Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      balkonu

balkonu

(14 wyniki)
    • Witam, Próbowałam znaleźć odpowiedź w istniejących już wątkach, ale chyba temat nie był poruszany. Posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i zostałam właśnie poinformowana, że mam dokonać uszczelnienia stolarki okiennej (parapety) oraz wymienić fartuchy i doszczelnić szlichtę na moim balkonie (co wiąże się z kuciem płytek, ponownym betonowaniem itd). Spółdzielnia informuje mnie, że niewykonane ww napraw będzie skutkowało pociągnięciem mnie do odpowiedzialności w przypadku zalania ...
    • Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Jestem właścicielem spółdzielczego mieszkania własnościowego. Obecnie spółdzielnia rozpoczęła izolacje ściany między moim balkonem a mieszkaniem. Balkon mój jest bardzo wąski ca 90 cm, izolacja zajmie około 15 cm tak więc szerokość balkonu zmniejszy się do ca 75 cm. Ponadto chcą zmienić parapety (zamiast moich z terakoty, ohydne blaszane). Czy mogę się nie zgodzić na to, argumentując np, że balkon jest moją własnością. Ewentualnie jakie inne arg...
    • Proszę o radę. Podpisałem akt notarialny przekształcające moje M-3 spółdzielcze własnościowe w odrębną własność. Po spokojnym zapoznaniu się z treścią aktu w domu, okazało się że nie zawiera on prawdy. Do mego lokalu należy balkon, a w akcie notarialnym on nie figuruje.Mieszkanie bez balkonu. Błąd notariusza, czy spółdzielnia taki stan podała notariuszowi.Proszę o radę co mam zrobić. Uważam to za bardzo ważne.
    • Witam! Wróciłem właśnie z wyjazdu i w domu zobaczyłem że mam rozbitą terakotę na balkonie. Podniosłem raban i okazało się że rozbili ja panowie którzy na zlecenie ze spółdzielni docieplają ściany budynku. Nie wiem co ma piernik do wiatraka tym bardziej że mieszkanie jest własnościowe. Rozmawiałem z sąsiadami którzy byli akurat w swych lokalach podczas tych prac (też mają mieszkania własnościowe) ale wobec działań tej firmy byli bezradni. Firma powołuje się na jakieś prawo które mó...
    • Mieszkam w kamienicy która opiekuje się zrzesznie wlascicieli i zarzadcow domow...Kamienica jest w zlym stanie, balkony sypiace sie wszytskim na glowe w jeszcze gorszym... Ustne prosby o remont nic nie daly.Mieszkancy kamienicy wystosowali wiec pismo, ze prosza o remont balkonow, bo zagrazaja mieszkancom i przechodniom...w odpowiedzi....balkony nam usunieto. i co teraz?niedosc ze dom zostal oszpecony to w dodatku cynicznie pozbawiono nas jedynego luksusu jakim byly te balkony<...
    • Mam prośbę o pomoc. Rok temu kupiliśmy spółdzielcze mieszkanie. Wzięliśmy je na kredyt. Spółdzielnia wystawiała zaświadczenie, że lokal nie ma obciążeń, zaległości itp. Teraz po roku zostaliśmy wezwani do zalegalizowania samowoli budowlanej, która miała miejsce w 1988 roku - zabudowanie balkonu (powiększenie pokoju jego kosztem). Jesteśmy już którymś z kolei właścicielem i nie spodziewaliśmy się takiego pisma. Mieszkanie oficjalnie ma 61 m2, z tym balkonem 66,5m2.Chodzi mi o to, c...
    • Mam pytania w zwiazku z rematem balkonu we wspolnocie mieszkaniowej.Nie posiadam balkonya remontowane beda w moim bloku pytanie brzmi czy ja musze sie zgodzic na koszty romontu balkonu ktorego nie posiadam?lub czy otzrmam jakis zwrot kosztow? serdecznie dziekuje..
    • Czy ktos mi dokladnie wytlumaczy co to za norma?
    • Wlasnie poinformowano mnie w spoldzielni o tym ze moim sasiadom nie podoba sie zabudowa balkonu ktora posiadam, w zwiazku z czym mam stawic sie na wyjasnienia. Nie moge dojsc do siebie, malo tego sekretarka ze spoldzielni podpowiedziala mi zebym przeszla sie po sasiadach i zebrala podpisy o tym ze zabudowa im nie przeszkadza. To jakas paranoja - zawistne swinie - brak mi słów
    • Witam, Mam kłopot z deweloperem. W umowie przedwstępnej mam napisane,że na balkonie będę miała płytki gresowe. Na odbiorze mieszkania okazało się ,że na balkonie są płytki betonowe+ żwir( z punktu widzenia przepisów budowlanych jest to ok, bo mój balkon, a tak naprawdę taras jest typu odwróconego i takie rozwiazanie może być zastosowane. Oczywiśćie wybór materiału na poktycie tarasu zależał od dewelopera- mogły być płytki betonowe, drewno, płyty gresowe. Deweloper wybrał rozwi...
    • Mieszkam na jednym z warszawskich blokowisk. W zeszłym roku SM administrująca m.in. moim blokiem wymieniała balkony. Balkon sąsiadów mieszkających nade mną został źle zaizolowany w wyniku czego w czasie opadów z sufitu w pokoju cieknie mi woda. Od wiosny ubiegłego roku staram się bezskutecznie wymóc na SM usunięcie usterki. Prezes tłumaczy się brakiem kontaktu z podwykonawcą robót. Co mi pozostaje w takiej sytuacji? Pozdrawiam magdalena9930
    • Witam co mam zrobic w dosc delikatnej sprawie??? pomóżcie bo naprawde sprawa jest szokująca a mianowicie lokator obok załatwia swoje potrzeby fizjologiczne(oddawanie moczu) na balkonie!!!!!!!! w godzinach nocnych i porannych. Ja mam okno z sypialni obok jego balkonu wiec mozecie sobie wyobrazic co słysze!! i niewiem co mam robic zglosilam to do spoldzielni ale pozostalo to chba bez reakcji z ich strony bo ciągnie sie to dalej.... Pomocyy!!
    • Jakie formalności i opłaty dodatkowe należy przewidzieć przy kupnie mieszkania własnościowego spółdzielczego? Mieszkanie nie ma KW, jak dalej w tej kwestii, musze zakładac czy nie?
    • W styczniu tego roku odebrałem wymarzone mieszkanie na Bemowie.Niestety okazało się że nad nami jest loggia która przecieka .Do tej pory choć próbowano to naprawiać już 3 razy (mamy czerwiec) dziś nawet zjawiała się komisja od developera nie są w stanie mi pomóc-cały czas zastanawiają się nad przyczyną.Zmieniła się ekipa od usuwania usterek która nas zwodzi.Mam pytanie co mamy zrobić dodam że nasz przypadek na tym osiedlu nie jest wyjątkowcy ciekną podziemne garaże klatki schodowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się