Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      badania

badania

(524 wyniki)
    • dzis bylam u mojego endo powiedzial,ze wyniki sa ok i kazal mi przyjasc za rok i badania zrobic za rok???? przy hashimoto tez tak rzadko robicie badania??????
    • Witam, Piszę pierwszy raz na tym forum, ale na ile mi czas pozwolił trochę zdążyłam sobie tutaj wcześniej poczytać. W czerwcu zrobiłam sobie badanie TSH. Wynik był 44,5 przy normie 0,4-4,0. Potem endo, diagnoza hashi na podstawie USG, euthyrox 50 i we wrześniu powtórzyłam badania. Oto wyniki: TSH 4,58 (0,4-4,0) FT3 3,1 (1,5-4,1) 61,54% FT4 1,1 (0,8-1,9) 27,27% aTPO >1000 (0-35) ferrytyna 30 (5-148) 17,48% No i teraz moje wątpliwości: FT3 i FT4 niby w normie, ale wszyscy wi...
    • witam, wątek wklejam równiez tutaj(po "chorobach tarczycy") od dłuzszego czasu zle się czuję min. -jestem ospała/depresyjna - mam problemy z cerą/łojotokiem - problemy z owłosieniem nadmiernym - w ciągu 2 lat utyłam 17 kilo i dalej tyje pomimo ograniczenia kalorii - nie toleruję mocnego słońca/ upału- moja skóra zaczyna mnie palic od srodka - rano mam bardzo opuchniete palce u dłoni i twarz szczegolnie powieki - od paru dobrych lat mam wytrzeszcz oczu, i permanentnie zaczerw...
    • Witam, na hashimoto choruję od 1,5 roku. Od maja do listopada 2007 byłam na dawce 75 Euthyrox - wyniki i samopoczucie O.K. W listopadzie dopadła mnie "nadczynność" TSH poniżej normy, FT3 FT4 powyżej, i samopoczucie też, nie bardzo żle, ale widoczne. Moja endo przestawiła mnie na 50 Euthyrox, po miesiącu(przed świętami) FT3 i FT4 w połowie normy, TSH na dolnej granicy. I tu zonk - wczoraj poczułam się bardzo niedoczynnościowo - zasypiam co chwila, męczę się po paru krokach, nie ...
    • gruczoł tarczowy o obniżonej echoniczności - hmmm co to znaczy ? wymiary : prawy płat 17*11*33mm lewy płat 13*13,3*38mm uł (tak pisze, nie wiem co to znaczy) = 6,7cm3 cieśń(również nie wiem co to znaczy, a nawet nie wiem czy dobrze odszyfrowałam lekarza) - 3*15mm z góry dziękuję za pomoc :)
    • Przepraszam jeśli mnożę wątki ale nie znalazłam odpowiedzi na dwa pytania: - co ile badać ferrytynę i żelazo ? (a może nam hashimotką wystarczy samo badanie ferrytyny???) czy jak hormony co ok 4-6 tyg ? - i jak przygotować się do badania ? tj. czy przed badaniem można zażyć / zażywać żelazo ??? Pytam, bo pediatra mojego dziecka patrząc na moją szczęśliwą reakcje jak bardzo podniosło mi się żelazo po miesiącu zażywania Sorbiferu z 8,8 na 24,0 (norma 6,6 - 30,4) uświadomiła mnie, że t...
    • Po poczytaniu wątków na forum wypisałam sobie, jakie badania powinnam zrobić córce i tu zaczynają się schody. Do endokrynologa jestem zapisana dopiero w listopadzie a na razie dziecko jest pod kontrola diabetologa, który po konsultacji kazał nam brać letrox od dawki pół tabletki 25mg,aż po miesiącu dojść do 50mg i zrobić badanie Tsh w przychodni rejonowej. Po lekturze na forum postanowiłam dorzucić trochę badań:ferrytyne,Ft3 i Ft4,selen,badania związane z cukrzyca jeszcze peptyd...
    • na jakiej podstawie robiłyście dzieciom tsh?? Mi pediatra odmówiła po raz kolejny skierowania na badanie dzieci. Powiedziała, że dzieciom przy urodzeniu robi się standardowo tsh i na jego podstawie albo dziecko jest pod opieką endokrynologa albo nie. Tymczasem ja nie widzę wzmianki o tym badaniu w książeczce zdrowia (tak jak sugerowała pediatra) a odpłatnie to badanie kosztuje 25zł x 3-ka dzieci i ścięło mnie z nóg.. Poza tym ja robiąc dla siebie kontrolne badania za darmo mogę zrobić...
    • Dziewczyny napiszcie mi jak to jest wreszcie z tymi badaniami TSH i tsh3, tsh4, czy mogą one się zmienić- w ciągu np: tygodnia. Miałam robione badanie Tsh3 i Tsh4 wyszły w normie, endokrynolog powiedziała mi, ze moje złe samopoczucie ( poddenerwowanie, czasami pocą mi się dłonie, robi mi się gorąco, mam bicie serca itp. ) to prawdopodobnie nerwica i mam brać magnez, to mi przejdzie. Napisze jeszcze o moim badaniu Usg, które miałam wykonane w tamtym roku. Płat prawy ma wymiary 16na 17 n...
    • Dziś odebrałam: Anty-TPO 188 U/ml Dziwniejsze są drugie - miałam robiony test kortyzolu z deksametazonem (1 mg o 23:00, rano o 8:00 badanie). Wynik: 7.24 ug/dL Ciekawa jestem, co z tego wyjdzie? Opiekuje się mną endokrynolog, ale cholernie boję się terapii. Mam zdiagnozowane PCOS (chociaż nowy lekarz i to chce sprawdzić po położeniu mnie do szpitala, bo nie do końca ufa w tę diagnozę) i astmę. Na astmę biorę leki II generacji, które wg pulmunologa nie powinny powodować żadnych obja...
    • Witam serdecznie, dzisiaj rano wróciłam z podróży do Niemiec, nawet trochę spałam w pociągach :), Dziewczyny, może któraś wie co oznacza u córki: T3 - 2,15 mg/ml symbol strzałki do góry (norma : 0,6 - 1,9 mg/ml) T4 - 11,0 mg/ml symbol strzałki w górę (norma : 4,50 - 10.90 mg/ml) (Pierwszy raz jakiś lekarz kazał zrobić jej nie f = wolne hormony -tylko w takiej formie chyba całkowite? (bada od czego były te skurcze, chyba czy nie jest uczulona na sam hormon) Poza tym kazał zrobić i...
    • czy w 5 dniu cyklu, tuz po miesiaczce, poziom zelaza i ferrytyny moze wyjsc zafalszowany?
    • Odebrałam dzisiaj wyniki badań, chyba się wszystko nie zmieści w jednym poście, więc „historię leczenia” wklejam w następnym (mam nadzieję, że % dobrze policzyłam). Czy to jest Hashimoto? Jakie dodatkowe badania powinnam zrobić w następnej kolejności? Z tego co widzę to wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, B12, ferrytyna czy coś jeszcze/mniej? (czekam na wyniki TRAB) Czy przez te zawirowania z leczeniem robić ponownie USG? (wizytę u innego endo mam na 21.12) Po pi...
    • Witam was serdecznie! Nie pisałem ostatnio, jednak moje problemy są wciąż aktualne (zapewne pamiętacie o moich problemach z pamięcią:))... nie chcąc się wam żalić przechodzę do konkretów. Nowe badania: ---MAJ 2005--- -TSH 3,17 [0,27-4,2] [...brak działania...] ---CZERWIEC 2006--- -TSH 4,91 [0,27-4,2] -za niski cholesterol [...terapia jodem...] ---SIERPIEŃ 2006--- -TSH 3,69 [0,27-4,2] -FT3 2,90 [1,5-4,1] -FT4 1,48 [0,932-1,71] -Anty TG 181 [0-40] -Anty TPO 58,15...
    • badania(7)

Czy po 6 tyg brania zwiększonej dawki letroxu można zrobić już badania? czy będą wiarygodne? Troche dziwnie się czuje i nie wiem czy przeczekać i zrobić tak jak endo mi kazała?
    • Pewnie pisaliście już o tym,ale nie mogę się doszukać w tych postach. Kiedy najlepiej robić badania/chodzi o kobiety/tzn.w którym dniu cyklu?Czy jest to ważne,czy można iść kiedy się chce?Oczywiście na czczo i bez leków.! Pozdrawiam.
    • Hej:) odebrałam badania i trochę mi się niewyraźnie zrobiło TSH 14,3 <0,27-4,2> FT3 3,37 <3,95 - 6,8> FT4 10,72 <12,00-22,00> Anty TG 898 <poniżej 115> anty TPO 600 <poniżej 34> Przeciwciała jakos sie wyciszyły, bo rok temu przy tych samych normach miałam TG 1093 a TPO 921. ale i ft3,4 trzymały sie jakoś w normach, dolnych ale normach. Jutro ide na USG. Możecie mi coś powiedzieć o tym cholerstwie? Dawkę mam 75 mg. Prz...
    • Hej, hej, czy ktoś mógłby mi pomóc zinterpretować wyniki moich badań :) Jestem tu nowa :) Anty TPO > 13000 U/ml norma 0-60 FT 3 3.07 pg/ml norma 1,5 - 4.1 36,36% FT 4 1.20 pg/ml norma 0.8 - 1.9 60.38% TSH 3.090 uIU/mL norma 0.4 - 4.0 Wizytę mam dopiero wyznaczoną w lutym przyszłego roku a czytając niektóre wątki troszkę się przeraziłam .....
    • To moja 4 wizyta u endo jak do tej pory miałam zrobione USG tarczycy - stwierdzono Hashi i niedoczynność tarczycy, (ostatnio)TSH 1,74 i FT4 11 ,43 Prolaktyna 22,08Czy mam prosić jeszcze o jakieś badania czy te wystarczą dodam że staram się o dzidziusia co na razie z marnym skutkiem, brak owulacji a stymulacja clo daje marne efekty.Pozatym jestem ciągle rozbita mam problemy z pamięcą tak delikatnie mówiąc i jestem stale rozkojarzona co u mnie nie jest raczej normalną rzeczą. Jak tak...
    • witam,czy sa jakies inne badania ktore pozwola rozronic czy ma sie nd czy niedoczynnosc oprocz hormonów?np jakis test szybkosci przemiany materi lub jakies inne itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się