badania

(209 wyników)
  • mam pytanie odnoscie zakrzepicy w ciazy. chcialaym zrobic badania poniewaz slyszalam, ze czesto przebiega bezobjawowo. mam uciski w klatce piersiowej. na poczatku ciazy mialam usg doopler na nogach i wyszlo wszystko dobrze. mam tez haschimoto i biore eutyrox, zelazo. jakie badania moge zrobic zeby byc spokojna o swoje zdrowie? dziekuje za odpowiedz.
  • Jestem w 37 tc, termin mam na 7 września. Wczoraj byłam na wizycie u lekarza, zbadał mnie - wszystko ok, kolejna wizyta w dniu terminu - chyba że coś zacznie dziać się wcześniej. Martwi mnie jednak to, że nie dostałam skierowania na badania - mocz, krew. Nie miałam też robionych badan na toksoplazmozę, różyczkę, stanu czystości pochwy. Czy lekarz zapomniał mi ich zlecić (zaglądał w kartę ciąży w miejsce gdzie powinny być wpisane), czy nie wykonuje się ich zawsze. Idę na USG za ty...
  • Witam ,byłam u położnej.Czekam na drugi poród. Mam jeszcze 10 dni do terminu,położna bardzo boleśnie mnie zbadała i podczas badania odszedł czop śluzowy z czerwoną krwią i odchodzi mi dalej w domu. Piecze mnie w środku do tego. Mówiłam jej ,że mnie boli i żeby przestała.Przeraziłam się taką praktyką i nie wiem po co taka interwencja w przyśpieszenie porodu.Przed pierwszym porodem w innym szpitalu nikt tak mnie nie badał. Nie wiem co o tym myśleć, co teraz robić? Czy teraz będę p...
  • Witam, jestem już 2 dzień po terminie i mam pytanie po wczorajszym badaniu mam plamienie, dodam że badanie trochę mnie zabolało. nie jest one czerwone tylko bardziej brązowe.. nie jest ono duże, i tak się zastanawiam czy powinnam się zgłosić do szpitala czy tak się zdarza?? proszę o odpowiedź..
  • Pani Kasiu, wiem że tematów poświęconych cytomegalii było tu troszkę, głównie tych z wynikami i prośbą o ich interpretację. Moje natomiast wątpliwości mają nieco inny pułap: chcemy rodzić w domu, a położna (p.Grażyna) oczekuje wyników badań na cytomegalię. Pytanie: po co? Czemu ma służyć taka wiedza, skoro (tak zrozumiałam z artykułów poświęconych tej chorobie - proszę mnie poprawić jeśli się mylę) nie da się tej choroby wyleczyć, ani jej zapobiec? Nawet mój lekarz prowadzący dając mi skierow...
  • Zainspierowana watkiem na CiP, na ktorym wywiazala sie niepotrzebna pyskowka i ktory skonczyl sie (a wlasciwie zaczal) od wysmiania zalozycielki, postanowilam zapytac Pania polozna o fachowa odpowiedz. Niby sprawa oczywista, a tak naprawde pokazala, ze niewiele dziewczyn wie jak sie odbywa to badanie? Niektore pisza o metodzie "na dwa palce", inne o calej dloni i o tym, ze badanie je koszmarnie bolalo. Na anglojezycznych stronach dla poloznych znalazlam opis roznych innych m...
  • proszę o poradę - jestem w 38 tc dziś miałam robione badanie po którym dość intensywnie krwawię - lekarz określił rozwarcie na 2-3 cm, dodam że od kilku dni mam bóle (takie jak miesiączkowe) i twardy brzuch - czy to krwawienie to skutek badania czy też może powinnam zgłosić się do szpitala ??
  • Po wczorajszym badaniu u ginekologa dostałam krwawienia. Badanie było strasznie bolesne - na szczęście lekarz uprzedził mnie, że coś takiego może wystąpić. Co mogło być przyczyną takiego krwawienia? Czy to było celowe z jego strony?
  • Proszę o ocenę badania biocenozy pochwy: nabłonki - średnio liczne płaskie leukocyty - luźno zalegające całe pole widzenia flora bakteryjna: średnio liczne ziarniaki Gram-dodatnie pałeczki Doederleina (kwasu mlekowego) - liczne Nie wiem, co to za ziarniaki - czy mogą być groźne dla dziecka? Jeśli tak, to czy biec szybko do lekarza, czy zdążę ewentualnie jeszcze je wyleczyć (mogę urodzić już w każdej chwili)? Badania były robione pod kątem porodu w wodzie, czy taki wynik mnie dysk...
  • Witam.Rok temu urodziłam dziecko które zmarło kilka godzin po porodzie.Ciąża była od 3 miesiąca powikłana tzn wtedy właśnie lekarz podczas usg stwierdził niedorozwój kończyn dolnych.miałam następnie wykonane usg genetyczne,które potwierdziło wcześniejsze przypuszczenia.potem trafiłam na oddział patologii ciąży i tam któryś lekarz rzucił hasło achondroplazja i tego trzymali się kurczowo lekarze(myślę,że błędnie)W szpitalu poza wieloma badaniami usg nie zrobiono nic-no tylko amniopunkcję....
  • Witam p.Kasiu mam kilka pytań związanych z badaniami poprzedzającymi cc i ze zdrowiem rodzącej. Wiem, że przed naturalnym porodem należy zrobić wymaz z szyjki i odbytu. Czy przed planowanym cc też należy zrobic te badania? Czy mam się ich domagać od mojego lekarza prowadzącego, jeśli sam ich nie zaproponuje? Czy prawdą jest, że przy cc nie mozna być przeziębionym i nie mieć żadnej infekcji? Przecież czasami cc nie jest planowane i wykonuje się je nagle dla dobra dziecka bądź m...
  • Witam, jestem w drugiej ciąży, dziecko urodzi się prawdopodobnie około moich 39 urodzin. Moja 3letnia córeczka jest zdrowiutka, zarówno w mojej jak i w męża rodzinie nie występowały choroby genetyczne, a sporo dzieci rodziło się, gdy mamy były po 30tce. Zastanawiam się, czy w ogóle robić badania prenatalne (oprócz tych zwykłych: USG, krew). Czy mogą wykryć takie choroby, które można leczyć, czy jedyne, co możnaby zalecić, gdyby wyszły źle, to przerwanie ciąży.
  • jak rozpoczęłam 34 tydz zaczął twardnieć mi brzuch - tylko wieczorem, byc może dlatego że byłam za bardzo aktywna, dużo rzeczy robiłam. lekarz kazał brac nospe 3x 1 tabl dziennie. Brałam przez 5 dni - problem znikł a ja od tamtej pory staram się wszystko robić wolniej. wczoraj byłam na wizycie kontrolnej (34 tydzień skończony + 3 dni), dziecko duże - 3.200 gram, ze mną wszystko jak najlepiej, termin porodu wg miesiączki mam na 19 marca. Podczas badania ginekolog. mówiłam lekarzowi że...
  • Witam serdecznie, Pani Kasiu mam gorącą prośbę. Męczy mnie cały czas jedna sprawa, mianowicie jak byłam ostatnio u mojej Pani doktór z wynikami badań na posiew a mocz ogólny to okazało się, że wyniki badania ogólnego moczu są jak najbardziej w normie ale za to przy posiewie wyszło, że mocz zanieczyszczony (wyhodowano trzy rodzaje ziarenkowców Gram - dodatnich 10^6 cfu/ml). Pani doktór powiedziała, że nie ma się czym przejmować i że nie będziemy powtarzały badania na posiew bo obie próbk...
  • Witajcie!Zanim zaczęliśmy się starac z mezem o dzidzie chciałam zrobic sobie badania czy wszystko ok. zależało mi glownie na toksoplazmozie (miałam powiekszone węzły chłonne). Ale mój gin był bardzo niemily nawet mnie nie zbadal i powiedział ze skierowania na badania dac mi nie może, ze dopiero jak będę w ciazy. Ja zapytałam czy jak będę w ciazy i okzaze się ze jestem chora to czy to może zaszkodzic dziecku powiedział ze tak ale skierowania mi nie da!!! Wiec mam pytanie czy faktyc...
  • Witam serdecznie! :) Nazywam się Anna Jadach i jestem studentką V roku na Wydziale Psychologii UW. Kolejny raz chciałabym zaprosić Panie do wzięcia udziału w badaniu, które przeprowadzam na potrzeby mojej pracy magisterskiej. Badanie składa się z dwóch części. Pierwsza część skierowana jest do Pań w trzecim trymestrze ciąży. Zależy mi na tym, żeby Panie już wiedziały, gdzie chcą i planują urodzić swoje dziecko: w szpitalu, czy w domu. Badanie ma również drugą część – po ok. trze...
  • Bardzo proszę o interpretację posiewu: Nabłonki płaskie liczne Leukocyty 8-10 bardzo liczny lactobacillus (3 pp ??) - nie moge dokladnie przeczytac. Neisseria gonorrhoeae - nie wychodowano Trichomonas Vaginalis - nie wyhodowano Grzybów drożdżopodobnych- nie wychodowano (Nie badano w ierunku bakterii antypowych) Wydaje mi sie, ze na tej podtawie wyniki sa dobre, wiec dlaczego ciagle mam zolte uplawy i czuje dyskomfort podczas stosunku gdyz mam chyba cos kiepsko z nawilzeniem... ba...
  • chciała sie zapytac jakie dokładnie trzeba zrobic badania i ile kosztuja jezeli chce sie wybrac opcje porodu w wodzie.czy to zalezy od placówki czy jest jakas procedura o tym mówiaca?słyszałam ze podobno na HIV i żółtaczke
  • 10 miesięcy temu urodziłam martwą córeczkę w 39 tc. Sekcja nie wykazała żadnych wad, powodem śmierci było uduszenie. Sekcja łożyska wykazała zawał na powierzchni ponad 50% i brak substancji galaretowatej w pępowinie. Córka ważyła 2050 g. i miała 52 cm. Trzy lata wcześniej również urodziłam córeczkę- żywą, zdrową-10 p apgar. Waga 2260 g i 48 cm. Pępowina również nie posiadała substancji galaretowatej. Zastanawiam się nad ponownym zajściem w ciążę, jednak chciałabym się do niej max...
  • jakie badania trzeba zrobić, aby móc rodzić w wodzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się