciał też jesć. Wyniki miał dobre. Lekarz przepisał tylko żelazo i fantomalt. Synek do połowy sierpnia ważył 10.300. Karmienie było koszmarem jadł tylko troche zupy rosół lub pomidorowa. Mięso z wielką męczarnią. Od 18 sierpnia synek dostawał Peritol i zaczął ładnie jeść. Waga po mieisacu z syropem 11 kg. Obecnie peritol od...
  • Witam! Bardzo proszę o pomoc. Mój niespełna 3-letni synek od niedzielnego poranka ma gorączkę. We wtorek w nocy już było lepiej, środa bez gorączki i nagle w nocy znowu 39,2. W poniedziałek zrobione badanie moczu - wyszło ok. Badany w poniedziałek, środę, czwartek - za każdym razem osłuchowo czysty, gardło ok. W czwartek zrobiona morfologia z rozmazem. Mały ma katar, lekki kaszel. Od wczoraj mówi, że bolą go nóżki (łydki), widziałam,że mięśnie brzucha także. Pani dr. stwierdziła grypę. Ale j...
  • Witam serdecznie:)Mój synuś 3 letni odziedziczył po mnie wade nerki,problemy neurologiczne i krótszą nózke o 1 cm.Obecnie jestem w 23 tyg ciąży i zastanawiam sie jakie jest prawdopodobieństwo ze te 2 dzieciątko tez to odziedziczy??Czy moge zrobić badania genetyczne i jeśli tak to ile one kosztują,czy są na kase chorych,czy prywatnie,czy tylko ja powinnam sie przebadać,czy synuś też (żeby sprawdzic czy nie ma innych wad)i fasolka w brzuszku??Jak takie badania wyglądają,czy potrzebne jest skier...
  • Pani Doktor, prosze o interpretacje wynikow badania USG dziecka (3,5l.) Badania bylo robione profilaktycznie,po przebytej infekcji wirusowej (katar + kaszel). Watroba jednorodnej echogenicznosci, niepowiekszona, wymiar podluzny powierzchni trzewnej w linii pachowej 95mm, bez zmian ogniskowych. PZW oraz drogi zolciowe nieposzerzone. Pecherzyk zolciowy bezkamiczny. Trzustka niepowiekszona, jednorodna. Sledziona jednorodna echogenicznie, powiekszona, o wym. 76x31mm. Nerki o prawidlowej ech...
  • Otrzymałam dzisiaj wyniki badań w kierunku mukowiscydozy. Początek brzmi tak: "Z powodu podwyzszonego poziomu immunoreaktywnej trypsyny we krwi Pani dziecka ... wysunieto podejrzenie wrodzonej choroby metabolicznej mukowiscydozy." I dalej jest info o kolejnych badaniach przeprowadzonych w Warszawie. I info ze nie stwierdzono obecności badanych mutacji genu CFTR oraz że brak badanych mutacji genu CFTR nie kwalifikuja dziecka do poszerzonych badan diagnostycznych w kier muko. Czyli ws...
  • witam, nasza pani pediatra lekcewarzy moje obawy więc chciałabym zrobić badania na własną rękę. Synek ma 3 lata. W wieku 6 mies. był na 50 centylu wagą i wzrostem. NA roczek na 25 centylu, na 2 latka na 15 centylu. Teraz jest na 3 centylu wzrost waga pod siatką... Miał robione jedynie badanie na celiaklię z krwi- wyszło,że zdrowy. Chciałabym badania na trzustkę, tarczycę i alergię ale nie wiem jak się nazywają a idąc prywatnie na pobranie krwi muszę zaznaczyć co ma zostać zbad...
  • jestem mama niejadka i trwa to juz zbyt długo aby to lekceważyć córka ma prawie 3 latka i od roku problemy z apetytem lekarz zawsze mówił ze córka z tego wyrośnie i ze jest wszystko ok,niestety ja sie martwie ze sie zagłodzi je bardzo mało naprawde mało jak próbowałam nie dac jej jeść przez jeden dzień chciałam zeby sama zawołała ze jest głodna chciałam ja sprawdzic to przez cały dzień potrafiła byc na pół skibce chlebka (bez skórki) nie jada produktów mlecznych zadnych,mleka nie pije od roku...
  • Synek ma 21 miesiecy. Od ponad roku nie otrzymuje preparatów z witaminą d3, poniewaz w 10 m-cu zycia stwierdzono u niego podwyzszone poziomy wapnia i fosfotazy alkalicznej. Ponadto po Vigantolu miał straszne zaparcia. Niepokoję się, bo ma bardzo wygięte dolne żebra. Koslawi tez kolanka i stopy. Ortopeda stwierdził, ze to zmiany krzywiczne, zalecił duzo słońca( cięzko o nie zimą w Polsce) i duzo ruchu. Pediatra stwierdziła, ze takie zebra mogą byc cechą osobniczą, albo wynikiem n...
  • Panie Doktorze proszę o radę w sprawie mojego synka , mały ma 2,8 , od 2,3 tygodni zaczęły się problemy z jedzeniem , zaczął odmawiać posiłków, bardzo je ograniczać, w ogóle jedzenie Go nie interesuje, ale pić pije i to sporo. Ponieważ chwilami był dziwnie apatyczny, zrobiliśmy Mu badania krwii , oraz oddaliśmy kał na pasożyty i grzyby - wszystko wyszło ok. Do tego zaczął się ślinić ja przy ząbkowaniu - a ma już wszystkie zęby , wkładać ręce do buzi itp., bardzo mnie to niepokoi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się