bezrobocie

(19 wyników)
  • Liczba bezrobotnych w Irlandii wzrosła w ubiegłym roku o 71 procent. To największy roczny wzrost bezrobocia od ponad 40 lat. Według raportu Centralnego Biura Statystycznego bez pracy pozostaje 121 tysięcy osób. Liczba zwolnionych z pracy mężczyzn wzrosła w ciągu roku o 83 procent, a kobiet o 50 procent. Tempo wzrostu bezrobocia jest tak szybkie, że resort opieki społecznej musiał zatrudnić dodatkowe osoby, by w terminie rozpatrzyć napływające lawinowo wnioski o przydzielenie zasiłku. ...
  • Główny Urząd Skarbowy podaje, że w Polsce jest 1,7 miliona bezrobotnych. Oczywiście są to statystyki, którym nikt nie wierzy. GUS szacuje, że bezrobocie jest na poziomie 11,4 proc. a Eurostat - Unijny urząd statystyczny podaje liczbę 8,5 proc. A i tak tajemnicą poliszynela jest, że wielu ludzi jest bezrobotnych gdyż jest to ich wybór, a nie z powodu braku miejsc pracy. Czarny albo szary rynek pracy dalej ma się w Polsce dobrze. www.londyn.org.uk/wycinek/080115/statystyczny-kon...
  • Wedlug miejskich legend spadek bezrobocia w Polsce spowodowany jest wyjazdami a nie tym ze w Polsce jest wiecej miejsc pracy. Fakty sa takie: >Liczba osób pracujących wyniosła 15.152 tys. osób wobec 14.839 tys. osób w I >kwartale 2007 roku., Czyli przyrost ponad 300 000 miejsc pracy. >natomiast liczba osób bezrobotnych wyniosła >1.602 tys. osób wobec 1.894 tys. osób. Spadek o prawie 200 000 >Liczba osób biernych zawodowo wyniosła >14.5...
  • Mimo ambitnej strategii, w styczniu na rynku pracy krajów Unii Europejskiej nie zaszły żadne zmiany. Stopa bezrobocia dalej wynosi 8,5 proc., w Polsce jest dwukrotnie wyższa - pisze "Gazeta Prawna". Mimo strategicznych programów i ostrzeżeń ekonomistów, na unijnym rynku pracy dominuje bezruch. W porównaniu z grudniem, bezrobocie w styczniu tego roku w ogóle nie zmieniło się i wynosiło nadal 8,5 proc. Według raportu Eurostatu najniższą stopę bezrobocia zanotowano w Irlandii (4,3 proc.)...
  • Mam pytanie czy ktoś próbował zarejstrować sie w urzędzie pracy jako bezrobotny po powrocie do kraju. Pracowałam przez 6 miesięcy w Szkocji jednocześnie przebywając na urlopie bezpłatnym w Polsce. Po powrocie do pracy otrzymałam wypowiedzenie. Teraz chcę się zarejstrować jako bezrobotna. Czy ktoś miał podobny problem.
  • www.londyn.org.uk/wycinek/081015/bezrobocie-najwyzsze-od-siedemnastu-lat Dla emigrantów nie są to dobre wiadomości. Szczególnie dla tych, którzy zainwestowali w swoją przyszłość na Wyspach - kupili domy, sprowadzili dzieci, założyli firmy. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jak długi i jak głęboki będzie kryzys - wiadomo tylko, że będzie on najpoważniejszy od sześćdziesięciu lat.
  • Jak Wam sie to podoba? ;) Wstep, duza czcionka na 8 stronie dzisiejszego Daily Express: "UNEMPLOYMENT is at a seven-year high thanks to migrants from Eastern Europe taking vast numbers of jobs here(...) (...)The flood of Eastern Europeans, particularly Poles, into the country means many jobs are now being taken up by cheap foreign labour, business leaders warned.(...)" I jak, how do you like it? :) Przyczyna najwiekszego bezrobocia od 7 lat. To juz brzmi niemilo :) Pozdr.
  • Mieszkam w Anglii 3 lata... Chcialabym sprobowac w Hiszpanii bo kilka moich kolezanek i kolegow z Londynu wyjechalo na hiszpanskie wybrzeze i dobrze im sie zyje. Niektorzy mieli jednak ciezkie poczatki. Czy wy tez myslicie nad wyjazdem z Anglii? Od tych co wyjechali do Portugalii, Hiszpanii slysze tylko dobre opinie. Niektorzy wyjechali podobnie jak preferuje autor bloga: house-of-the-rising-sun.blog.onet.pl/ i mimo duzego bezrobocia maja dobrze platna prace. Co o tym myslicie? Tez m...
  • Hej chce jechac do pld angli w najblizszym czasie i zastanawiam sie czy to prawda ze jest tam zbyt duzo obcokrajowcow i zbyt malo pracy dla nas?
  • Brytyjski dyplomata kpi z Polaków PAP - dodane 48 minut temu "Brytyjski dyplomata mówi prawdę o Europie" - pod takim tytułem londyński "Sunday Times" zamieszcza w niedzielę informację o - jak to określa gazeta - "mało dyplomatycznym" liście akredytowanego w Polsce ambasadora Wielkiej Brytanii, Charlesa Crawforda. Gazeta dotarła do e-maila, wysłanego przez dyplomatę w zeszłym tygodniu do Kim Daroch, doradcy premiera Tony'ego Blaira ds. europejskich oraz Nicoli Brewer, kierującej biure...
  • Jeżeli ktoś zastanawia się nad wyjazdem na Wyspy niech się nie zniechęca gadaniem Polaków, którzy siedzą już kilka lat w Wielkiej Brytanii i mówią jak to teraz jest ciężko nie ma pracy i wogóle jest strasznie drogo. Otóż chciałem powiedzieć że w większości przyapdków słowa te są wypowiadane, aby zniechęcić do wyjazdu potencjalną konkurencję. Jest jasne że osoba po przyjeżdzie z Polski na Wyspy w pracy będzie się starać, będzie lepiej doceniania przez pracodawcę niż Polak który po kilku lat...
  • news.bbc.co.uk/1/hi/business/6251963.stm
  • Odwiedz IV RP !! i piekny(;]) Krakow !! Odsprzedam bilet: 4 styczen dublin- krakow,godz. 8:35 wylot sky europe W jedna strone. Tanio! Szczegoly GG: 4029868 (Anna) Pozdrawiam
  • szukamy managera restauracji z doswiadczeniem najlepiej w restauracji hotelowej oraz dobra znajomoscia jezyka angielskiego. .zainteresowanych prosze o kontakt na bristol@europersones.com
  • a ja wrocilam do Polski po roku pobytu w Anglii, troszke zarobilam ale postanowilam tutaj szukac pracy...i co ...wielkie nic siedze w domu i szukam pracy, wprawdzie mialam kilka rozmow ale czulam sie, jak na jakims castingu i nigdy pozniej nie zadzwonili. I co, za moją mała depresje z tytuły nie posiadania pracy mam jeszcze zaplaci fiskusowi???....dajcie mi prace, stwórzcie warunki godnego życia tutaj..dopiero potem domagajcie sie podatku. A moze panowie politykowi powinni jakis...
  • Głodny informacji o tym, co się obecnie dzieje w RP od tygodnia wertuję prasę, surfuję po necie. W IE celowo "wyciągnąłęm wtyczkę", nie chodziłem do kafejek internetowych, wręcz unikałem wiadomości z RP, a w rozmowach telefonicznych bardziej interesowały mnie sprawy mojej rodziny, bliższej i dalszej. Tak więc wyrobiłem sobie, że tak to określę: nowe spojrzenie na sprawę. I co ja teraz wyczytuję??? W RP nie ma bezrobocia!!! Fachowcy pilnie poszukiwani!!! Rosną płace!!! Złoty mocny!! A ...
  • chcialbym sie dowiedziec jak duzo rodakow jest u mnie w miescie a za bardzo nie wiem jak to zrobic i gdzie sie mogé tego dowiedziec?
  • czy nie uważacie że ze wzgledu na pogarszającą sie sytuacje w polsc zbliża sie nastepna fala emigracji zarobkowej
  • w Irlandii - caly czas do gory! www.businessworld.ie/livenews.htm?a=1360751;s=rollingnews.htm "Irish jobs growth of late has been "exceptional" and will continue to grow, with huge numbers of immigrants needed to satisfy the market, the latest report from Austin Hughes, Chief Economist with IIB Bank said today." natomiast w Wielkiej Brytanii jest co raz gorzej z praca: news.bbc.co.uk/1/hi/business/4715446.stm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się