badania

(161 wyników)
  • Znalazlam na "Zdrowiu kobiety", ale chyba lepiej pasuje tu. forum.gazeta.pl/forum/w,216,107712081,107712081,Najnowsze_badania_nt_smoczka_mowia_autorytety_.html
  • Czy przy karmieniu lepiej się wstrzymać z robieniem badań krwi i moczu? Słyszałam, że wyniki mogą wyjść zakłamane właśnie przez karmienie. Czy to prawda? Kiedy w takim razie najlepiej się badac?
  • Pediatra mojego synka zaleciła rozszerzanie diety o papki jarzynowe w 5 m-cu. Powiedziała, że najnowsze badania prowadzone w wielu krajach (m.in. w Polsce, zakończone na początku 2008 r.) potwierdziły, że przewód pokarmowy dziecka nie dojrzewa na mleku matki i od 5 m-ca trzeba podawać stałe pokarmy - żeby wspomóc dojrzewanie przewodu. Do tego oczywiście pierś na żądanie. WHO nie uaktualniła swojej strony www, ale także zmieni zalecenia. No i przyznam, że jestem w kropce, nie wiem, czy ...
  • Witam. Mam pytanie , czy miałyście robione badania kontrolne po porodzie. Ja urodziłam 4 miesiące temu. W ciąży miałam anemię i brałam żelazo. Na wizycie kontrolnej u ginekologa nie skierowano mnie na żadne badania krwi, itp. Jak to było u was? Czy należy takie badania zrobić? Powiem szczerze, że miewam zawroty głowy, no a poza tym karmię tylko piersią, co też jest jakoś obciązajace dla organizmu. Czy iść do gina, czy rodzinnego? I jeszcze jedno pytaanie: czy ja muszę nadal zażywać witaminy ...
  • dziecko ma 12 tygodni, piersiowe, nie zna smoka ani butelki (pierwszy miesiac zycia kapturki ale dawno zazegnane). przybieralo kg w miesiac a ostatnie 2 tyg 200g. Fakt ze to byl czas kiedy miala podawany antybiotyk Ceclor na zaczerwienione luki gardla plus zmiany w uszku przez tydzien. ale jadla wtedy jak na nią normalnie, powiedzmy po 2 dniach antybiotyku a ważona byla w dniu wizyty. Zrobic morfologię podejrzewając anemię?? Starsza niestety miała podawane zelazo mniej wiecej w tym samym wiek...
  • Witam, w poszukiwaniu metody na apetyt Monisi dostlismy skierowania na rózne badania. Robimy kała na pasożyty i badanie na resztki pokarmowe. i tak: raz wyszło,że nie wykryto resztek, raz,że znaleziono pojedyńcze krople tłuszczu a raz,że pojedyńcze ziarna skrobii. o co chodzi? czy Monia nie wchłania tych składników? i czy karmić ją dalej piersią czy jednak dawać takie "dorosłe "jedzenie z nadzieją,że przytyje? córka od paru dni to juz prawie nie je. podaje wieć pierś. a może w...
  • Jak mantrę powtarzam różnym znajomym kobitom, że nie ma "słabego, chudego pokarmu", że mleko mamy jest zawsze najlepsze dla jej dziecka itd. Ale jedna z koleżanek opowiedziała mi, że gdy trafiła z synkiem do kliniki w Poznaniu (wcześniak 34 tygodnie, kłopoty z oddychaniem), kazano jej odciągać pokarm o różnych porach dnia i badano jego skład. Po co? Czy może sie jednak w wyniku takiego badania okazać, że pokarm jest niepełnowartościowy? Wierzyć mi sie nie chce, ale po co w takim...
  • Zawiązał się przeciwko mnie spisek. Na razie jednoosobowy, ale boję się że jak nie zadziałam szybko to mąż wciągnie do niego swoją mamę albo co gorsza moją mamę. Potrzebuję więc Waszej pomocy. Sytuacja wygląda tak. Piotrek przez ostatnie 2 tygodnie budzi się w nocy 3-4 razy a nie jak dotąd 1-2. Ja po przespanej nocy mam ciśnienie 100/60, więc po 4 pobudkach to w ogóle jestem bez życia. W dodatku młodemu zdarza sie w ciągu dnia zassać się nawet na godzinę (a 3,5-miesięczny jamochłon to...
  • Pani Moniko.. Moja córka ma 15 msc i nadal jest karmiona piersią..Od czasu do czasu wypije trochę soczków,herbatek z hipa.Wiem,ze nie powinnno sie dawać mleka krowiego,ale Amelka bardzo je lubi wiec od czasu do czasu daję jej skosztować. Moj problem polega na tym,ze nie chetnie je obiady ,zje dwie łyżczki i odrazu:nie..Czasem mam trudności z podaniem jej czegos nowego ,zeby poznała inny smak.Przekonywanie trwa wieki a jak wezmie to albo rozrzuci albo rozgniecie.. Przy karmieniu j...
  • Witam, tak jak w temacie- czy karmiąc piersią można wykonywać te badania (chodzi o kręgosłup)
  • Pani Malwino, doswiadczone karmicielki: Kasper ma troszke ponad dwa lata i ciagle mleko stanowi powazna czesc jego pozywienia, nawet moja druga ciaza (jedenasty tydzien) nie zdaje sie go zniechecac. W przyszlym tygodniu bede miala badania przesiewowe na aberracje chromosomalne - krew juz pobrana, wiec po usg bedzieny od razu znac ryzyko. Jesli bedzie duze, bede mogla od razu poddac sie biopsji kosmowki; jesli nie bardzo duze, ale jednak niepokojace - amniopunkcji po pietnastym tygodniu. Ocz...
  • chodzi o głowę."Rezonans 1,5 T. Wysokopolowy" Czy po tym badaniu mogę karmić piersią? córka ma 10 miesięcy. No i co w przypadku konieczności podania kontrastu? Neurolog, która mi zleciła ten rezonans i angiografię rezonansu mag. twierdziła, że będę musiała odstawić córkę na 48 godzin. Czy tak rzeczywiście jest? Pani Malwino, będę wdzięczna za odpowiedż.
  • dziewczyny czytalam gdzies ze mleko kobiet z roznych krajow bylo badane pod wzgledem roznic i wartosci odzywczych i kalorycznosci, no i z tych badan mialoby wynikac ze mleko kobiece nie rozni sie istotnie skladem i ze nie isnieje pojecie mleka niskokalorycznego. czy wiecie o jakie badania chodzi? kto je prowadzil? moze wiecie jaki jest link do tych badan w necie? albo chociaz nazwa prowadzonych badan?
  • Córka moja 10,5 miesiąc ma podejrzenie lamblii i owsików. Jeśli drugie badanie potwierdzi (w pierwszym nie wyszło) to będziemy musieli się przeleczyć wszyscy. Czyli ja karmiąca też. Lekarz wstępnie poinformował mnie, będę musiała odstawić Małą na kilka dni- co jest nierealne, bo Mała bezsmoczkowa, usypia [b]tylko[/b] przy piersi, w nocy ssie kilka razy. Więc moje pytanie: co mogłabym wziąć, gdyby badanie potwierdziło obecność obydwu robali? Pytam na przyszłość o czym mogłabym porozmawiać z...
  • Witam wszystkich, kilka miesięcy temu podczas wizyty u pediatry pożaliłam się jej że moja mała je niewiele. Pediatra dała mi skierowanie do gastroenterologa. Umówiłam się na wizytę ale musiałam na nią czekać prawie 3 miesiące. Byłyśmy dziś na tej wizycie i wyszłam stamtąd bardzo zmieszana. Nie dowiedziałam się w sumie niczego nowego (myślałam że lekarka każe mi odstawić karmienie piersią) ale dostałam skierowanie do szpitala na badania - prawdopodobnie będą próby wątrobowe, usg jamy brzuszn...
  • Proszę o pomoc,bo już nie wiem co robić.Pisałam już na forum o moich częstych problemach z zatorami.Od dłuższego czasu był jednak spokój,poza tym nauczyłam się sobie radzić z tym problemem:usuwając z brodawki blokujący ujście "kamyczek".Dwa tygodnie temu zaczął się problem z prawą piersią:gigantyczny i bolesny zator.W tym samym czasie dostałam też pierwszy od porodu(11 miesięcy temu)okres.Mam wrażenie,że synek mniej ssie,nie budzi się też tak często w nocy.Mleka jest baaaardzo dużo.I ci...
  • Młody w ciągu miesiąca przybrał 2160g (sic!), jest tylko na piersi, a w badaniach krwi nam wyszła anemia. Jestem troche w szoku bo to żywotne, sniade, silne dziecko, ni jak nie pasuje do stereotypu anemii. A co dziwne w szpitalu po urodzeniu miał hemoglobine ponad 16, a po miesiącu 10. Dlaczego tak się dzieje? Czy wasze dzieci też tak miały/mają?
  • dziecko.onet.pl/58124,0,43,mleko_matki_to_za_malo,artykul.html
  • Jestem zmęczona, niewyspana, ciągle podziębiona i wiecznie głodna. Opieka nad maluchem i starszakiem zajmuje cały dzień i niestety często nie dojadam. Zastanawiam się nad witaminami dla karmiących żeby trochę się wzmocnić. Macie doświadczenia z taką suplementacją? Rozumiem że dla malucha są bezpieczne? Proszę o opinie
  • Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytanie. Glucobay to nazwa leku, acarbose substancji czynnej. Z góry dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się