Dodaj do ulubionych

Paczka z Rumuni do Polski

26.07.09, 22:21
Czy moze ktos sie orientuje jak mozna najtaniej i najbezpieczniej przeslac
rzeczy z Rumuni do Polski?Chodzi mi glownie o odziez i pare drobiazgow.Jest
tego 2-3 duze walizki wiec za malo zeby wynajmowac ciezarowke a za duzo by
zabrac samolotem.
I moze wiecie ile orientacyjnie by to kosztowalo(cena za kg).
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • transilvania Re: Paczka z Rumuni do Polski 27.07.09, 09:46
      Mam spisane ceny wysylek paczki z Rumunii do Bulgarii i mysle, ze do PL bedzie
      podobnie. Przykladowo: 5 kg 47,97 lei, 10 kg 66,02 lei.

• Gość: lukrecjak Re: Paczka z Rumuni do Polski IP: 188.26.199.* 27.07.09, 11:24
        Czy to jest cennik ulug poczty czy jakiejs firmy kurierskiej.
        Wiem,ze sa firmy przewozace paczki z Wielkiej Brytani do Rumuni i kosztuje to
        kolo 1.50 euro za kilogram.Ale do Polski chyba takie firmy nie maja kursow bo i
        pewnie jest duzo mniejsze zapotrzebowanie ta taka trase.
        Jesli to nie jest usluga pocztowa to moglabym dostac nazwe firmy?
        Dziekuje
        • transilvania Re: Paczka z Rumuni do Polski 27.07.09, 20:31
          nie, to zwykła poczta
          • Gość: mela verde Re: Paczka z Rumuni do Polski IP: *.xdsl.centertel.pl 27.07.09, 22:33
            ja serdecznie polecam ci pocztę rumuńską. wszystkie swoje rzeczy tak wysłałam
            (ubrania, żelazko, buty, książki itd). jest dość tania i można sprawdzać na str
            internetowej co się z paczką dzieje.jedyne obwarowanie to,że przyjmują paczki do
            20kg i o określonych wymiarach (nie pamiętam jakich) no i wszystko MUSI być w
            kartonowym pudełku. no i taka paczka idzie około 5, 6 dni. wszystkie szczegóły,
            cennik itp na stronie www.posta-romana.ro/
            można też skorzystać z dhl, który jest makabrycznie drogi, z czy taki znowu
            pewny to nie wiem, ale za to bardzo szybki (1-3 dni) lub z ups jest opca szybka
            i doga jak w dhl, ale jest też wolniejsza i tańsza (idzie 5 dni),ale i tak dużo
            droższa nić poczta. dokładnych cen kurierów nie znam, najlepiej napisać maila do
            któregoś z ich rumuńskiech oddziałów - chętnie udzielają informacji i robią
            wstępną kalkulację zależni od wagi paczki:)
            • Gość: lukrecjak Re: Paczka z Rumuni do Polski IP: 188.26.198.* 29.07.09, 10:44
              lukrecjakDziekuje za wszystkie informacje.
              Sprawdzilam na poczcie rumunskiej i warunki sa nastepujace:
              Paczka do 20 kg(niepriorytetowa) to 28.74 lei oplaty podstawowej i 6.05 za kazdy
              kilogram.Paczka 20 kg to prawie 150 Lei.Czas przesylki 5- dni.
              Taka sama paczka wyslana priorytetem(3-5)dni to koszt 183 lei.
              Wymiary paczki nie moga przekraczac 1m/2m a w obwodzie nie moze byc wiecej niz 3
              metry.
              MOzna tez wyslac paczke do 31.5 kg ale to tylko usluga express mail
              service,ktora jest drozsza i wynosi za paczke 31.5 kg prawie 500 lei.

W okresie wakacyjnym jest jeszcze opcja nadania paczki autokarem do Polski lub
              Rumuni,korzystajac z lini interbus(www.interbus.com.pl) ale trzeba rozmawiac
              bezposrednio z kierowca.
              Koszt przesylki to 100 zl za torbe standardowych wymiarow.I trzeba zapakowac tak
              by kierowcy mogli sprawdzic co jest w srodku.Chyba sie zdecyduje na te opcje bo
              nie mam nic nic trefnego lub bardzo wartosciowego.no chyba,ze wyjdzie kolo 40 kg
              to moze sie zdecyduje na poczte bo wtedy bedzie to kolo 300 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka