Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      bezrobocie

bezrobocie

(13 wyniki)
    • Ja osobiscie mieszkam poza Polska, ale ten problem dotyczy mnie bezposrednio.. bo dotyczy moich najblizszych... Chodzi o warunki ekonomiczne w Polsce i bezrobocie.... Moja najblizsza rodzina mieszka w Szczecinie i niestety ten problem ich coraz bardziej dotyczy. Wsrod rodzin znajomych jest co najmniej jeden bezrobotny, cale rodziny martwia sie, drza o dzieci i ich przyszlosc. Wbrew wszystkiemu chce opisac ten problem od strony psychologii- depresja, pesymizm, zrezygnowanie i lek. P...
    • Napiszcie moji drodzy co sadzicie o bezrobociu i co chcielibyscie zmienic w naszym kraju na lepsze?????????
    • podzielcie się, proszę waszymi doświadczeniami na ten temat. Ja na początku, pełna dobrej myśli, czytałam książki i gazety, potem siedziałam uporczywie na niecie a teraz, kiedy frustracja bywa silniejsza niż zdrowy rozsądek, naprawdę nie wiem jak radzić sobie ze stanem ogarniającym mój umysł...
    • Bezrobocie to nic ,,, w porównaniu z tym jak znajomi reagują na wiadomości o tym fakcie. W mediach piszą , kiedy stracisz pracę , szukaj – najlepiej wśród znajomych , przyjaciół i etc… 2-ce temu mąż stracił pracę / likwidacja stanowiska/ a jest po 50 –tce. Wszyscy znajomi , którzy o tym się dowiedzieli , przestali nawet dzwonić.!!! Mało tego , czują nieukrywana radość i satysfakcję że tak się stało. Kiedyś wszyscy korzystali z naszej życzliwości , gościn...
    • Dziś jest dopiero drugi dzień jak jestem bez pracy a już mi się nie podoba.. Jak sobie radzić z tym, ze nie ma się po co wstawać z łożka.. że przecież można pospać do 10:00 bo i tak nigdzie się nie śpieszę....Oferty przecież można przejrzeć tez po południu.. JAk sobie radzić w takim położeniu? Na pewno wielu z Was ma w tym doświadczenie.. Takie czasy..
    • Witam, mam w rodzinie przypadek chłopaka 33 lata, który nigdy jeszcze nie pracował. Ma skończone 3 lata studiow informatycznych. Programuje coś tam dla siebie. Podkładanie gazet z ogłoszeniami o pracę niewiele dają. Nie pisze cv, więc trudno, żeby ktoś go przyjął do pracy. Dawałam w jego imieniu za jego zgodą ogłoszenia, ale nie znajdował czasu, żeby przedstawić swoje portfolio. W domu pomaga, ale nie ma żadnego ubezpieczenia i jest na utrzymaniu rodziców, z nimi mieszka. Na moj...
    • Poradźcie, co mam robić. Pracuje od kilkunastu lat. Lubię moją pracę, ale wystarczy jedna krytyczna uwaga i całe poczucie mojej wartości bierze w łeb. Mam wrażenie, że jestem głupsza i mniej kompetentna od koleżanek z pracy. Może to prawda a może to wypalenie zawodowe? Chciałabym zmienić pracę, całkowicie zmienić zawód, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Zresztą co mogłabym robić? Jak się za to zabrać? Do kogo zwrócić się? Nie widzę w sobie jakichś specjalnych talentów. A to bezro...
    • Pracuje jeszcze w jednej firmie, ale juz jest złozona rezygnacja. Może głupio. Ale przeprowadzam się na drugi koniec Polski bo tego wymaga sytuacja rodzinna. I tu jest problem. Tam jest potworne bezrobocie - nie mam pojęcia jak się tam utrzymać, znależć pracę. Wiem, że nikt mi tam nie pomoże finansowo - nikogo na to nie stac, więc... Cholera, nie wiem co ze soba zrobić w tej sytuacji bo strasznie mnie to przeraża.
    • 1. wkurza mnie to że ostatnio zapanowała moda na jkiś ogólnoświatowy pesymizm. Jest taki nastrój czy mi się zdaje? Wszystko przez ten kryzys. Ludziom jakoś ciężko przychodzi być obecnie zadowolonym z tym co mają po prostu. Być wdzięcznym bogu, komukolwiek. 2. wkurza mnie to jak jakieś laski z mojego otoczenia robią z siebie święte krowy, jak ludzie robią z siebie święte krowy, jakby nie wiadomo kim byli. a ci co bardziej wrażliwi jeszcze wokół nich skaczą.
    • - dlatego pan, panie Sławku, musi wziąść ten nóż i wyjść na miasto, w obronie społecznego porządku
    • Firma w której pracuje nie jest zbyt "przyjazna" pracownikom - mała pensja, duży zakres obowiązków i odpowiedzialności, dziwne i zawikłane stosunki służbowe. Staram się ją zmienić, ale wiadomo - recesja i bezrobocie. Teraz chcę dokonać radykalnej zmiany - przeprowadzka do innego miasta gdzie bezrobocie jest jeszcze większe. I martwię się - co będzie jak nie znajde pracy? Jakiejkolwiek? Choćby w McDonaldzie? Nie chcę żyć na cudzy koszt i dlatego zastanawiam się czy jednak nie zmien...
    • Usłyszane od Mamy. Najpierw link: www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1666747.html Wracała wczoraj z pracy za wycofującymi się strajkującymi górnikami. Raczej - wlokła się. Uchyliła szybę samochodu. Chciała porozmawiać. Zapytała ich, skąd są. Po śląsku zaciągnęli, że z Bytomia. Młodszy na nią naskoczył, że co ją to obchodzi. Podszedł starszy. Przeprosił za kolegę. Zaczął opowiadać o zamykanych kopalniach, o strachu, co dalej. Mama o bezrobociu w stolicy. Na konie...
    • witam formulowiczow, ja tu ze swoim smutkiem i bede wdzieczna jak sie wypowiecie na moj temat. Otoz jestem osoba towarzyska i /chyba/daje sobie rade w zyciu, ale wbrew wszystkiemu jestem typowym sceptykiem i czarnowidzem... wszystko musze przemyslec i do wszystkiego podchodze jak "pies do jeza..". Mam chlopaka z ktorym mieszkam juz od 1,5 roku, jestem z nim szczesliwa. Ostatnio wyszedl on (powsciagliwie) z propozycja slubu. Mam 26 lat, zdobylam juz wyksztalcenie, co stoi na przesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się