-
...m zostaje trafiony przez auto jadace podporzadkowana. Kto winien ?
-
Cytat:
[i]"[b]Międzynarodowy wskaźnik równości dopuszcza odchylenia nawierzchni do 3,3 milimetra[/b]. - Na kilku krótkich, 50-metrowych, odcinkach od strony Warszawy wskaźniki nieznacznie przekraczają normy, chodzi o dziesiąte części milimetra. Ale nie przekraczają one [b]wartości zapisanych w kontrakcie, które wynosiły 4,3 milimetra[/b]".[/i]
Nie dość, że buduje się wolno, drogo, to jeszcze z bliżej nieznanych przyczyn międzynarodowe normy zostały bardzo poważnie złagodzone. Bo polsk...
-
> Sama jazda po tych drogach (których połowa zgodnie z unijnymi normami powinna b
> yć zamknięta, a wszystkich dróg jest w Polsce prawie o połowę mniej niż średnia
> europejska) jest nad zwyczaj ryzykowna. Do kraksy dwóch samochodów wystarczy j
> eden błąd.
Już nie mogę słuchać tego emesowego pieprzenia o tym, jakie to super drogi są w tej jego mitycznej Europie, a jakie kiepskie są w Polsce.
Tak się składa, że w odróżnieniu od emesa, nie jezdże od czasu do czasu n...
-
[i]"Aż 83 proc. całej utwardzonej sieci drogowej w Polsce stanowią drogi powiatowe i gminne. Utwardzonej, gdyż, w co wręcz trudno uwierzyć, [b]jedna trzecia wszystkich naszych dróg to drogi o nawierzchni gruntowej[/b]. Jak wynika z przygotowanego jeszcze przez Ministerstwo Infrastruktury (w marcu 2011 r.) projektu "Strategii Rozwoju Transportu do 2020 roku" [b]w latach 2000-2009 długość sieci dróg utwardzonych w Polsce wzrosła o 7,6 proc. podczas gdy PKB zwiększył się w tym czasie o 40,7 ...
-
Taki tytuł powinien się pojawić w gazetach na pierwszych stronach gdy niezatrzymany przez Inspektorów pirat drogowy kontynuujący swą szaleńczą jazdę rozjedzie kogoś na przejściu kilkadziesiąt metrów dalej.
wyborcza.biz/biznes/1,100969,13075428.html"
"radiowozy ITD [b]nie muszą zatrzymywać na miejscu sprawcy wykroczenia - robią tylko zdjęcie[/b][u][/u], a zawiadomienie przychodzi później.
A gdyby to wasza matka.....akurat przechodziła ?
================================================...
-
WItam i proszę o pomoc!
Sprawa wyglada nastepujaco, droga jest gminna lokalna (piaskowa nie utwardzona). po wybudowaniu kilku domow przez kilka lat nie udalo sie naklonic gminy do wysypania kruszywa.byla tak zniszczona ze nie bylo mozliwosci uzywania jej. za zgoda wojta odcinek do naszych domow wysypalismy za wlasne pieniadze. dzis znowu mamy problem, zaczely jezdzic tiry te duze nawet po 20 kursów dziennie. 4, 5 dni w tygodniu. w gminie nie da sie nic zalatwic bo osoba jest w mocno przyjaci...
-
Czy ktoś ma metodę, jak zgadnąć, czy dochodząca z prawej strony droga jest wewnętrzna czy równorzędna? Przy "mojej" drodze nie ma żadnego znaku dot. pierwszeństwa. Przy dochodzącej z boku stoi jakiś słup i tablica na nim, ale skąd mam u licha wiedzieć co na niej jest jak tamtędy nie jadę?
, albo .
-
Wspominalem o tym, jak to w Okregu Katowickim wybralem stara, rozp....na szose, miast nowej autostrady, na ktora nie prowadzi zaden drogowskaz. O tym, ze na A2 z Warszawy i Lodzi (tu drogowskazy prowadza tylko na A2 w kierunku na Poznan - wedlug znakow wiec w kierunku na Warszawe wciaz buduja) wydostanie sie tylko znajacy topografie wiedza juz chyba wszyscy.
Wczoraj zly los powiodl mnie do Modlina na nowe lotnisko, mieniace sie tym, ze jest drugim [b]warszawskim[/b] portem lotniczym. Na Tr...
-
- To że mamy fatalne drogi nie ulega wątpliwości, nie da się tego zmienić nawet przy pomocy tysięcy zdjęć wykonanych w zakamarkach UE.
Czas przemieszczenia się powiedzmy na odcinku 300km w Polsce jest znacznie dłuższy niż w innych krajach UE. Zaklinanie rzeczywistości czy wciskanie sobie nawzajem "kit" tego nie zmieni.
- W każdym kraju na drogach "grasuje" jakiś tam procent oszołomów. Polska "procentowo" nie odbiega pod tym względem od innych. Problem zaczyna się dopiero przy próbie ich u...
-
wyborcza.biz/biznes/1,100896,13194592,Lepsze_drogi___mniej_ofiar__Dowod__Lubuskie.html
[i]Taki związek między rozwojem sieci dróg a bezpieczeństwem sugerują policyjne statystyki największego ryzyka drogowego. W 2008 r. pod tym względem najgorzej było w województwie lubuskim, gdzie na 100 wypadków było 18,8 zabitych. A w zeszłym roku do końca listopada ten wskaźnik spadł do 12,7. Stało się to rok po otwarciu w tym regionie autostrady A2, a nieco wcześniej - pierwszych odcinków drogi ekspreso...
-
Witam
Pod moim blokiem znajduje się droga pożarowa a przy niej wydzielony parking. Często jednak samochody stoją bezpośrednio na samej drodze pożarowej utrudniając tym samym wyjazd z parkingu. W związku z tym mam pytanie. Co w przypadku gdy prawidłowo zaparkowany pojazd wyjeżdżając z parkingu np przerysuje auto na drodze pożarowej?
-
Logika i tłumaczenia stołecznych urzędników
Miasto stawia raczej na edukację i profilaktykę niż inwestycje w infrastrukturę poprawiającą bezpieczeństwo. Adam Sobieraj, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich: - Mieszkańcy okolic ulicy Mrówczej zarzucają nam, że to nasza wina, że dochodzi tam do wypadków. Ale czy to, że ktoś zignorował znak stop, to jest wina Grażyny Lendzion [dyrektor ZDM - przyp. red.] czy naczelnika Bujnowskiego [szef drogówki]? Czy pani Lendzion siedziała na kolanach kierowcy i...
-
Bo przepisy mamy perfekcyjne. Skrzyzowanie odwoluje znaki. Hm. Tylko co w istocie jest tym skrzyzowaniem. Czasem [b][/b] zajmuje troszke czasu. Na przyklad debata ze Straza Miejska, ktora wali mandatami, a kierowca, ktory nie ma zamiaru go przyjac.
Najwazniejsze mamy tu:
"Rzecz tkwi w szczegółach. Do PKiN wiodą cztery wjazdy. Za pierwszym, drugim i czwartym ustawiono znaki B-36 (zakaz zatrzymania się) z tabliczką T-24 (informacja o groźbie odholowania pojazdu). Ale za trzecim wjazdem ta...
-
Ta historia powinna być przestrogą dla samorządowców, którzy nie dbają o stan dróg na swoim terenie. Ponad 400 tysięcy złotych gmina Iwkowa (powiat brzeski) musiała zapłacić rodzinie M. z Dolnego Śląska. Sąd po trwającym kilka lat procesie zdecydował o przyznaniu odszkodowania, jako zadośćuczynienia za nieszczęśliwy wypadek, do którego doszło 19 lipca 2006 roku na drodze gminnej do Połomia Małego.
Czytaj też: Tarnów: Ruch Palikota zaczął się sypać
38-letni Ireneusz M., znany dziennikarz ...
-
Jak zaoszczędzić w samorządowym budżecie 100 tys. zł rocznie? Podtarnowskie gminy postanowiły wyłączyć przy drogach nocne oświetlenie. Urzędnicy są zadowoleni, ale narzekają mieszkańcy:
- A najgorzej to jest w nocy z soboty na niedzielę, kiedy to młodzi po dyskotekach się włóczą, albo jak wesele we wsi wypadnie lub inna uroczystość w remizie. W tych ciemnościach młodzież, która przecież, jak wiadomo, lubi się wyszumieć, nie może po ciemku odnaleźć prostej drogi do domów i co chwilę ktoś do...
-
Wczoraj turecki tir dosłownie wprasował Passata w naczepę poprzednika. Dziś czytamy (i widzimy), jak kierowcy przestrzegają znaków i sygnalizacji na remontowanym odcinku:
"Mieszkańcy ulicy Kluczborskiej w Oleśnie oraz sąsiedniego Wojciechowa skarżą się na codzienne horrendalne sceny na remontowanym 4-kilometrowym odcinku drogi krajowej nr 11 (to właśnie tam zdarzył się dzisiaj wypadek).
- Ostatnio jeden z mieszkańców Wojciechowa skręcał do przedszkola, a z tyłu uderzyły w niego trzy s...
-
Może jednak prędkość??
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10910036,Wiecej_ludzi_ginie_na_drogach__Rok_2011_byl_gorszy.html?lokale=warszawa
-
W zasadzie nic. Mowi o Amber Gold. A ja jakbym czytal o naszych drogach "- Od razu pojawili się politycy, którzy chcą zaostrzać prawo - zwraca uwagę prof. Balcerowicz. - [b]Nie zbadano jeszcze, czy istniejące prawo jest egzekwowane, już chce się tworzyć nowe.[/b]"
-
Radarowi zbójcy na drodze
Gdy będziecie jechać nad morze, uważajcie na zbójców. Na mnie napadli w zeszłym roku. Jechałem sobie spokojnie do Koszalina. Bardzo się zdziwiłem, gdy po jakimś czasie listonosz przyniósł mi kopertę od straży miejskiej Białego Boru z fotografią mojego auta i żądaniem zapłacenia 100 złotych mandatu za jazdę z niedozwoloną prędkością 59 km na godzinę. Nie żartuję. Naprawdę 59 km. Pokazywałem to znajomym i wszyscy się śmiali, uznając to za głupi dowcip.
wyborcza.p...
-
Witam,
chciałbym zapytać czy ktoś z formumowiczów wie, z jakiego powodu na drodze numer 7 (E77), na odcinku od Skarżyska Kamiennej do Orońska (tak orientacyjnie podeję gdzie to jest mniej więcej), nie jest włączone od kilku dobrych miesięcy oświetlenie drogi ??
Jeżdżę tamtędy dość częśto i muszę przyznać, że jest to bardzo niekomformtowa i niebezpieczna sytuacja - brak oświetlenia.
Droga tam bywa lekko kręta, są czasami także skrzyżowania i trudno w ogóle coś wypatrzeć po ciemku.
Najbardz...