-
Potrzebuję potwierdzenia innych rodziców małych pociech z lekkim niedosłuchem czy Wy rodzice i bliskie otoczenie dziecka też nie wierzyliście, że Wasze dziecko ma problem ze słuchem? Moja roczna Asia od maja 2012r. ma paroma badaniami ABR potwierdzony niedosłuch od 40do70 dB,wrodzony, byliśmy u paru audiologów, każdy każe aparatować i rehabilitować. Ale wszyscy twierdzą, że przecież ona słyszy bardzo dobrze, że przecież ona jest muzykalna, ja też nie widzę, żeby ona niedosłyszała, no ale z ba...
-
Witam,
Chciałbym się podzielić kilkoma doświadczeniami odnośnie badań ABR, może ktoś ma podobne doświadczenia?
W maju urodziła nam się druga córeczka (pierwsza ma niedosłuch wrodzony na poziomie 50 -60Db). Przesiewowe badania nie wychodziły. Dziecko budzi się w hałasie, odwraca głowę do grzechotki, mruga oczami przy nawet niezbyt głośnych trzaskach no i dużo gaworzy ale to podobno nie ma znaczenia. Po dwóch miesiącach miała robione kilka badań ABR, które powalają dosłownie na kolana. Pierws...
-
Witam!
Moja córcia ma niedosłuch od urodzenia na poziomie 40db , zastanawiamy się z mężem nad drugim dzieckiem , chcielibyśmy przed podjęciem tej decyzji dowiedzieć się czy jest to wada genetyczna. Mam pytanie do Was czy orientujecie się gdzie można zrobić badanie genetyczne we Wrocławiu?
-
witam
Moja córcia miała robiony abr na lenartowicza jak na złość dostała katar tak okropny że lało się ciurkiem. Niestety poani doktor kazała zrobić badanie i udała że nie widzi. Badanie trwało 5 minut!!! wyszło gorsze od poprzedniego o 20db a na moje pytanie co dalej robimy skoro miała katar lekarka nie chciała mi nic powiedzieć. Przyparta do muru stwierdziła że za 2 mies można się pokazać czy niema zapalenia ucha i tyle bo mała miała kilka badań abr a katar niema nic do żeczy. Wiec ma wpły...
-
Witam.
Zastanawiam się, co Państwo sądzicie o tym programie? Myślicie, że jest skuteczny, czy może powinno się w nim coś poprawić?
Piszę obecnie pracę magisterską na temat tego programu i interesują mnie Państwa opinie.
Na innym forum zamieściłam ankietę, jeżeli ktoś z Państwa ma ochotę mi pomóc i może ją wypełnić to będę bardzo wdzięczna ( forum.gazeta.pl/forum/w,572,118138366,118138366,Badania_Przesiewowe_Sluchu_Ankieta.html), ale oprócz ankiety chciałabym poznać Państwa zdanie na tema...
-
Mój synek ma obecnie 2 miesiące, wczoraj byłam na badaniu słuchu, ponieważ ma obciążenie genetyczne. I wyglądało ono inaczej niż u córki robione w 2007 roku- w innym ośrodku. I niestety wyszło źle.
Może podpowiecie jakie badanie miały moje dzieci. Otóż tak: z Sylwią jeździłam chyba ze cztery razy, bo miała spać podczas badania, na główce miała przyklejane trzy takie placki do których podączano kabelki i to do komputera. Badanie jak już się udało zrobić wyszło że wszystko ok.
Wczoraj u Tomka...
-
Gdzie można zrobić badania genetyczne w Warszawie? Chcemy poznać przyczynę
niedosłuchu naszej córki.
-
Witam,
Czy robiłyscie dziecku badania genetyczne, gdy okazało sie że są
problemy ze słuchem (niedosłuch). Wczoraj na kontroli w IFiPS
powidziano nam że warto to badanie zrobić małemu.
pozdrawiam,
-
Jestem mamą 3 miesięcznej Zosi która ma częściowy rozszczep podniebienia
miękkieg i twardego jako objaw genetycznego zespołu Di George'a.15.03.2005r.
miała wykonane badanie ABR.
Wynik UP 1kHz....80 dB
2-4 kHz ....70 dB
UL 1 kHz.....70 dB
2-4 kHZ .....50 dB
Proszę powiedzcie co to tak z waszego doświadczenia oznacza. Dostałyśmy
skierowanie do CZD jedziemy 6 kwietnia na 11. czy tam od razu zlecają jakiś
aparat?
Zupełnie sobie z tym nie radzę to przerosło moje siły.
-
Kochani,
Jako, ze o niedosluchu Maksa dowiedzielismy sie wczoraj i staramy sie
ochlonac prosze jeszcze raz o Wasza pomoc.
Jak juz mowilam mielismy badanie przesiewowe w szpitalu a potem w szpitalu na
Banacha badanie screeningowe. I tu jest moje pytanie - wszyscy piszecie o
badaniu ABR - jak ono wyglada ? Nasza badanie wygladalo tak, ze mielismy 3
elektrody (za uszkami i na czole - nawiasem mowiac ta na czole sie caly czas
odklejala i musialam ja przytrzymywac palcem). Maks ...
-
Mam córkę z niedosłuchem. Ania ma 3,5 roku. Aparaty nosi odkąd skończyła rok.
Przynoszą dużą korzyść więc nie trzeba implantować, ale badania pod kątem
robię. Podstawowe: BERA, tympanometria, otoemisja, audiogram; oczywiście
konsultacja logopedyczna, psychologiczna i pedagogiczna. Udało mi się
dowiedzieć, że przy kwalifikacji do implantu robi się rezonans magnetyczny i
tomografię komputerową.
Ciekawi mnie jak przekonać laryngologa do skierowania na te badania, bo to
zawsze dodat...
-
Witam. Chyba będziemy nowymi członkami forum. U naszego synka nie wyszły
badania przesiewowe, zalecono nam wykonanie ABR. Udało nam sie prywatnie ( w
Instytucie na Pstrowskiego), bo państwowe terminy ( CZDz) są odległe:( Mamy
już wynik a wizyta u lekarza dopiero za jakiś czas ( i prywatna i państwowa).
Mam prośbę, czy ktoś może mi napisać co ten wynik znaczy ( bo że nie słyszy
na pewno to wiadome) i jakie może być dalsze postępowanie i szanse Małego na
normalny rozwój.
Wykonano...
-
Proszę o jakiekolwiek informacje na temat badań genetycznych wykonywanych
w związku z wadą słuchu. Wciąż szukamy powodu pojawienia się u naszej Małej
wady słuchu, czy jest to wada wrodzona. Zamierzamy zrobić badania genetyczne,
ale po ostatniej wizycie u neurologa, dowiedzieliśmy się, że w Polsce jeszcze
nie robi się badań, potwierdzających, czy wada naszego dzieckka jest wadą
wrodzoną.
Proszę powiedzcie, jak to było u Was. Co kryje się pod pojęciem "badania
genetyczne", k...
-
Jutro odbieramy wyniki czekaliśmy 3 miesiace. Zupełnie nie wiem o co zapytać
lekarke, jest bardzo mało rozmowna. Na ostatniej wizycie nic nam nie
powiedziała kazała tylko zrobić badanie krwi małemu i to wszystko, powiedzial
że bedziemy rozmawiac jak będa wyniki. Doradżcie o co podpytać!
-
Zaczne od tego że mieszkamy w Dk. Moja córeczka 2,8 l. ma mieć za tydz. założone aparaty słuchowe, a ja mam wątpliwośći czy córeczka została poprawnie zdiagnozowana.
Na codzień to wyglada tak że młoda rozumie ok 30% tego co mówie, wykonuje proste polecenia a przy złożonych sie gubi. Dodatkowo te polecenia musze jej ``wygestykulować``bo inaczej wcale nie rozumie. Trzeba jej wszystko pokazać ręką albo palcem. Sama używa może 15 słów. A np gdy proszę: pokaż pieska to czasem pokaże, ale najczę...
-
Witam,
czy są na forum rodzice dzieci z neuropatią słuchową?
Właśnie taką diagnozę postawili mojemu synkowi, czytam i czytam na necie i jestem coraz bardziej przerażona.
-
Po wczorajszym badaniu ABR okazało się że nasz 6 letni syn ma większy niedosłuch niż myśleliśmy dotychczas,a mianowicie 95 dB na ucho lewe.Do tej pory nie miał nawet zaproponowanego aparatu.Rozwija się prawidłowo,a pani psycholog określiła jego rozwój intelektualny jako wyższy niż przeciętny.
Wczoraj w szpitalu pani zaproponowała nam implant słuchowy na przewodnictwo kostne Baha,gdyż jest to dla niego lepsze niż zwykły aparat.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w sprawie tego implantu?
-
Jakiś czas temu zarejestrowałam się na forum przerażona diagnozą naszego 4 miesięcznego synka - obustronny niedosłuch odbiorczy UL 50 dB, UP 60 dB. Po urodzeniu nie wychodziły nam badania przesiewowe, nigdy nie było otoemisji w żadnym z uszek. W styczniu dwukrotnie zrobiono nam w opolu badania ABR. Po pierwszym badaniu - w obu uszach 70dB i to ze znakiem zapytania, po drugim - tak jak pisałam wyżej. Pani dr kategorycznie twierdziła, że niedosłuch jest typu odbiorczego, pomimo, że nikt nawet n...
-
Mam 4 miesięczną córkę dziś byłam z małą w Poznaniu na badaniu słuchu okazuje się że mała ma niedosłuch ucha czy ktoś z Was wie gdzie mogę zrobić badanie córce w innej przychodni niż na 28 czerwca w Poznaniu jakos nie jestem przekonana do wyniku ...Problem ze słuchem u córki wynika z mojej opryszczki ,którą miałam w ciąży .Proszę pomóżcie
dzieki
moni.ka16
-
Zwracam sie do Was o pomoc, bo mam w glowie tak zwane masło maślane :(
Zaczne od poczatku.
W szpitalu po porodzie: UL - ok, UP - nie zbadana.
W poradni wad słuchu - 3 krotne badanie tym samym urzadzniem ktorym badano w
szpitalu (Audiogram, tak?) - UP - nie zbadane, UL - nie zbadane.
Pierwszy ABR: 3 miesiace: oba uszka - 40 dB. "Prosze sie nie martwić, słuch
sie jeszcze rozwija. Poza tym 40db to dolna granica normy, wiec narazie nie ma
powodow do obaw"
Drugi ABR (po 2 miesiącach)...